Start 24 oktober. Schrijf je snel in!
Op donderdagmiddag 24 oktober start in Amsterdam de Training Liplezen onder begeleiding van logopediste Hanneke Haan. In 6 sessies van elk 1,5 uur duiken de deelnemers in de wereld van liplezen, zowel in theorie als in de praktijk. Liplezen draait om het vermogen om niet alleen te horen maar ook te zien wat er gezegd wordt. Dit is een waardevolle vaardigheid die de communicatie aanzienlijk kan verbeteren, vooral voor mensen met gehoorproblemen.

Wat is liplezen of spraakafzien?
Liplezen, ook wel spraakafzien genoemd, is zien wat iemand zegt. Zien wat iemand zegt doe je door de bewegingen van de mond af te lezen, te letten op lichaamstaal en te letten op de situatie waarin iets wordt gezegd. Je leest dus méér af dan alleen de lippen. Daarom spreken we liever van spraakafzien dan van liplezen.
Wat houdt de training in?
Er zijn zes sessies. Per sessie wordt eerst een deel theorie aangeboden. Het gaat daarin steeds om 1 of 2 specifieke mondbeelden. Aansluitend wordt direct praktisch hiermee aan de slag gegaan. Na deze zes sessies bent je in staat de verschillende mondbeelden van elkaar te onderscheiden, waardoor het spraakafzien aanmerkelijk soepeler gaat.
Ieder individu heeft een specifiek mondbeeld, waardoor het aflezen bij iedere persoon net iets anders is. In deze training mag daarom je belangrijkste gesprekspartner kosteloos deelnemen. Je oefent dan tijdens de training al met dit specifieke mondbeeld. Bovendien raakt je gesprekspartner zich meer bewust van zijn aandeel in de communicatie. Je krijgt de oefenstof schriftelijk aangereikt, zodat je ook thuis met anderen kunt oefenen. De ervaring leert dat gericht en intensief oefenen heel belangrijk is.
Je leert in korte tijd beter verstaan, het maakt het leven gemakkelijker en je kan beter meedoen.
Docent: Logopediste Hanneke Haan
Hanneke Haan heeft de opleiding Logopedie in Amsterdam gevolgd. Haar specialisaties zijn trainingen Spraakafzien (liplezen en omgaan met verminderd gehoor) aan slechthorenden, plots- en (laat)dove mensen. Zij werkt zowel individueel als in groepsverband. Kijk voor meer informatie op https://www.spraakentaalalmere.nl/index.html
Praktische details van de training
Deze boeiende training vindt plaats op zes opeenvolgende bijeenkomsten op donderdagmiddag 24 oktober, 31 oktober, 7 november, 14 november, 21 november en 28 november 2024 van 14.00 – 15.30 uur. We starten om 14.00 uur en ronden af om 15.30 uur.
Plaats van de traning
Stichting Welzijn Doven Amsterdam (SWDA)
Stadhouderskade 89
Amsterdam
Kosten van de training
Voor deelname aan de gehele training van 6 sessies vragen we een bijdrage van € 510,-. Gelukkig wordt een deel van dit bedrag vergoed door je zorgverzekeraar. Als extraatje mag je kosteloos een horende oefenpartner meenemen.
Vergoeding en verzekering
Wat betreft de financiën, houd er rekening mee dat de maximale vergoeding vanuit de zorgverzekeraar € 381,33 bedraagt. De uiteindelijke vergoeding hangt af van of je een natura- of restitutiepolis hebt. Wil je precieze informatie over vergoedingen, neem dan contact op met je zorgverzekeraar. Houd er rekening mee dat deze kosten invloed kunnen hebben op het eigen risico.
Een oefenpartner is fijn en mag mee
Een horende oefenpartner meenemen naar de bijeenkomst is dus een aanrader maar geenmust. Bij een oefenpartner kun je denken aan: je levenspartner, maar ook je dochter of zoon, kleinkind of buur. Per sessie kan je 1 partner meenemen, maar dat hoeft niet steeds dezelfde partner te zijn.
Aanmelden
Je kunt je opgeven voor deze training bij Marja de Kinderen: marja@slechthorendamsterdam.nl of via Whatsapp 06 21991848. Geef ook aan of je een oefenpartner meeneemt.