Vuurwerk rond oud en nieuw: een hel voor mensen met hyperacusis

24 december 2016
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 2 min

Voor mensen met de aandoening hyperacusis is de periode rond oud en nieuw een ware hel. Vuurwerk mag weliswaar alleen afgestoken worden op oudejaarsavond vanaf zes uur tot nieuwjaarsdag twee uur in de ochtend, op de verkoopdagen ervoor is er al volop knalvuurwerk te horen. Voor mensen met hyperacusis is deze periode een nachtmerrie, omdat door overgevoeligheid van hun gehoor normale geluiden vaak al veel te hard zijn. Het dragen van gehoorbeschermers biedt dan onvoldoende soelaas om de knallen die op korte afstand een intensiteit van 156 decibel kunnen halen voldoende te dempen. Mensen met hyperacusis durven dan ook rond deze dagen nauwelijks de deur uit, omdat het vermijden van harde knallen in deze periode eigenlijk ondoenlijk is. Als ze wel worden blootgesteld aan harde knallen raakt hun gehoor flink ontregeld en duurt het soms weken voordat het gehoor weer tot rust is gekomen.

vuurwerk en hyperacusis

 

Vuurwerk kan tot gehoorschade en tinnitus leiden

Dat vuurwerk niet alleen gevaarlijk is voor onze ogen maar ook voor onze oren, begint langzamerhand door te dringen. Steeds meer mensen dragen rond de jaarwisseling oorpluggen om hun oren te beschermen tegen de harde knallen die op korte afstand zo maar een geluidsintensiteit van 156 decibel kunnen halen. Ook houden mensen met regelmaat een piep of ruis (tinnitus) in hun oor over aan vuurwerk en ook hyperacusis kan een gevolg zijn. Als het vuurwerk in een kleine ruimte zoals een portiek, passage of bushokje wordt afgestoken is de kans op gehoorschade, tinnitus en/of hyperacusis nog groter.

Werkgroep Hyperacusis van Stichting Hoormij vraagt om begrip en geeft advies

De werkgroep Hyperacusis van Stichting Hoormij vraagt aandacht en begrip voor de problemen die het afsteken van knalvuurwerk oplevert voor mensen met hyperacusis.

De werkgroep geeft de volgende adviezen aan hun doelgroep:

  • Ga naar een vuurwerkvrije vakantiepark;
  • Zoek tijdens de jaarwisseling, als je daartoe in staat bent, een plek ver van de bewoonde wereld, waar je na zonsondergang mag verblijven. Zorg wel dat je het niet koud krijgt.
  • Vertel buren zo mogelijk wat er aan de hand is en wat je nodig hebt. Bespreek of er in de buurt alleen maar siervuurwerk afgestoken kan worden. Als dat niet haalbaar is, kijk of je een tijd af kunt spreken waarop er wel en per se niet geknald kan worden.
  • Meld klachten over te vroeg afgestoken vuurwerk op het meldpunt vuurwerkoverlast.

Gewone geluiden al onverdraaglijk bij hyperacusis

Hyperacusis betekent letterlijk te veel horen, waardoor zelfs gewone geluiden onverdraaglijk zijn. De oorzaak van hyperacusis is niet eenduidig. Hoofd- en/of psychisch trauma kan een oorzaak zijn, net als bepaalde medicijnen, slijtage, overcompensatie van gehoorverlies en te lang blootgesteld worden aan te harde geluiden. Soms herstelt de hyperacusis zich na verloop van tijd vanzelf, maar veelal is deze aandoening permanent. De behandeling richt zich op het leren accepteren, het anders leren omgaan of weer wennen aan geluiden die er nu eenmaal altijd zullen zijn. Mensen met hyperacusis kunnen voor behandeling terecht bij een van de audiologische centra.

Kijk voor meer informatie ook op de website van Stichting Hoormij
 of bekijk de film over hyperacusis

Reacties (1)
  1. Hoohgste tijd om alle knal vuurwerk te verbieden, kep nu al sinds oud/nieuw 2016/17 last van zware piepgeluiden in hoofd/oren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Het verhaal van Frances: lees hier over haar ervaringen met haar Cochleair Implantaat

18 april 2024 | Het is oktober 2012 als ik sinds lange tijd weer de wachtkamer van de KNO [...]

Fluoroscopie biedt meerwaarde bij plaatsing cochleair implantaat

15 april 2024 | Duitse onderzoekers zien voordelen van de inzet van een fluoroscopisch beeldvormingssysteem bij het implanteren van [...]

Bernafon Encanta nieuwe hoortoestelfamilie uit de koker van Demant  

14 april 2024 | Demant het moederbedrijf van Oticon en Bernafon lanceerde afgelopen week tijdens een bijeenkomst in Utrecht [...]

Realistische reclames zijn een utopie, ook voor hoortoestellen | Column

11 april 2024 | De roep om realistische reclames voor hoortoestellen komt met enige regelmaat voorbij op sociale media. [...]