Negen op de tien Nederlanders vindt dat er betere voorlichting moet komen aan 50-plussers over het vergrote risico op dementie bij slechthorendheid. Dit blijkt uit onderzoek van GAIN, de branchevereniging voor producenten van hoorhulpmiddelen. Gehoorverlies blijkt de cognitieve achteruitgang te versnellen en er is een vergroot risico op dementie bij slechthorendheid. Helaas weten meer dan drie op de vier Nederlanders niet dat gehoorproblemen de kans op dementie vergroten. Bij 55-plussers is dat zelfs 80 procent. Recent onderzoek laat zien dat hoortoestellen de kans op dementie verkleinen bij leeftijdsgerelateerd gehoorverlies.
Geriater roept op tot tijdige en regelmatige gehoorcontrole
Geriater Dr. Kees Kalisvaart noemt de cijfers zorgwekkend. “50-plussers moeten tijdig en regelmatig een audicien bezoeken, zodat zij hun gehoor kunnen controleren. Onderzoek toont namelijk het verband aan tussen gehoorproblemen en cognitieve achteruitgang en dementie. Zelfs mild gehoorverlies vergroot de kans op dementie.”
Kalisvaart, werkzaam in het Spaarne ziekenhuis, stelt dat Nederlanders zich meer bewust zouden moeten zijn van de gezondheidsrisico’s bij slechthorendheid. “Het is daarom ook nuttig dat er onderzoek wordt gedaan naar de mate waarin deze risico’s bekend zijn bij het grote publiek. Waarom zou de overheid en de medische sector niet inzetten op een grote voorlichtingscampagne? Jongeren wordt al langer uitgelegd hoe ze gezondheidsrisico’s met betrekking tot het gehoor kunnen voorkomen. Laten we die tijd en energie nu ook eens investeren in 50-plussers.”
Verplichte gehoorcontrole bij 50-plussers
Zo’n zestig procent van de Nederlanders vindt dat 50-plussers verplicht zouden moeten worden om jaarlijks hun gehoor te laten controleren. Bij jongeren tot 35 jaar is daar net iets meer draagvlak voor (namelijk 63 procent) dan bij ouderen. 54 procent van de 55-plussers pleit voor een jaarlijkse controle voor 50-plussers die verplicht is.
Acht op de tien Nederlanders vindt dat iedereen met gehoorverlies de aanschaf van een hoortoestel niet zou moeten uitstellen. Kalisvaart: “Met een hoortoestel kan de kans op dementie namelijk met zo’n 33 procent dalen. Naast het stoppen met roken en drinken, meer bewegen en leren, is het tijdig dragen van een hoortoestel een goed recept tegen dementie.”
Hoortoestellen verkleinen de kans op dementie
Recent onderzoek uitgevoerd door van de Universiteit van Exeter and King’s College laat zien dat hoortoestellen de kans op dementie verkleinen bij leeftijdsgerelateerd gehoorverlies. Zo blijken slechthorenden mét hoortoestellen beter te scoren op tests die het werkgeheugen en aandacht in kaart brengen dan slechthorenden zónder hoortoestellen. Hoortoestellen blijken de hersenen dus gezond te houden zo blijkt uit het nieuwe onderzoek. Het onderzoek van de Londense Universiteit is in juli 2019 gepresenteerd op het internationale Alzheimer congres dat in Los Angeles plaatsvond. Aan het onderzoek deden 25.000 vijftig-plussers mee.
Lees ook:
https://www.hoorzaken.nl/hoortoestellen-verkleinen-kans-op-dementie/