Keuzevrijheid hoortoestellen voor u belangrijk?

4 september 2013
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 3 min

Let op nieuwe polisvoorwaarden zorgverzekeraar hoortoestellen

zorgverzekeraars

Zorgverzekeraar bepaalt welke hoortoestellen goed genoeg voor u zijn en bij welke audicien u terecht kan

Met de nieuwe regeling voor het verkrijgen van hoortoestellen, die begin dit jaar is ingevoerd, lijkt het erop dat slechthorenden beter uit zijn. De praktijk laat echter anders zien. Zo zijn allereerst de zogeheten ‘nul-euro’ hoortoestellen verdwenen. Deze hoortoestellen kon u als verzekerde in 2012 zonder ook maar iets bij te betalen verkrijgen. Voor hoortoestellen waarvan de prijs boven de 700 euro ligt, lijkt de situatie op het eerste oog gunstiger. Vanaf januari 2013 betaalt u daarvan immers nog maar 25 % van de kosten en de zorgverzekeraar neemt 75% voor zijn rekening. Dat klinkt mooi, maar daarmee is niet alleen uw keuzevrijheid verdwenen, maar ook zijn de geavanceerdere hoortoestellen niet meer voor u beschikbaar. De zorgverzekeraar bepaalt namelijk welke hoortoestellen goed genoeg voor u zijn en bij de meesten kunt u niet kiezen voor een beter hoortoestel als u dat zou willen. Gelukkig zijn er zorgverzekeraars waar u wel zelf u hoortoestel mag kiezen.

Keuzevrijheid bij meeste zorgverzekeraars beperkt, bijbetalen mag niet

Hoe bepaalt nu de zorgverzekeraars wat goed voor u is? De nieuwe regeling inventariseert aan de hand van een vragenlijst uw beperkingen. Niet uw zorgvraag en niet wat u wilt van het toestel staat daarbij centraal, maar alleen de situaties waarin u problemen ervaart. Uw luistersituaties en persoonlijke wensen worden namelijk niet meegenomen. De resultaten van de vragenlijst bepalen de hoortoestelcategorie waar u recht op heeft. Zo’n categorie bestaat uit min of meer gelijkwaardige hoortoestellen. Binnen een categorie is er niet een sterk onderscheid tussen de hoortoestellen. Het laat zich het best omschrijven als “Meer van hetzelfde”. De keuze die u heeft is een ‘schijnvrijheid’. U begrijpt dat in de nieuwe situatie er geen grote zekerheid bestaat dat een hoortoestel uit de aangewezen hoortoestelcategorie ook passend is voor uw individuele wensen en hoorproblemen. Uiteindelijk weet u alleen wat u hoort en wat u niet hoort. Tijdens de testperiode kan blijken dat u liever een hoortoestel uit een hogere categorie wilt of een innovatief hoortoestel dat niet in de database van de verzekeraars voorkomt. Een hoortoestel dat dan wel past bij uw individuele wensen en luistersituaties. Geen probleem denkt u, dan betaal ik gewoon bij. Helaas, dit wordt door de meeste zorgverzekeraars niet toegestaan.

Bekijk u polis voor 2014 aandachtig en let op of keuzevrijheid geen schijnvrijheid is

Bij de keuze van uw verzekering voor 2014 kan deze keuzevrijheid mogelijk voor u een rol spelen. Dit jaar bieden de volgende verzekeraars de mogelijkheid tot bijbetalen: DSW, ONVZ en het Multizorg collectief ( voor de aangesloten verzekeraars zie www.multizorg.nl). U kunt bij hen zelf u merk en type hoortoestel kiezen. Wellicht vindt u het ook belangrijk zelf te kunnen bepalen naar welke audicien u gaat. Verzekeraars sluiten selectief contracten af met audicien. Met het ene audiciensbedrijf sluiten ze wel een contract af met het andere niet. Als u een restitutiepolis heeft dan heeft u bijna altijd de mogelijkheid naar een audicien van eigen keuze te gaan.
Bij een naturapolis mag u ook bijna altijd uw zorgaanbieder kiezen. Echter deze keuzevrijheid is bij sommige verzekeraars ook de keuze van audicien een ‘schijnvrijheid’ . Er zijn verzekeraars die op dit moment bij zo’n restitutiepolis maar 50% vergoeden van het aanschafbedrag. De percentages van vergoeden verschillen per zorgverzekeraar en soms zelfs per polis.
Bij het kiezen van een verzekeraar die voor u het meest geschikt is bij de aanschaf van een hoortoestel, is het dus van belang in de polis te kijken of u vrijheid heeft een hoortoestel te kiezen dat u voldoet aan uw individuele wensen (en of u dus de mogelijkheid heeft tot bijbetalen) (1), of u naar een audicien naar keuze mag (2) én wat de verzekeraar bij zo’n niet gecontracteerde audicien uitkeert (3).
Als keuzevrijheid u wat waard is, bekijk dan uw polis voor 2014 aandachtig en let er op dat keuzevrijheid geen schijnvrijheid is. Let ook hier dus goed op de kleine lettertjes.

Meer nieuws

Het verhaal van Frances: lees hier over haar ervaringen met haar Cochleair Implantaat

18 april 2024 | Het is oktober 2012 als ik sinds lange tijd weer de wachtkamer van de KNO [...]

Fluoroscopie biedt meerwaarde bij plaatsing cochleair implantaat

15 april 2024 | Duitse onderzoekers zien voordelen van de inzet van een fluoroscopisch beeldvormingssysteem bij het implanteren van [...]

Bernafon Encanta nieuwe hoortoestelfamilie uit de koker van Demant  

14 april 2024 | Demant het moederbedrijf van Oticon en Bernafon lanceerde afgelopen week tijdens een bijeenkomst in Utrecht [...]

Realistische reclames zijn een utopie, ook voor hoortoestellen | Column

11 april 2024 | De roep om realistische reclames voor hoortoestellen komt met enige regelmaat voorbij op sociale media. [...]