Widex Moment: nieuwe modellen en verbeteringen | Professional

3 mei 2021
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 4 min

[Informatie voor professionals in de hoorzorg]

Widex breidt haar Moment productportfolio uit en komt met meerdere verbeteringen. De fabrikant die hoog inzet op geluidskwaliteit komt met nieuwe achter-het-oor modellen én een volledig onzichtbaar in-het-kanaal hoortoestel. Met het nieuwe achter-het-oor hoortoestel met 13 batterij is direct streaming vanaf een iPhone en de Widex tv-module (de TV Play) mogelijk. Streamen met Android (ASHA) volgt later dit jaar. Ook is er een nieuw in-het-oor hoortoestel dat volledig in de gehoorgang verdwijnt en nagenoeg onzichtbaar te dragen is: de CIC-M.
Het batterijverbruik van de reeds bestaande luidspreker-in-het oor (RIC 312 D en de oplaadbare mRIC R D) is geoptimaliseerd waardoor de batterij bij gewoon gebruik 35% langer meegaat. De Widex Moment hoortoestellen met Bluetooth zijn allen aan te passen met de Noahlink Wireless.
Naast deze verbeteringen is ook de kalibratie met behulp van de TruAcoustics nauwkeuriger gemaakt.

De intelligente My Sound techniek die gebruik maakt van de ervaringen van dragers van Widex hoortoestellen over de hele wereld, is op meerdere punten geoptimaliseerd.

Widex Moment hoortoestellen nieuw 2021

Widex Moment: snelle doorgifte

De vorig jaar geïntroduceerde Widex Moment hoortoestellen geven het geluid zeer snel door. De PureSound techniek die daarvoor verantwoordelijk is, zorgt voor een synchrone aankomst van geluiden bij het trommelvlies. Geluiden komen namelijk bij het trommelvlies op twee manieren aan: enerzijds direct via de natuurlijke weg en anderzijds nádat het hoortoestel deze heeft bewerkt. De gepatenteerde zogeheten ‘ZeroDelay Technology’ heeft flinke voordelen voor de geluidskwaliteit laat onderzoek van de fabrikant zien. Ruim 80% van de testpersonen geeft aan voorkeur te hebben voor deze nieuwe techniek. Zij geven aan het geluid natuurlijker, prettiger, duidelijker en minder schel te vinden. Ook vonden ze dat spraak beter is te verstaan.

Widex Moment hoortoestellen nieuw 2021 viool

Uitbreiding portfolio

BTE 13 D en BTE 312

Widex dat zich met haar hoortoestellen richt op het hogere segment, breidt haar Widex Moment portfolio uit. Dat maakte de fabrikant tijdens een webinar afgelopen week bekend. De fabrikant komt met twee nieuwe achter-het-oor hoortoestellen: de BTE 13 D en BTE 312. Deze toestellen komen naast de bestaande Moment luidspreker-in-het-oor hoortoestellen en de in-het-oor hoortoestellen. Van het nieuwe BTE13 D model wordt na de zomer een oplaadbare versie verwacht.

Widex Moment thintubes

Nieuwe thin-tubes

Voor het BTE 13D hoortoestel dat ook een luisterspoel heeft, zijn er nieuwe thin-tubes beschikbaar (V.2). De BTE 312 is met de bestaande thin-tubes aan te passen.

Widex Moment hoortoestellen tvplay

Direct streaming

Direct streaming vanaf een iPhone of iPad met het achter-het-oor hoortoestel met 13 batterij is nu ook mogelijk. Streamen met Android smartphones die gebruik maken van het ASHA protocol volgt later dit jaar. Directe oversturen van geluid vanaf de tv-module (TV Play) kan nu met het BTE 13 D hoortoestel ook. Het tv-programma is naar wens instelbaar. Zo is het volume instelbaar en is er een equalizer beschikbaar. Ook is in te stellen of alleen het geluid van de tv doorkomt of ook het geluid uit de kamer via de microfoons. Het direct streamen van de TV Play is ook voor bestaande dragers van de Widex Moment achter-het-oor hoortoestellen mogelijk. De hoortoestellen moeten dan wel beschikken over Bluetooth (modellen: BTE 13 D, RIC 312 D en mRIC R D). Als de MOMENT-app naar de laatste versie is bijgewerkt, dan komt de firmware-update voor de hoortoestellen automatisch naar voren in de app. Natuurlijk is de update ook via het aanpasprogramma Compass door de audicien uit te voeren.

