WIDEX lanceert in de zomer van 2019 het eerste batterijvrije hoortoestel

30 januari 2019
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 2 min

WIDEX staat in de startblokken om het eerste batterijvrije hoortoestel te introduceren. In plaats van een batterij wordt gebruik gemaakt van een zogeheten Fuel cell (brandstofcel). Het bedrijf noemt deze Fuel cell de WIDEX ENERGY CELL. De verwachting is dat WIDEX deze zomer de nieuwe energiebron voor hoortoestellen zal introduceren.  Op de CES 2019 is Widex met deze techniek in de prijzen gevallen en kreeg hiervoor de “Best of Innovation Award”, voor het eerste batterijvrije hoortoestel. De nieuwe energiecel zal als eerste in het toptoestel van het bedrijf, de WIDEX EVOKE, verkrijgbaar zijn.
Op de Optitrade Audiologie Marathon was Widex aanwezig met meer informatie.

Marco Veenhuis Widex Energy Cell

Directeur Marco Veenhuis van Widex maakt duidelijk wat de voordelen zijn van de Widex Energy Cell op de Optitrade Audiology Marathon

Tot op heden: wegwerp of oplaadbare batterijen

Hoortoestellen gebruiken vandaag de dag wegwerp of oplaadbare batterijen om het hoortoestel van stroom te voorzien. De nieuwe WIDEX hoortoestellen met fuel cell hebben geen van beide meer nodig. Voordelen voor de gebruiker: geen gedoe met het wisselen van kleine batterijen, het meenemen ervan, of in het geval van oplaadbare batterijen: geen laadstress. De aanwezigheid van een stopcontact of het meenemen van een speciale (opgeladen) oplader is immers niet nodig. Wel heeft de gebruiker een doosje nodig waarin hij het WIDEX hoortoestel plaatst om het hoortoestel te voorzien van een ‘shot’ methanol. Het op deze manier heractiveren van de brandstofcel gebeurt binnen slechts 20 seconden.

WIDEX FUEL CELL lader

Unit om de WIDEX ENERGY CELL te voorzien van nieuwe brandstof (methanol)

Werking van de WIDEX ENERGY CELL

Fuel cell technologie speelde een grote rol bij de ruimte reizen in de Jaren 60 en 70 van de vorige eeuw. Vandaag de dag wordt fuel cell technologie gebruikt in de auto-industrie en in power backup systemen. Het formaat van de cellen is daarbij natuurlijk vele malen groter.
De technologie van Widex is gebaseerd van op een miniatuur fuel cell. De bijbehorende unit om de fuel cell te hervullen is ontwikkeld in samenwerking met het Deense Technologie Instituut en met financiële ondersteuning van het Innovatie Fonds Denemarken.
Samen zijn ze in staat geweest een zeer kleine fuel cell te maken die past binnen een hoortoestel. Daarbij zijn geen concessies gedaan aan de prestatie en duurzaamheid.

WIDEX FUELL CELL

De fuel cell geeft het hoortoestel energie door gebruik te maken van een veilige elektrochemische reactie. Hierbij gebruikt de fuel cell zuurstof en methanol. Het enige restproduct van deze reactie is een kleine hoeveel water en kooldioxide (CO2). Daar waar moderne oplaadbare hoortoestellen een flink aantal uren nodig hebben om helemaal op te laden is de energiecel van Widex in staat om binnen 20 seconden weer helemaal op kracht te zijn. De nieuwe energiecel zal naar verwachting als eerste in het toptoestel van het bedrijf, de WIDEX EVOKE, verkrijgbaar zal zijn.

CES Innovation Award

Op de CES 2019 is Widex met deze techniek in de prijzen gevallen en kreeg hiervoor de “Best of Innovation Award” voor het eerste batterijvrije hoortoestel.

 

Voor meer technische achtergrond lees ook:

https://www.hoorzaken.nl/widex-brandstofcel-fuel-cell-alternatief-batterij/

 

Reacties (2)
  1. Ben wel heel benieuwd om de hoeveel tijd het hoortoestel dan een refill nodig heeft. Is daar iets over bekend?

    • Beste Collin, ik heb het voor je nagevraagd. De lading in het hoortoestel zelf, is goed voor 24 uur gebruik. De cartridge is goed voor een maand bij gebruik van twee hoortoestellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Fluoroscopie biedt meerwaarde bij plaatsing cochleair implantaat

15 april 2024 | Duitse onderzoekers zien voordelen van de inzet van een fluoroscopisch beeldvormingssysteem bij het implanteren van [...]

Bernafon Encanta nieuwe hoortoestelfamilie uit de koker van Demant  

14 april 2024 | Demant het moederbedrijf van Oticon en Bernafon lanceerde afgelopen week tijdens een bijeenkomst in Utrecht [...]

Realistische reclames zijn een utopie, ook voor hoortoestellen | Column

11 april 2024 | De roep om realistische reclames voor hoortoestellen komt met enige regelmaat voorbij op sociale media. [...]

Selectie binnen een dag voor cochleair implantaat blijkt mogelijk

3 april 2024 | Onderzoekers van de afdeling KNO van het Erasmus Medisch Centrum laten zien dat het mogelijk [...]