Vergroot risico op gehoorverlies bij diabetes type 2

24 augustus 2018
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 2 min

Dat we met het ouder worden slechthorend worden is algemeen bekend. Dat gehoorverlies een teken kan zijn van diabetes type 2 weten veel mensen weer niet. Bij diabetes type 2 schommelt de bloedsuikerspiegel te veel, wat op zijn beurt de kans verhoogt om gehoorverlies te ontwikkelen. Verscheidene onderzoeken hebben dan ook laten zien dat mensen met diabetes type 2 vaker last hebben van gehoorverlies. Volgens onderzoekers van Erasmus MC in Rotterdam krijgt 1 op de 3 van de volwassenen in Nederland diabetes type 2. Ook lopen er veel Nederlanders rond met diabetes zonder dat zij dit weten. Het is daarom belangrijk regelmatig het gehoor te testen. Dat kunt u laten doen bij een audicien in de buurt of bij een KNO-arts. Bij een geconstateerd gehoorverlies is het ook nuttig na te gaan of er ook sprake is van diabetes. Het regelmatig testen van het gehoor is ook belangrijk omdat gehoorverlies verregaande consequenties kan hebben voor de gezondheid op andere gebieden.

Gehoorverlies komt twee keer zo vaak voor bij diabetes

Uit de onderzoeken komt naar voren dat gehoorverlies twee keer zo vaak voorkomt bij mensen met diabetes dan bij zij die dit niet hebben. Onderzoekers die de gegevens analyseerden van een groot aantal gehoortests van volwassenen tussen de 20 en 70, suggereren dat diabetes kan bijdragen aan gehoorverlies door schade aan de zenuwen en bloedvaten.

Oorzaken gehoorverlies bij type 2 diabetes

Wat de precieze oorzaak is van het gehoorverlies of wat eraan bijdraagt, is nog niet geheel duidelijk. Wel is bekend dat hoge bloedsuikerwaarden door het hele lichaam schade kan toebrengen aan bloedvaten en daarmee ook in het gehoororgaan. Wanneer er sprake is van diabetes type 2 die lange tijd niet goed gereguleerd is, kan er schade ontstaan in het dichte netwerk van klein bloedvaatjes in ons gehoororgaan. Ook doet zich zenuwschade voor bij diabetes. Mogelijk kan er hierdoor ook schade optreden aan de auditieve zenuwen, die de informatie van het gehoororgaan overbrengen naar de hersenen. Nader onderzoek is nog nodig om de exacte relatie tussen gehoorverlies en diabetes te begrijpen.

gehoorverlies bij diabetes type 2

Niet goed gereguleerde bloedsuiker waarden mogelijk risico factor gehoorverlies

Verondersteld wordt dat het risico op slechthorendheid groter is wanneer het bloedsuikerwaarden niet goed gereguleerd zijn. Het volgen van het voorgeschreven diabetes zorgplan is dan ook erg belangrijk.

Gehoorverlies kan ook andere oorzaak hebben

Wanneer u een gehoorverlies heeft, hoeft dit niet per se te maken te hebben met diabetes. Er zijn immers ook nog flink wat andere mogelijke oorzaken van een verminderd hoorvermogen. Denk daarbij aan blootstelling aan lawaai, leeftijd, bepaalde medicatie, roken, erfelijkheid, oorprop, problemen in het middenoor, een geperforeerd trommelvlies of excessief drinken.

Regelmatig afnemen gehoortest

Het regelmatig afnemen van een gehoortest is nuttig omdat een gehoorverlies meer kan betekenen dan alleen verminderd horen. Er kan mogelijk sprake zijn van diabetes, maar een gehoorverlies heeft ook verregaande consequenties voor de gezondheid op andere gebieden. Zo ervaren mensen met gehoorverlies 30 tot 40% snellere achteruitgang van hun cognitieve vaardigheden dan leeftijdsgenoten zonder gehoorverlies. Ook zijn volwassenen die hun gehoorverlies onbehandeld laten vaker depressief, angstig en achterdochtig dan zij die wél een hoortoestel dragen. Ook blijken volwassenen met een onbehandeld gehoorverlies een grotere kans te hebben om dementie te ontwikkelen en er blijkt een duidelijke samenhang tussen onbehandeld gehoorverlies en hoge bloeddruk. Daarnaast blijken mensen met een gehoorverlies een grotere risico te lopen op valincidenten. Hoortoestellen blijken op hun beurt juist weer een positief effect te hebben op het evenwicht (lees meer). Afname van een gehoortest en ook het revalideren van het gehoor met een hoortoestel kan bijdragen aan een verbeterde gezondheid en levenskwaliteit. Voor een hoortest kunt u zonder verwijzing terecht bij een audicien in de buurt of met verwijzing van uw huisarts bij de KNO-arts.

Reacties (1)
  1. Waarom nemen artsen geen preventief actie bij Meniëre of diabetes.
    Waarom moet het eerst erger bij de patiënt worden en zelf op zoek gaan en tot conclusie komen dat er linken bestaan en behandeling eerder kan starten. Zo teleurgesteld in gezondszorg .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Geeske van Voorthuijsen Uitblinker bij Ctalents Diamond Awards 2024

15 juni 2024 | Bij de uitreiking van de Ctalents Diamond Awards 2024 kreeg Geeske van Voorthuijsen als ‘Uitblinker’ [...]

Hoortoestellen zorgen voor betere balans bij ouderen

13 juni 2024 | Gehoorverlies bij ouderen verhoogt het risico op vallen door een verminderde balans. Een recente studie [...]

Webshop op HOorzaken gesloten

6 juni 2024 | Vanaf vandaag is het niet meer mogelijk via deze website hoorhulpmiddelen en andere producten te [...]

Het ervaringsverhaal van Oliver (1969): “Dankzij mijn CI heb ik een groot stuk van mijn oude sociale leven weer teruggekregen.”

4 juni 2024 | Ik werd geleidelijk steeds slechthorender, als gevolg van – onder andere – otosclerose. Doordat ik [...]