De nieuwe Starkey Livio AI hoortoestellen met bijzondere sensoren zijn nu leverbaar!

31 januari 2019
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 4 min

Tijdens de Optitrade Audiologie Marathon introduceerde productspecialist Jeroen Douw de Starkey Livio AI. Tijdens de voorintroductie maakten de aanwezige audiciens kennis met dit vernieuwende hoortoestel dat vanaf april dit jaar in Nederland leverbaar zal zijn.
De Starkey Livio AI kreeg recent nog een CES 2019 Innovation Award in de categorie ‘Toegankelijkheid’. 
De Livio AI is voorzien van de laatste audiologische technologieën en beschikt daarnaast over een stel, voor hoortoestellen, unieke sensoren. Omdat de Livio AI het eerste hoortoestel is dat daarover beschikt, ging HOorzaken bij Jeroen Douw van Starkey langs voor meer informatie.

Jeroen Douw

Jeroen Douw (helemaal rechts) met zijn collega’s bij de Starkey stand tijdens de Optitrade Audiologie Marathon

Wat voor sensoren zitten er in de Starkey Livio AI?

Jeroen: in de hoortoestellen zit een gyroscoop, een accelerometer en een harstslagmeter.

Wat doen de gyroscoop en accelerometer precies?

Jeroen: De gyroscoop meet de rotatie van de hoortoestellen op drie assen en bepaalt zo in welke stand het hoortoestel zich bevindt: recht, schuin, liggend of staand. De accelorometer is een versnellingsmeter. Door de accelerometer en de gyroscoop te koppelen bepaalt de Livio AI in welke richting de versnelling plaatsvindt. Iedereen die weleens met een Nintendo WII gespeeld heeft en bijvoorbeeld met de controller een denkbeeldige bal geslagen heeft, snapt gelijk wat het meet. De twee sensoren houden de lichamelijke activiteit van de drager bij maar signaleren ook of iemand valt.

Waarom zou ik als hoortoesteldrager willen bijhouden of ik beweeg?

Jeroen: De voordelen van bewegen zijn zeer groot. Zo levert 5 dagen in de week 30 minuten wandelen al een flinke gezondheidswinst op. De kans op zowel diabetes, kanker en op een beroerte verminderen aanzienlijk. Dan hebben we het niet of enkele procenten maar over een reductie van het risico van meer dan 50%.

Hoe wordt dat met de Livio AI gestimuleerd?

Jeroen: De dragers van de LIvio AI kunnen per dag punten verdienen die de smartphone automatisch registreert. De Livio AI hoortoestellen staan daarvoor in verbinding met de smartphone. Maar niet alleen bewegen is belangrijk. Het is ook van belang ons gehoor te blijven stimuleren om zo mentaal fit te blijven. Er wordt verondersteld dat bij elke 10 decibel gehoorverlies de kans op dementie met 20% toeneemt. Dit terwijl dementie doodsoorzaak nummer 1 is en op dit moment maar liefst 6% van het zorgbudget voor zijn rekening neemt. Verwacht wordt dat in 2043 meer dan een half miljoen mensen in Nederland aan dementie lijden. En dementie is echt lijden. Zoals geriater Kalisvaart vanochtend aangaf, verlies je met dementie jezelf.  Uit zijn lezing werd tegelijkertijd ook duidelijk dat het belangrijk is om de hersenen actief te houden. Immers ook voor de hersenen geldt: wat rust dat roest. Dat geldt niet alleen voor de hersendelen die verantwoordelijk zijn voor het horen maar ook voor het geheugen. Luisteren en communiceren is één van de beste manieren om de hersenen actief en fit te houden.

Hoe kan de Starkey Livio AI dat bijhouden?

Jeroen: De hoortoestellen hebben in de gaten of de gebruiker gesprekken voert en of de gebruiker sociaal actief is. Ook registreren de hoortoestellen of de gebruiker naar muziek luistert. Zowel luisteren naar muziek als naar de radio dragen bij aan de mentale fitheid.
Het hoortoestel heeft niet alleen in de gaten óf er gecommuniceerd wordt, maar ook of dat gebeurt in eenvoudige of juist in complexe sociale luistersituaties. Ook houden de hoortoestellen bij of de gebruiker via streaming telefoneert of muziek luistert. Daar worden ook punten aan toegekend. Door de scores van zowel de fysieke activiteit als de mentale activiteit te combineren komt er een algehele gezondheidsscore uit.

