Twee weken met: de Signia Active Pro – test

18 oktober 2021
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 9 min

Deze maand zijn de Signia Active Pro oortjes gelanceerd: geavanceerde hoortoestellen in de vorm van hippe oortjes. Omdat ik sinds een jaar merk dat het verstaan me minder makkelijk afgaat, heb ik Signia gebeld en gevraagd deze toestellen te mogen testen. Dat heb ik twee weken in verschillende situaties gedaan. Mijn persoonlijke ervaringen staan hieronder beschreven.

signia active pro test review
Signia Active Pro oortjes in bewaardoosje (tevens oplader). De schijf waarop het doosje staat is een draadloze oplader waarmee het bewaardoosjes en daarmee de toestellen zijn op te laden.

Mijn gehoorverlies(-je)

Met mijn 58 jaar heb ik een gehoorverlies dat vrij gemiddeld is bij deze leeftijd. Een verliesje waarbij ik nog niet in aanmerking zou komen voor vergoeding van een hoortoestel. Dit terwijl ik wél al ga merken dat het horen net iets minder makkelijk verloopt. Zo gaan gesprekken me aan tafel met meerdere personen (zeker in een ruimte met een harde akoestiek) minder makkelijk af. Ik moet dan met enige regelmaat om herhaling vragen. Soms merkte ik dat ik tijdens gesprekken zelfs na een tijdje afhaakte en het gesprek liet voor wat het was. Daarnaast klaagt mijn vrouw dat ik de tv net een paar stapjes harder zet dan dat zij prettig vindt. Toen ik hoorde dat de Signia Active Pro oortjes leverbaar zijn, heb ik Signia gebeld en gevraagd ze uit te mogen testen om er een review over te schrijven.

De Signia Active Pro: techniek en aanpassing

De Signia Active Pro oortjes beschikken over volwaardige hoortoesteltechniek. Dat betekent dat je er alles in kunt aantreffen wat ook in high-end hoortoestellen zit. Denk daarbij aan fijnafstelling op het gehoorverlies met compressie in meerdere toonhoogtegebieden, lawaaionderdrukking in meerdere kanalen, richtinggevoelige microfoons die zich adaptief instellen op grond van de situatie en feedbackonderdrukking. De Signia Active Pro oortjes zijn bij de fabrikant in Zoetermeer na inspectie van mijn oor en afname van een hoortest op mijn persoonlijk gehoorverlies afgesteld.

signia active pro test review hoortoestellen

Sleeves: universele hoesjes

Voor de toestellen zijn verschillende maten ‘sleeves’ beschikbaar. Dat zijn siliconenhoesjes waarmee de oortjes passend zijn te maken aan de grootte van het oor. Naast ‘sleeves’ die het oor afsluiten (voor wat grotere verliezen) zijn er ook hoesjes met een zogeheten ‘venting’. In de laatste versie zit een paar kleine kanaaltjes waardoor de lucht het oor in en uit kan. Hierdoor sluit het oor niet helemaal af en dat is bij kleinere verliezen prettig voor de klank van de eigen stem. Ook bereikt het natuurlijke geluid het oor op die manier, wat ten goede komt aan de geluidskwaliteit.

Comfortabel, kort wennen, meer horen en beter verstaan

De oortjes zaten direct erg comfortabel in het oor en na een kwartier was ik ze al vergeten. Ze waren een stuk kleiner dan ik had verwacht. In het begin was het natuurlijk even wennen aan een iets ander klankbeeld en vooral aan geluiden die eerst minder duidelijk aanwezig waren. Zo hoorde ik plots het terugveren van de aanslagen op mijn toetsenbord en ook de drinkautomaat van de katten in de keuken klonk een stuk duidelijker. Na enige tijd vielen de ‘nieuwe’ geluiden niet meer op en gingen deze geluiden tot de ‘normale’ achtergrondgeluiden behoren. Het weer leren negeren van onbekende achtergrondgeluiden zal bij de een sneller gaan dan bij de ander.
Het belangrijkste verschil: ik kon gesprekken aan tafel makkelijker verstaan. Het lag dus toch niet aan de slechte articulatie van mijn tafelgenoten. Ondanks de psychologische kennis die ik van dit mechanisme heb, ging ik onbewust de oorzaak van het probleem toch bij anderen neerleggen.

