Toekomstige versie Windows 11 maakt directe verbinding met hoortoestellen mogelijk via Bluetooth LE Audio

13 november 2023
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 3 min

De verwachting is dat Windows 11 in de nabije toekomst directe connectiviteit tussen hoortoestellen en de computer gaat ondersteunen. Dat blijkt uit een voorlopige versie van Windows 11 (versie 25977 Canary) die Microsoft in oktober online plaatste. Daarvoor is het wel nodig dat de hoortoestellen het Bluetooth LE Audio protocol ondersteunen. Eerder liet Apple weten dat directe koppeling mogelijk is met een aantal van de nieuwste hoortoestellen. Ook geluidsprocessoren van cochleair implantaten en botverankerde hoortoestellen die over het nieuwe Bluetooth protocol beschikken, zijn straks direct te koppelen.  

windows 11 koppelen hoortoestellen en CI PC
Met de nieuwe versie van Windows 11 zijn hoortoestellen direct te verbinden met de pc en laptop

Directe connectiviteit met computer

Zodra hoortoestellen en geluidsprocessoren direct kunnen communiceren met een computer noemen fabrikanten dit ‘directe connectiviteit’. Eerder was het bij de meeste hoortoestellen nodig een speciaal apparaatje aan te sluiten op de computer om zo de verbinding ermee tot stand te brengen. Met de Windows 11 update van Microsoft die verwacht wordt (versie 25977 Canary), is het mogelijk via het nieuwe Bluetooth LE Audio protocol hoortoestellen en CI-geluidsprocessoren te koppelen met een PC of laptop.
Met de hoortoestellen van Phonak, Unitron en de geluidsprocessoren van Advanced Bionics was directe koppeling al langer mogelijk. Het moederbedrijf Sonova heeft daar indertijd een eigen chip voor ontwikkeld. De koppeling met andere apparatuur verloopt bij deze merken toestellen via het minder energiezuinige Bluetooth Classic.

Geluid met nieuwe versie Windows 11 direct op hoortoestellen

Nadat de hoortoestellen met Bluetooth LE Audio zijn gekoppeld aan een computer met de aankomende versie van Windows 11, is het geluid ervan hoorbaar via de toestellen. Niet alleen muziek of de audio van een (tv/radio) programma of serie is zo hoorbaar, ook online vergaderingen, colleges en lessen zijn zo te volgen. Ook geluidsprocessoren van cochleair implantaten en botverankerde hoortoestellen die over het nieuwe Bluetooth LE Audio protocol beschikken, zijn straks direct te koppelen aan een computer met Windows erop.  

Gebruik microfoons van de hoortoestellen

Als de directe koppeling tot stand is gebracht, kunnen de microfoons van de toestellen bij het vergaderen de eigen stem opvangen om deze vervolgens door te sturen naar de computer. Daarvoor moeten de hoortoestellen (of geluidsprocessoren) wel geschikt zijn voor zogeheten bi-directionele communicatie. Het gebruik van de eigen microfoons van de hoortoestellen werkt goed in een rustige omgeving. In rumoer (kantoortuin of huiskamer met veel achtergrondgeluiden) zal het alsnog verstandig zijn een externe microfoon te gebruiken die dichter bij de mond zit óf van de microfoon van de computer.

Bediening hoortoestellen met Bluetooth LE Audio via computer mogelijk

Te verwachten is dat in weer nieuwere updates van Windows 11 in de toekomst de mogelijkheden nog uitgebreider worden. Denk daarbij het aan het bedienen van de geluidsvoorkeuren van de hoortoestellen. Daarvoor is dan wel ook het Bluetooth Light Audio protocol nodig. Met hoortoestellen die gebruik maken van Bluetooth Classic kan dit sowieso niet. Naast de extra bedieningsmogelijkheden en het spaarzamer omgaan met energie (LE staat voor Low Energy), is met Bluetooth LE Audio ook de bandbreedte van het signaal verbeterd. Dat kan voor een betere geluidskwaliteit en ook beter verstaan van spraak zorgen. Een ander voordeel van het nieuwer Bluetooth protocol is dat er minder tijdvertraging zit bij de overdracht van het geluidssignaal. Dit is prettig, omdat anders het beeld en het geluid onvoldoende synchroon lopen.

