Verkoop private markt hoortoestellen in de lift

3 augustus 2023
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 1 min

Steeds meer slechthorenden kiezen voor een hoortoestel uit de private markt. Dat blijkt uit cijfers van branchevereniging GAIN. In de maand juni kocht 1 op de 5 slechthorenden hoortoestellen die niet aanmerking komen voor vergoeding door hun zorgverzekeraar. De hoortoestellenmarkt ontwikkelt zich sowieso positief: in het eerste halfjaar van dit jaar werden er maar liefst ruim 177.000 hoortoestellen verkocht. Daarmee zit de markt 11% in de plus ten opzichte van vorig jaar.

Verkoop private markt hoortoestellen in de lift
Op de website van de brancheverenging GAIN zijn de statistieken van de hoortoestellenmarkt in Nederland terug te vinden.

Steeds meer oplaadbaar

Ook het percentage hoortoestellen dat oplaadbaar is, neemt toe. Daar waar dat in het eerste half jaar van 2023 op 65% ligt, lag dat in dezelfde periode van 2022 op 55% en in 2021 op nog maar 34%.

Prognose 2023

Vereniging GAIN verwacht aan de hand van de gegevens van het eerste halfjaar dat audiciensbedrijven in totaal dit jaar 360.000 hoortoestellen in Nederland zullen verkopen. Daarvan komt zo’n 20% (72.000) uit de private markt.

Hoortoestellen positief effect op veel vlakken

Hoortoestellen kunnen een flinke positieve bijdrage leveren aan het welzijn. Zo zorgen hoortoestellen dat dragers betere relaties met anderen onderhouden, positievere gevoelens over zichzelf hebben, een verbeterde mentale gezondheid ervaren en zich onafhankelijker en zekerder voelen en een grotere zelfredzaamheid kennen. Daarnaast verbeteren hoortoestellen het sociaal functioneren in de privé- en werksituatie en voorkomen eenzaamheid en cognitieve achteruitgang. Ook is er steeds meer bewijs dat een goed gehoor een gunstige invloed heeft op het verloop van dementie (lees meer).

missie verenging GAIN

Meer over GAIN

GAIN is de branchevereniging voor fabrikanten van hooroplossingen in Nederland. Met haar activiteiten wil GAIN de kwaliteit van hoorzorg in Nederland verbeteren. Dat doet de verenging door samenwerking, kennisdeling en het stimuleren van innovatieve productontwikkelingen. Dat kan op zijn beurt leiden tot verbetering in diagnosticering en behandeling. Op die manier willen de fabrikanten bijdragen aan een sterkere keten. Door goede voorlichting te geven wil vereniging GAIN consumenten een goed beeld geven van de mogelijkheden van hoorhulpmiddelen om zo ook belemmeringen sneller weg te nemen. Daarnaast draagt GAIN bij aan preventie.

Bron: website vereniging GAIN

Reacties (2)
 1. Een betere titel zou zijn: ziektekostenverzekering dekt steeds slechter de benodigde hoortoestellen.
  Kunnen we alsjeblieft weer terug naar één keer in de paar jaar een bedrag per slecht oor vergoed krijgen?
  Nu is het óf een ondermaats ziekenfondstoestel óf alles zelf moeten betalen.

  • Ik loop tegen hetzelfde probleem aan.
   Op advies van KNOarts hoortoestellen noodzakelijk, maar de belabberde ziekenfondstoestellen zijn bij lange na niet voldoende.
   Dan kun je als je wat spaargeld hebt een abnormaal duur maar wel veel beter toestel nemen en geen enkel recht op vergoeding hebben. Heb je daarvoor het geld niet, dan is er weinig keus. Doet me denken aan het zgn. ziekenfondsbrilletje van vroeger….
   Wél jaarlijks meer premie betalen en tegelijkertijd vergoedingen afromen. Lang leve de marktwerking.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Herstel van het gehoor met gentherapie bij erfelijke slechthorendheid weer stapje dichterbij

17 juli 2024 | Onderzoekers van het Mass Eye and Ear instituut hebben het gehoor bij muizen met een [...]

MED-EL en Starkey gaan samenwerken op het gebied van Bluetooth-connectiviteit

16 juli 2024 | MED-EL en Starkey kondigen aan samen te gaan werken. De samenwerking zal zich met name [...]

Emotioneel Gewaarzijn en Expressie Therapie bij behandeling tinnitus heeft potentie

15 juli 2024 | De toepassing van ‘Emotional Awareness and Expression Therapy (EAET)’ bij de behandeling van tinnitus heeft [...]

Musi-CI training najaar 2024: muzikale training voor mensen met een cochleair implantaat

9 juli 2024 | Vanaf september vinden er weer Musi-CI trainingen plaats voor mensen met een cochleair implantaat. De [...]