Bezoekersvraag: Ik ben erg verkouden en hoor slechter en geluiden klinken snel te hard. Hoe kan dat en wat ik er aan doen?

6 februari 2020
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 2 min

Lezersvraag over Oor en Gehoor

HOorzaken heeft de vraag voorgelegd aan KNO-arts Hubert Spoelstra van de Carnegie Clinics in Den Haag. Lees hier onder zijn antwoord.

KNO-artsen Carnegie Clinics Leversteijn en Spoelstra
KNO-artsen Dr. H. Leversteijn (links) en H. Spoelstra (rechts) van de Carnegie Clinics in Den Haag

Minder beweeglijk trommelvlies

KNO-arts Hubert Spoelstra: “Door de verkoudheid zwelt het slijmvlies in de neus en ontstaat de bekende waterige verkoudheid. Daardoor werkt de beluchting via de Buis van Eustachius naar het oor minder goed. Hierdoor ontstaat in eerste instantie een onderdruk in het middenoor. Hierdoor kan het trommelvlies minder flexibel bewegen. Uiteindelijk kan door de onderdruk er achter het trommelvlies ook slijm ontstaan. Dat geeft druk op het trommelvlies naar buiten toe. Ook hierdoor kan het trommelvlies minder goed bewegen en horen we minder.”

Neusspray

“Het beste is om korte tijd een neusspray te gebruiken met de werkzame stof xylometazoline of oxymetazoline erin. Deze wordt vaak verkocht onder de merknaam Otrivin® of Nasivin®, maar zijn vaak ook als huismerk te verkrijgen. Door de neusspray kan je direct beter door je neus ademen. Dat is ook fijn bij het slapen. Beide neussprays werken in op de bloedvaatjes in de neus. Hierdoor trekken ze samen waardoor er meer ruimte in de neus komt en ademenen door de neus weer mogelijk wordt.
Gebruik deze middelen echter niet langer dan 5 dagen! Als je het langer gebruikt raakt de neus er uiteindelijk juist weer meer verstopt door. Ook raakt het slijmvlies erdoor beschadigd. De neusspray kan prima worden gebruikt in combinatie met een zoutwaterspray. Die kan wel langere tijd worden gebruikt. “

Terugval met bacteriële infectie er bovenop

“Zo’n infectie van de bovenste luchtwegen is meestal na een paar dagen tot één week weer over. Soms ontstaat er echter een terugval. Het kan dan zijn dat er een bacteriële infectie bovenop komt. Dat zien we vaak bij kleine kinderen die naar het kinderdagverblijf gaan. Als het na een week nog niet over is en de klachten dus weer erger worden is het goed naar de huisarts te gaan.”

Niet goed werkende stapediusreflex

“Het te hard klinken van geluiden kan komen doordat de zogeheten stapediusreflex niet meer goed werkt. Bij deze reflex spant bij hard geluid een spiertje dat aan de stijgbeugel vast zit zich aan. Als dat tijdens de verkoudheid niet goed werkt dan kunnen geluiden te hard klinken.”


KNO-arts Hubert Spoelstra en Hein Leversteijn zijn werkzaam bij de Carnegie Clinics in Den Haag. Bij deze KNO kliniek wordt de tijd genomen voor patienten en zijn de wachttijden kort.

Carnegie Clinics Den Haag KNO

Contact
Adres: Bankaplein 5 2585 EV Den Haag
Telefoonnummer: 070-2228010
Email: info@carnegieclinics.nl
Voor meer informatie: www.carnegieclinics.nl

Lees ook:
Kan luchtvervuiling leiden tot ontstekingen aan de oren?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Boek Gezien en Gehoord biedt inspiratie voor werknemer en werkgever

22 maart 2023 | Het recent verschenen boek Gezien en Gehoord biedt inspiratie voor mensen met een auditieve of [...]

Stichting SEMH: nieuwe partij voor kwaliteitsbewaking hoorhulpmiddelenzorg | Professional

20 maart 2023 | Interview met SEMH-directeur René Ungerer   De kwaliteit van de hulpmiddelenzorg in Nederland wordt bewaakt. [...]

Financiële dienstverlener Alpina toegankelijk voor doven en slechthorenden

16 maart 2023 | Alpina is de eerste financiële dienstverlener die toegankelijk is voor doven, slechthorenden en mensen met [...]

Virtual Reality training verbetert ruimtelijk horen dragers één cochleair implantaat

14 maart 2023 | Onderzoekers van de Universiteit van Trento in Italië en de Universiteit van Lyon in Frankrijk [...]