Update voor Starkey Genesis AI hoortoestellen beschikbaar

18 maart 2024
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 5 min

Goed nieuws voor gebruikers van de nieuwe Starkey Genesis AI toestellen. Deze maand heeft Starkey een update uitgebracht waar de dragers van het paradepaardje van Starkey direct van kunnen profiteren. Het installeren van de update kan de gebruiker eenvoudig zelf thuis doen. De doorgevoerde verbeteringen zorgen voor beter verstaan in uitdagende situaties en een groter bewustzijn van de omgeving. Daarnaast heeft de fabrikant de anti-feedback regeling geoptimaliseerd. Met de equalizer in de vernieuwde app kan de drager de klankkleur van de Starkey Genesis AI hoortoestellen afzonderlijk regelen voor zowel het microfoongeluid als van het gestreamde signaal. Naast deze en andere verbeteringen is er nu ook een nieuwe premium oplader met ingebouwde powerbank beschikbaar.

| Productnieuws

Update voor Starkey Genesis AI hoortoestellen
.

Starkey Genesis AI

In oktober van het afgelopen jaar heeft Starkey de Genesis AI geïntroduceerd. Dit toestel is de opvolger de eerder uitgebrachte Evolv AI hoortoestellenserie. Deze Evolv hoortoestellen zijn nu ook binnen de vergoede zorg beschikbaar (lees meer).
Doordat de nieuwe Genesis AI hoortoestellen een programmeerbare chip hebben, kunnen bestaande dragers van het toestel profiteren van nieuwe audiologische ontwikkelingen en ook van verbeteringen die de fabrikant doorvoert om het gebruiksgemak te vergroten. Recent heeft Starkey een nieuwe firmware update beschikbaar gesteld die dragers zelf kunnen installeren. Hieronder passeren de grootste verbeteringen die de fabrikant heeft doorgevoerd.  

Automatic Edge Mode +

De Starkey Genesis hoortoestellen kennen de zogeheten Edge Mode + functie. Deze audiologische functie is bedoeld voor uitdagende luistersituaties waar de drager een extra steuntje in de rug nodig heeft voor het verstaan. De Edge Mode + is te activeren door kort op het toestel te tikken. De hoortoestellen berekenen dan razendsnel op de grond van artificiële intelligentie en met gebruik van het Deep Neural Network in het toestel, een nieuwe betere instelling. Daarmee creëert het hoortoestel tegelijkertijd een nieuw uniek programma.
 
Eerst moest de drager wanneer de luisteromstandigheden weer normaliseerden, het toestel zelf in de automatische stand terugzetten. Daarvoor moest hij nogmaals op het toestel tikken. Na het updaten van de hoortoestellen is dit laatste niet meer nodig: de toestellen hebben dan zelf in de gaten dat de luistersituatie verandert en schakelen uit zichzelf terug naar de automatische stand.   

Verbeterd ruimtelijk bewustzijn

De Starkey Genesis hoortoestellen beschikken over bewegingssensoren. Om het ruimtelijk bewustzijn te vergroten gebruikt het toestel deze sensoren in nog meer situaties. Wanneer bijvoorbeeld iemand op straat bij druk verkeer een gesprek voert, zullen de microfoons zich op de spreker richten. De hoortoestellen onderdrukken op dat moment het verkeerslawaai van opzij en vanachter. Zodra de drager gaat lopen, pikt het toestel direct ook alle geluiden rondom weer op. Dat is natuurlijk voor de veiligheid belangrijk. Immers in het verkeer moet de drager zich bewust zijn van alle geluiden om zich heen. Ook zorgt het toestel er daarmee voor dat een gesprekspartner die naast de drager van het toestel loopt, weer goed is te horen.

Geoptimaliseerde feedback regeling

Moderne hoortoestellen hebben vandaag de dag een goede anti-feedbackregeling. Deze voorkomt dat de hoortoestellen gaan fluiten. Met de recente update heeft Starkey ook deze regeling geoptimaliseerd. Daarvoor gebruikt de fabrikant eveneens de bewegingssensoren in het toestel. Deze zijn namelijk ook in staat om hele kleine bewegingen te detecteren. Denk daarbij aan de bewegingen bij het opzetten van de bril een hoed of pet. Ook even krabben op het hoofd of het haar goed doen, detecteert het toestel. Dat zijn typische situaties waarin het geluid dat uit het luidsprekertje komt, weer bij de microfoon terecht kan komen waardoor het toestel kort kan gaan rondzingen. Dat zal zich vooral voordoen bij mensen met een wat groter gehoorverlies.
Door bij deze kleine bewegingen de instellingen van het toestel snel en kort aan te passen, wordt ook deze situaties feedback voorkomen.

nieuwe functies na firmware update Starkey Genesis AI hoortoestellen
De firmware-update voor de Starkey Genesis AI hoortoestellen zorgt voor tal van verbeteringen

Streaming Audio Equalizer

De gebruiker van de Genesis AI hoortoestellen hadden reeds de mogelijkheid de klankkleur van het hoortoestel aan te passen voor het geluid dat het toestel via de microfoons bereikte. In de app is het mogelijk de bas- en treble-geluiden daarvoor aan te passen. Daarmee kan de drager de klank van het toestel net wat helderder, voller, warmer of minder schel instellen. Na het updaten van het hoortoestel kan dit nu ook voor geluiden die vanaf de telefoon of iPad of computer naar de hoortoestellen worden overgestuurd (het zogeheten streamen).  Zo is de klankkleur van muziek, een film of online gesprek naar eigen goeddunken aan te passen.

