Festivalbezoekers zonder oordoppen vaker last tijdelijk gehoorverlies en tinnitus

15 oktober 2015
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 2 min

Het risico op een tijdelijk gehoorverlies en een piep in het oor na het bezoeken van een muziekfestival kan worden verlaagd door het dragen van oordoppen. Dat concluderen onderzoekers van het UMC Utrecht die een onderzoek uitvoerden tijdens een buitenfestival in Amsterdam, in samenwerking met Van Boxtel hoorwinkels, MTV Benelux en Oticon Medical.

oordoppen festival

Oordoppen effectief tegen tijdelijk gehoorverlies en tinnitus

Het onderzoek dat uitgevoerd is onder leiding van Professor Wilco Grolman van het UMC Utrecht is het eerste gerandomiseerd, gecontroleerd onderzoek naar gehoorbescherming bij bezoekers van een outdoor muziekfestival. Tijdens het festival op het NDSM-terrein in Amsterdam werd middels een geblindeerd, gerandomiseerd en gecontroleerd onderzoek met ruim 50 proefpersonen de effectiviteit van oordoppen onderzocht. Hiervoor werd gebruik gemaakt van de MTV Soundkeepr.; oordoppen die het geluid met 18 decibel dempen.

oordoppen mtv sound keepr

Ondanks dat gehoorverlies tijdelijk is, is voorzichtigheid geboden

In het UMC onderzoek wordt gesproken over ‘tijdelijk’ gehoorverlies. Dit is een vorm van gehoorverlies die na één of meerdere dagen weer verdwijnt. Ook verdwijnt gelukkig meestal de irritante piep in het oor wel weer. Helaas zijn er ook gevallen bekend waarbij dit niet het geval is.
Wanneer onze oren frequent en met grote regelmaat aan harde muziek worden blootgesteld kan er uiteindelijk permanente gehoorschade optreden ook wel lawaaislechthorendheid genoemd. Ook zal de een sneller gehoorschade door lawaai oplopen dan de ander. Omdat we steeds ouder worden en ook onze oren steeds langer mee moeten en muziek en harde geluiden niet het enige is waardoor ons gehoor schade oploopt in de loop der jaren, is voorzichtigheid met ons gehoor geboden.

Resultaten

Van de groep proefpersonen werd de helft geloot voor het dragen van oordoppen tijdens het festival, de andere helft voor het niet dragen van oordoppen. Bij alle proefpersonen werd voor én na 4,5 uur festivalbezoek een aantal vragenlijsten en gehoortesten afgenomen.

In de groep zonder oordoppen zagen de onderzoekers meer tijdelijk gehoorverlies. Een verslechtering in het gehoor werd gezien bij 42% van de mensen zonder oordoppen en slechts bij 8% van de mensen met oordoppen. Dit betekent dat de kans op gehoorverlies direct na het festival 5,3 keer zo hoog was bij mensen die geen oordoppen droegen. Ook had de groep zonder oordoppen vaker oorsuizen (tinnitus) dan de groep met oordoppen: 38% ten opzichte van 12%.

“We zijn enorm blij en trots dat we dit onderzoek in samenwerking met het UMC Utrecht, MTV Benelux en Oticon Medical konden opzetten. We willen de bewustwording rondom gehoorverlies vergroten om zo latere gehoorproblemen te voorkomen.”, aldus Frans Story, algemeen directeur bij Van Boxtel hoorwinkels.

Lees meer:
Gehoorschade door vrijetijdslawaai: kul of kennis?
WHO waarschuwt: 1,1 miljard jongeren riskeren gehoorschade
Gehoorschade muziek: Hoe schadelijk is het luisteren naar muziek nu eigenlijk voor het gehoor?
Jongeren mogelijk helemaal niet zo vaak slechthorend
Een tijdelijk gehoorverlies na concert kan juist duiden op bescherming in plaats van beschadiging
Gehoorschade
Gehoorpreventie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Test beste hoortoestellen voor muziek

25 september 2023 | Wat zijn de beste hoortoestellen voor muziek? Om dat te bepalen testte de Amerikaanse website [...]

Van Boxtel hoorwinkels fietst mee voor Alzheimer Nederland

22 september 2023 | Op zaterdag 23 september fietst Van Boxtel hoorwinkels met hun team mee met de HerinneringenRit [...]

Starkey Evolv AI 2400 CIC: zeer klein en discreet te dragen hoortoestel mét Bluetooth

21 september 2023 | Hele kleine hoortoestellen die volledig in de gehoorgang zijn te dragen bestaan alweer geruime tijd. [...]

Hoorexpert organiseert regionale open dag over toegankelijkheid

13 september 2023 | Tussen 2 tot en met 7 oktober 2023 vindt de Week van de Toegankelijkheid plaats. [...]