Signia Active Pro test review hoortoestellen directionaliteit zoom
De oortjes zullen zich normaliter richten op de dominante gesprekspartner wanneer er sprake is van lawaai of geroezemoes. Dat doet het toestel wanneer de focus op ‘automatisch’ staat. Deze stand is via de app ook op handmatig te zetten. Daarin is met een vingerbeweging de focus meer of minder naar voren te richten.

Receptie in druk café

Ook tijdens de opening van de najaarssalon bij Pulchri Studio hier in Den Haag merkte ik de meerwaarde. In het volle café waar het een geroezemoes van jewelste was en met een relatief laag plafond, kreeg ik veel lawaai en ook gesprekken van achter mee. Gelukkig had ik een goede instructie gekregen. Daarbij was me verteld dat ik met de app op de smartphone de focus van de oortjes ook handmatig kon instellen. Daarmee is het mogelijk volledig in te zoomen naar voren, om zo de gesprekspartner uit te lichten en de rest van de omgeving buiten beschouwing te laten. Met die instelling waren de geluiden van achter veel minder storend. Natuurlijk moet je daar wel even kort de tijd voor nemen. Even aan je tafelgenoten laten weten wat je doet kan voor begrip zorgen waarom je op je telefoon zit te kijken. Al met al gaven de oortjes ook in deze flink uitdagende situatie een positieve ervaring. In andere situaties zoals buiten op het terras met meerdere mensen, heb ik de handmatige optie niet hoeven te gebruiken. Daar deed de automatische stand blijkbaar goed zijn werk.

Signia app test signia Active Pro oortjes
Verschillende schermen in de Signia app voor het instellen van het volume de geluidsbalans en de persoonlijke assistent

De Signia app

Met de app zijn meerdere instellingen te wijzigen. Zo is het volume per toestel te verhogen of te verlagen, de balans tussen hoog en laag te regelen en er zijn meerdere programma’s te selecteren. Bij het de eerste keer openen van de app duurt het zo’n 5 seconden voordat deze de toestellen heeft gevonden. Bij de volgende keer openen is de verbinding er direct. Ook is de audio stream vanaf de tv te activeren. Daarnaast zit er een persoonlijke assistent in. Deze vraagt waar je verbetering in wilt hebben. Als je bijvoorbeeld een probleem ervaart met het verstaan of het horen van zachte geluiden, is dit aan te geven. De app stelt dan een aantal vervolgvragen en past op grond daarvan de oortjes aan. De nieuwe instelling kun je accepteren of niet. Ook is het mogelijk om te vragen naar verdere verbeteringen. Mocht hiermee de instellingen van de oortjes onvoldoende zijn aan te passen, dan is het mogelijk om vanuit huis een afspraak te maken met een audicien die de toestellen dan online kan aanpassen.

Signia Active Pro review programma's
Via de App zijn meerdere luisterprogramma’s te selecteren. Welke programma’s erin komen te samen met de audicien te bepalen

Meerdere programma’s

Via de app zijn in het toestel meerdere programma’s te activeren. Welke programma’s er in komen te staan, gebeurt in overleg met de audicien. Deze zijn later ook nog te wijzigen. Persoonlijk heb ik weinig gebruik gemaakt van de programma’s omdat het standaard programma in de meeste situaties voldeed. Wel heb ik het muziekprogramma gebruikt. Dat gaf enige verbetering.

Koppeling met de smartphone

De Signia Acitve Pro oortjes zijn bij de aanpassing eenmalig gekoppeld met mijn iPhone. Daar is een aparte sectie voor bij ‘Toegankelijkheid’. Daarna kwam de verbinding automatisch zonder problemen tot stand. Ook kon ik probleemloos wisselen tussen mijn Airpods en de Signia Active Pro’s. Bij het telefoneren en oversturen van muziek is die keuze ook te maken tussen beide apparaten.

