Sinds enkele weken zijn op HOorzaken vacatures te vinden voor audiciens en andere professionals in de hoorbranche zoals audiometristen en audiologen. Momenteel is er een grote vraag naar audiciens. Niet alleen Hans Anders, Schoonenberg, Connect Hearing en Van Boxtel Hoortoestellen en Beter Horen hebben vacatures voor audiciens ook andere audiciensbedrijven zijn vrijwel doorlopend op zoek. Momenteel is er vooral vraag naar ervaren Star geregistreerde audiciens.
De link naar de vacatures op HOorzaken kunt u vinden onderaan de pagina. Op deze vacature pagina vindt u een overzicht van vacatures voor audiciens, audiometristen en audiologen. Iedere week worden de vacatures voor audiciens vernieuwd. Bent u audicien en toe aan een nieuwe uitdaging of wilt u graag in de hoorbranche werken? Neem dan eens een kijkje op deze vacaturepagina.
Beroep audicien: een zeer boeiend vak
Het beroep van audicien is een zeer boeiend vak, waar u een flinke portie inhoudelijke kennis voor nodig heeft op het gebied van de pathologie, anatomie en de werking van het oor als wel over hoortoesteltechnieken. Als audicien heb je dagelijks contact met slechthorende mensen van jong tot oud, die ieder hun eigen specifieke zorgvraag hebben. Je neemt hoortesten af, past hoortoestellen aan en verkoopt deze en andere producten zodat de client zo tevreden mogelijk de winkel verlaat.
Het helpen van slechthorenden is een boeiende en mooie uitdaging. Het vak van audicien is zowel een zorgverlenend beroep als een commercieel beroep. Audiciensbedrijven werken weliswaar samen met zorgverzekeraars, maar moeten tegelijkertijd wel zelf hun bedrijf winstgevend houden. Als je als audicien pas begint, kom je te werken bij een audiciensbedrijf en ga je tegelijkertijd naar school. Dat kan zijn in Utrecht bij de Dutch HealthTec Academy (DHTA).
Iedere slechthorende heeft zijn eigen specifeke gehoorverlies en wensen
Iedere slechthorende heeft zo zijn eigen specifieke gehoorverlies en ook zijn individuele wensen. De een wil zo klein en onzichtbaar mogelijk hoortoestel, de ander wil draadloos kunnen telefoneren en ook draadloos in verbinding kunnen staan met de apparatuur om hem heen zoals de tv, hifi, computer en tom-tom. Weer een ander wil zijn favoriete muziek er zo mooi mogelijk mee kunnen horen of heeft het nodig om zijn eigen muziekinstrument te kunnen bespelen.
Sommige slechthorenden hebben een klein verlies, anderen een heel groot verlies waarbij ze het met een hoortoestel alleen niet kunnen redden, omdat ze bijvoorbeeld een werkzaam of actief sociaal leven hebben. Hiervoor wordt dan zogeheten soloapparatuur gebruikt, dit is communicatie-apparatuur die draadloos samenwerkt met het hoortoestel. Dit kan bestaan uit een microfoon met een zender of een tafel microfoon met richtingmicrofoons, zodat de spreker(-s) weer goed zijn te verstaan. Ook is kennis nodig bij de audicien van speciale telefoons, wek- en waarschuwingsapparatuur en ringleidingen. De audicien geeft zijn client advies over deze apparatuur en/of verkoopt deze.
Hoortoestellen zijn tegenwoordig de mooiste en meest praktische headsets
Hoortoestellen zijn overigens allang niet meer de grote vleeskleurige hoortoestellen van de vorige eeuw. De hoortoestellen van vandaag de dag hebben een mooi design, zijn in verschillende kleuren verkrijgbaar en zijn eigenlijk de mooiste en meest praktische headsets die er op de markt te krijgen zijn. Ze zijn via de smartphone te bedienen en zowel muziek als gesprekken worden draadloos er heen gestreamd.
Ook de technieken zijn enorm vooruitgegaan en zeer geavanceerd: de hoortoestellen beschikken over richtingmicrofoons die zich automatisch richten op de spreker, kennen lawaaionderdrukking, hebben opties voor mensen met oorsuizen (tinnitus) en het fluiten van hoortoestellen is al helemaal verleden tijd. De nieuwste hoortoestellen werken ook onderling samen zodat het horen, verstaan én het bepalen van de richting zo natuurgetrouw mogelijk plaatsvindt.
Het mag duidelijk zijn dat het vak van audicien zeer veelzijdig is en dat het niet alleen een grote afwisseling met zich meebrengt maar dat u er ook een flinke portie kennis, goede communicatieve vaardigheden en een flinke dosis mensenkennis voor nodig heeft. Een afwisselend, boeiend en uitdagend vak dus.