De toekomst van 3D printing voor transplantatie oorschelp
Ons gehoor kan niet alleen acheruitgaan doordat er iets mis is met de gehoorbeentjes, slakkenhuis of de overbrenging richting de hersenen, ook het verlies van de oorschelp heeft invloed op ons hoorvermogen. Met de technologie van vandaag is het ook mogelijk een nieuw oor te maken. Thomas Cervantes is recent met een echt vleselijke vervanging van een oorschelp op de proppen gekomen.
De creatie
Om dit vleselijke oor te creëren gebruikten de onderzoekers een 3D-printer. Het oor is een complex orgaan met een zeer eigen opbouw, daarom werd het printmodel ontworpen door plastische chirurgen tot doel het oor er zo levendig mogelijk uit te laten zien. Vervolgens hadden de onderzoekers alleen nog materiaal nodig om het oor te maken, hiervoor werden cellen gebruikt die gekweekt waren onder de huid van proefratten. Om het oor vorm te geven werd er kraakbeen afkomstig van schapen en collageen afkomstig van koeien gebruikt (een van de stoffen die we ook in gelatine terug vinden). Deze verschillende materialen en technieken leidden tot een creatie van een levensecht uitziend oor.
De toekomst voor kunstmatige oren
Waar zal deze techniek nu in de toekomst toe leiden? Er zijn al enkele proefversies gecreëerd en deze worden onderworpen aan medische testen. Het uiteindelijke doel zou zijn om het oor nog op grotere productieschaal te creëren en zo als transplantaat te gebruiken. Een nieuwe oorschelp helpt natuurlijk niet tegen slechthorendheid, daar is een hoortoestel voor nodig.
Met de techniek van 3D-printen zijn de deuren geopend voor het printen en transplanteren van ook andere lichaamsdelen. Het is een doorbraak in de wereld van de chirugie en de vraag is wat de mogelijkheden ervan zijn voor de toekomst op andere gebieden.
Klik voor meer achtergrondinformatie en foto’s hier