World Hearing Day 2017: doe een hoorinvestering

3 maart 2017
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 2 min

Vandaag 3 maart is het World Hearing Day. Het thema van dit jaar “Actie voor gehoorverlies doe een hoorinvestering”, vestigt de aandacht op de economische impact van gehoorverlies.
Niet onderkend en onbehandeld gehoorverlies levert wereldwijd flinke economische kosten op en heeft ook een aanzienlijke invloed op getroffenen. Behandeling en voorkomen van gehoorverlies is kosteneffectief. Preventie, screening om gehoorverlies vroegtijdig te ontdekken en revalidatie met behulp van hoortoestellen, beengeleiders of cochleair implantaten, of andere hoorhulpmiddelen zijn allen voorbeelden waarmee de (verdere) consequenties van gehoorverlies kunnen worden voorkomen of aangepakt.

world hearing day 2017

Gehoorverlies: grote consequenties

Gehoorverlies heeft veel en grote consequenties. Zo zorgt onbehandelde slechthorendheid voor luistermoeheid en mensen die hun slechthorendheid onbehandeld laten zijn vaker depressief, angstig, emotioneel labieler en minder sociaal actief of zijn minder productief op hun werk. Dit brengt flinke economische kosten veelal op andere terreinen met zich mee.
Soms wordt gedacht dat het niet goed is om in een vroeg stadium aan een hoortoestel te beginnen omdat het oor daar ‘lui’ door wordt. Maar juist door gehoorverlies onbehandeld te laten zijn negatieve consequenties op lange termijn te verwachten: de hersenen worden onvoldoende gestimuleerd en worden er steeds minder goed in om geluiden te onderscheiden. Dit moeten ze, wanneer er te lang gewacht is, later weer gaan leren. Het oor wordt niet lui, maar de hersenen wél.
Bij het ouder worden gaat sowieso de hersenfunctie en de verwerkingssnelheid langzaam maar zeker achteruit. Dat geldt ook voor de snelheid van de verwerking van geluid. Een tijdige en goede revalidatie kan dit helpen compenseren. Ook is gebleken uit onderzoek dat de cognitieve achteruitgang sneller gaat bij mensen met een gehoorverlies die geen hoortoestel dragen dan bij mensen met een hoortoestel.

Doe mee en doe vandaag een investering in uw gehoor!

Bent u al tijden van plan uw gehoor eens te testen? Dat kan tegenwoordig ook online of maak voor een uitgebreid gehooronderzoek een afspraak bij een audicien bij u in de buurt.
Al tijden van plan eens goede gehoorbeschermers aan te schaffen? Zet dan nu de stap en in investeer in uw gehoor. Zorg er zo voor dat ook u nog jaren lang een gezond gehoor houdt.

Investeren in hooronderzoek: doe mee

Wilt u een bijdrage leveren aan onderzoek op het gebied van het gehoor en zo investeren in de kennis over ons gehoor? Doe dan mee aan het Nationale Hooronderzoek. Kijk voor meer informatie op www.hooronderzoek.nl.
Ook kunt u meedoen aan een nieuw onderzoek naar de invloed van gehoorverlies op luisterinspanning. Klik hier voor meer informatie.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer nieuws

Audiologen luiden noodklok en komen op voor de kwaliteit van Hoorzorg

29 juni 2022 | Vandaag vragen een zeer groot aantal audiologen aandacht voor de zorgen die zij hebben over [...]

Online workshop: ‘Grip op je energie met een auditieve beperking’

28 juni 2022 | Werkpad organiseert op 7 juli aanstaande tussen 16:00 en 17:30 uur de gratis te volgen [...]

Audioloog Jan de Laat krijgt koninklijke onderscheiding

24 juni 2022 | Tijdens zijn afscheidssymposium in Leiden kreeg klinisch fysicus audioloog dr. ir. Jan de Laat vandaag [...]

Phonak Audéo Fit: top hoortoestel dat de gezondheid monitort

23 juni 2022 | Phonak introduceerde afgelopen week in Amsterdam voor de internationale schrijvende pers een van haar nieuwe [...]