Tips om slechthorend te worden

3 december 2010
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 8 min

Op internet staan tal van tips. Zo kun je tips vinden om je relatie uit te maken, tips bij een echtscheiding en tal van tips bij zelfdoding. Wat nog niet te vinden is zijn tips om slechthorend te worden. HOorzaken.nl wil graag haar expertise inzetten om dit gat in de informatievoorziening op internet te dichten. Natuurlijk zijn er verschillende methodes om slechthorend te worden. Omdat lawaai een uitstekend middel is en omdat het zowat overal voor handen is zullen we hier de meeste aandacht aan besteden. We zullen de tips door middel van vraag en antwoord aan je presenteren, zodat je straks makkelijk kunt nazoeken wat de beste aanpak is voor jou om slechthorend te worden.

Volg de tips dus vooral niet op.

Ik wil graag pijnloos slechthorend worden, kan dat?

Ja het is zeer goed mogelijk om pijnloos slechthorend te worden. Als je heel erg snel slechthorend wilt worden, en dan hebben we het over binnen enkele seconden of minuten, dan doet het ook pijn. Er is echter ook een pijnloze variant om slechthorend te worden, die op den duur een even goed resultaat geeft.

Hoe pak ik dat aan?

Dat is vrij eenvoudig. Je stelt je gehoor gewoon langere tijd bloot aan een geluid dat je enigszins hard vindt klinken. Je neemt hiervoor je mp3 speler of telefoon en zet deze dan gewoon op een lekker stevig, maar zeker niet pijnlijk, volume. We hebben zelf goede ervaring met goed afsluitende in-ear oordopjes. Hierbij kan zo min mogelijk geluid weglekken en blijft de druk op het trommelvlies lekker groot. Als je geluk hebt heb je niet al te grote oren waardoor de druk extra groot is en het resultaat sneller wordt bereikt. Luister vervolgens elke dag zo een aantal uur naar muziek en er is al een uitstekend resultaat te verwachten. Om te weten of je Mp3 speler in combinatie met je eigen oordopjes wel hard genoeg staat om schade op te doen kijk je op www.mp3check.nl .

Hoe merk ik resultaat?

Al denk je in het begin dat het niet werkt, geef de moed niet op. Langzaam maar zeker werk je naar een prima resultaat toe. De eerste positieve signalen zullen zijn dat je zachte geluiden wat minder goed hoort, terwijl anderen dat nog wel horen. Als je progressie maakt, zullen vrienden en bekenden op een gegeven moment moeten gaan herhalen wat ze zeggen en in lawaai kun je al flink moeilijk een gesprek volgen. Je moet daar soms wel even voor volhouden, maar na een half jaar tot een jaar moet dit resultaat zeker haalbaar zijn. De beloning is echter groot: het resultaat is gegarandeerd blijvend. Daar hoef je na een jaar trainen in de sportschool niet voor aan te komen.

Met welke geluiden krijg ik de beste resultaten: met veel hoog of veel laag?

Voor het bereiken van schade maakt het niet zo heel veel uit of je naar een laag of hoog geluid luistert. De schade doet zich trouwens wel altijd het eerste voor in de hoge tonen. En raad eens, daar zitten nu juist de belangrijkste delen van spraak, namelijk de medeklinkers. Die bepalen voor het merendeel of je iets verstaat. Maak je dus vooral geen zorgen of er in je muziek voldoende hoog of laag zit, met elke soort muziek levert je aanpak op den duur succes op.

Ik houd wel van muziek maar uren luisteren naar een MP3 speler is niet mijn ding, kan het ook anders?

Ben je niet zo van muziek via een MP3 speler of telefoon dan kun je natuurlijk ook naar een dance party gaan of naar een optreden van je favoriete band. Ook hier hoeft het niet pijn te doen om een goed resultaat te krijgen, al staat de muziek daar vaak wel zo hard dat het tegen de pijngrens aan zit. Als je mazzel hebt is het na één keer al geregeld. Anders is het gewoon een kwestie van gewoon lang en vaak genoeg er heen gaan om zo blijvende gehoorschade op te doen. Trouwens gehoorbeschermers doe je natuurlijk niet in, want anders zouden het verloren uurtjes zijn en zal je aanpak niet werken. Hoe langer je in de herrie blijft hoe beter het resultaat. Dus vooral geen pauzes nemen en je oren ontzien. Als je geluk hebt is de zaal niet al te groot en staan de luidsprekers lekker hard. Is de zaal erg groot dan kan het helpen knus dicht bij de luidsprekers te gaan staan voor een even goed resultaat. Als je helemaal slim bent ga je gewoon werken in een discotheek of kroeg waar harde muziek gedraaid wordt. Van de door je werkgever aangeboden gehoorbeschermers maak je dan natuurlijk geen gebruik. Zo kun je tijdens je aanpak om slechthorend te worden ook nog aardig wat bijverdienen. Heb je een lastige baas en moet je van hem toch gehoorbeschermers indoen, kijk dan even op www.hoorzaken.nl onder gehoorbeschermers voor de slechtst werkende.

