Van Boxtel hoorwinkels fietst mee voor Alzheimer Nederland

22 september 2023
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 2 min

Op zaterdag 23 september fietst Van Boxtel hoorwinkels met hun team mee met de HerinneringenRit voor Alzheimer Nederland. Dat is inmiddels een traditie bij het bedrijf. Via een sponsoractie kunnen vrienden en bekenden van de deelnemers geld doneren voor belangrijk onderzoek naar Alzheimer. Meedoen aan de HerinneringenRit staat niet op zichzelf, maar sluit helemaal aan bij de missie van Van Boxtel hoorwinkels om meer mensen beter te laten horen. Recent onderzoek laat zien dat mensen die een hoger risico op dementie hebben hun cognitieve achteruitgang met bijna 50% kunnen verminderen door hoortoestellen te dragen.

Van boxtel hoorwinkels herinneringsrit altzheimer
Van Boxtel hoorwinkels fiets mee met hun team voor Alzheimer Nederland en sponsort zo onderzoek naar dementie

Van Boxtel hoorwinkels zet zich in voor Altzheimer

Het bedrijf kiest er bewust voor om zich in te zetten voor Alzheimer. Zo heeft Van Boxtel hoorwinkels een partnerschap met Alzheimer Nederland afgesloten en zijn alle winkels dementievriendelijk.

Carola van der Heijde, medewerker bij Van Boxtel hoorwinkels en die zelf de sponsoractie coördineert, zegt over de sponsorrit: “Het is Inmiddels een jaarlijkse traditie waar wij iedere keer ontzettend naar uit kijken! Dementie is complex dus is er helaas nog veel geld nodig voor onderzoek. Daar dragen we graag aan bij met deze sponsoractie”.

Dementie komt veel voor

Dementie komt veel voor en treft natuurlijk ook klanten van Van Boxtel hoorwinkels. Met de deelname aan de HerinneringRit draagt het team weer een beetje bij aan een toekomst zonder Alzheimer. Deelname aan de HerinneringenRit staat overigens niet op zichzelf. Het sluit helemaal aan bij de missie van Van Boxtel hoorwinkels om meer mensen beter te laten horen.

Medewerkers merken dagelijks de impact van dementie

De medewerkers van Van Boxtel hoorwinkels merken in de dagelijkse interactie met klanten wat de impact is van dementie.

Anneke Brat, klantadviseur bij Van Boxtel hoorwinkels, vertelt hierover: “Van alle mensen die slecht gaan horen krijgen helaas velen te maken met dementie, zelf, of in hun directe omgeving. Weinig mensen weten dat het gehoor een belangrijke beïnvloedbare risicofactor is op de ontwikkeling van dementie. Denk aan het voeren van gesprekken, verwerken van taal en het luisteren naar muziek: dit houdt de hersenen actief. Onderzoek laat dat ook zien. We raden daarom aan om bij vermoedelijk gehoorverlies in gesprek te gaan voor een mogelijke oplossing. Het dragen van hoortoestellen zorgt ervoor dat je weer midden in het leven staat. De nieuwste toestellen zijn zelfs zo intelligent dat ze zich automatisch aanpassen aan de omgeving.”

Hoop voor een toekomst zonder Alzheimer

De grootste oorzaak voor de groei van het aantal mensen met Alzheimer is vergrijzing: tegen 2050 zullen er 620.000 mensen met dementie zijn in Nederland, tegen 290.000 nu. Dit zet enorme druk op de maatschappij, de zorg en mantelzorgers. Voor Van Boxtel hoorwinkels is het belangrijk om zo snel mogelijk een doorbraak op medische gebied te stimuleren. Alzheimer is een zeer complexe hersenaandoening die erg moeilijk te behandelen is. Maar toch is er hoop: zo worden er de komende jaren grote medische doorbraken verwacht ten opzichte van een behandeling. In de eindspurt naar het vinden van een juiste (combinatie) van medicijnen, is iedere vorm van (financiële) steun meegenomen.

Gehoor belangrijke rol

Het gehoor speelt een belangrijke rol bij het gezond houden van de hersenen. Mensen zijn in contact met de omgeving, voeren gesprekken en luisteren naar muziek. Het verwerken van deze prikkels houden de hersenen actief. Maar horen heeft ook invloed op het emotionele welzijn: denk aan hoe een lievelingsliedje uit de puberteit herinneringen van vroeger naar boven brengt.
Dit relatie tussen horen en dementie wordt bevestigd door wetenschappelijk onderzoek. Zo laat een recent onderzoek zien dat mensen die een hoger risico op dementie hebben hun cognitieve achteruitgang met bijna 50% kunnen verminderen door hoortoestellen te dragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Verlaging eigen risico zal voor toename vraag naar hoorzorg leiden

23 mei 2024 | Het plan van de nieuwe regeringspartijen PVV, VVD, NSC en BBB om het eigen risico [...]

Bebird oorcamera voor inspectie en schoonmaken van het oor. Is het veilig? | Review

20 mei 2024 | Via diverse webshops zijn meerdere types van de Bebird oorcamera te verkrijgen. De Bebird is [...]

Widex SmartRIC: nieuwe L-vormig vormgeving zorgt voor beter verstaan | Review

17 mei 2024 | Deze week introduceerde Widex op haar hoofdkantoor in Denemarken het nieuwe Widex Smart RIC hoortoestel [...]

Sony verbetert toegankelijkheid voor mensen met een beperking, ook voor slechthorenden

16 mei 2024 | Sony presenteerde vandaag in Hoofddorp op de Global Accessibility Awareness Day verschillende producten en functies [...]