Sound Assist: ‘Zwitsers zakmes’ voor Widex Moment hoortoestellen

19 december 2022
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 4 min

Widex introduceerde deze maand de Sound Assist. Het kleine apparaatje heeft flink wat functies. Het is geschikt voor alle Widex Moment hoortoestellen met Bluetooth, dus ook voor de in oktober geïntroduceerde Widex Moment Sheer.  De gebruiker kan de Sound Assist als partnermicrofoon, tafelmicrofoon en afstandsbediening gebruiken. Het apparaatje heeft ook een luisterspoelfunctie. Daarnaast zorgt de Sound Assist voor de overdracht van audio vanaf bijna elk Bluetooth apparaat én kan er handsfree mee worden getelefoneerd ook in situaties met lawaai zoals op straat. Door de veelheid aan functies is het te zien als het Zwitserse zakmes voor de Widex Moment hoortoestellen.

Widex Sound Assist Moment hoortoestellen
De kleine en handzame Widex Sound Assist naast twee Widex Moment hoortoestellen waarmee het apparaatje kan samenwerken

Functies Widex Sound Assist

Tafelmicrofoon

De gebruiker van de Widex Sound Assist kan het kleine apparaatje midden op tafel leggen. In deze liggende positie worden automatisch drie richtinggevoelige microfoons geactiveerd. Deze microfoons richten zich op de gesprekspartner, vangen de stemmen op en sturen deze via bluetooth door naar de hoortoestellen. Een handige functie in uitdagende situaties zoals tijdens een vergadering of etentje in een rumoerig restaurant.
Eerder kwamen Phonak (Roger Table Mic, Roger Select en Roger On) en Starkey (tafelmicrofoon en ook Remote Microphone Plus) met accessoires die eenzelfde functie hebben.  De tafelmicrofoons van deze fabrikanten zijn een slag groter. Voordeel daarvan is dat ze weer meer microfoons kunnen herbergen om zich te richten op de gesprekspartners.

Widex Sound Assist tafelmicrofoon led
De Widex Sound Assist in de tafelmicrofoonstand de LED’s zijn dan tijdelijk aan om te laten zien dat de functie is geactiveerd

Partnermicrofoon

Sound Assist kan ook om de nek van de gesprekspartner worden gehangen of met een clip op het revers van een colbert worden bevestigd. Zodra het apparaatje in deze verticale positief terecht komt, dan richten de microfoons zich automatisch naar boven richting de mond van de gesprekspartner of spreker die een lezing geeft. Het signaal van de opgevangen stem wordt vervolgens naar de hoortoestellen overgestuurd. Storende omgevingsgeluiden of de effecten van een slechte akoestiek in een restaurant of zaal hebben hierdoor veel minder invloed op de kwaliteit van het gesprokene. Ook andere fabrikanten hebben voor hun hoortoestellen een dergelijke microfoon beschikbaar met een soortgelijke functie al dan niet gecombineerd met andere functies.  

Luisterspoel

Naast de bovengenoemde microfoonfuncties heeft de Sound Assist ook een luisterpoel-functie. Hiermee kan het apparaatje het geluid van een ringleiding opvangen. Dergelijke ringleidingen zijn terug te vinden in zalen van onder meer theaters en ook in kerken. Het voordeel daarvan is dat het met alle hoortoestellen met een zogeheten luisterspoel (te activeren door het toestel in de ringleiding- of T-stand te zetten) kan samenwerken en ook met accessoires zoals de Sound Assist. Veel kleinere hoortoestellen hebben vandaag de dag geen luisterspoel meer en dan kan zo’n externe luisterspoel handig zijn. De luisterspoel is door een druk op de knop te activeren.

Afstandsbediening

Via de app op de smartphone zijn er aardig wat mogelijkheden om de instellingen van de Widex Moment hoortoestellen naar eigen voorkeur te wijzigen. Met de Sound Assist kan de drager ook het volume hoger of lager zetten of van programma wisselen (naar bijvoorbeeld een muziekprogramma).  De drager hoeft dan niet de smartphone te pakken en eerst de app te openen. Met de Sound Assist is zo’n wijziging snel te maken.

