Deze week introduceerde Widex op haar hoofdkantoor in Denemarken het nieuwe Widex Smart RIC hoortoestel voor Nederlandse audiciens en pers. Het nieuwe geoptimaliseerde L-vormige design van het toestel zorgt ervoor dat de microfoons waarmee het toestel zich richt op de gesprekspartner horizontaler liggen dan bij andere hoortoestellen. Hierdoor kan de ‘beam’ functie beter zijn werk doen en dat zorgt voor een beter verstaan van spraak. Volgens de fabrikant is de te behalen verbetering gemiddeld zo’n 13%. Ook is de hinder van contactgeluiden en windruis met het nieuwe Widex SmartRIC toestel sterk verminderd.
| Product review
L-vormig design Widex SmartRIC
Op de meeste betere hoortoestellen zijn twee microfoons terug te vinden. Daarmee zijn de toestellen in staat in een rumoerige omgeving zich sterk naar voren te richten en hinderlijke omringende geluiden buiten te sluiten. Dit komt het verstaan van spraak ten goede. Om een zo’n goed mogelijk ‘beam’ naar voren te krijgen is het nodig dat de microfoons zo horizontaal mogelijk ten opzichte van elkaar liggen. Bij veel hoortoestellen is dit niet zo: de microfoons liggen bij andere toestellen onder een hoek van tussen de 30 en 40 graden en wijzen daardoor licht naar boven.
Nieuwe vormgeving ook functioneel
Door het nieuwe L-vormige design krijgt het kleine nieuwe Widex SmartRIC hoortoestel niet alleen een fraai uiterlijk, maar het zorgt er tegelijkertijd voor dat de drager er ook beter mee verstaat. De nieuwe vormgeving is dus ook functioneel. De hoek die de microfoons ten opzichte van de horizon maken, is namelijk bij het nieuwe toestel nog maar 12 graden.
13% beter verstaan
De gunstigere ligging van de microfoons zorgt ervoor dat de drager een betere zogeheten signaal-ruisverhouding kan bereiken. Het signaal (de spraak) is er gunstiger mee ten opzichte van de ruis (lawaai/rumoer). De gemiddelde verbetering in rumoer is volgens onderzoek van Widex gemiddeld zo’n 1,25 dB. Dat lijkt niet veel, maar als dat wordt omgezet naar een score die kijkt naar het aantal verstane woorden, komt dat neer op een verbetering van 13%. Op individueel niveau werden zelfs verbeteringen van 2, 4 en 5 dB gemeten in signaalruisverhouding geeft Widex tijdens een lezing aan. De nieuwe vormgeving van de Widex SmartRIC maakt dus een verbeterde focus op de gesprekspartner mogelijk.
Minder last van contactgeluiden en windruis
Dragers van hoortoestellen willen nogal eens last hebben van contactgeluiden en windruis. Contactgeluiden doen zich bijvoorbeeld voor bij het opzetten en afdoen van een bril, hoed of pet, het strijken van de haren langs de microfoons (bijvoorbeeld bij het kammen) of bij het geven van een knuffel. Klachten over windruis kunnen zich voordoen bij een harde wind, maar ook bijvoorbeeld tijdens een fietstocht.
Met de nieuwe Widex SmartRIC zijn de klachten over contactgeluiden met maar liefst 88% lager dan met de eerdere versie. En windruis klinkt afhankelijk van de situatie 2 tot 20 dB zachter. Dit heeft Widex bereikt door de ligging van de microfoons en de afscherming aan te passen. De vermindering van contactgeluiden en windruis levert weer meer draagcomfort op.
Unieke geluidsbewerking
Iedere hoortoestelfabrikant heeft zo zijn eigen unieke geluidsbewerking. Dat kan hem zitten in het al dan niet inzetten van directionaliteit (helemaal niet of afhankelijk van de situatie), de inzet van lawaaionderdrukking en de manier waarop de toestellen feedback, windruis en contactgeluiden onderdrukken.
