Zeer hoge kosten aan onbehandelde slechthorendheid in EU

3 maart 2019
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 3 min

Een nieuw omvangrijk wetenschappelijk rapport met de naam ‘Hearing loss – Numbers and Costs’ laat zien dat het onbehandeld laten van slechthorendheid zeer hoge kosten met zich meeneemt. De kosten in Europa liggen maar liefst op 185 miljard per jaar. Dit is meer dan het hele EU-budget van 2018 en komt neer op 8200 euro per persoon ieder jaar. In Europa leven ruim 22 miljoen mensen met een onbehandelde en beperkende vorm van slechthorendheid.
Het rapport zal op 6 maart tijdens een lunchdebat in het Europees parlement in Brussel worden gepresenteerd.

Een beperkende vorm van slechthorendheid is gerelateerd aan een lagere kwaliteit van leven en hogere werkloosheid.

kosten onbehandelde slechthorendheid

Lagere kwaliteit van leven en verminderde productiviteit door slechthorendheid

De lagere kwaliteit van leven als gevolg van een beperkende vorm van slechthorendheid kost de EU ieder jaar 130 miljard euro. De vermindering in productiviteit door een hoger werkloosheidscijfer onder deze groep slechthorenden kost 55 miljard per jaar. Dit komt in totaal op 185 miljard uit. Dit is nog zonder de kosten van de extra gezondheidszorg die slechthorendheid met zich meeneemt en psychologische hulp. Slechthorenden hebben vaker psychische klachten (depressie, angstklachten en stress) die op hun beurt weer met psychosomatische klachten gepaard gaan. Daarnaast heeft een deel van de groep slechthorenden ook last van tinnitus. Behandeling van tinnitus brengt ook kosten met zich mee.

Hoortoestellen verbeteren gezondheid en kwaliteit van leven

Het rapport met de naam ‘Hearing loss – Numbers and Costs’ laat zien dat het gebruik van hoortoestellen en andere hooroplossingen de gezondheid en de kwaliteit van leven verbeteren. Ook laat het rapport zien dat mensen met onbehandelde slechthorendheid een groter risico op sociale isolatie, depressie, cognitieve achteruitgang en dementie lopen. Dit terwijl mensen die hun slechthorendheid behandelen juist geen hoger risico lopen dan mensen zonder gehoorverlies.

Groei aantal mensen met gehoorverlies

Het rapport laat zien dat er ruim 34 miljoen mensen met een beperkende vorm van slechthorendheid zijn in de EU. Een gehoorverlies van 35 dB of meer wordt door de ‘Global Burden of Disease’ onderzoeksgroep gezien als een beperkende vorm van slechthorendheid. Dit is de grens waarbij slechthorenden in Nederland voor een hoortoestel in aanmerking komen.
Ruim 22 miljoen slechthorenden zijn daar niet behandeld voor. Slechts één op de drie slechthorenden gebruikt hoortoestellen of een ander hoorhulpmiddel zo blijkt. Door de vergrijzing, langere levensverwachting en het op jongere leeftijd oplopen van slechthorendheid door blootstelling aan muziek en lawaai, is te verwachten dat de groei van het aantal slechthorenden de komende jaren alleen maar toeneemt.

Meta-studie

Het rapport, ‘Hearing Loss – Numbers and Costs’, is een meta-studie die honderden wetenschappelijke onderzoeken en rapporten die de afgelopen twee decennia zijn verschenen over de prevalentie en consequenties van slechthorendheid en het gebruik en de voordelen van hoortoestellen in kaart brengt. Het rapport wordt op 6 maart bij het Europees Parlement gepresenteerd. Voor deze dag is gekozen omdat in dezelfde week de door de wereldgezondheidsorganisatie (de WHO) georganiseerde Wereld Gehoor Dag plaatsvindt.

Controleer uw gehoor

Als u denkt dat u slechthorend bent, controleer dan uw gehoor. Dat kunt u doen op internet bijvoorbeeld via Hoortest.nl. Het beste is natuurlijk om uw gehoor grondig te laten testen. U kunt hiervoor terecht bij een audicien in de buurt of bij uw KNO-arts. (lees meer over: de weg naar een hoorapparaat).

World Hearing Day

Op 3 maart is het World Hearing Day. Deze dag wordt ieder jaar door de wereldgezondheidsorganisatie georganiseerd om mensen bewust te maken hoe zij slechthorendheid kunnen voorkomen en om hoorzorg over de hele wereld te promoten. Het thema voor de World Hearing Day 2019 is ‘Controleer uw gehoor’.

Over het rapport ‘Hearing Loss – Numbers and Costs’

Het rapport “Hearing Loss – Numbers and Costs” is uitgevoerd door Professor Emerita Bridget Shield van de Brunel University in Londen in opdracht van hear-it AISBL. Het rapport is tot stand gekomen in samenwerking met Professor Mark Atherton van dezelfde universiteit. In 2006 heeft professor Bridget Shield het eerste rapport voor hear-it AISBL uitgebracht met de titel: ‘Evaluation of the Social and Economic Costs of hearing Impairment’.

Bron: Hear-it.org

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Het verhaal van Frances: lees hier over haar ervaringen met haar Cochleair Implantaat

18 april 2024 | Het is oktober 2012 als ik sinds lange tijd weer de wachtkamer van de KNO [...]

Fluoroscopie biedt meerwaarde bij plaatsing cochleair implantaat

15 april 2024 | Duitse onderzoekers zien voordelen van de inzet van een fluoroscopisch beeldvormingssysteem bij het implanteren van [...]

Bernafon Encanta nieuwe hoortoestelfamilie uit de koker van Demant  

14 april 2024 | Demant het moederbedrijf van Oticon en Bernafon lanceerde afgelopen week tijdens een bijeenkomst in Utrecht [...]

Realistische reclames zijn een utopie, ook voor hoortoestellen | Column

11 april 2024 | De roep om realistische reclames voor hoortoestellen komt met enige regelmaat voorbij op sociale media. [...]