Telefoneren

Het telefoneren met de Signia Active Pro’s gaat prima. Wel is het nodig om de telefoon in je hand te houden of op tafel voor je te leggen omdat de microfoon van de smartphone gebruikt wordt om de eigen stem op te vangen. Als je dit liever niet wilt, heeft Signia een microfoon beschikbaar die ook te koppelen is aan de smartphone en die je vervolgens op je revers doet. Deze heb ik niet getest. Er zijn overigens ook hoortoestellen die gebruik maken van de microfoon van de toestellen zelf. Dat werkt in de praktijk in stilte prima, maar buiten op straat of in een drukke ruimte, pikken die wel erg veel omgevingslawaai op waardoor het verstaan voor de gesprekspartner aan de andere kant van de lijn, problematisch kan worden. Met mijn Apple Airpods gaat dat overigens wél prima, omdat die een uitstekend staafje hebben die zich richten op de mond en de microfoons daarvan ook dichter bij de mond zitten.

Audio streamen: podcasts en muziek

Ik heb de Signia Active Pro oortjes een aantal maal in gedaan naar de sportschool. Het fijne van deze oortjes is dat ze goed in mijn oren zitten en er dus niet makkelijk er uitvallen. Dat is een groot voordeel in vergelijking met mijn Airpods. Die lagen met regelmaat op de vloer of onder een apparaat (de Airpods Pro die ik zelf niet bezit, schijnen overigens en betere pasvorm te hebben en vaster in het oor te zitten). Tijdens het sporten kon ik zo prima na een podcast luisteren. Natuurlijk is het ook mogelijk om muziek te streamen naar de oortjes. En daar komt toch een minpunt om de hoek kijken. Omdat de Signia oortjes primair bedoeld zijn om hoorondersteuning te geven moet de batterij natuurlijk lang meegaan. Een grotere luidspreker met eventueel meerdere drivers erin zou te veel van de batterij vragen (en ze ook groter maken) en dat zou ertoe kunnen leiden dat deze plots leeg is. Dat wil je natuurlijk niet. Daar staat tegenover dat het volume dat het apparaat in het laag weet voort te brengen, mager is. Voor het luisteren naar muziek, een voller geluid en mooier klankbeeld, grijp ik dan toch terug op mijn Airpods. Mogelijk gaat dit minder spelen bij wat grotere gehoorverliezen.

Tv streamen

Zoals ik in het begin aangaf kreeg ik zo nu en dan klachten over het te harde tv-geluid. Daarom heb ik bij Signia een kastje meegekregen om aan te sluiten op de tv. Hiermee kan ik het geluid direct oversturen naar de hoortoestellen. Het aansluiten werkte zeer eenvoudig. Optische kabel achter in de tv en in het kastje en in de app aangeven dat ik de ‘stream’ wilde gebruiken. Dat beviel erg goed en het geluid loopt prima synchroon met het beeld. Het gewone tv-geluid is daarbij helemaal uit te zetten. Daarbij had ik gelijk ook geen last meer van storende gesprekken in de andere kamer of keuken.
Bij het gezamenlijk tv kijken deed zich wel een artefact voor: tussen het directe geluid van de tv en dat via de oortjes zat een hele kleine vertraging die hoorbaar was. Goed te doen, maar niet echt heel fijn. Deze vertraging heeft niets te doen met de overdracht van het kastje naar de hoortoestellen. Als ik het audiogeluid over mijn luidsprekers speel en tegelijkertijd afspeel op de soundbar van de tv is een zelfde kleine vertraging te horen die waarneembaar is als een echo. Mogelijk is daar in de instellingen op de tv een oplossing voor te vinden. Dat heb ik nog niet uitgezocht.