Hoe merk ik na een avondje feesten of ik op de goede weg ben?

Als je na een avondje feesten thuis komt, merk je vaak al de eerste resultaten. Je hoort de kraan minder hard, hoort je ritssluiting helemaal niet meer of zachter open gaan en misschien tuiten ook je oren al tamelijk goed. Geef niet op als het de dag erop het weer beter gaat met je gehoor of de dag daarop zelfs weer helemaal goed lijkt te gaan, want je inzet heeft zeker al ongemerkt resultaat geboekt. In de hele hoge frequenties (8000 Hz) heb je de eerste schade al weten te bewerkstelligen en als je tot de gelukkige behoort met een gevoelig oor dan is de schade ook al in de onderliggende frequenties aanwezig. In ieder geval gewoon doorgaan en de week erop weer gaan (niet te veel weken wachten want rust is slecht voor een goed eindresultaat).

Kan ik ook zelf muziek gaan maken om slechthorend te worden?

Zelf muziek gaan maken kan prima bijdragen aan een goed eindresultaat. In een band gaan spelen zonder gehoorbeschermers is echt een aanrader om snel slechthorend te worden. Ook hier geldt: zorg dat de regelmaat erin goed inzit, dus veel oefenen en optreden en niet te zuinig met het volume.
In een orkest gaan spelen is een even goede aanrader al moet je hier wel wat selectiever zijn op wat voor instrument je gaat spelen. Zorg ervoor dat je een instrument uitkiest dat gebruikt wordt door de orkestleden die voor het koper zitten (zo’n toeter in je nek doet wonderen). Je keuze zou dan moeten vallen op de viool of op een houtinstrument (zoals de hobo, fagot, dwarsfluit en klarinet). Net als bij het spelen in een band zijn gehoorbeschermers uit den boze. Als je het echt goed doet, hoor je op een gegeven moment niet meer of je op de juiste toonhoogte zit of klinkt geluid vals of zelfs in je ene oor anders dan in het andere. Je weet dan dat je een topprestatie hebt verricht.

Het tuiten van mijn oren houdt na een tijdje weer op. Doe ik iets verkeerd?

Zoals met veel andere zaken is volhouden en herhalen van belang. Als je een avond uit bent geweest en je oren tuiten, is dat een teken dat je aanpak goed is geweest. Vaak verdwijnt het tuiten weer na een dag of soms pas na twee dagen. Hoe langer het duurt voordat het weg is, hoe groter de kans dat je gehoorschade hebt bereikt. Als het tuiten op houdt, is het van belang zo snel mogelijk je oren weer te belasten met geluid. Eigenlijk heb je als het tuiten is opgehouden al te lang gewacht. Als het tuiten, fluiten of brommen in je oren niet meer ophoudt, je niet meer van de herrie in je eigen oor in slaap kunt komen en denkt dat je gek wordt van het nimmer aflatende geluid in je hoofd, heb je een mijlpaal op je weg naar blijvende gehoorschade bereikt. Laat dit even aan ons weten, want dan weten we zeker dat onze tips waardevol zijn geweest voor het behalen van je doel. (beheer@hoorzaken.nl)

Zijn er nog andere alternatieven?

Sommige lezers van deze tips zullen zeggen “ik ben te oud voor dance feesten, optredens en in een band spelen, en muziek luisteren doe ik niet zo vaak of lang”. Wellicht vind u klussen dan wel leuk.
Is dat zo ga dan fijn aan de gang met een schuurmachine of boor er flink op los (liefst in de klopstand). Een beter resultaat krijgt u bij het klussen in een kleine ruimte. Denk hierbij aan een toilet. Het geluid kan in zo´n kleine ruimte geen kant op. Houd vooral de deur dicht om het geluid binnen te houden. Heerlijk. Moet je nog gaan verhuizen dan zit je helemaal goed. In een leeg huis kan het geluid lekker tegen de muren weerkaatsen en wordt er weinig geabsorbeerd.