Ook de snelheid waarmee toestellen spraak en andere geluiden versterken kan verschillen. Sommige merken versterken razendsnel de klinkers en medeklinkers afzonderlijk, andere merken regelen de versterking trager om juist spraak zo natuurlijk mogelijk te laten klinken. Weer andere merken combineren snelle en trage versterking. Ook verschillen merken hoe ze verschillende technieken laten samenwerken. Hierdoor hebben ook veel merken een unieke klankkleur. Hierdoor willen sommige slechthorenden graag bij hun ‘eigen merk’ blijven.
Insteek Widex: zo natuurlijk mogelijk
Widex heeft een eigen filosofie: ‘Less is more‘ (minder is beter). De fabrikant geeft in de meeste luisteromstandigheden de voorkeur aan een natuurlijk geluid, boven een sterk bewerkt en gecomprimeerd geluid. Dit terwijl Widex in lastige luistersituaties ook het belang inziet van lawaaionderdrukking en een goede directionaliteit (beamvorming). Vandaar dat Widex ook deze techniek heeft geoptimaliseerd door het design aan te passen.
Zelfde chipplatform als Widex Moment Sheer
De nieuwe Widex SmartRIC is gebaseerd op hetzelfde chipplatform als zijn voorganger de Widex Moment Sheer. Bij de ontwikkeling van dit hoortoestel gaven de ontwikkelaars prioriteit aan een hoge geluidskwaliteit. De geluidsbewerking kreeg daarom de naam ‘PureSound’. De achterliggende ZeroDelay techniek zorgt ervoor dat de geluiden die het hoortoestel versterkt, tegelijkertijd bij het trommelvlies aankomen als de geluiden die het oor bereiken via de natuurlijke weg. De vertraging tussen de directe en indirecte geluiden via het hoortoestel is bij de Widex Moment hoortoestellen minder dan 0,5 milliseconden. Dat heeft zeker voor slechthorenden met een beginnend gehoorverlies de potentie voordelen te bieden.
Lange gebruiksduur en nieuwe oplader
De oplaadbare batterij van de nieuwe Widex SmartRIC heeft een zeer lange levensduur. Eenmaal helemaal opgeladen is het toestel maar liefst 37 uur te gebruiken. Zelfs wanneer de drager de hele dag ermee telefoneert of muziek luistert gaat de batterij maar liefst 27 uur mee. Zeker gezien het slanke en kleine formaat van het toestel is dat een bijzondere prestatie.
Speciaal voor de introductie van de SmartRIC heeft Widex een meeneembare oplader ontworpen. Met de fraai ontworpen oplader is het toestel 5x volledig op te laden.
Het design van de oplader met de naam Portable Charger is zo ontworpen dat het makkelijk in de binnenzak of in een klein tasje of etui past. De LED’s op het toestel laten zien wat de status van de oplader is. Het toestel is in 4 uur volledig opgeladen. Als het toestel onverhoopt toch leeg raakt, dan is het mogelijk het te ‘snel laden’: dertig minuten in de oplader is goed voor 8 uur gebruikstijd.
Het opladen van de Portable Charger zelf kan via een USB-C kabel of met een draadloze Qi oplader. Qi is een universele standaard voor het opladen van apparaten.
Telefoneren en muziek streamen
Natuurlijk heeft de nieuwe Widex SmartRIC nog meer in huis. Naast de inzet op natuurlijk geluid en oplaadbaarheid kan de gebruiker via Bluetooth er muziek en telefoongesprekken naar toe streamen vanaf zijn smartphone of tablet.
Het gebruik van de microfoons van hoortoestellen die de eigen stem opvangen voor het volledig handsfree telefoneren, kan in een lawaaiige of akoestisch nadelige omgeving tot slechte verstaanbaarheid leiden. Reden voor Widex om niet voor deze manier van handsfree telefoneren te kiezen. Bij het telefoneren is het dan ook nodig om in de microfoon van de telefoon te spreken. Een andere mogelijkheid is gebruik te maken van de Sound Assist als tussenstation (zie onder).
