Verlaging eigen risico kan voor toename vraag naar hoorzorg leiden

23 mei 2024
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 3 min

Het plan van de nieuwe regeringspartijen PVV, VVD, NSC en BBB om het eigen risico te verlagen voor zorg uit de basisverzekering, kan leiden tot een toename van de zorgvraag, ook in de hoorzorg. Naar schatting van het Centraal Plan Bureau (CPB) komen er in totaal 19.000 banen in de zorg erbij. Deze verwachte toename kan ook zorgen voor een nog grotere vraag naar onder andere audiciens, audiologen en akoepedisten op de arbeidsmarkt. Dit terwijl er nu al een tekort is aan personeel in de hoorbranche.

daling eigen risico en  maximale bijdrage per behandeling zal vraag naar hoorzorg doen toenemen in 2024 2025 2026 en 2027
Het verloop van de verlaging van het eigen risico en de maximale bijdrage per behandeling over de komende jaren (2024 tot en met 2027)

Zowel verlaging eigen risico als verlaging maximaal bedrag per behandeling

Het eigen risico van de zorgverzekering wordt per 1 januari 2027 verlaagd met 220 euro naar 165 euro. Dat blijkt uit de plannen van het akkoord dat de coalitiepartijen afgelopen week presenteerden. In 2025 en 2026 zal het eigen risico nog gelijk zijn aan dat van dit jaar namelijk 385 euro. Wél zal volgens de plannen zoals die er nu liggen het maximale bedrag dat drukt op het eigen risico per behandeling al in 2025 naar 150 euro gaan, om uiteindelijk in 2027 op 50 euro uit te komen.

Uiteindelijke grotere vraag verwacht naar hoorzorg en hoortoestellen

Het is lastig in te schatten wat de verlaging van de maximale bijdrage per behandeling (gaat naar 150 euro) in 2025 en 2026 voor effect heeft op de vraag naar hoorzorg en hoortoestellen. Te verwachten is dat de uiteindelijke verlaging in 2027 van zowel het eigen risico als het maximale bedrag per behandeling, tot een grotere vraag zal leiden.

Ook in 2024 eindejaars-run op hoortoestellen verwacht

Aan het eind van dit jaar (2024) zal er vast en zeker weer extra drukte zijn bij de audiciensbedrijven. Deze eindejaars-run op hoortoestellen is een jaarlijks terugkerend fenomeen. Mensen die hun eigen risico al verbruikt hebben, betalen namelijk op die manier (mogelijk) minder voor hun hoortoestellen dan wanneer ze de aanschaf doorschuiven naar het volgend jaar. Dat geldt natuurlijk als ze het jaar erop onder het maximale bedrag van het eigen risico blijven.

In 2026 kan er nog een ander effect voordoen: mensen die hun eigen risico nog niet hebben opgesoupeerd aan het eind van het jaar kunnen (afhankelijk van het openstaande bedrag) beter af zijn voor het aangaan van hoorzorg in januari 2027. Immers dan is zowel het eigen risico lager (165 i.pv. 385 euro) als het maximale bedrag per behandeling (50 i.p.v 150 euro). Daardoor zal een deel van de patiënten de zorg juist doorschuiven naar het nieuwe jaar.

Zorgpremie omhoog

Aan de andere kant is de verwachting dat de zorgpremie opnieuw gaat stijgen. Al komend jaar is een aanzienlijke toename te verwachten. Dat kan ertoe leiden dat mensen weer meer op hun uitgaven gaan letten. Tegelijkertijd is er een flink bedrag beschikbaar gesteld voor de komende twee jaar om huishoudens financieel te ondersteunen. Hoe deze zogeheten ‘gerichte lastenverlichting’ eruit gaat zien en bij wie die terecht gaat komen, is op dit moment nog niet duidelijk.

Analyse Centraal Planbureau: grotere vraag naar personeel in de zorg

De Analyse hoofdlijnenakkoord 2025-2028 van het Centraal Planbureau (CPB) laat zien dat de uiteindelijk verlaging van het eigen risico naar 165 euro tot extra vraag naar personeel gaat leiden. De verwachte toename kan volgens het CPB volledig worden toegeschreven aan de verlaging. Naar schatting van het CPB komen er 19.000 banen in de zorg erbij. Daarmee gaat mogelijk ook de vraag naar personeel in de hoorzorg toenemen. Ook in deze sector zijn nu al tekorten. Zo is de instroom van leerling audiciens op dit moment onvoldoende om te voorzien in de stijgende vraag op de arbeidsmarkt. De stijging daarvan komt door een grotere vraag naar hoortoestellen, de uitstroom door de vergrijzing en door personeel dat de hoorbranche vroegtijdig verlaat. Het zal overal in de zorg een flinke uitdaging worden om een eventuele toename van de vraag op te vangen, ook in de hoorzorg.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Corine Verwer nieuwe directeur Hoormij.NVVS

13 september 2024 | Corine Verwer is per 1 september 2024 de nieuwe directeur van Hoormij.NVVS. Ze volgt daarmee [...]

Hoortest en hoortoestelfuncties in Apple AirPods Pro 2

12 september 2024 | Tijdens het Apple event van 9 september jongstleden kondigde het bedrijf verschillende nieuwe producten en [...]

Nieuwe Phonak Sphere Infinio zorgt voor beter spraakverstaan door realtime inzet AI

10 september 2024 | Het Zwitserse Phonak introduceert een volledig nieuwe hoortoestelfamilie op het Infinio platform. De Phonak Sphere [...]

Ooroperaties ook mogelijk met dagopname

8 september 2024 | Dagopname in plaats van opname in het ziekenhuis is haalbaar en veilig, ook voor grotere [...]