Eind mei werd bekend dat de overname van het cochleair implantaat (CI) onderdeel van Oticon Medical door Cochlear is afgerond. Doordat de overname van beengeleidingsoplossingen niet werd goedgekeurd, blijft dit onderdeel bij Oticon Medical. Onder deze oplossingen vallen de zogeheten botverankerde hoortoestellen en de softband-hooroplossingen. Serge Kriek die als business manager bij het bedrijf werkt, kwam op de koffie. We vroegen hem wat de toekomstplannen zijn met het bedrijf.
| Interview
Om met de deur in huis te vallen: De CI poot van Oticon Medical is verkocht, gaat dit op korte termijn alsnog ook gebeuren met de beengeleidingspoot?
Deze vraagt leeft natuurlijk bij velen, en onze moederfirma Demant geeft duidelijk aan dat ze nog steeds voornemens zijn om ook het bedrijfsonderdeel dat zich toelegt op BCD’s van de hand te doen. (redactie BCD staat voor Bone Conduction Devices). Op het moment ligt echter de eerste prioriteit bij het zo zorgvuldig en soepel mogelijk overdragen van het CI-onderdeel. Dit kan voor enkele landen nog wel een aantal maanden duren. Toch verwachten we dat we het meeste voor het einde van dit jaar af kunnen ronden.
Met het botverankerde Ponto-systeem is het laatste decennium een zeer gevestigd bedrijfsonderdeel gerealiseerd. En men heeft met de verkoop zeker geen haast. De focus bij Oticon Medical is nu juist om een nog sterkere positie voor de toekomst te bouwen, want onze vertrouwde Ponto blijft gewoon bestaan in de markt.
Hoe wil Oticon Medical een sterkere positie bewerkstelligen?
Op het moment is Oticon Medical flink aan het investeren in de toekomst. Op ons hoofdkantoor in Gotenburg zijn de teams groter dan ooit tevoren, daarnaast breiden we ook internationaal onze capaciteit weer uit, zo ook in Nederland. Dit brengt ook merkbaar een frisse wind en een hoop nieuwe ideeën en inzichten met zich mee. Bovendien staan we nu aan het begin van onze grootste productintroductie ooit, waarmee wij nu ‘full-line supplier’ zijn op het gebied van beengeleiding.
Momenteel bieden we een niet-chirurgische oplossing door middel van een softband voor diegene waar een operatie niet kan, bijvoorbeeld bij jonge kinderen. En de gouden standaard is de Ponto met een implantaatje dat door de huid heen steekt voor een optimale geluidsoverdracht. Dit is een zogeheten percutane oplossing. Sinds kort hebben we dit aanbod uitgebreid met een nieuwe, derde optie.
Dus mensen met een botverankerd implantaat van Oticon Medical hoeven zich ook geen zorgen te maken over de service en vervanging van hun geluidsprocessor in de toekomst?
Absoluut niet, Oticon Medical en Demant zijn gecommitteerd om voor de huidige en nieuwe gebruikers de best mogelijke hoorzorg beschikbaar te houden, nu en in de toekomst. De verantwoordelijkheid voor de zorg van eindgebruikers op de lange termijn wordt dus zeer serieus genomen. We zijn dan ook op zoek naar een partij die een toegevoegde waarde kan geven aan hetgeen we al door de jaren heen opgebouwd hebben.
Oticon Medical heeft recent goedkeuring gekregen voor de Sentio, het eerste actief transcutane beengeleidingshoorsysteem van Oticon Medical. Voor wie is dit nieuwe systeem bedoeld?
We weten dat het voor veel mensen, zowel eindgebruikers als professionals, om uiteenlopende redenen een wens is om de huid gesloten te houden. Aangezien wij oplossingen willen ontwikkelen die aansluiten op de behoeften van onze gebruikers, hebben wij op de achtergrond al meer dan 10 jaar gewerkt aan een zogeheten actief transcutaan systeem. In tegenstelling tot het bekende percutane systeem, wordt hierbij het implantaat geheel onder de huid geplaatst. Hiermee bieden wij een nog grotere groep mensen de uitstekende geluidskwaliteit van het Ponto systeem aan, alleen nu in een andere optie.
“De onderzoeksresultaten zijn op alle gebieden buitengewoon gunstig. Maar wat er voor mij persoonlijk het meest uitspringt is dat iedereen een goede tot zeer goede geluidskwaliteit rapporteert.”
Op de website van het Universitair Medisch Centrum Groningen was al een tijdje voor de introductie informatie te vinden over een klinische studie in verschillende landen met een nieuw product. Gaat het om hetzelfde product?
Dat klopt inderdaad. En wij zijn er ook bijzonder trots op dat enkele van de meest gerenommeerde professionals op dit vakgebied het vertrouwen hadden om als allereerste met dit nieuwe systeem aan de slag te gaan in een klinische studie. Dit geldt natuurlijk evenzeer voor hun cliënten binnen deze academische studie, dat voor het merendeel uit Nederlanders bestaat. Mede dankzij hun inspanningen hebben wij zeer recentelijk de finale goedkeuring gekregen voor het benodigde CE-certificaat waarmee het Sentio systeem breder beschikbaar zal worden.
Ik zag dat er ook onderzoeksresultaten over de Sentio zijn gepubliceerd. Kun je daar wat meer over vertellen?
De onderzoeksresultaten zijn op alle gebieden buitengewoon gunstig. Maar wat er voor mij persoonlijk het meest uitspringt is dat iedereen een goede tot zeer goede geluidskwaliteit rapporteert. Om een van de gebruikers uit de klinische studie aan te halen: “De geluidskwaliteit is zoveel helderder dan alles wat ik eerder heb ervaren”. Daarbij meldt maar liefst 97% van de mensen een verbeterde levenskwaliteit en dat staat bij ons altijd centraal.
Wat kun je zeggen over de beschikbaarheid van het Sentio systeem op de Nederlandse markt?
Nu de CE-certificering definitief is, kunnen we stap voor stap aan de slag om dit systeem geleidelijk aan uit te rollen in Nederland. Anders dan bij de introductie van reguliere hoortoestellen heeft dit wat tijd nodig. Het systeem is sowieso niet voor iedereen en valt aanvankelijk ook niet binnen het vergoedingsstelsel. Het is aan de expertise van artsen en audiologen om te bepalen wanneer iemand het meest gebaat is bij deze derde behandeloptie op het gebied van beengeleiding. Tegelijkertijd is het onze verwachting dat onze bewezen Ponto oplossing voor de grootste groep kandidaten nog altijd de best passende behandeloptie zal zijn. Ongeacht de uiteindelijke keuze blijven wij ons altijd inzetten op de hoogst haalbare geluidskwaliteit in combinatie met een minimaal invasieve behandeling. Vanuit Oticon Medical zien wij de toekomst met veel vertrouwen tegemoet.
Veel succes met jullie bedrijf en de introductie van de Sentio.
Dank!
Voor meer informatie over de proef bij het UMCG Groningen met de Sentio: klik hier
Artikel onderzoeksresultaten Sentio in Hearing Research: klik hier
Voor meer informatie over Oticon Medical: klik hier
Lees ook: