Van Boxtel Hoorwinkels op weg naar zwarte cijfers

30 mei 2017
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 3 min

Van Boxtel Hoorwinkels heeft de omzet afgelopen jaar met 60% zien toenemen en verwacht in 2019 weer uit de rode cijfers te zijn. Dat zegt algemeen directeur Frans Story tegenover retailwatching.
Om de omzetgroei te realiseren heeft het bedrijf flinke bezuinigen en een stevige efficiëntieslag in de winkels doorgevoerd. Hierbij is de kwaliteit van de dienstverlening ook nog eens toegenomen. Ondanks de daling van de afgelopen maanden in de totale hoortoestellenmarkt ten opzichte van vorig jaar (-9%), weet het bedrijf een flinke groei door te maken.

van boxtel hoorwinkels

Veel grote audiciensbedrijven lijden sinds 2013 verlies

Net als ook andere grote audiciensbedrijven lijdt Van Boxtel sinds 2013 verlies. Dit komt doordat tegelijkertijd met de invoering van de functiegerichte aanspraak op hoortoestellen in 2013, de prijzen van hoortoestellen door het tenderbeleid van zorgverzekeraars drastisch zijn gedaald. Recent gaf prijsvechter Specsavers nog aan dat het weliswaar het aantal verkochte hoortoestellen in 2016 flink heeft zien groeien, maar dat het bedrijf daarbij een lagere omzet ziet als gevolg van de prijsdaling van hoortoestellen.
Door de prijsdaling zijn ook hoortoestellen met de nieuwste ontwikkelingen niet meer beschikbaar via de verzekerde zorg en worden audiciensbedrijven gedwongen veel efficiënter te werken. Ook heeft de prijsdruk ertoe geleid dat producenten van hoortoestellen ook in de retail zijn gestapt. Zo is het moederbedrijf van Van Boxtel Hoorwinkels, Wiliam Demant Holding tevens eigenaar van de hoortoestelfabrikanten Oticon en Bernafon, en is audiciensketen Schoonenberg sinds vorig jaar eigendom van Sonova, het moederbedrijf van Phonak en Unitron. Het voordeel is evident: doordat er een schakel tussen uit is, wordt de bedrijfskolom korter en is het mogelijk de prijzen van hoortoestellen aan de inkoopzijde lager te krijgen.  Dit leidt uiteindelijk wel tot een kleinere merkendiversiteit bij de overgenomen audiciensbedrijven.

Frans Story Van Boxtel Hoorwinkels

Frans Story directeur Van Boxtel Hoorwinkels: “We werken niet alleen efficiënter maar ook klantvriendelijker; onze service staat altijd boven alles.”

Van Boxtel Hoorwinkels gaat voor lokaal

Van Boxtel Hoorwinkels heeft als gevolg van deze ontwikkelingen in de hoorbranche zeven minder succesvolle winkels moeten sluiten en afscheid moeten nemen van 20 personeelsleden. Van Boxtel Hoorwinkels heeft momenteel 62 winkels in Nederland. Directeur Frans Story zet de komende tijd vooral in op omzet groei in de bestaande winkels. Van Boxtel richt zich in tegenstellingen tot de twee grootste ketens van Nederland, Beter Horen en Schoonenberg, niet op grootschalige landelijke tv reclames, maar vooral op de lokale media en evenementen. Hiermee is het bedrijf succesvol: het bedrijf maakt een flinke groei door ondanks dat de hoortoestellenmarkt landelijk in 2017 flink in de min zit (-9%) ten opzichte van het afgelopen jaar. Het blijkt voor audiciensbedrijven niet makkelijk om de dreun die de branche heeft gekregen te boven te komen. Van Boxtel maakt ondanks de flinke omzetstijging op dit moment nog geen winst, maar verwacht in 2019 weer in de zwarte cijfers te staan. Ondanks de efficiëntieslag die het bedrijf heeft moeten maken is de kwaliteit van de dienstverlening erop vooruit gegaan. Frans Story zegt daarover: “We werken niet alleen efficiënter maar ook klantvriendelijker en onze service staat boven alles.” Van Boxtel is ook begonnen met het uitrollen van een nieuw winkelconcept (lees meer). 

van Boxtel hoorwinkels

Van Boxtel Hoorwinkels gaat voor lokale initiatieven

Hoortoestellen mogelijk uit basispakket

De dreun binnen de hoortoestellenbranche kan nog groter worden als hoorhulpmiddelen voor ouderen geschrapt worden uit het basispakket. Een voorstel daartoe staat in een noodplan van topambtenaren om de groei van zorgkosten binnen de perken te houden (zie pagina 42). Volgens Stichting Hoormij zou dit ‘Penny wise -Pound Foolish’ zijn. Daar heeft de stichting een goed punt. Uit meerdere onderzoeken is immers naar voren gekomen dat slechthorendheid vaak samengaat met mentale problemen, depressieve gevoelens, eenzaamheidsgevoelens, gevoelens van isolatie en gezondheidsproblemen. Ook uit een onderzoek van van de Johns Hopkins University in de Verenigde Staten blijkt dat slechthorendheid meer om het lijf heeft dan gehoorverlies alleen. Het onderzoek laat zien dat ouderen met gehoorverlies vaker langdurig ziek of geblesseerd zijn en daardoor vaker te maken hebben met ziekenhuisopnames. Daarnaast hebben ze ook meer last van stress, depressie en een slecht humeur. Een mogelijke verklaring voor deze klachten is de sociale isolatie die vaak gepaard gaat met gehoorverlies. Zowel de lichamelijke als geestelijke gezondheid gaat hierdoor achteruit, wat natuurlijk weer zorgkosten met zich meebrengt op andere gezondheidsgebieden. Het is te hopen dat de beleidsmakers zich de 10 punten van Stichting Hoormij ter harte nemen.

 Klik hier voor meer informatie over Van Boxtel Hoorwinkels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Nieuwe solid state batterij TDK heeft potentie voor hoortoestellen

20 juni 2024 | TDK zegt een doorbraak bij de ontwikkeling van oplaadbare solid state batterijen te hebben gerealiseerd. [...]

De AudioStream adapter van MED-EL: telefoneren en audio oversturen naar de RONDO 3

19 juni 2024 | Gebruikers van de RONDO 3 van MED-EL kunnen met de Audiostream-adapter eenvoudig muziek en telefoongesprekken [...]

Keuze hoortoestel: achter- of in-het-oor hoortoestel?

17 juni 2024 | Wanneer u toe bent aan een hoortoestel maakt u samen met de audicien de keuze [...]

Geeske van Voorthuijsen Uitblinker bij Ctalents Diamond Awards 2024

15 juni 2024 | Bij de uitreiking van de Ctalents Diamond Awards 2024 kreeg Geeske van Voorthuijsen als ‘Uitblinker’ [...]