Sound Assist: ‘Zwitsers zakmes’ voor Widex Moment hoortoestellen

19 december 2022
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 4 min

Widex introduceerde deze maand de Sound Assist. Het kleine apparaatje heeft flink wat functies. Het is geschikt voor alle Widex Moment hoortoestellen met Bluetooth, dus ook voor de in oktober geïntroduceerde Widex Moment Sheer.  De gebruiker kan de Sound Assist als partnermicrofoon, tafelmicrofoon en afstandsbediening gebruiken. Het apparaatje heeft ook een luisterspoelfunctie. Daarnaast zorgt de Sound Assist voor de overdracht van audio vanaf bijna elk Bluetooth apparaat én kan er handsfree mee worden getelefoneerd ook in situaties met lawaai zoals op straat. Door de veelheid aan functies is het te zien als het Zwitserse zakmes voor de Widex Moment hoortoestellen.

Widex Sound Assist Moment hoortoestellen
De kleine en handzame Widex Sound Assist naast twee Widex Moment hoortoestellen waarmee het apparaatje kan samenwerken

Functies Widex Sound Assist

Tafelmicrofoon

De gebruiker van de Widex Sound Assist kan het kleine apparaatje midden op tafel leggen. In deze liggende positie worden automatisch drie richtinggevoelige microfoons geactiveerd. Deze microfoons richten zich op de gesprekspartner, vangen de stemmen op en sturen deze via bluetooth door naar de hoortoestellen. Een handige functie in uitdagende situaties zoals tijdens een vergadering of etentje in een rumoerig restaurant.
Eerder kwamen Phonak (Roger Table Mic, Roger Select en Roger On) en Starkey (tafelmicrofoon en ook Remote Microphone Plus) met accessoires die eenzelfde functie hebben.  De tafelmicrofoons van deze fabrikanten zijn een slag groter. Voordeel daarvan is dat ze weer meer microfoons kunnen herbergen om zich te richten op de gesprekspartners.

Widex Sound Assist tafelmicrofoon led
De Widex Sound Assist in de tafelmicrofoonstand de LED’s zijn dan tijdelijk aan om te laten zien dat de functie is geactiveerd

Partnermicrofoon

Sound Assist kan ook om de nek van de gesprekspartner worden gehangen of met een clip op het revers van een colbert worden bevestigd. Zodra het apparaatje in deze verticale positief terecht komt, dan richten de microfoons zich automatisch naar boven richting de mond van de gesprekspartner of spreker die een lezing geeft. Het signaal van de opgevangen stem wordt vervolgens naar de hoortoestellen overgestuurd. Storende omgevingsgeluiden of de effecten van een slechte akoestiek in een restaurant of zaal hebben hierdoor veel minder invloed op de kwaliteit van het gesprokene. Ook andere fabrikanten hebben voor hun hoortoestellen een dergelijke microfoon beschikbaar met een soortgelijke functie al dan niet gecombineerd met andere functies.  

Luisterspoel

Naast de bovengenoemde microfoonfuncties heeft de Sound Assist ook een luisterpoel-functie. Hiermee kan het apparaatje het geluid van een ringleiding opvangen. Dergelijke ringleidingen zijn terug te vinden in zalen van onder meer theaters en ook in kerken. Het voordeel daarvan is dat het met alle hoortoestellen met een zogeheten luisterspoel (te activeren door het toestel in de ringleiding- of T-stand te zetten) kan samenwerken en ook met accessoires zoals de Sound Assist. Veel kleinere hoortoestellen hebben vandaag de dag geen luisterspoel meer en dan kan zo’n externe luisterspoel handig zijn. De luisterspoel is door een druk op de knop te activeren.

Afstandsbediening

Via de app op de smartphone zijn er aardig wat mogelijkheden om de instellingen van de Widex Moment hoortoestellen naar eigen voorkeur te wijzigen. Met de Sound Assist kan de drager ook het volume hoger of lager zetten of van programma wisselen (naar bijvoorbeeld een muziekprogramma).  De drager hoeft dan niet de smartphone te pakken en eerst de app te openen. Met de Sound Assist is zo’n wijziging snel te maken.

