Volledige vergoeding hoorhulpmiddelen gaat niet door

1 juni 2010
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 1 min

Het CVZ heeft enige tijd geleden geadviseerd de wetgeving voor hoorhulpmiddelen functiegericht te maken en de vergoedingslimiet voor hoortoestellen af te schaffen. Minister Klink legt dit advies vooralsnog naast zich neer. In het ontwerpbesluit van 21 juni valt te lezen dat de minister de hoorhulpmiddelen in de basisverzekering wil laten. Klink wil eerst onderzoek naar de prijsontwikkeling en de batenkant van hoorhulpmiddelenverstrekking. Naar welke baten gekeken moet worden  wordt uit het ontwerpbesluit niet duidelijk. Economische evaluatie van hoortoestellen is reeds in 2002 door Manuela Joore verricht.
Op grond van dit onderzoek zal in de toekomst een besluit worden genomen hoe de verstrekking van hoortoestellen zal plaatsvinden. 
De afschaffing van de vergoedingslimiet van hoorhulpmiddelen zou tot een kostenstijging van € 28 tot €77 miljoen met zich meebrengen. Het is niet zo verwonderlijk dat in deze tijd waar veel bezuinigingen moeten plaatsvinden en de financiële ruimte beperkt is, deze meerkosten als niet acceptabel worden gezien door het kabinet.
Minister Klink verwacht dat aan de hand van het nog uit te voeren onderzoek duidelijk gemaakt kan worden of een meer flexibele omschrijving van hoorhulpmiddelen ook kan bijdragen aan een doelmatiger gebruik. De NVVS is blij dat hoortoestellen niet nu al het slachtoffer zijn geworden van ondoordachte bezuinigingsvoorstellen. Het zou immers ook zo maar kunnen dat hoortoestellen in de toekomst volledig buiten de vergoedingssfeer komen te vallen. 
Een voordeel van het uitstellen van de functiegerichte wetgeving is dat de branche ondertussen zelf kan gaan werken aan een betere protocollering van het aanpastraject, al zal een dergelijk protocol nooit volledig sluitend kunnen worden waardoor uittesten van hoortoestellen ook in de toekomst tot de praktijk van alledag zal blijven behoren.

 

Zoekwoorden: volledige vergoeding hoorhulpmiddelen, cvz, Klink

Meer nieuws

Het verhaal van Frances: lees hier over haar ervaringen met haar Cochleair Implantaat

18 april 2024 | Het is oktober 2012 als ik sinds lange tijd weer de wachtkamer van de KNO [...]

Fluoroscopie biedt meerwaarde bij plaatsing cochleair implantaat

15 april 2024 | Duitse onderzoekers zien voordelen van de inzet van een fluoroscopisch beeldvormingssysteem bij het implanteren van [...]

Bernafon Encanta nieuwe hoortoestelfamilie uit de koker van Demant  

14 april 2024 | Demant het moederbedrijf van Oticon en Bernafon lanceerde afgelopen week tijdens een bijeenkomst in Utrecht [...]

Realistische reclames zijn een utopie, ook voor hoortoestellen | Column

11 april 2024 | De roep om realistische reclames voor hoortoestellen komt met enige regelmaat voorbij op sociale media. [...]