WHO pleit voor betere toegang tot oor- en hoorzorg

3 maart 2023
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 2 min

Vandaag 3 maart is het World Hearing Day. Dit jaar pleit de World Health Organization (WHO) voor betere toegang tot oor- en hoorzorg. In Nederland is de zorg rondom het oor en gehoor goed geregeld, maar dat is in veel landen nog niet zo. Terwijl oor- en gehoorproblemen de meest voorkomende problemen zijn, worden deze vaak niet onderkend. De WHO vindt dat de oor- en hoorzorg door training en uitbreiding van de capaciteit in de eerstelijnszorg beter kan. Daardoor is zeker 60% van de oor- en gehoorproblemen op te sporen. Om dit te stimuleren heeft de organisatie in meerdere talen een handleiding uitgegeven voor de eerstelijnszorg.

WORLD HEARING DAY 3 maart 2023

Handleiding voor eerstelijnszorg

De handleiding die de WHO uitbrengt, is een praktische gids voor de preventie, het onderkennen en het omgaan met gehoorverlies en veel voorkomende ooraandoeningen. De handleiding is te gebruiken om mensen werkzaam in de hoorzorg en artsen in de eerstelijnzorg te trainen. Het trainingsmateriaal bestaat uit modules over de werking van het oor, inspectie ervan, het uitvoeren van hoortests, leidraad voor preventie, verwijzing naar en behandeling van veelvoorkomende oorziektes als ook de revalidatie van het gehoor. De modules zijn in meerdere talen verkrijgbaar.

“Oor en gehoorproblemen zijn een van de meest voorkomende condities”, zegt de WHO-directeur van het Departement voor Niet-overdraagbare ziektes, dr. Bente Mikkelsen. “Het is belangrijk dat deze condities snel worden vastgesteld en aangepakt binnen de gezondheidszorg, startend bij de primaire gezondheidszorg. Door meer mensen in de gezondheidszorg en artsen te trainen kunnen ze de benodigde oor- en hoorzorg leveren binnen hun gemeenschap.”

handleiding WHO oor- en hoorzorg
De handleiding van de WHO voor oor- en hoorzorg bestaat uit meerdere modules

Oor- en hoorzorg voor iedereen! Laten we dit waarmaken!

De lancering van de nieuwe trainingshandleiding door de WHO valt samen met de World Hearing Day (Wereld Hoor Dag) die vandaag 3 maart plaatsvindt. De nadruk daarbij ligt op het belang om de oor- en hoorzorg binnen de eerstelijnszorg onder te brengen als essentieel onderdeel van een goede gezondheidszorg voor iedereen. Het thema is dan ook: ‘Oor- en hoorzorg voor iedereen! Laten we dit waarmaken!’

Wereldwijd tekort aan oor en gehoorspecialisten

In de meeste plaatsen in de wereld is de oor en hoorzorg beperkt tot de 2e en 3e lijnszorg. Hoogopgeleide vakmensen zoals KNO-artsen en audiologen zijn de enige die daarin voorzien. Wereldwijd is er een tekort aan goed opgeleide hoorzorgprofessionals. Dit maakt het een grote uitdaging om oor- en hoorzorg te leveren voor iedereen die dat nodig heeft.

De meerderheid van de laag- en middeninkomenslanden hebben minder dan één KNO-arts en audioloog per miljoen mensen. Hierdoor moeten mensen die last hebben van hoorproblemen of bijvoorbeeld een veelvoorkomende oorinfectie, op zoek naar gespecialiseerde hulp. Deze zorg kunnen ze vaak alleen krijgen in een verafgelegen ziekenhuizen en kan door de kosten ook nog eens tot financiële problemen leiden. Daarnaast legt het een veel te grote druk op het beperkte aantal KNO-artsen en audiologen in die landen.

Oplossing WHO: lever oor- en hoorzorg bij eerstelijns gezondheidszorg

Om tot een goede en gelijke toegang tot oor- en hoorzorg te komen is het nodig om het zorgmodel te herzien. Dit kan door deze zorg onder te brengen in de eerste lijn. Zorgverleners zoals artsen, verpleegkundigen en gezondheidswerkers moeten daartoe voorzien worden van de relevante kennis en vaardigheden door ze systematisch te training in het vakgebied van de oor- en hoorzorg. Regeringen moeten volgens de WHO daarvoor stappen in deze richting zetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Cochlear introduceert nieuwe generatie Osia-systeem

21 juli 2024 | Cochlear brengt een nieuwe generatie van het Osia-systeem uit. Met het nieuwe OSI300- implantaat is [...]

Herstel van het gehoor met gentherapie bij erfelijke slechthorendheid weer stapje dichterbij

17 juli 2024 | Onderzoekers van het Mass Eye and Ear instituut hebben het gehoor bij muizen met een [...]

MED-EL en Starkey gaan samenwerken op het gebied van Bluetooth-connectiviteit

16 juli 2024 | MED-EL en Starkey kondigen aan samen te gaan werken. De samenwerking zal zich met name [...]

Emotioneel Gewaarzijn en Expressie Therapie bij behandeling tinnitus heeft potentie

15 juli 2024 | De toepassing van ‘Emotional Awareness and Expression Therapy (EAET)’ bij de behandeling van tinnitus heeft [...]