Programmaknop en voorkeursregelaar

De BTE 13D heeft zowel een programmaknop als een voorkeursregelaar. Deze regelaar doet meer dan alleen het wijzigen van het volume: bij het verhogen van het volume wordt het geluid niet alleen harder maar wordt ook de hoorbaarheid vergroot; bij het verlagen wordt het geluid zachter en tegelijkertijd comfortabeler gemaakt. De kleinere BTE 312 heeft alleen een programmaknop. Bij een hoortoestel op zowel het linker- als rechteroor, is deze ook zo te programmeren dat deze als volumeregeling dienst kan doen.

Widex Moment onzichtbaar hoortoestel CIC M

Nieuwe onzichtbaar CIC-toestel

Naast de twee nieuwe achter-het-oor modellen breidt Widex de Moment serie ook uit met een nieuw in-het-oor-hoortoestel dat volledig in de gehoorgang verdwijnt: de CIC-M. Het toestel is vrijwel onzichtbaar te dragen. Het nieuwe CIC-M toestel is te voorzien van meerdere programma’s. De drager kan via de Tonelink app wisselen van programma en het volume aanpassen.

Widex Moment optimalisatie batterijverbruik

Optimalisatie batterijverbruik RIC 312

Het batterijverbruik van Moment hoortoestellen is geoptimaliseerd waardoor de batterij bij gewoon gebruik 35% langer meegaat

De Widex Moment hoortoestellen met Bluetooth zijn allen aan te passen met de Noahlink Wireless. De nieuwe Moment hoortoestellen met Bluetooth zijn daar standaard mee te programmeren. Voor bestaande Widex Moment toestellen is dit na een update mogelijk (Firmware 2.1.42).

Widex Moment Truacoustics

TruAcoustics

De TruAcoustics techniek is op meerdere punten geoptimaliseerd. Zo zorgt de nieuwe feedbacktest voor meer ‘headroom’: er is nog meer versterking in de hoge tonen mogelijk, zonder dat het hoortoestel gaat rondzingen. De TruAcoustic techniek zorgt ook voor een zo optimaal mogelijk kalibratie waarbij rekening wordt gehouden met de eigenschappen van het hoortoestel, de luidspreker, de eartip, de venting  én de gehoorgang. De fabrikant raadt aan voor een optimale instelling het Sensogram te gebruiken.

Widex Moment nieuw cello

Verbetering artificiële intelligentie in My Sound

In 2018 introduceerde Widex met de Evoke ‘machine learning’ in haar hoortoestellen. Tijdens het gebruik van de toestellen worden ze daarmee steeds slimmer. Ook de Widex Moment hoortoestellen gebruiken daarvoor de wereldwijde input van andere dragers. Widex verzamelt de gegevens afkomstig van de app op de smartphone anoniem. De drager krijgt zo uiteindelijk suggesties voor instellingen in specifieke luistersituatie die zowel zijn afgestemd op het gedrag van de gebruiker zelf als op voorkeuren en gedrag van andere gebruikers.

Widex heeft het AI-algoritme de afgelopen jaren verder geoptimaliseerd. Door grote hoeveelheden data te verzamelen en daarop clusteranalyses toe te passen, kan de drager op grond van een waarschijnlijkheidsmodel nu nog betere aanbevelingen krijgen. Aan de hand daarvan kan de drager van de Widex Moment hoortoestellen ter plekke zijn hoortoestellen optimaliseren aan zijn persoonlijke voorkeur.

In de app op de smartphone kan de gebruiker aangeven in welke situatie hij zich bevindt en op welk gebied er optimalisatie wenselijk is. Denk hierbij aan ‘gesprek’, ‘muziek’, ‘concentreren’, ‘ontspanning’ of ‘onderdrukken stoorsignalen’.
De drager kan verder via de app op zijn smartphone vergelijken tussen twee verschillende instellingen en zo zijn voorkeur aangeven.  Met My Sound kan de drager zijn luisterervaring zo optimaliseren in werkelijke dagelijkse situaties.

Kijk voor meer informatie op de website van Widex

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Het verhaal van Frances: lees hier over haar ervaringen met haar Cochleair Implantaat

18 april 2024 | Het is oktober 2012 als ik sinds lange tijd weer de wachtkamer van de KNO [...]

Fluoroscopie biedt meerwaarde bij plaatsing cochleair implantaat

15 april 2024 | Duitse onderzoekers zien voordelen van de inzet van een fluoroscopisch beeldvormingssysteem bij het implanteren van [...]

Bernafon Encanta nieuwe hoortoestelfamilie uit de koker van Demant  

14 april 2024 | Demant het moederbedrijf van Oticon en Bernafon lanceerde afgelopen week tijdens een bijeenkomst in Utrecht [...]

Realistische reclames zijn een utopie, ook voor hoortoestellen | Column

11 april 2024 | De roep om realistische reclames voor hoortoestellen komt met enige regelmaat voorbij op sociale media. [...]