Phonak introduceert eerste titanium hoortoestel

10 april 2017
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 3 min

Phonak heeft afgelopen week de Virto B-Titanium geïntroduceerd: het eerste titanium hoortoestel van Phonak. De titanium versie wordt geleverd in het kleinste op maat gemaakte model van Phonak. Slechthorenden die voor dit titanium hoortoestel kiezen hebben een nagenoeg onzichtbare hooroplossing.

titanium hoortoestel Phonak Virto B

De Virto B-titanium is een uitbreiding van het eerder door Phonak geïntroduceerde Belong platform, waar ook het nieuwste oplaadbare hoortoestel van de fabrikant de Phonak Audeo B-R onderdeel van uit maakt.
Op basis van een oorafdruk van de slechthorende wordt een op maat gemaakte schaal gemaakt. Een oorafdruk wordt gemaakt bij de audicien, die bepaalt of een in-het-oor hoortoestel voor u persoonlijk een geschikt type hoortoestel is. Het maken van het schaaltje van het hoortoestel gebeurt door middel van de nieuwste 3D printing techniek. Nadat de schaal is geprint wordt de elektronica erin geplaatst. Door gebruikmaking van medisch titanium kan de op maat gemaakte schaal 50% dunner worden dan bij andere technieken en wel zo dun als papier. Uiteindelijk kan het complete toestel volgens de fabrikant tot wel 26% kleiner worden. Dit is volgens Phonak belangrijk omdat elke millimeter dat het toestel kleiner wordt het verschil kan maken tussen wel of juist niet zichtbaar zijn van het hoortoestel voor omstanders.

Titanium hoortoestel

Titanium is een metaal dat niet aan corrosie onderhevig is en dat daarbij zeer duurzaam en sterk is. Ook wanneer het zo dun is als een velletje papier, zoals bij het Phonak titanium hoortoestel, behoudt het zijn stevigheid en is het goed verwerkbaar. Doordat de schaal zo dun kan worden gemaakt ontstaat er 30% meer ruimte in het toestel zelf, waardoor het zo onzichtbaar mogelijk kan worden gemaakt. Titanium is 15 keer sterker dan acryl, het materiaal waar schaaltjes van hoortoestellen normaliter van worden gemaakt.
Titanium wordt ook veel voor sieraden gebruikt. Ook bij deze toepassing wordt het toegepast omdat het sterk en daarnaast goed bewerkbaar is. Een ander voordeel van titanium is dat het anti-allergeen (ook wel hypoallergeen genoemd) is. Dat is zowel een voordeel bij sieraden als bij hoortoestellen. Titanium wordt ook toegepast bij medische implantaten en bij sportuitrustingen zoals golf clubs, klimgereedschap en in fietsen.
Phonak maakt dan ook met de keuze van dit materiaal een logische stap voor de toepassing ervan binnen de hoortoestelindustrie. Een Titanium-schaal is 15x sterker dan traditioneel materiaal en is toch zo dun als papier. Hierdoor wordt veel ruimte bespaard en is het mogelijk een zeer discreet hoorapparaat te maken.

Eerste hoortoestel: liefst onzichtbaar

Het nieuwe titanium hoortoestel van Phonak valt onder de kleinste soort in-het-oor hoortoestellen. Zeker de keuze van een eerste hoortoestel valt voor veel slechthorenden niet mee en de stap naar een hoortoestel wordt meestal vele jaren (7 jaar of langer) uitgesteld. Bij de keuze van een hoortoestel spelen veel factoren een rol. Veel slechthorenden die voor het eerst een hoortoestel aanschaffen vinden het zeer belangrijk dat het hoortoestel onzichtbaar is en geven daarmee de voorkeur aan een in-het-oor hoortoestel ten opzichte van een achter-het-hoortoestel. Helaas zijn deze hooroplossingen niet altijd zo onzichtbaar als de drager ervan zou willen en zijn toch nog net een beetje zichtbaar in het oor. Hoe kleiner het toestel kan worden geproduceerd hoe beter dus. Met de titanium oplossing van Phonak kunnen hoortoestellen nog kleiner worden gemaakt, onzichtbaarder én steviger.

Titanium hoortoestel

Titanium is een metaal dat niet aan corrosie onderhevig is en daarbij zeer sterk is. Ook wanneer het zo dun is als een velletje papier, zoals bij het Phonak titanium hoortoestel, behoudt het zijn stevigheid en is het goed verwerkbaar. Doordat de schaal zo dun kan worden gemaakt ontstaat er 30% meer ruimte in het toestel zelf, waardoor het zo onzichtbaar mogelijk kan worden gemaakt. Titanium is 15 keer sterker dan acryl, het materiaal waar schaaltjes van hoortoestellen normaliter van worden gemaakt.
Titanium wordt ook veel voor sieraden gebruikt. Ook daar omdat het sterk is en goed bewerkbaar is. Een ander voordeel van titanium is dat het anti-allergeen is. Dat is zowel een voordeel bij sieraden als bij hoortoestellen. Titanium wordt ook toegepast bij medische implantaten en bij sportuitrustingen zoals golf clubs, klimgereedschap en in fietsen,

3D Printing

Titanium 3D printers zijn zeer accuraat en hebben zeer lage toleranties, waardoor de pasvorm beter uitvalt dan met de standaard acryl printers. Een optimale pasvorm draagt bij aan de draagcomfort. In de video hieronder is in het kort te zien hoe het proces in zijn werk gaat.

[su_youtube url=”https://youtu.be/yvY-PUjZbKc”]

Minder occlusie effect

Wanneer we onze vingers in onze oren stoppen en praten, klinkt dat onaangenaam. Het dreunende opgesloten geluid wat dat oplevert, wordt het ‘occlusie-effect’ genoemd. Om dit occlusie-effect bij in-het-oor toestellen te voorkomen wordt er een klein kanaaltje in het hoortoestel aangebracht zodat het oor weer meer open is en dit effect verdwijnt. Doordat de buitenkant van het titanium schaaltje nog maar de helft zo dik is (0,2 mm) als dat van een hoortoestel met een acryl schaaltje, is het ook mogelijk een grotere venting (kanaaltje) toe te passen wat het occlusie-effect reduceert. Dit draagt bij aan de ervaren geluidskwaliteit van het nieuwe titanium hoortoestel van Phonak .

Voor meer informatie over de nieuwste Virto B-Titanium van Phonak kijkt u op www.phonak.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Informatiebijeenkomsten cochleair implantaten – oktober en november 2023

30 september 2023 | Benieuwd wat een cochleair implantaat voor u of voor uw kind kan betekenen? Ook in [...]

Test beste hoortoestellen voor muziek

25 september 2023 | Wat zijn de beste hoortoestellen voor muziek? Om dat te bepalen testte de Amerikaanse website [...]

Van Boxtel hoorwinkels fietst mee voor Alzheimer Nederland

22 september 2023 | Op zaterdag 23 september fietst Van Boxtel hoorwinkels met hun team mee met de HerinneringenRit [...]

Starkey Evolv AI 2400 CIC: zeer klein en discreet te dragen hoortoestel mét Bluetooth

21 september 2023 | Hele kleine hoortoestellen die volledig in de gehoorgang zijn te dragen bestaan alweer geruime tijd. [...]