Widex EVOKE: nieuw intelligent hoortoestel feestelijk geïntroduceerd

6 juni 2018
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 5 min

Het nieuwe paradepaardje van Widex, de Widex EVOKE, is maandag 4 juni in Gouda feestelijk geïntroduceerd en vanaf heden verkrijgbaar bij de Widex Premium Dealers. De Widex EVOKE is het eerste intelligente zelflerende hoortoestel. Het toestel is in staat realtime te leren van de input van de gebruiker en zijn voorkeuren. De data van de gebruikers over de hele wereld die het zogeheten machinaal leren voortbrengt, worden anoniem gedeeld met Widex. Het nieuwe hoortoestel kan op grond van deze gegevens zich op een intelligente manier verder doorontwikkelen.

Widex Evoke introductie

Sandra Zeilstra Photography

Feestelijke introductie Widex EVOKE

Deze week is de Widex EVOKE feestelijk geïntroduceerd. De introductie vond plaats in het monumentale Oude Stadhuys in Gouda in de aanwezigheid van ruim 160 audiciens.
Directeur Marco Veenhuis gaf allereerst aan wat maakt dat de EVOKE zo’n feestelijke introductie verdient. Hij vergelijkt hierbij de stap voorwaarts die met de EVOKE gezet wordt met die van het eerste eveneens door Widex geïntroduceerde digitale hoortoestel.
Marco Veenhuis liet verder weten dat eind dit jaar of uiterlijk begin volgend jaar het eerste Widex hoortoestel met een brandstofcel is te verwachten. Een dergelijk hoortoestel werkt niet op een batterij maar op brandstof (methanol) en kan binnen 15 seconde hervuld worden om zo weer 24 uur mee te gaan.

Widex Evoke Introductie

Sandra Zeilstra Photography

Technische en audiologische achtergrond Widex EVOKE

Audiologisch trainer Noor Bremmers nam vervolgens het eerste inhoudelijke deel voor haar rekening.

Widex Evoke Noor Bremmers

Sandra Zeilstra Photography

Twee kernen in chipset

Allereerst ging Noor Bremmers in op de chipset van de EVOKE. Deze bestaat uit twee kernen: een zeer snelle gesloten kern en daarnaast een flexibele kern. In deze laatste kern kunnen zowel de instellingen als de nieuwe algoritmes weggeschreven worden die op grond van het machinaal leren worden ontwikkeld. Hierin worden ook de voorkeuren van de gebruiker weggeschreven.

Paarsgewijze vergelijking

Bij de Widex EVOKE is het mogelijk voor de gebruiker zelf invloed te hebben op de fijninstellingen van het hoortoestel. Dit kan de drager doen door de instellingen interactief paarsgewijs te vergelijken via een app op de smartphone. Dit is te vergelijken met wisselen van glaasjes bij de aanpassing van een bril, waarbij aangegeven wordt welk glaasje een beter zicht geeft. Bij het toestel kan daarbij ook aangegeven worden in welke mate de instelling als beter wordt ervaren. Van deze voorkeuren leert het hoortoestel en wordt een zo optimaal mogelijke instelling verkregen.

Widex Evoke paarsgewijze vergelijking

Aanpasregels

De Widex EVOKE kent vier aanpasregels waarmee tot een zeer goede eerste aanpassing wordt gekomen, zo blijkt uit vergelijkend onderzoek.

Verbeteringen

Noor Bremmers gaf verder aan dat de analyse van de geluidsomgeving met EVOKE nog verfijnder plaatsvindt en de EVOKE in dynamische situaties zich naadloos aan de veranderende omgeving weet aan te passen. Ook in de aanpassoftware zijn de nodige verbeteringen aangebracht zo bleek. Zo wordt nog beter rekening gehouden met het ervaringsniveau van de client, is er een volledig nieuwe terugkoppelingstest en zijn er nieuwe programma’s ontwikkeld, waaronder een programma speciaal voor klassieke muziek.

