Campagne ‘I love my ears’ gestart om gehoorschade te voorkomen

20 oktober 2014
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 2 min

Staatssecretaris Van Rijn van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft afgelopen zaterdag tijdens het Amsterdam Music Festival in de Amsterdam Arena het startschot gegeven voor de I Love My Ears campagne.

gehoorschade voorkomen I love my ears

Organisatie en uitvoering gehoorschade campagne

De campagne wordt georganiseerd samen met Duncan Stutterheim,  DJ Oliver Heldens en wordt uitgevoerd door de Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF) en branchevereniging van evenementen makers (VVEM).
Duncan Stutterheim is bekend geworden door de organisatie van van legendarische feesten zoals Sensation, Thunderdome en Mysteryland en is tegenwoordig algemeen directueur van SFX Europe een bedrijf dat grote dance feesten organiseert in Europa en Amerika.

Campagne gericht op voorkomen gehoorschade bij uitgaanspubliek en werknemers in live branche

I Love My Ears is een campagne gericht op het voorkomen van gehoorschade bij bezoekers van concerten en festivals. De campagne is bedoeld om uitgaanspubliek en werknemers in de zogeheten live branche te waarschuwen voor de risico’s op gehoorschade door harde muziek. Daarnaast wordt ook uitgelegd wat zij kunnen doen om hun oren goed te beschermen zodat ze hun hele leven lang kunnen blijven genieten van hun favoriete muziek.

Staatssecretaris Van Rijn: “Door je oren goed te beschermen kun je een leven lang genieten van muziek. Dat willen we duidelijk maken aan iedereen die geniet van festivals, concerten en feesten. Het volume daar wordt teruggedraaid naar een niveau dat veilig is met oordoppen. Dus doe die doppen in!”

gehoorschade dance feesten

Al langere tijd samenwerking voorkomen gehoorschade

Er wordt door de brancheverenigingen VNPF en VVEM samen met het Ministerie van VWS al langere tijd gewerkt aan het minimaliseren van het risico op gehoorschade bij bezoekers van concerten en festivals. Er is een aantal concrete maatregelen afgesproken over geluidslimitering (van 103 dB), het uitvoeren van geluidmetingen en de betaalbare beschikbaarheid van gehoorbescherming bij concerten en evenementen. Daarnaast wordt er actieve voorlichting gegeven over hoe bezoekers zonder gehoorschade op te lopen kunnen genieten van muziek.

Gehoorschade door muziek steeds groter probleem

Van zo’n 810.000 Nederlanders is bij de huisarts bekend dat zij problemen hebben met hun gehoor. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM. Er zijn signalen dat gehoorschade door harde muziek onder jongeren een groeiend probleem is. Veel jongeren die mee hebben gedaan aan een zelftest geven aan dat ze weleens een piep horen na het uitgaan. Een deel heeft die piep zelfs permanent. Dat wijst mogelijk op onherstelbare gehoorbeschadiging.

Zie ook: www.ilovemyears.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Tandartsen lopen risico op gehoorschade

14 oktober 2024 | Tandartsen en ook andere tandheelkundige professionals lopen risico op gehoorschade door het frequente en langdurige [...]

ACTA ontvangt subsidies voor onderzoek naar instrument voor screening en diagnose van tinnitus

11 oktober 2024 | Wetenschapper, docent en orofaciaal-fysiotherapeut dr. Annemarie van der Wal krijgt twee subsidies voor de ontwikkeling [...]

OTOPLAN van MED-EL bekroond met de Hearing Technology Innovator Award in categorie cochleaire implantaten

10 oktober 2024 | MED-EL laat weten dat hun chirurgische OTOPLAN in de prijzen is gevallen tijdens de vijfde [...]

Heart2Hear zet zich in voor bewustwording van geluid, ook op de werkplek

8 oktober 2024 | Geluid heeft veel belangrijke functies in ons leven. Tegelijkertijd hebben ongewenste hinderlijke geluiden ook flink [...]