Universitair Ziekenhuis Antwerpen biedt tinnitustherapie voor kinderen

12 februari 2023
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 3 min

Het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) biedt sinds kort tinnitustherapie aan voor kinderen die last hebben van oorsuizen. Uit onderzoek dat het ziekenhuis onder 415 kinderen deed, blijkt dat 10% last heeft van tinnitus. De therapie die het ziekenhuis aanbiedt leert kinderen anders om te gaan met de geluiden die ze waarnemen. Hierdoor is de tinnitus beter voor ze beheersbaar en vormt het minder een belemmering in hun dagelijks leven.

tinnitustherapie voor kinderen
In totaal deden 415 kinderen op scholen in Vlaanderen mee aan het onderzoek van het UZA

Onderzoek naar tinnitus bij kinderen

Tinnitus is een symptoom waarbij een pieptoon, ruis, suis of een ander geluid wordt waargenomen, dat niet in de buitenwereld aanwezig is. Het is een veel voorkomende klacht. Dat blijkt ook zo te zijn bij kinderen blijkt uit onderzoek van het UZA. De onderzoekers brachten op vier verschillende lagere scholen in Vlaanderen bij 415 kinderen tussen de 9 en 12 jaar in kaart wat hun ervaringen zijn met tinnitus. Wat bleek? 1 op de 10 kinderen gaf aan er last van te hebben.

Oorzaak tinnitus bij kinderen

Wat is de oorzaak van tinnitus bij kinderen? Tinnitus kan bij kinderen ontstaan door middenoorontstekingen. Ook kan het (herhaaldelijk) plaatsen van trommelvliesbuisjes eraan bijdragen. Wanneer het buisje uit het trommelvlies gaat, ontstaat er littekenweefsel op het trommelvlies. Dat zorgt voor een klein gehoorverlies (zie onderzoek). Ook andere vormen van slechthorendheid zijn een belangrijke oorzaak van tinnitus. Daarnaast zijn er tal van lichamelijke oorzaken en ook psychische oorzaken die kunnen bijdragen aan het ontstaan en in stand houden van tinnitus. De precieze oorzaak is niet altijd te achterhalen. Ook blootstelling aan harde muziek en lawaai kan bij kinderen (mede) de oorzaak van tinnitus zijn.

Tinnitustherapie voor kinderen

De onderzoeksresultaten waren aanleiding voor de specialisten in het ziekenhuis bij kinderen voortaan naar de symptomen van tinnitus te vragen. Kinderen melden hun tinnitusklachten namelijk niet altijd spontaan. Om kinderen te helpen die last van tinnitus in het dagelijks leven hebben, is het UZA gestart met tinnitustherapie voor kinderen. Daarvoor kunnen ze terecht in de tinnituskliniek.

Audioloog dr. Laure Jacquemin van het UZA zegt daarover in het Zorgmagazine van het UZA: “In de eerste plaats doen we aan psycho-educatie: we leggen zowel aan de ouders als aan de kinderen duidelijk uit wat tinnitus is, wat er juist gebeurt in de hersenen, en dat er veel kinderen zijn die hier last van hebben, dat ze niet alleen zijn dus”. Jacquemin vervolgt: “Dit voelt vaak al aan als een geruststelling, waardoor de ouders en kinderen zich minder angstig voelen.” Mocht deze psycho-educatie onvoldoende zijn dan kan verdere therapie gegeven worden.

Jacquemin: “Momenteel helpen we zo’n tiental kindjes verder met deze tinnitustherapie. We zoeken samen met hen uit welke emoties en gedachten ze linken aan die pieptoon. Zo proberen we dan om dat hinderlijke geluid als minder ‘belangrijk’ te laten aanvoelen, waardoor kinderen er minder last van ondervinden in hun dagelijkse leven”.

Betrokkenheid ouders belangrijk

De betrokkenheid van de ouders is zowel bij de psycho-educatie als bij de vervolgtherapie heel belangrijk volgens de behandelaars. De bezorgdheid van de ouder kan namelijk op zijn beurt ook weer flinke invloed op het kind zelf hebben. 

tinnitustherapie voor kinderen
Drie procent van de onderzochte kinderen had overgevoeligheidsklachten voor geluid

Overgevoeligheidsklachten voor geluid

Uit het onderzoek van het UZA kwam ook naar voren dat een klein deel van de kinderen overgevoeligheidsklachten voor geluid hebben. Deze klachten komen bij 3% van de onderzochte kinderen voor. De kinderen ervaren alledaagse omgevingsgeluiden dan als té luid. Hierdoor kunnen ze deze ook gaan vermijden. Juist het vermijden van situaties kan de klachten in stand houden en zelfs versterken. Niet alle kinderen ervaren overigens een negatieve invloed van deze overgevoeligheid voor geluiden op hun dagelijkse leven. Maar sommigen geven aan dat ze er minder goed door slapen of zich er moeilijker door kunnen concentreren in de klas. Een kleine 10% van de kinderen met deze overgevoeligheidsklachten zegt dat ze soms liever de speelplaats zouden willen verlaten omdat het er daar voor hen te luid is.

Bron: MAGUZA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Test beste hoortoestellen voor muziek

25 september 2023 | Wat zijn de beste hoortoestellen voor muziek? Om dat te bepalen testte de Amerikaanse website [...]

Van Boxtel hoorwinkels fietst mee voor Alzheimer Nederland

22 september 2023 | Op zaterdag 23 september fietst Van Boxtel hoorwinkels met hun team mee met de HerinneringenRit [...]

Starkey Evolv AI 2400 CIC: zeer klein en discreet te dragen hoortoestel mét Bluetooth

21 september 2023 | Hele kleine hoortoestellen die volledig in de gehoorgang zijn te dragen bestaan alweer geruime tijd. [...]

Hoorexpert organiseert regionale open dag over toegankelijkheid

13 september 2023 | Tussen 2 tot en met 7 oktober 2023 vindt de Week van de Toegankelijkheid plaats. [...]