Widex Sound Assist bediening
De Widex Sound Assist is multifunctioneel en voorzien van een clip. Bediening verloopt via knopjes aan de zijkanten. De Sound Assist kan ook met een koord om de hals gedragen worden.

Handsfree telefoneren met Sound Assist

Door de Sound Assist in de Bluetooth stand te zetten kan er ook handsfree mee worden getelefoneerd. Vandaag de dag is volledig handsfree telefoneren mogelijk met de meeste recentere hoortoestellen. De microfoon van de hoortoestellen vangt dan de eigen stem op en stuurt deze door naar de telefoon. Dit werkt in stilte goed. Omdat de microfoons van de hoortoestellen redelijk ver van de mond af zitten, kan het zijn dat de gesprekspartner de telefoongesprekken in een rumoerige omgeving (bijvoorbeeld op straat) niet goed verstaat. Dit komt omdat het omgevingslawaai ook de microfoons bereikt. Door gebruik te maken van een tussen station zoals de Sound Assist verloopt telefoneren in rumoer, lawaai en ruimtes met een slechte akoestiek beter. De microfoons van het tussenstation zijn voorzien van richtingmicrofoons. Die richten zich tijdens het telefoneren op de mond waardoor omgevingslawaai minder nadelige invloed heeft.

Voice dialing

Met ‘voice dialing’ is het mogelijk om iemand te bellen door middel van een commando (via Siri op Apple telefoons). Dit in plaats van het telefoonnummer in te toetsen of uit het adresboek een contact te kiezen. Het is bijvoorbeeld mogelijk “Bel Richard!” tegen de Sound Assist te zeggen. Via stemherkenningstechniek zal de telefoon de opdracht herkennen en het nummer bellen. Dit kan handig zijn om bijvoorbeeld tijdens het koken of andere activiteiten een telefoongesprek te starten. Situaties waarbij het lastig is om de telefoon te tevoorschijn te halen of in de hand te houden en het touchscreen te gebruiken.  

Streaming

Vandaag de dag zijn naast telefoons en tablets aardig wat apparaten voorzien van Bluetooth. Denk daarbij aan pc’s, laptops, vaste telefoons en streaming-boxen. Door de Sound Assist daarmee te koppelen, is de audio van bijvoorbeeld gesprekken via bijvoorbeeld Facetime, Teams, Skype, films, tv en podcasts naar de hoortoestellen over te sturen.

Conclusie Sound Assist

De Widex Sound Assist is een handig en handzaam apparaatje waar de fabrikant tal van functies in heeft samengebracht. Dit ‘Zwiterse zakmes’ voor de Widex Moment hoortoestellen maakt het gebruik van de toestellen nog veelzijdiger.

Reacties (2)
  1. Wat is de Prijs van Widex sound assist.

  2. Tot welke afstand van de hoortoestellen kan de Sound Assist gebruikt worden?
    Wat kost de Sound Assist?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Schoonenberg Hoorsupport komt met kerstcommercial op tv

28 november 2023 | Vanaf 4 december aanstaande is de nieuwe kerstcommercial van Schoonenberg Hoorsupport op televisie te zien. [...]

Informatiebijeenkomsten cochleair implantaten – december 2023 en januari 2024

27 november 2023 | Benieuwd wat een cochleair implantaat voor u of voor uw kind kan betekenen? Ook in [...]

Widex SoundConnect zendt computergeluid naar Moment hoortoestellen

19 november 2023 | Goed nieuws voor dragers van Widex Moment hoortoestellen: sinds afgelopen week is de Widex SoundConnect [...]

Stroomdiagram helpt diagnose somatosensorische tinnitus vast te stellen

15 november 2023 | Professor dr. Sarah Michiels verbonden aan de Universiteit van Hasselt heeft recent een stroomdiagram ontwikkeld [...]