Telefoon als externe microfoon

Mijn iPhone is ook als externe microfoon te gebruiken voor de Signia Active Pro oortjes. Op de iPhone is deze optie te activeren, bij Android telefoons bestaat deze optie helaas niet. Na activatie is de iPhone bij de gesprekspartner op tafel te leggen. De stem van de gesprekspartner wordt vervolgens door de telefoon opgevangen en draadloos overgestuurd naar de hoortoestellen. Hiermee wordt voorkomen, net als bij soloapparatuur, dat omgevingsgeluiden de spraak vervuilen.

Opladen

De oortjes gaan volledig opgeladen 26 uur mee. Het slanke bewaardoosje dat een mooi design heeft en makkelijk in mijn broekzak past, kan de oortjes nog eens drie extra ladingen geven. Het doosje met daarin de oortjes kunnen draadloos worden opgeladen. Om te vergelijken: Apple Airpods oortjes gaan zo’n 4,5 uur mee  en zijn met het doosje een keer of 4 à 5 keer op te laden. Met de Signia Active Pro oortjes heb je dus een vel grotere zekerheid dat deze tussentijds niet uitvallen. Bij een wat groter gehoorverlies is dat natuurlijk van essentieel belang.

Conclusie test Signia Active Pro oortjes

De Signia Active Pro oortjes geven bij een beginnend gehoorverlies een prima hoorondersteuning. De oortjes zitten bij het dragen zeer comfortabel. De koppeling met de telefoon is altijd goed en ook de bediening met de app gaat makkelijk. Het advies is altijd een hoortoestel zo frequent mogelijk te dragen. Dat zorgt voor het goed leren onderscheiden van geluiden en spraakklanken én het weer wennen aan allerlei omgevingsgeluiden. Toch lenen de Signia oortjes zich bij een beginnend gehoorverlies ook prima om ze af en toe te gebruiken. Net zoals veel mensen dat doen met hun eerste bril. Voor mij is dat in uitdagende situaties, bij het tv kijken en bij het telefoneren. In de praktijk ben ik de oortjes overigens al een aantal malen gewoon vergeten uit te doen. Omdat ik slechts een klein gehoorverlies heb, zou ik ze in de praktijk maar zo af en toe dragen. Een kortere levensduur van de batterij zou voor mij dan ook opwegen tegen een betere geluidskwaliteit voor muziek. Een iets grotere versie met een grotere luidspreker zou de Signia Active Pro’s voor mij helemaal de ideale oortjes maken en de Airpods in de la doen belanden.

Kijk hieronder naar mijn review van de Signia Active Pro toestellen (met ondertiteling).


Disclaimer

Het uittesten van de Signia Active Pro oortjes heeft op eigen initiatief plaatsgevonden. Hier is geen vergoeding voor ontvangen of enige beloning in een andere vorm. Na de testperiode is alle gebruikte apparatuur teruggegeven aan de fabrikant. De beschreven ervaringen zijn natuurlijk zeer persoonlijk. Afhankelijk van het gehoorverlies, de gebruikte smartphone en andere apparatuur, kunnen de ervaringen anders zijn. Dat geldt ook voor het profijt bij het horen en verstaan.

Voor meer informatie kijk op de website van Signia

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Ernst gehoorverlies gaat samen met mate van vervorming van muziek en verminderde plaatsing instrumenten en zangers in de ruimte

2 oktober 2024 | Dat komt naar voren uit het vragenlijstonderzoek dat Golden Hearing dit jaar uitvoerde naar muziekbeleving. [...]

“De focus bij Oticon Medical is nu juist om een nog sterkere positie voor de toekomst te bouwen.”

30 september 2024 | Eind mei werd bekend dat de overname van het cochleair implantaat (CI) onderdeel van Oticon [...]

Hoe ervaart u communicatie? Doe mee aan onderzoek Hoge School Utrecht

26 september 2024 | Logopedist Nicole ter Wal doet bij de Hogeschool Utrecht onderzoek naar communicatieproblemen. Ze wil een [...]

Signia Active Pro IX: oortjes voorzien van top hoortoesteltechniek

25 september 2024 | Signia komt met hippe oortjes waarin de nieuwste techniek uit de krachtige Integrated Xperience serie [...]