Goede geluidskwaliteit
De Widex Moment toestellen zijn goed beoordeeld op hun geluidskwaliteit. Dat geldt zowel voor het luisteren als bij het streamen van muziek. De eerdere Widex Moment kreeg daar in 2023 Expert Choice Award voor van het onafhankelijk testlab HearAdvisor. Uit intern onderzoek van Widex bleek 80% van de testpersonen ook voorkeur te hebben voor de Widex Moment geluidskwaliteit. Ze gaven aan het geluid natuurlijker, prettiger, duidelijker en minder schel te vinden (lees meer).
Opvallend genoeg doet de Widex SmartRIC in de test van HearAdvisor qua verstaan in lawaai het iets minder goed dan zijn voorganger, terwijl het toestel juist beter zou moeten scoren. Die verbetering kwam wel naar voren uit de laboratoriumtests met proefpersonen van Widex zelf.
Dat zou natuurlijk aan de manier van testen kunnen liggen. Bij navraag bij Widex was hier (nog) geen goede verklaring voor.
Extra programma’s voor mensen met tinnitus
De hoortoestelen beschikken over twee speciale opties voor mensen met tinnitus: Widex Zen therapie en Soundrelax. De Widex Zen therapie bestaat uit vier onderdelen. De audicien kan deze aanpassen aan de persoonlijke behoeften van de cliënt. Er bestaat een onderdeel voor counseling, versterking, geluidsstimulatie (via ZEN) en stressreductie. Counseling, versterking en stressreductie zijn nuttig bij het beheersbaar maken van de tinnitusklachten. Het gebruik van geluiden om de tinnitus te maskeren wordt vandaag de dag afgeraden. Wel kan de cliënt zulke geluiden gebruiken om de wachttijd voor therapie te overbruggen.
Machine learning in Widex SmartRIC
Voor een zo optimaal mogelijk instelling maakt de SmartRIC gebruik van machine learning technologie. Dat is een bijzondere vorm van artificiële intelligentie. Hierbij leren de hoortoestellen ook van de ervaringen van andere gebruikers over de hele wereld. De hoortoestellen worden zo ter plaatse, mede gebaseerd op de ervaringen van derden, aangepast aan de geluidsomgeving.
Kleuren
De Widex Moment SmartRIC is beschikbaar in vijf verschillende kleuren.
Accessories Widex Moment SmartRIC
Widex heeft natuurlijk ook flink wat accessoires voor de Widex Moment hoortoestellen beschikbaar. De nieuw ontworpen oplader en de eerder geïntroduceerde Sound Assist en de TV Play zijn daar voorbeelden van.
TV Play
De TV Play is aan te sluiten op de tv of hifi en stuurt het geluid ervan vervolgens draadloos naar de hoortoestellen.
Sound Assist
De Sound Assist kan gezien worden als het Zwitserse zakmes voor de Widex Moment hoortoestellen. Het handzame apparaatje heeft flink wat functies. De drager van de Moment SmartRIC hoortoestellen kan de Sound Assist als partnermicrofoon, tafelmicrofoon en afstandsbediening gebruiken. Daarnaast heeft het apparaatje ook een luisterspoelfunctie. Met de Sound Assist is vanaf bijna elk apparaat met Bluetooth, audio over te sturen naar de Moment hoortoestellen. Handsfree telefoneren is ook mogelijk met de Sound Assist, ook in situaties met lawaai zoals op straat (lees meer). Kijk voor meer accessoires op de website van Widex.
Widex Moment App
Met de Moment App die beschikbaar is in de Apple en Google Play store kan de gebruiker het geluid van het hoortoestel naar eigen believen aanpassen. De drager kan kiezen voor vier voorgeprogrammeerde instellingen: PureSound, Universal, Music en Richting. Onder Richting kan de drager zelf bepalen of de toestellen zich naar voren, opzij of naar achter moeten richten. Normaliter kiest het toestel zelf automatisch de optimale instelling. Soms kan het handig zijn dit zelf te doen.