Widex Evoke variabele compressor
In hoortoestellen met een automatische volumeregeling wordt het volume veelal of zeer snel geregeld (op lettergeep niveau) of trager (op grond van zogeheten langzame externe fluctuaties van spraak). In de Widex EVOKE is nu een compressor geïmplementeerd met een variabele compressorsnelheid, die afhankelijk van het binnenkomende signaal snel gaat wanneer nodig en daarna weer teruggaat naar de voor Widex vertrouwde trage compressie modus.
Ook wordt in een van de programma’s nagalm reductie toegepast  waarmee zogeheten late reflecties verwijderd worden. Hierdoor klinkt een ruimte kleiner en ook ‘droger’. Dit is terug te vinden in het programma ‘Sociaal’.

[su_youtube url=”https://youtu.be/g4N8WjG5ftc”]

Artificiele intelligentie en Machinaal leren in Widex EVOKE

Productmanager Richard Koelewijn nam de toehoorders mee naar de wereld van artificiële intelligentie en machinaal leren. Hij liet daarbij zien dat machinaal leren (machine learning) onderdeel uitmaakt van artificiële intelligentie, waarbij algoritmes kunnen worden ontwikkeld om zo toekomstige uitkomsten te kunnen voorspellen. De combinatie van de input door de gebruikers van de Widex EVOKE en het automatisch lerend vermogen, zorgt ervoor dat de EVOKE zich doorontwikkeld en zo nog slimmer wordt gedurende het gebruik. Richard vergelijkt het machinaal leren in de EVOKE met wat ook aanbieders als Netflix, Spotify en Amazon doen op grond van de voorkeuren van de gebruikers. Het aanbod en de suggesties worden niet alleen afgestemd op het gedrag van de gebruiker zelf, maar ook op voorkeuren en gedrag van andere gebruikers. Bij de EVOKE worden via de smartphone voorkeuren van de gebruiker opgeslagen in verschillende luistersituaties en tegelijkertijd worden deze via de cloud anoniem gedeeld met Widex om op die manier te leren van hun ervaringen en voorkeuren op grond waarvan algoritmes verbeterd worden. De smartphone wordt op deze manier een verlengstuk van het hoortoestel, om daarin voorkeuren op te slaan en deze ook te delen via de cloud met één grote database. Het toekomstig doel is om de verbeteringen in algoritmes realtime door te voeren. De optimalisering gebeurt nu in de software bij de audicien en bij gebruik van de EVOKE app kan dit ook door de gebruiker zelf worden gedaan.

Widex Evoke Richard Koelewijn

Sandra Zeilstra Photography

Met de EVOKE kan de slechthorende zelf direct en in het moment zijn voorkeuren doorgeven in specifieke luistersituaties. Dit kan worden opgeslagen op de telefoon als een persoonlijk programma.
Het vergelijken van voorkeuren en geluidssituaties kan met de smartphone door gebruik te maken van de EVOKE app. Deze app is geschikt voor de hoortoestellen met 2,4 Ghz (F2). Voor de overige hoortoestellen heeft Widex de Tonelink app ontwikkeld.
Doordat de gebruiker ter plekke in iedere luistersituatie zelf zijn voorkeuren kan invoeren, is te verwachten dat er sneller tot een optimale instelling kan worden gekomen.

Widex EVOKE slaat nieuwe weg in

Widex slaat met de EVOKE een nieuwe weg in en maakt ruim baan voor de toepassing van artificiële intelligentie en machinaal leren in hoortoestellen. De Widex EVOKE kent tegelijkertijd verbeteringen op audiologisch gebied ten aanzien van de vorige generatie Widex hoortoestellen: de omgevingsanalyse verloopt nauwkeuriger en sneller, de verschillende eigenschappen werken onderling nog beter samen en door het inventariseren van de gebruiksvoorkeuren in verschillende situaties wordt de slechthorende snel naar een optimale instelling begeleid.

