Professor dr. ir. Wouter Dreschler oneens met sombere verwachting over hoorprotocol

6 december 2012
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 1 min

professor wout dreschler hoorprotocol

Professor dr. ir. Wouter Dreschler is het oneens met sombere verwachting van GAIN voorzitter Hans van Pagee over introductie van het hoorprotocol. In het artikel “Vereniging hoortoestelfabrikanten GAIN bezorgd over invoering protocol functiegerichte aanspraak op hoortoestellen” gepubliceerd op deze website, heeft de voorzitter van de vereniging van hoortoestelfabrikanten GAIN in een interview zijn zorgen geuit over het ordentelijk verlopen van de introductie van het protocol waarmee de aanspraak op hoortoestellen functiegericht geregeld wordt.

Professor dr. ir. Dreschler lid van de werkgroep die het protocol ontwikkeld heeft en als klinisch-fysicus audioloog verbonden aan het AMC te Amsterdam heeft een reactie geschreven op het artikel.

Professor Dreschler schrijft het volgende: “Ik heb het interview met de heer van Pagée met belangstelling gelezen, maar ik ben het niet eens met zijn sombere verwachtingen. In het interview wordt ten onrechte de suggestie gewekt dat het gezond verstand en de vakbekwaamheid van de audicien verder overbodig zullen worden en dat een geautomatiseerd selectiesysteem de aanpassing verder overneemt. Ook zou de cliënt buitenspel worden gezet.

Dit is absoluut onjuist. De audicien zal – binnen de geïndiceerde klasse met naar verwachting toch altijd nog 100 of meer hoortoestellen per klasse – volop keuze hebben om op basis van zijn kennis en in samenspraak met de hoortoestelgebruiker te komen tot een voor die cliënt geschikt hoortoestel. Vervolgens zal het succes van dat hoortoestel vooral afhangen van de expertise van de audicien om het hoortoestel optimaal aan te passen aan het gehoorverlies en te evalueren na de proefperiode. Het nieuwe protocol geeft daartoe een betere basis en onderstreept ook het recht van iedere cliënt om proefperioden met verschillende hoortoestellen te krijgen voordat de keuze wordt bepaald. Het nieuwe systeem kan dus niet zonder die vakkennis en expertise van de audicien en zonder de inspraak en de ervaringen van de cliënt!
Ik ben blij dat GAIN zich wel absoluut voorstander toont van de functiegerichte aanspraak voor hoorhulpmiddelen. Er zullen best even wat aanloopproblemen kunnen optreden, maar uiteindelijk zijn wij op weg naar een systeem met een betere kwaliteit van verstrekking tegen een lagere eigen bijdrage van de slechthorende zelf.”

Meer nieuws

Het verhaal van Frances: lees hier over haar ervaringen met haar Cochleair Implantaat

18 april 2024 | Het is oktober 2012 als ik sinds lange tijd weer de wachtkamer van de KNO [...]

Fluoroscopie biedt meerwaarde bij plaatsing cochleair implantaat

15 april 2024 | Duitse onderzoekers zien voordelen van de inzet van een fluoroscopisch beeldvormingssysteem bij het implanteren van [...]

Bernafon Encanta nieuwe hoortoestelfamilie uit de koker van Demant  

14 april 2024 | Demant het moederbedrijf van Oticon en Bernafon lanceerde afgelopen week tijdens een bijeenkomst in Utrecht [...]

Realistische reclames zijn een utopie, ook voor hoortoestellen | Column

11 april 2024 | De roep om realistische reclames voor hoortoestellen komt met enige regelmaat voorbij op sociale media. [...]