Speciale editie van uAcademy van Unitron op 9 oktober in Vianen

26 augustus 2015
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 2 min

Door de redactie

Op vrijdag 9 oktober aanstaande zal er een speciale editie van de uAcademy worden georganiseerd: de uAcademy Special. Dit is te lezen op de website van de organisator Unitron.
Op de site staat ook het programma waarop te zien is dat deze dag prominente sprekers aanwezig zullen zijn uit zowel binnen als buitenland. Een uitgelezen moment voor belanghebbenden en -stellenden om vragen te stellen en de discussie aan te gaan over de veranderingen in hoorzorg, het hoorprotocol en de effecten die dat heeft op de kwaliteit.

Deze speciale editie van de uAcademy is bedoeld voor audiciens, audiologen, KNO-artsen, fabrikanten en belangstellenden die zelf slechthorend zijn, zo blijkt uit navraag bij de organisator. Accreditatiepunten voor audiciens en audiologen zijn aangevraagd

uacademy special

Datum: Vrijdag 9 oktober
Tijd: 9.30 – 17.30 uur
Locatie: Van der Valk Vianen
Kosten: € 72,50

Hoorprotocol

Het is al weer ruim 2,5 jaar geleden dat het hoorprotocol door Zorgverzekeraars Nederland is ingevoerd.  Met het protocol zou de functiegerichte aanspraak op auditieve hulpmiddelen op een gestructureerde wijze mogelijk moeten worden. Dat is tot op heden nog niet gelukt. Wel wordt er momenteel hard gewerkt aan hoorprotocol 2.0 dat zich in een pilotfase bevindt en veelbelovend uit ziet.
De invoering van de functiegerichte aanspraak heeft veel beroering in de hoorbranche gebracht. Voor het protocol bleek weinig draagvlak. Audiciens vonden het protocol waar zij mee moesten werken niet ondersteunend, maar ervoeren dit als rigide en dwingend, waardoor zij zich belemmerd voelen in de professionele uitoefening van hun vak. Ook vond men de opgelegde werkwijze ver weg staan van huidige kennis en inzichten op audiologisch gebied.
Door het inkoopbeleid van de zorgverzekeraars blijkt daarnaast de keuzevrijheid van de cliënt beperkt te worden. De slechthorende cliënt kan niet meer naar het audiciensbedrijf van zijn keuze zonder meer te betalen voor zijn hoortoestellen en ook de keuzevrijheid voor hoortoestellen wordt ingeperkt door het noodgedwongen selectieve inkoopbeleid.

Zorgen over kwaliteit

Door de ontwikkelingen blijken flink wat audiciensbedrijven in de rode cijfers terecht te zijn gekomen. Efficiënter werken is hierdoor noodzakelijk geworden wat op zijn beurt weer invloed heeft op de kwaliteit van de te leveren hoorzorg. Belanghebbenden binnen de hoorbranche blijken zich flinke zorgen te maken. De volgende vragen leven er: Hoe kunnen bedrijven in de toekomst nog voldoende kwaliteit leveren? Voor hoeveel winkels is er ruimte in deze markt? Hoeveel meer kwaliteit willen bedrijven nog inleveren? Hoe kunnen zij het hoofd in de toekomst nog boven water houden en ten koste van wat? Doet de marktwerking en het inkoopbeleid van zorgverzekeraars en de ondermijnende prijs- en tijdsdruk de kwaliteit van de hoorzorg ook bij een werkend hoorprotocol uiteindelijk niet de das om? Welk effect heeft de prijserosie op ontwikkelingen bij fabrikanten?

Sprekers uAcademy

Op vrijdag 9 oktober aanstaande zullen naast Erik Koekoek (beleidsadviseur bij Zilverenkruis Achmea) er op deze dag sprekers zijn van de NVVS, Audined en zullen ook de ontwikkelaars van het hoorprotocol professor Wouter Dreschler en Wim Soede acte de présence geven. Uit Pittsburgh zal professor Catherine Palmer haar visie geven en ook  Sergei Kochkin bekend van het jaarlijks terugkerende grote Marke Trak onderzoek en expert op het gebied van cliënttevredenheid, zal zijn licht laten schijnen op de materie. Het dagvoorzitterschap is in handen gegeven van Chazia Mourali.

Inschrijven uAcademy

Het belooft een interessante en bijzondere dag te worden. Inschrijven is reeds mogelijk zo is te zien op de website. Een absolute aanrader. De redactie van HOorzaken is er natuurlijk zeker bij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Herstel van het gehoor met gentherapie bij erfelijke slechthorendheid weer stapje dichterbij

17 juli 2024 | Onderzoekers van het Mass Eye and Ear instituut hebben het gehoor bij muizen met een [...]

MED-EL en Starkey gaan samenwerken op het gebied van Bluetooth-connectiviteit

16 juli 2024 | MED-EL en Starkey kondigen aan samen te gaan werken. De samenwerking zal zich met name [...]

Emotioneel Gewaarzijn en Expressie Therapie bij behandeling tinnitus heeft potentie

15 juli 2024 | De toepassing van ‘Emotional Awareness and Expression Therapy (EAET)’ bij de behandeling van tinnitus heeft [...]

Musi-CI training najaar 2024: muzikale training voor mensen met een cochleair implantaat

9 juli 2024 | Vanaf september vinden er weer Musi-CI trainingen plaats voor mensen met een cochleair implantaat. De [...]