Zijn er nog geluiden waarmee ik extra snel slechthorend word?

Eerder hebben we al aangegeven dat het niet veel uit maakt of een geluid hoog of laag is. Wel kunnen plotselinge harde geluiden een zeer positieve bijdrage leveren aan je doel om slechthorend te worden. Dit soort geluiden bereiken heel snel hun maximale volume. Denk hierbij aan explosies (ook vuurwerk, liefst illegaal) en schoten van een vuurwapen. Ook werken met nietpistolen, klinkhamers, pneumatische hamers of het met een gewone hamer op metaal slaan is aan te raden. Hoe meer pijn het geluid doet hoe beter het resultaat.

Zijn er nog suggesties voor op het werk?

Misschien heb je geluk en werk je de hele dag in lawaai (ook hier draag je voor het beste resultaat geen gehoorbeschermers of laat deze om je nek bungelen). Denk verder elke keer weer dat het de herrie maar voor even is of dat het geen kwaad kan. Zo kun je de tijd dat je gehoor wordt belast ongemerkt laten opstapelen. Of je nu werkt met bladblazers, kopieermachines, drukpersen, grondboren, kettingzagen, steenknippers, compressoren, triplaten, trilstampers, blijf gewoon denken dat het niet zo’n vaart loopt.
Doet het lawaai te veel pijn, dan kun je ook je gehoorbeschermers zo in doen of op doen, dat het net geen pijn doet, maar dat je wel zeker weet dat er genoeg herrie binnenkomt voor een flinke gehoorbeschadiging.
Oh ja bijna vergeten: ruimtes met een slechte akoestiek en veel herrie zoals een zwembad of een kinderdagverblijf zijn ook een prima plek om te gaan werken om op den duur een forse gehoorbeschadiging op te doen.

Hoe kan ik er nog een schepje bovenop doen?

Wil je nog een schepje er boven op doen, dan kun je terwijl je in lawaai bent ook nog flink roken en drinken. Zowel roken als drinken zorgen beiden voor het slechter worden van je gehoor. Heb je even geen muziek of lawaai om je heen, dan blijf je dus wel flink door drinken en roken. Tegen de hoofdpijn die je er onvermijdelijk van krijgt, neem je vervolgens een aspirine. Die dragen namelijk ook weer bij aan het slechthorend worden.

Hoe weet ik of ik het goed heb gedaan?

Je kunt met regelmaat nagaan of je inspanningen voldoende vruchten hebben afgeworpen door je gehoor te testen op www.oorcheck.nl en vervolgens de tips om slechthorend te worden nogmaals door lezen.

Het Hoorzaken team.

P.S.1 Hoortoestellen zijn tegenwoordig zeer geavanceerd en zien er tegenwoordig cool uit. Het zijn echte gadgets waarmee je zelfs draadloos kan telefoneren en naar je favourite muziek kan luisteren. Maar maak je niet ongerust, ze kunnen je gehoor nooit meer teruggeven en je moeite is niet vergeefs geweest, want je houdt altijd problemen met verstaan in geroezemoes. Het gepiep dat je misschien hebt opgelopen krijgen ze mooi ook niet altijd gemaskeerd.

P.S.2: De bedoeling van dit artikel is om je op ludieke en provocatieve wijze op de gevaren van geluid te wijzen. Volg dus bovenstaande tips vooral niet op!

Meer nieuws

Fluoroscopie biedt meerwaarde bij plaatsing cochleair implantaat

15 april 2024 | Duitse onderzoekers zien voordelen van de inzet van een fluoroscopisch beeldvormingssysteem bij het implanteren van [...]

Bernafon Encanta nieuwe hoortoestelfamilie uit de koker van Demant  

14 april 2024 | Demant het moederbedrijf van Oticon en Bernafon lanceerde afgelopen week tijdens een bijeenkomst in Utrecht [...]

Realistische reclames zijn een utopie, ook voor hoortoestellen | Column

11 april 2024 | De roep om realistische reclames voor hoortoestellen komt met enige regelmaat voorbij op sociale media. [...]

Selectie binnen een dag voor cochleair implantaat blijkt mogelijk

3 april 2024 | Onderzoekers van de afdeling KNO van het Erasmus Medisch Centrum laten zien dat het mogelijk [...]