Widex Unique: nieuwe lijn hoortoestellen voor mensen met actieve levensstijl

11 november 2015
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 3 min

“Live life Large” is de slogan van de gloednieuwe Widex serie. Met deze slogan maakt Widex duidelijk dat de gebruiker met de nieuwe Unique hoortoestellen het leven groots kan leven. Widex maakt dit mogelijk doordat het bedrijf de lat bij de ontwikkeling van de nieuwe Unique serie weer een stuk hoger heeft gelegd. De nieuwe Widex Unique serie is voorzien van tal van nieuwe eigenschappen speciaal bedoeld voor mensen met een actieve levensstijl.
De nieuwe eigenschappen van de Widex Unique serie kunnen bijdragen aan een nog beter spraakverstaan. De Widex Unique kan veel soorten situaties aan van doorsnee tot extreem.
Dit wordt mogelijk gemaakt door een nog beter analoog-digitaal convertor, een uitstekend lawaai- en windruisonderdrukkingsysteem, een technologie waarmee geluiden gedetecteerd worden en automatisch in een geluidsklasse worden ingedeeld én de vernieuwde frequentietranspositie techniek.

Widex Unique hoortoestellen

A/D-converter in Widex Unique

Widex was de eerste in de hoortoestelbranche die het belang van een groot ingangsbereik van de A/D-converter (ADC) niet alleen onderkende, maar er ook iets aan deed. In de voorganger van de Unique de Widex Dream werd de ADC zo aangepast dat geluiden van 17 tot 113 dB SPL werden omgezet, om vervolgens te worden geanalyseerd en bewerkt. Een dergelijk hoog plafond is belangrijk in rumoerige situaties, niet om die heel luide geluiden ook zo luid weer te geven, maar om zo goed mogelijk te kunnen filteren; als het hoortoestel niet weet dat die geluiden er zijn, dan kan het er ook geen rekening mee houden. In de Widex Unique is het bereik van de A/D convertor (ADC) nog verder uitgebreid. Het aantal Bits waarmee de ADC werkt is verhoogd van 16 naar 18, zodat nu geluiden van 5 tot 113 dB SPL worden omgezet. Daarmee worden nu ook hele zachte geluiden, die een belangrijke bijdrage leveren aan de luisterbeleving, binnen het bereik gebracht. Uniek aan de nieuwe Widex hoortoestellen is dat het dynamisch ingangsbereik volledig lineair is, zodat de geluiden geheel vervormingsvrij het hoortoestel binnenkomen.

Widex Unique A/D convertor lineair

 Low-Level Noise Reduction

Hoewel het kunnen horen van zachte geluiden belangrijk en ook prettig is, geldt dat niet voor álle zachte geluiden. Veel hoortoesteldragers ervaren het gezoem van bijvoorbeeld de koelkast, een ventilator van een computer of de airco als storend. De Widex Unique maakt daarom onderscheid tussen gemoduleerde geluiden – zoals het kraken van sneeuw onder je schoenen, het zachtjes knappen van het hout in de open haard of het spinnen van de kat – van ongemoduleerde geluiden, zoals de koelkast of airco. De zachte, ongemoduleerde (stationaire) geluiden worden gedempt, waardoor een Widex Unique hoortoestel heel rustig klinkt.

Unieke windruisonderdrukking

Het spelen van de wind rond hoortoestelmicrofoons zorgt voor een heel luid geluid in de hoortoestellen, dat niet alleen door veel hoortoestelgebruikers als storend wordt ervaren, maar dat ook het spraakverstaan flink kan bemoeilijken. Hoortoestellen uit de Widex Unique 440-serie hebben een zeer uitgekiend systeem dat dit geluid zo kan dempen dat het minder storend wordt. Uniek is dat dit systeem in elk hoortoestel afzonderlijk werkt, zodat ook mensen die maar één hoortoestel dragen ervan kunnen profiteren en het tijdens bijvoorbeeld een fietstocht niet uitmaakt aan welke kant de medefietser rijdt.

windruisonderdrukking widex unique

Sound Classes

De chip van de Widex Unique kan maar liefst 600.000.000 berekeningen per seconde maken en het geheugen is verder uitgebreid. Deze combinatie wordt onder andere gebruikt voor een uitgebreide bibliotheek van real-life geluidsvoorbeelden waarmee de binnenkomende geluiden worden vergeleken. De diverse geluiden zijn onderverdeeld in verschillende Sound Classes, geluidsklassen. Nadat de juiste Sound Class is bepaald, wordt het hoortoestel optimaal ingesteld voor die bepaalde situatie. Is er spraak aanwezig, dan ligt de nadruk daarbij op hoorbaarheid, is er geen spraak dan wordt luistercomfort belangrijker. De hoortoestelgebruiker kan dit bovendien zelf beïnvloeden met de voorkeursregelaar, wanneer het in die ene situatie nou net even anders moet. Met deze regelaar worden zowel het volume als ook de werking van de verschillende eigenschappen aangepast.  De overgang van de ene naar de andere Sound Class geschiedt heel vloeiend, waardoor de toestellen gewoon goed blijven klinken, ook als de situatie verandert.

Audibility Extender: frequentietranspositie

Widex-toestellen bieden al jaren de mogelijkheid om hoog-frequente geluiden, die ook met versterking niet hoorbaar kunnen worden gemaakt, te verplaatsen naar de lagere frequenties, waar ze wel hoorbaar kunnen worden weergegeven. Als vijfde generatie van de Audibility Extender is ook deze functie vernieuwd en biedt nu twee opties: de audicien kan de Audibility Extender zo instellen dat de te verplaatsen hoge frequenties alleen lager wordt weergegeven, maar het is ook mogelijk om het betreffende gebied zowel te verplaatsen als gewoon te versterken. Dit laatste kan heel prettig zijn als sommige hoge frequenties  wel en andere weer niet kunnen worden gehoord.

frequentiertanspositie Widex Unique

Tenslotte

De naam UNIQUE is niet toevallig gekozen, de toestellen bieden namelijk een unieke luisterervaring. De eerste praktijktesten, die onder andere in een windtunnel zijn uitgevoerd, zijn veelbelovend. Maar natuurlijk is iedereen anders, dus om te weten of deze toestellen ook voor u uniek zijn kunt u ze het beste zelf proberen bij een audicien.
De Widex Unique hoortoestellen worden uitsluitend geleverd aan zelfstandige audiciens.

Kijk voor meer informatie op: de website van Widex of bekijk de onderstaande video’s

[su_youtube url=”https://youtu.be/WG2qfjuIlUk”]

[su_youtube url=”https://youtu.be/JhuBIW-mPP4″]

[su_youtube url=”https://youtu.be/9oZEYHFvsDY”]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Het verhaal van Frances: lees hier over haar ervaringen met haar Cochleair Implantaat

18 april 2024 | Het is oktober 2012 als ik sinds lange tijd weer de wachtkamer van de KNO [...]

Fluoroscopie biedt meerwaarde bij plaatsing cochleair implantaat

15 april 2024 | Duitse onderzoekers zien voordelen van de inzet van een fluoroscopisch beeldvormingssysteem bij het implanteren van [...]

Bernafon Encanta nieuwe hoortoestelfamilie uit de koker van Demant  

14 april 2024 | Demant het moederbedrijf van Oticon en Bernafon lanceerde afgelopen week tijdens een bijeenkomst in Utrecht [...]

Realistische reclames zijn een utopie, ook voor hoortoestellen | Column

11 april 2024 | De roep om realistische reclames voor hoortoestellen komt met enige regelmaat voorbij op sociale media. [...]