Auracast voor hoortoestellen en CI geluidsprocessoren theater bioscoop vliegveld station publieke ruimtes
Het signaal van een Auracast zender kan ontvangen worden door meerdere hoortoestellen, CI-geluidsprocessoren en oortjes tegelijkertijd

Nieuwe versie Bluetooth LE Audio ondersteunt ook Auracast

De nieuwe versie van Bluetooth LE Audio ondersteunt ook Auracast. Met Auracast audio-sharing kunnen een groot aantal dragers van hoortoestellen, geluidsprocessoren en oortjes tegelijkertijd hetzelfde audiosignaal ontvangen van een Auracast zender. Dat is bijvoorbeeld handig om mededelingen te kunnen horen op het station en vliegveld of bij het volgen van een audiotour in het museum, film- of theatervoorstelling (lees meer).

hoortoestellen direct koppelen aan Apple computers m2 chip
Met Apple computers (MacMini, iMac, Macbook met M2 chip en sommige met M1 chip) zijn de nieuwste hoortoestellen direct te verbinden.

Directe connectiviteit met Apple computers reeds mogelijk

Wanneer de nieuwe versie van Windows 11 precies uitkomt die de directe koppeling van hoortoestellen met de PC of laptop mogelijk maakt, is nog niet duidelijk. Apple, fabrikant van computers, tablets en smartphones, loopt een stap voor op Microsoft (de ontwikkelaar van Windows). Apple liet begin oktober al weten dat een aantal recente hoortoestellen die ook het predicaat ‘Made For iPhone’ (MFI) hebben, zijn te koppelen aan Apple laptops en computers. Zowel de Apple computers als de hoortoestellen moeten daarvoor geschikt zijn (lees meer).

Reacties (3)
  1. Zo jammer dat jullie alleen maar met apple dit doen. De mensen die een ander merk hebben kunnen hier dan geen gebruik van maken. Zo wel zo fijn zijn als jullie je in de toekomst hier ook hard voor maakte. Goed gehoor moet t voor iedereen beschikbaar zijn.

    • Beste Joke, dit artikel gaat over Windows en de samenwerken daarvan met hoortoestellen. Deze optie zit er aan te komen voor pc’s en laptops met MS Windows. Even verderop wordt vermeld dat dit al mogelijk is bij Apple computers. Het aantal hoortoestellen dat met zowel Apple computers met iOS als met Windows computers kan samenwerken zal steeds verder toenemen.

  2. Dit zou een mega vooruitgang zijn. Het werkt super met mij Iphone. Maar wat zou ik graag gamen met mijn Cochlear baha op mijn Windows 11 PC. Graag een bericht als dit mogelijk is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Bebird oorcamera voor inspectie en schoonmaken van het oor. Is het veilig? | Review

20 mei 2024 | Via diverse webshops zijn meerdere types van de Bebird oorcamera te verkrijgen. De Bebird is [...]

Widex SmartRIC: nieuwe L-vormig vormgeving zorgt voor beter verstaan | Review

17 mei 2024 | Deze week introduceerde Widex op haar hoofdkantoor in Denemarken het nieuwe Widex Smart RIC hoortoestel [...]

Sony verbetert toegankelijkheid voor mensen met een beperking, ook voor slechthorenden

16 mei 2024 | Sony presenteerde vandaag in Hoofddorp op de Global Accessibility Awareness Day verschillende producten en functies [...]

Musi-CI muziekmiddag voor mensen met een cochleair implantaat

10 mei 2024 | Op 25 mei 2024 vindt er een Musi-CI muziekmiddag plaats voor mensen met een cochleair [...]