Volledige vergoeding hoorhulpmiddelen gaat niet door

1 juni 2010
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 1 min

Het CVZ heeft enige tijd geleden geadviseerd de wetgeving voor hoorhulpmiddelen functiegericht te maken en de vergoedingslimiet voor hoortoestellen af te schaffen. Minister Klink legt dit advies vooralsnog naast zich neer. In het ontwerpbesluit van 21 juni valt te lezen dat de minister de hoorhulpmiddelen in de basisverzekering wil laten. Klink wil eerst onderzoek naar de prijsontwikkeling en de batenkant van hoorhulpmiddelenverstrekking. Naar welke baten gekeken moet worden  wordt uit het ontwerpbesluit niet duidelijk. Economische evaluatie van hoortoestellen is reeds in 2002 door Manuela Joore verricht.
Op grond van dit onderzoek zal in de toekomst een besluit worden genomen hoe de verstrekking van hoortoestellen zal plaatsvinden. 
De afschaffing van de vergoedingslimiet van hoorhulpmiddelen zou tot een kostenstijging van € 28 tot €77 miljoen met zich meebrengen. Het is niet zo verwonderlijk dat in deze tijd waar veel bezuinigingen moeten plaatsvinden en de financiële ruimte beperkt is, deze meerkosten als niet acceptabel worden gezien door het kabinet.
Minister Klink verwacht dat aan de hand van het nog uit te voeren onderzoek duidelijk gemaakt kan worden of een meer flexibele omschrijving van hoorhulpmiddelen ook kan bijdragen aan een doelmatiger gebruik. De NVVS is blij dat hoortoestellen niet nu al het slachtoffer zijn geworden van ondoordachte bezuinigingsvoorstellen. Het zou immers ook zo maar kunnen dat hoortoestellen in de toekomst volledig buiten de vergoedingssfeer komen te vallen. 
Een voordeel van het uitstellen van de functiegerichte wetgeving is dat de branche ondertussen zelf kan gaan werken aan een betere protocollering van het aanpastraject, al zal een dergelijk protocol nooit volledig sluitend kunnen worden waardoor uittesten van hoortoestellen ook in de toekomst tot de praktijk van alledag zal blijven behoren.

 

Zoekwoorden: volledige vergoeding hoorhulpmiddelen, cvz, Klink

Meer nieuws

Kabinet negeerde NIVP advies over rookmelders

5 juli 2022 | Dat blijkt uit het journalistieke onderzoek van Brussel correspondent Frans Boogaard van het Algemeen Dagblad. [...]

Audiologen luiden noodklok en komen op voor de kwaliteit van Hoorzorg

29 juni 2022 | Vandaag vragen een zeer groot aantal audiologen aandacht voor de zorgen die zij hebben over [...]

Online workshop: ‘Grip op je energie met een auditieve beperking’

28 juni 2022 | Werkpad organiseert op 7 juli aanstaande tussen 16:00 en 17:30 uur de gratis te volgen [...]

Audioloog Jan de Laat krijgt koninklijke onderscheiding

24 juni 2022 | Tijdens zijn afscheidssymposium in Leiden kreeg klinisch fysicus audioloog dr. ir. Jan de Laat vandaag [...]