Je gaf net aan dat het hoortoestel ook valdetectie in zich heeft. Dat zit toch ook al in een telefoon?

Jeroen: Door de plek waar de hoortoestellen zich bevinden namelijk op het hoofd is er een veel betere registratie mogelijk dan wanneer de telefoon bijvoorbeeld in een broekzak zit. Daarnaast hebben mensen veelal thuis de telefoon niet bij zich. Laat nu juist de helft van de valincidenten zich voordoen in een bekende omgeving en dus vaak thuis. In Nederland valt 1 op de 3 senioren per jaar en iedere 6 minuten valt een oudere dusdanig dat een behandeling op de spoedeisende hulp nodig is.

En als iemand valt, wat dan?

Jeroen: De hoortoestellen staan in verbinding met de smartphone. Als iemand valt dan kan ervoor gekozen worden welke contactpersonen er allemaal een bericht moeten ontvangen. Is er niks ernstigs dan kan het alarmbericht door de hoortoesteldrager zelf geannuleerd worden. Maar als iemand wel gevallen is, dan wordt de zoon, dochter, vriend of kennis daarover geïnformeerd. Daarbij wordt ook aangegeven waar de drager van de Livio AI zich bevindt én er kan gelijk met de drager contact opgenomen worden.

En de hartslagsensor?

Jeroen: Met de hartslagsensor kan zowel de hartslag gemeten worden, maar ook hoe snel de hartslag weer herstelt. Dat geeft op zijn beurt weer een goede maat voor de conditie.

Nog meer bijzonderheden?

Jeroen: Je kan ook vragen stellen aan de hoortoestellen. Hiervoor communiceren de hoortoestellen met de smartphone. Zo kan je vragen stellen over de hoortoestellen zelf, bijvoorbeeld hoe het zit met de batterijstatus, maar ook wat voor weer het morgen wordt. Daarvoor is ‘google assistant’ geïntegreerd. Via de Livio AI krijgt de drager dan de gewenste informatie te horen.
Last but not least kunnen de hoortoestellen in samenwerking met de smartphone gebruikt worden om vreemde talen te vertalen. De vertaling komt direct bij de oren van de drager aan.

starkey livio ai

Je zou bijna vergeten dat het ook een hoortoestel is!

Jeroen: Ja we hebben aardig wat uit te leggen bij de introductie in april van de Livio AI, maar we moeten inderdaad zeker niet vergeten te vertellen dat de Livio AI vooral een geweldig goed hoortoestel is.

Kijk voor meer informatie bij: Starkey, mail met info@kindhoren.nl of bel naar: 055 360 2111

Reacties (1)
  1. Ik ben sinds 1985 drager van hoortoestellen. In 2020 kom ik weer in aanmerking voor vergoeding. Ik heb veel hoor problemen, zeker in een gezelschap met alle bij geluiden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Het verhaal van Frances: lees hier over haar ervaringen met haar Cochleair Implantaat

18 april 2024 | Het is oktober 2012 als ik sinds lange tijd weer de wachtkamer van de KNO [...]

Fluoroscopie biedt meerwaarde bij plaatsing cochleair implantaat

15 april 2024 | Duitse onderzoekers zien voordelen van de inzet van een fluoroscopisch beeldvormingssysteem bij het implanteren van [...]

Bernafon Encanta nieuwe hoortoestelfamilie uit de koker van Demant  

14 april 2024 | Demant het moederbedrijf van Oticon en Bernafon lanceerde afgelopen week tijdens een bijeenkomst in Utrecht [...]

Realistische reclames zijn een utopie, ook voor hoortoestellen | Column

11 april 2024 | De roep om realistische reclames voor hoortoestellen komt met enige regelmaat voorbij op sociale media. [...]