Videoportretten: Beelden bij gehoorverlies

14 januari 2022
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 2 min

In de videoportrettenreeks ‘Beelden bij gehoorverlies’ van Deelkracht doen doven en slechthorenden hun verhaal. Kinderen, jongeren en volwassenen delen in korte video’s hun ervaringen. Ze vertellen over het ontstaan van hun gehoorbeperking, hun ervaringen daarmee en welke invloed dit heeft in het dagelijks leven. Door hun persoonlijke verhaal te delen hopen zij bij te dragen aan meer begrip en erkenning van slechthorendheid en doofheid. Daarnaast wil Deelkracht aandacht geven aan de diversiteit van deze doelgroep. Inmiddels zijn op de website van Deelkracht negen video’s te bekijken, en daar komen steeds meer video’s bij.

beelden bij gehoorverlies deelkracht.nl

1,5 miljoen mensen doof of slechthorend

In Nederland wonen naar schatting zo’n 1,5 miljoen mensen die doof zijn of enige vorm van slechthorend hebben. Zij horen minder of geen gesproken taal en kunnen daardoor niet alles wat er om hen heen gebeurt goed volgen. Zowel het niet goed kunnen volgen van gesprekken als het missen van omgevingsgeluiden kan het functioneren in het dagelijks leven bemoeilijken.

Toegankelijkheid

Helaas is onze samenleving vaak niet toegankelijk voor doven of slechthorenden. Zij lopen tegen problemen aan bij het bezoek van theaters, bioscopen en horecagelegenheden. De voorzieningen zijn daar veelal onvoldoende. Het lawaainiveau is zodanig hoog of de akoestiek zo slecht, dat verstaan en communiceren lastig of onmogelijk is. Ook de toegankelijkheid van bedrijven en instellingen laat vaak te wensen over. De eerste drempel doet zich soms al voor bij de intercom bij de slagboom.

“Met de video’s wil Deelkracht bijdragen aan de bekendheid van gehoorverlies en daarmee aan een inclusievere samenleving.”

Video’s op website Deelkracht.nl

In de video’s waarin slechthorenden en doven hun persoonlijke verhaal vertellen, wordt duidelijk wat de impact is van een beperking in horen op hun leven. Ernest Müter, tot voor kort voorzitter van de stuurgroep van Deelkracht, vertelt: “We zien dat er in de samenleving onvoldoende bekendheid is met gehoorverlies. Bovendien heeft elke doof of slechthorend persoon zijn of haar eigen geschiedenis.” Müter vervolgt: “Door hun persoonlijke verhaal onder de aandacht te brengen hopen wij bij te dragen aan meer begrip en erkenning van slechthorendheid en doofheid.”

Ernest Müter Beelden bij gehoorverlies Deelkracht
Ernest Müter is bestuurder bij de Nederlandse Stichting voor het Dove en Slechthorende Kind (NSDSK) en was afgelopen jaar voorzitter van Deelkracht

Verschillende oorzaken gehoorbeperking

Over Deelkracht

In Nederland zijn er meerdere organisaties met expertise op het gebied van auditieve en/of communicatieve beperkingen. Daaronder vallen de Koninklijke Kentalis, de Koninklijke Auris Groep en de Nederlandse Stichting voor het Dove en Slechthorende Kind (NSDSK).  Onderzoekers en zorgprofessionals van deze organisaties werken samen met andere organisaties én met ervaringsdeskundigen. Ernest Müter: “De gezamenlijke organisaties en de ervaringsdeskundigen vormen samen het programma Deelkracht. Dit programma wordt mogelijk gemaakt door ZonMw. We ontwikkelen samen kennis en zetten deze in om de zorg verder te verbeteren en de samenleving toegankelijker te maken. ”

Bekijk de video’s op: www.deelkracht.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer nieuws

Overzicht informatiebijeenkomsten over cochleair implantaten en accessoires Advanced Bionics – eind 2022

22 september 2022 | Advanced Bionics organiseert de komende maanden meerdere informatiebijeenkomsten over cochleair implantaten. Er zijn zowel online [...]

Oticon Own hoortoestellen: onzichtbaar te dragen en met de nieuwste BrainHearing technologie

21 september 2022 | Oticon kondigt de komst aan van de Oticon Own in-het-oor serie. De kleine op maat [...]

Philips apneumasker met magnetische banden en clips mogelijk gevaar voor gehoorimplantaten

19 september 2022 | Philips Respironics laat weten dat bepaalde apneumaskers een negatief effect kunnen hebben op gehoorimplantaten zoals [...]

Sony en WS Audiology slaan handen ineen op OTC hoortoestellenmarkt

15 september 2022 | Het Japanse Sony en het Deense WS Audiology (WSA) hebben recent de handen ineen geslagen. [...]