Widex Sound Assist bediening
De Widex Sound Assist is multifunctioneel en voorzien van een clip. Bediening verloopt via knopjes aan de zijkanten. De Sound Assist kan ook met een koord om de hals gedragen worden.

Handsfree telefoneren met Sound Assist

Door de Sound Assist in de Bluetooth stand te zetten kan er ook handsfree mee worden getelefoneerd. Vandaag de dag is volledig handsfree telefoneren mogelijk met de meeste recentere hoortoestellen. De microfoon van de hoortoestellen vangt dan de eigen stem op en stuurt deze door naar de telefoon. Dit werkt in stilte goed. Omdat de microfoons van de hoortoestellen redelijk ver van de mond af zitten, kan het zijn dat de gesprekspartner de telefoongesprekken in een rumoerige omgeving (bijvoorbeeld op straat) niet goed verstaat. Dit komt omdat het omgevingslawaai ook de microfoons bereikt. Door gebruik te maken van een tussen station zoals de Sound Assist verloopt telefoneren in rumoer, lawaai en ruimtes met een slechte akoestiek beter. De microfoons van het tussenstation zijn voorzien van richtingmicrofoons. Die richten zich tijdens het telefoneren op de mond waardoor omgevingslawaai minder nadelige invloed heeft.

Voice dialing

Met ‘voice dialing’ is het mogelijk om iemand te bellen door middel van een commando (via Siri op Apple telefoons). Dit in plaats van het telefoonnummer in te toetsen of uit het adresboek een contact te kiezen. Het is bijvoorbeeld mogelijk “Bel Richard!” tegen de Sound Assist te zeggen. Via stemherkenningstechniek zal de telefoon de opdracht herkennen en het nummer bellen. Dit kan handig zijn om bijvoorbeeld tijdens het koken of andere activiteiten een telefoongesprek te starten. Situaties waarbij het lastig is om de telefoon te tevoorschijn te halen of in de hand te houden en het touchscreen te gebruiken.  

Streaming

Vandaag de dag zijn naast telefoons en tablets aardig wat apparaten voorzien van Bluetooth. Denk daarbij aan pc’s, laptops, vaste telefoons en streaming-boxen. Door de Sound Assist daarmee te koppelen, is de audio van bijvoorbeeld gesprekken via bijvoorbeeld Facetime, Teams, Skype, films, tv en podcasts naar de hoortoestellen over te sturen.

Conclusie Sound Assist

De Widex Sound Assist is een handig en handzaam apparaatje waar de fabrikant tal van functies in heeft samengebracht. Dit ‘Zwiterse zakmes’ voor de Widex Moment hoortoestellen maakt het gebruik van de toestellen nog veelzijdiger.

Reacties (2)
  1. Wat is de Prijs van Widex sound assist.

  2. Tot welke afstand van de hoortoestellen kan de Sound Assist gebruikt worden?
    Wat kost de Sound Assist?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Verlaging eigen risico zal voor toename vraag naar hoorzorg leiden

23 mei 2024 | Het plan van de nieuwe regeringspartijen PVV, VVD, NSC en BBB om het eigen risico [...]

Bebird oorcamera voor inspectie en schoonmaken van het oor. Is het veilig? | Review

20 mei 2024 | Via diverse webshops zijn meerdere types van de Bebird oorcamera te verkrijgen. De Bebird is [...]

Widex SmartRIC: nieuwe L-vormig vormgeving zorgt voor beter verstaan | Review

17 mei 2024 | Deze week introduceerde Widex op haar hoofdkantoor in Denemarken het nieuwe Widex Smart RIC hoortoestel [...]

Sony verbetert toegankelijkheid voor mensen met een beperking, ook voor slechthorenden

16 mei 2024 | Sony presenteerde vandaag in Hoofddorp op de Global Accessibility Awareness Day verschillende producten en functies [...]