Review Widex SmartRIC hoortoestellen
Tijdens de introductie van het nieuwe Widex hoortoestellen in Denemarken mocht ik een paar SmartRIC toestellen meenemen om uit te testen. Dat heb ik op de dag van het Sony Global Accessibility Awareness event waar eerder een artikel op HOorzaken over verscheen gedaan. De oplader heb ik op deze dag meegenomen en die paste prima in de zak van mijn spijkerbroek.
Op weg met de trein naar en tijdens het Sony event en ook ’s avonds tijdens de maaltijd heb ik SmartRIC toestellen gedragen. Opvallend was dat ik al snel niet meer in de gaten had dat ik hoortoestellen droeg. Er was geen enkel raar artefact te horen en het geluid van de toestellen is inderdaad erg natuurlijk. Met een eerder getest stel hoortoestellen werd ik zo nu en dan onzeker omdat geluiden van een plek leken te komen waar niet de bron zich bleek te bevinden. Dat deed zich met de SmartRIC niet voor. Ook in de trein was het lawaainiveau prima te doen en zeker niet onaangenaam of storend.
Tijdens de treinreis heb ik via de toestellen naar de symfonische rock van The Foundation geluisterd (audicien Ron Lammers waar ik in het vliegtuig vanuit Denemarken de dag eerder naast zat, is bandlid en daar moest ik natuurlijk wel even naar luisteren). Dat ging probleemloos (fijn om weer eens naar wat langere nummers te luisteren met een gelaagdheid en opbouw). In eerste instantie klonk het wel wat schril, maar toen kwam ik erachter dat in de app de instelling op ‘streaming speech’ stond en niet op ‘streaming music’. Na het veranderen klonk het gelijk beter.
Ook handig in de app: de verhouding tussen omgevingsgeluid en het geluid van het signaal van het streamen is te regelen. Daarmee kan je kiezen om je even helemaal af te sluiten en op te gaan in de muziek (of tv), of om juist ook nog voldoende van de omgeving mee te krijgen. Met de equalizer in de app is ook nog de verhouding tussen laag, midden en hoog te regelen.
Toch wilde ik dezelfde muziek ook even beluisteren met mijn Apple Airpods. Helaas is er nog geen hoortoestel dat aan de geluidskwaliteit van een paar goede oortjes kan tippen. Ook mis ik de power ervan. Niet zo raar natuurlijk: oortjes hebben een veel grotere luidspreker en hoeven niet minimaal een hele dag en avond mee te kunnen. Wat wel fijn was: na het terug-wisselen naar de hoortoestellen verbonden deze meteen weer met mijn iPhone en Spotify. Ook de spraak van het geluid van het Youtube filmpje wat ik daarna beluisterde kwam goed door. Wat ik mis op de hoortoestellen is de mogelijkheid door erop te tikken de muziek te stoppen en te starten of een nummer vooruit te gaan. Dat kan bij de Apple oortjes wel en ook bij inmiddels flink wat hoortoestellen van andere merken.
Wat wel lastig is, is dat de telefoon relatief dichtbij de hoortoestellen moet zijn om de verbinding niet te verliezen. De telefoon in mijn broekzak doen tijdens het streamen van een podcast of muziek (wat wel lukt met mijn Apple oortjes) is met de Widex toestellen niet mogelijk. Dan ontstaan er haperingen. Mogelijk hebben anderen daar minder last van als ze minder groot zijn dan ik. Ik ben 1.93 m en daarmee is afstand tussen de oren en broekzak ook aanzienlijk.
Tijdens de bijeenkomst bij Sony werden er meerdere informatiesessies tegelijkertijd gehouden in een relatief kleine ruimte (rekening houden met toegankelijkheid zou ook op dat gebied op zijn plaats zijn geweest). Dat veroorzaakte veel geroezemoes en ook het heen en weer lopen van medewerkers die gingen lunchen in de verte, gaf aardig wat rumoer. Achter mij stond ook een spreker. Dat was een goed moment om de focus van de SmartRIC hoortoestellen handmatig naar voren te richten. Dat maakte het beter te doen.
