Website met aanpasbare geluiden: myNoise

5 april 2020
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 2 min

Op de website myNoise staan tal van aanpasbare geluiden. De site is ontwikkeld om naar geluiden te luisteren die de bezoeker het meest prettig vindt en is ook bruikbaar om omgevingsgeluiden te maskeren. Denk hierbij aan kletsende collega’s of aan het irritante lawaai van bouwwerkzaamheden of verkeer. De geluiden zijn volgens de maker van de website, geluidsingenieur Stéphane Pigeon, ook te gebruiken bij tinnitus. De verschillende achtergrondgeluiden zijn via schuifregelaars naar eigen wens aan te passen. Zo is bijvoorbeeld de ruis per toonhoogte te veranderen en zijn de tafelgeluiden of het geroezemoes in het café of restaurant harder of zachter te zetten.

website met aanpasbare geluiden

Keuze uit geluiden

Op de website staan tal van geluiden zoals die van de Ierse kust, een grand café / restaurant, waterval, regen op een tent, Japanse tuin of een zomerse nacht. Door met de muis verschillende schuifregelaars te veranderen, kan de bezoeker van de website de geluiden aanpassen aan zijn eigen wensen.

Maskering bij tinnitus

Mensen die last hebben van tinnitus horen de hele tijd een piep, ruis of andere geluiden in hun oor of oren, zonder dat deze daadwerkelijk in de omgeving aanwezig zijn. Zeker wanneer zij pas last van hun tinnitus ondervinden en zich er angstig door voelen of wanneer zij de slaap er niet door kunnen vatten, kan een achtergrondgeluid prettig zijn. De geluiden op de website van myNoise zijn te gebruiken als zogeheten maskeergeluid. Tegenwoordig bestaan er ook veel hoortoestellen die dezelfde soort maskeergeluiden in zich hebben.

Geluidsverslaving bij tinnitus

Toch is het goed bij het maskeren van tinnitus een kanttekening te plaatsen. Het uiteindelijk doel is dat iemand met tinnitus de geluiden meer en meer accepteert. Het vaak maskeren van tinnitus kan de gewenning eraan uiteindelijk juist in de weg staan. Het kan zo leiden tot geluidsverslaving: zonder een achtergrondgeluid vindt de patiënt de tinnitus ondragelijk en kan uiteindelijk niet meer zonder maskeergeluiden.

Hulp en blootstelling aan tinnitus

Wanneer het wennen aan de tinnitusgeluiden niet vanzelf gaat, is het goed om daar hulp voor te zoeken. De patiënt leert tijdens de therapie meer controle te krijgen over zijn tinnitus. Er is ook een vorm van tinnitustherapie die de patiënt juist aan geluiden blootstelt. Deze behandeling kan ook worden ingezet wanneer er sprake is van overgevoeligheid voor geluiden. Deze zogeheten exposure-behandeling vindt onder begeleiding plaats.
Aangezien de wachtlijsten voor behandeling van tinnitus veelal erg lang zijn, is het prima als de patiënt af en toe maskeergeluiden als overbrugging gebruikt. Ook om in slaap te komen zijn achtergrondgeluiden prettig. De aanpasbare geluiden op de website van myNoise lenen zich daar goed voor.

Reacties (1)
  1. Goed om te weten! Ik heb sinds 2 maanden een gehoortoestel met Maskeerder. Ik draag deze alleen als ik naar buiten ga. Ik vroeg m e af of dat verstandig was, maar zo te horen doe ik het goed. Ik heb licht gehoorverlies aan mijn linker oor en voel me buiten veiliger met mijn gehoorapparaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

De AudioStream adapter van MED-EL: telefoneren en audio oversturen naar de RONDO 3

19 juni 2024 | Gebruikers van de RONDO 3 van MED-EL kunnen met de Audiostream-adapter eenvoudig muziek en telefoongesprekken [...]

Keuze hoortoestel: achter- of in-het-oor hoortoestel?

17 juni 2024 | Wanneer u toe bent aan een hoortoestel maakt u samen met de audicien de keuze [...]

Geeske van Voorthuijsen Uitblinker bij Ctalents Diamond Awards 2024

15 juni 2024 | Bij de uitreiking van de Ctalents Diamond Awards 2024 kreeg Geeske van Voorthuijsen als ‘Uitblinker’ [...]

Hoortoestellen zorgen voor betere balans bij ouderen

13 juni 2024 | Gehoorverlies bij ouderen verhoogt het risico op vallen door een verminderde balans. Een recente studie [...]