Alleen beschikbaar in particuliere markt

De Widex EVOKE hoortoestellen zijn zoals de meeste nieuwe high-end hoortoestellen alleen beschikbaar voor de vrije markt. Deze toestellen worden niet vergoed door de zorgverzekeraar.
Doordat de prijzen binnen de verzekerde zorg voor hoortoestellen sinds 2013 steeds lager zijn geworden, passen de topproducten qua prijsniveau niet meer binnen deze verzekerde zorg.
Of de nieuwe Widex EVOKE voor u meerwaarde heeft ten aanzien van de door de zorgverzekeraar aangeboden hoortoestellen, kunt u alleen te weten komen door ze zelf uit te testen.

Reacties (6)
  1. Klinkt goed en interessant die nieuwe Widex Evoke
    Maar wat zou die gaan kosten aangezien het niet vergoed wordt door de basis verzekering
    Daar ben ik wel benieuwd naar
    Mvr Gr
    Harry

  2. Inmiddels heb ik ze op proef (sinds 8 juni jl). Eerste ervaringen zijn positief. Het fijnafstellen via de app is wel wat onduidelijk en ik merk het verschil nog niet erg goed. Mijn audicien rekent er € 2250,= per toestel voor. Dat is dus best wel een behoorlijke investering, maar de fiscus betaalt gelukkig mee.
    Voor ik een keuze maak wil ik de toestellen in combinatie met de COM DEX proberen. Na vergelijking met andere toestellen (ik weet nog niet welke, want ik zie door de bomen het bos niet meer) besluit ik welke ik neem.

  3. Sinds kort op proef bij mijn audiciën te Almere Haven. Erg blij met het toestel. Al langer ervaring met Widex, maar deze zijn erg comfortabel en handig zelf te regelen. Geluid komt voor mij natuurlijk over.
    Wat verschillen de prijzen! Ik betaal namelijk 2025,- per oor . Ik zou je een ritje Almere adviseren. De fiscus betaalt dan gewoon nog mee 😉

  4. Ik heb een evoke op proef, wel wat rustiger maar als gepassioneerd bespeler van een piano vond ik het geluid van mijn widex clear uit 2011 (4 frequentiebanden) beter! In overleg met widex heeft mijn audicieen, een poging gedaan om in de partystand nog eens extra de compressie op een aantal banden uit te schakelen. Het resultaat vind ik voor de piano nog niet overtuigend. Meer kan ze helaas niet doen omdat alle programmase gekoppeld zijn aan de universeelstand. Wel beleef ik in deze speciaal voor gemanupileerde concertstand meer plezier aan mijn hifi. (de deels voorgeprogrammeerde muziekstand is wel helderder, maar
    Ik geloof dat rene van der wilk al eens in een artikel heeft geschreven, dat de ontwikkeling vooral gericht is op spraakverstaanverstaanbaarheid en niet op vol akoustisch geluid.

    • Beste Jan, het klopt dat het ontwerp van de signaalbewerking van hoortoestellen in het verleden vooral gericht was op srpaak. De afgelopen jaren is er wel steeds meer aandacht gekomen voor muziek. De hoortoestellen hebben een bredere frequentiekarakteristiek en ook de dynamiek is veel groter geworden. Wellicht zorgen minder compressiekanalen ook voor een beter geluidsbeeld. De filters kunnen immers zorgen voor verstoringen.
      Wellicht heeft Noor Bremmers van Widex begin volgend jaar tijd om te kijken naar de instellingen van je toestel. Het aanpassen van hoortoestellen is ook een kunst en soms helpt een andere blik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Bernafon Encanta nieuwe hoortoestelfamilie van Demant  

14 april 2024 | Demant het moederbedrijf van Oticon en Bernafon lanceerde afgelopen week tijdens een bijeenkomst in Utrecht [...]

Realistische reclames zijn een utopie, ook voor hoortoestellen | Column

11 april 2024 | De roep om realistische reclames voor hoortoestellen komt met enige regelmaat voorbij op sociale media. [...]

Selectie binnen een dag voor cochleair implantaat blijkt mogelijk

3 april 2024 | Onderzoekers van de afdeling KNO van het Erasmus Medisch Centrum laten zien dat het mogelijk [...]

William Demant Invest vergroot investering in GN

2 april 2024 | Uit de financiële verslagen van William Demant Invest blijkt dat het bedrijf zijn eigendomsbelang in [...]