Voor de zekerheid nog even de toestellen helemaal uitgedaan, omdat ik even veronderstelde dat ik zonder hoortoestellen minder last zou hebben van het rumoer en beter uit zou zijn. Dat was niet zo. De hoortoestellen vervolgens weer in gedaan en dat beviel uiteindelijk toch beter. Ook tijdens de avondmaaltijd met vier man aan tafel had ik niet in de gaten de toestellen te dragen. Wel even later in de app de spraak wat meer nadruk gegeven omdat ik mijn dochter minder goed verstond. Nee hoor, ik ga nu echt niet zeggen dat de jongeren vandaag de dag zo slecht articuleren, ik moet er maar aan: het gehoor van deze 60 plusser is nog aardig, maar toch wel al wat minder.
Zo rond de klok van 10 uur heb ik de hoortoestellen al weer 15 uur in, aardig wat gestreamd en nog steeds 55% van de batterijlading over.
Het verbinden met de Moment app gaat snel en soepel en de toestellen reageren direct op de verandering van de instellingen. Buiten op de fiets heb ik geen last gehad van windruis. Nu moet ik er wel bij zeggen dat er voornamelijk wind was van het voortbewegen. Van het weekeinde even naar Scheveningen om uit te waaien. Wordt vervolgd….
Vervolg: Op tweede pinksterdag heb ik een avondwandeling gemaakt richting Scheveningen om te kijken hoe de Widex SmartRIC toestellen het doen bij wind. Al was het een rustige avond er stond wel enige wind. Dat gaf gelukkig geen irritant geruis in mijn oren. De aanpak van windruis door Widex blijkt effectief.
Conclusie
Widex heeft met het kleine SmartRIC hoortoestel een fraai ontworpen nieuwe telg in de Moment serie geïntroduceerd. Het nieuwe L-vormige ontwerp heeft potentie voor een beter verstaan van spraak in lawaai en rumoer. De nieuwe oplader is handzaam, fraai vormgegeven en makkelijk mee te nemen. Voor voor een goede geluidskwaliteit zijn slechthorenden bij de Widex SmartRIC ook nu weer aan het goede adres. Streamen gaat trefzeker en de bediening van de app is makkelijk.
Het nieuwe toestel is verkrijgbaar in de private markt en wordt standaard niet vergoed door de zorgverzekeraar.
Lees meer over de SmartRIC op de website van Widex
De geteste Widex hoortoestellen gaan na de testperiode terug naar de leverancier.
Lees ook:
Mooi product,alleen zie ik niets van het probleem wat ik en vele hebben.
Bij regen of transpireren val vaak een toestel uit,nadat ik de batterij droog gemaakt heb doet hij het weer.Kan dit toestel dit voorkomen? Met vriendelijke groet harry deutz
Beste meneer Deutz,
Dank u wel voor uw reactie!
De situatie die u omschrijft komt (vaak) doordat er een druppel vocht op de microfoon terecht komt waardoor geluid niet meer goed doorkomt.
De Widex SmartRIC heeft een IP score van 68, uitvoerig getest met water en kan behoorlijk wat aan. Echter net als andere hoortoestellen niet compleet waterdicht.
Door het nieuwe ontwerp van de microfooncover zitten de openingen voor de microfoon meer aan de zijkant. Maar wanneer er een druppel water op de microfoonopening komt, zal het voor kunnen komen dat het geluid minder of niet doorkomt. Dus niet geheel te voorkomen maar gezien het ontwerp minder voorkomend.
Hopelijk geeft dit een antwoord op uw vraag.
Hartelijke groeten,
Suzanne Bus
Product manager Widex
Inderdaad Jammer dat tikken niet kan.
Ik woon in Den Helder en werk buiten. Mijn Evoke toestellen kraken ietsje in de wind. Schoon houden scheelt veel.
Ik kan wel tien meter bij mijn telefoon weglopen, en de stream gaat gewoon door.
Ik ben ongelofelijk blij met mijn Evoke toestellen. Mooi dat ontwikkelingen door gaan.