Automatische meldingen

Na de update kan de drager ervoor kiezen automatische meldingen te krijgen op zijn telefoon. Dat kan bijvoorbeeld een herinnering zijn om de hoortoestellen vaker te dragen. De drager krijgt daarbij ook uitleg waarom. Dat is zeker belangrijk in de beginperiode waar de gebruiker nog moet wennen aan de toestellen en de hersenen nog om moeten leren gaan met het nieuwe geluid. Ook krijgt de drager desgewenst onderhoudstips of het verzoek om de ‘zelfcheck’ die in het hoortoestel zit, uit te voeren.

Offline-modus

Sommige mensen mogen op hun werk geen Bluetooth apparaten aan hebben staan. De vernieuwde app heeft daarvoor de ‘Offline-modus’ beschikbaar. Zodra de gebruiker de Offline-modus in de app op aan zet, worden alle Bluetooth verbindingen van het toestel gedeactiveerd. Door op de knop op het hoortoestel te drukken en of in de app het toestel weer uit de Offline modus te halen, herstellen alle verbindingen weer vanzelf. Het toestel uit de Offline-modus halen kan ook door de toestellen in de oplader te plaatsen en ze er gelijk weer uit te halen. Bij hoortoestellen met batterij kan dat ook door de batterijlade te openen en weer te sluiten.

Auto-slaapstand

Wanneer de drager zijn hoortoestellen uitdoet en bijvoorbeeld op tafel legt, kan hij ervoor kiezen dat ze na 15 minuten in de slaapstand gaan. Deze ‘auto-slaapstand’ functie is te activeren in de vernieuwde app. Dat voorkomt dat de batterij onnodig leeg raakt en zorgt er ook voor dat de toestellen ook geen geluid meer produceren. Daar kunnen anderen last van hebben. Zodra de drager de toestellen oppakt en in doet gaan ze vanzelf weer aan. Deze functie is ook te activeren op de niet oplaadbare versie van het toestel. Handig voor mensen die moeite hebben met het gepriegel met de kleine batterijen.   

Starlink Premium oplader voor Starkey Genesis AI hoortoestellen
De nieuwe premium oplader van Starkey: de StarLink Premium Charger 2.0.

Nieuwe oplader voor Starkey Genesis AI hoortoestellen

Starkey komt ook met een nieuwe premium oplader: de StarLink Premium Charger 2.0.. Deze oplader heeft een geïntegreerde powerbank met USB-C aansluiting. Wanneer de powerbank volledig is opgeladen zijn de hoortoestellen daarmee 3x volledig op te laden. Afhankelijk van het type toestel kan het met een enkele lading maar liefst 41 of 54 uur mee. Een weekje op pad met de powerbank alleen is daarmee mogelijk. Zijn de hoortoestellen leeg? Dat is het mogelijk om met de turbofunctie de toestellen in 10 minuten zover op te laden dat ze weer drie uur meekunnen.

Installeren nieuwe firmware update voor Starkey Genesis AI

Nieuwe cliënten krijgen natuurlijk hun Starkey Genesis AI hoortoestel voorzien van de nieuwste update mee van hun audicien. Maar ook bestaande cliënten kunnen profiteren van de nieuwe audiologische en praktische mogelijkheden die Starkey ontwikkelde. Daarvoor moeten ze eerst de nieuwe My Starkey App installeren op hun telefoon. Vervolgens kunnen ze van daaruit hun Genesis AI hoortoestellen voorzien van de nieuwste firmware. Natuurlijk is het ook mogelijk een afspraak daarvoor te maken bij de audicien. De opties die na de update beschikbaar zijn zullen per type Genesis AI toestel verschillen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Herstel van het gehoor met gentherapie bij erfelijke slechthorendheid weer stapje dichterbij

17 juli 2024 | Onderzoekers van het Mass Eye and Ear instituut hebben het gehoor bij muizen met een [...]

MED-EL en Starkey gaan samenwerken op het gebied van Bluetooth-connectiviteit

16 juli 2024 | MED-EL en Starkey kondigen aan samen te gaan werken. De samenwerking zal zich met name [...]

Emotioneel Gewaarzijn en Expressie Therapie bij behandeling tinnitus heeft potentie

15 juli 2024 | De toepassing van ‘Emotional Awareness and Expression Therapy (EAET)’ bij de behandeling van tinnitus heeft [...]

Musi-CI training najaar 2024: muzikale training voor mensen met een cochleair implantaat

9 juli 2024 | Vanaf september vinden er weer Musi-CI trainingen plaats voor mensen met een cochleair implantaat. De [...]