3D printing voor transplantatie oorschelp

30 augustus 2013
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 1 min

oorschelp 3d printer

De toekomst van 3D printing voor transplantatie oorschelp

Ons gehoor kan niet alleen acheruitgaan doordat er iets mis is met de gehoorbeentjes, slakkenhuis of de overbrenging richting de hersenen, ook het verlies van de oorschelp heeft invloed op ons hoorvermogen. Met de technologie van vandaag is het ook mogelijk een nieuw oor te maken. Thomas Cervantes is recent met een echt vleselijke vervanging van een oorschelp op de proppen gekomen.

De creatie

Om dit vleselijke oor te creëren gebruikten de onderzoekers een 3D-printer. Het oor is een complex orgaan met een zeer eigen opbouw, daarom werd het printmodel ontworpen door plastische chirurgen tot doel het oor er zo levendig mogelijk uit te laten zien. Vervolgens hadden de onderzoekers alleen nog materiaal nodig om het oor te maken, hiervoor werden cellen gebruikt die gekweekt waren onder de huid van proefratten. Om het oor vorm te geven werd er kraakbeen afkomstig van schapen en collageen afkomstig van koeien gebruikt (een van de stoffen die we ook in gelatine terug vinden). Deze verschillende materialen en technieken leidden tot een creatie van een levensecht uitziend oor.

De toekomst voor kunstmatige oren

Waar zal deze techniek nu in de toekomst toe leiden? Er zijn al enkele proefversies gecreëerd en deze worden onderworpen aan medische testen. Het uiteindelijke doel zou zijn om het oor nog op grotere productieschaal te creëren en zo als transplantaat te gebruiken. Een nieuwe oorschelp helpt natuurlijk niet tegen slechthorendheid, daar is een hoortoestel voor nodig.

Met de techniek van 3D-printen zijn de deuren geopend voor het printen en transplanteren van ook andere lichaamsdelen. Het is een doorbraak in de wereld van de chirugie en de vraag is wat de mogelijkheden ervan zijn voor de toekomst op andere gebieden.

Klik voor meer achtergrondinformatie en foto’s hier

Meer nieuws

Test beste hoortoestellen voor muziek

25 september 2023 | Wat zijn de beste hoortoestellen voor muziek? Om dat te bepalen testte de Amerikaanse website [...]

Van Boxtel hoorwinkels fietst mee voor Alzheimer Nederland

22 september 2023 | Op zaterdag 23 september fietst Van Boxtel hoorwinkels met hun team mee met de HerinneringenRit [...]

Starkey Evolv AI 2400 CIC: zeer klein en discreet te dragen hoortoestel mét Bluetooth

21 september 2023 | Hele kleine hoortoestellen die volledig in de gehoorgang zijn te dragen bestaan alweer geruime tijd. [...]

Hoorexpert organiseert regionale open dag over toegankelijkheid

13 september 2023 | Tussen 2 tot en met 7 oktober 2023 vindt de Week van de Toegankelijkheid plaats. [...]