Vergoeding behandeling tinnitus nu vanuit het basispakket

26 december 2017
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 1 min

Vanaf 18 december 2017 wordt de behandeling van tinnitus uit het basispakket vergoed. Dit is te lezen op de website van Zorginstituut Nederland. Het gaat daarbij om de trapsgewijze tinnituspecifieke behandeling. Dit is een behandeling in twee stappen die speciaal is ontwikkeld voor mensen die chronische tinnitus ervaren en daar in het dagelijks leven veel last van ondervinden. De trapsgewijze behandeling blijkt de ervaren last van tinnitus aanzienlijk te verminderen. Dit is te lezen in het standpunt “Trapsgewijze tinnitusspecifieke behandeling bij chronische tinnitus”, dat het Zorginstituut Nederland onlangs heeft vastgesteld.

vergoeding behandeling tinnitus

Aanbieidingsbrief van de voorzitter Raad van Bestuur van Zorginstituut Nederland met het vastgestelde standpunt ‘Trapsgewijze tinniutsspecifieke behandeling bij chronische tinnitus’.

Trapsgewijze behandeling tinnitus

De trapsgewijze tinnitusspecifieke behandeling bestaat uit twee stappen. Bij de eerste stap wordt de juiste diagnose gesteld, en wordt goed uitgelegd wat tinnitus (oorsuizen) is, welke factoren er invloed op hebben en hoe de klachten in stand worden gehouden. Ook krijgen patienten bij de eerste stap handvatten aangereikt bij het leren omgaan met de aandoening. Stap twee bestaat uit cognitieve gedragstherapie.

Effectieve behandeling

Het Zorginstituut Nederland concludeert dat de trapsgewijze tinnitusspecifieke behandeling voldoet aan ‘de stand van de wetenschap en praktijk’. Dit houdt in dat het Zorginstituut deze behandeling als effectief aanmerkt bij chronische tinnitus. Gebleken is dat patiënten met chronische tinnitus die de trapsgewijze behandeling volgen, minder negatieve gedachten en gevoelens over de tinnitusklachten hebben dan bij andere behandelingen. Zij ervaren minder last van de tinnitus en hun kwaliteit van leven verbeterd. Bij een deel van de patiënten zal de eerste stap van de behandeling voldoende zijn. Mocht de eerste stap onvoldoende resultaat hebben, dan wordt de tweede stap van de behandeling aangeboden.

vergoeding behandeling tinnitus praktijk

Vergoeding behandeling tinnitus vanuit basispakket

De trapsgewijze tinnitusspecifieke behandeling wordt vanaf 18 december 2017 uit het basispakket vergoed.

Bron: Zorginstituut Nederland

Download hier het standpunt: “Trapsgewijze tinnitusspecifieke behandeling bij chronische tinnitus”

Reacties (5)
  1. Heel goed dat dit nu vergoed wordt, ik ben in 2015 van zorgverzekeraar veranderd om dit toen vergoed te krijgen. Deze training heeft mij goed geholpen om met Tinnitus om te gaan. Het is er inderdaad nog steeds maar de last is minder.
    Nog een tip: je kan hiervoor ook kilometervergoeding aanvragen.

  2. Even een kleine kanttekening: niets ten nadele van de Trapsgewijze tinnitusspecifieke behandeling bij chronische tinnitus waarvan is aangetoond dat deze effectief is. Het onderzoek hiernaar heeft echter enkele jaren geduurd en in die tussentijd hebben vele audiologische centra in Nederland de kunst al afgekeken. Wij willen namelijk allemaal de best mogelijke zorg bieden aan tinnituspatienten, binnen de mogelijkheden die ons geboden worden. Omdat de Trapsgewijze tinnitusspecifieke behandeling bij chronische tinnitus nog niet werd vergoed hebben de audiologische centra dit anders moeten inrichten. Zo hebben we in Twente het Tinnitus Experise Netwerk Twente opgericht (www.tentwente.nl) waarin het audiologisch centrum samenwerkt met de KNO-artsen, een gespecialiseerd psychologe (cognitief gedragstherapeute), een gespecialiseerd orofaciaal fysiotherapeut en een netwerk aan audiciens. Op deze manier kunnen we al enkele jaren zorg bieden die vergelijkbaar is met de Trapsgewijze tinnitusspecifieke behandeling bij chronische tinnitus en zelfs nog iets uitgebreider en breder inzetbaar. We maken hierbij gebruik van de bestaande mogelijkheden voor vergoeding van zorg en bereiken vergelijkbare resultaten. Inmiddels kunnen we op basis van de inzichten die we hebben opgedaan ook overgevoeligheidsklachten goed behandelen.

    Ik weet vanuit het samenwerkingsverband ‘Partners in Verstaan’ dat ook bij andere audiologische centra dergelijke constructies zijn gevonden. Tinnituspatienten hoeven dus niet te wachten tot het advies van het Zorginstituut wordt overgenomen of lange afstanden af te leggen om geholpen te worden of duizenden euros neer te tellen. Goede tinnituszorg is op dit moment al voor iedereen bereikbaar via veel audiologische centra.
    Peter van Hengel, audioloog AC Twente en AC Apeldoorn, onderdeel van Pento

  3. Ik heb de grens berijk ik kan er niet meer tegen totaal de weg kwijt De herrie in mijn hoofd heeft er voor gezorgd dat ik een vreemde ben op de planeet aarde plus het langzaam doof worden tegelijkertijd de meest vreemde geluiden waar nemen die er niet zijn woedeaanvallen omdat ik mijn omgeving niet kan overtuigen dat ik bijna de weg kwijt ben want ik zie er niet ziek uit .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Het verhaal van Frances: lees hier over haar ervaringen met haar Cochleair Implantaat

18 april 2024 | Het is oktober 2012 als ik sinds lange tijd weer de wachtkamer van de KNO [...]

Fluoroscopie biedt meerwaarde bij plaatsing cochleair implantaat

15 april 2024 | Duitse onderzoekers zien voordelen van de inzet van een fluoroscopisch beeldvormingssysteem bij het implanteren van [...]

Bernafon Encanta nieuwe hoortoestelfamilie uit de koker van Demant  

14 april 2024 | Demant het moederbedrijf van Oticon en Bernafon lanceerde afgelopen week tijdens een bijeenkomst in Utrecht [...]

Realistische reclames zijn een utopie, ook voor hoortoestellen | Column

11 april 2024 | De roep om realistische reclames voor hoortoestellen komt met enige regelmaat voorbij op sociale media. [...]