Tinnituspatiënten gevaarlijk lang op wachtlijst

26 april 2016
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 2 min

Tinnituspatiënten staan vaak gevaarlijk lang op de wachtlijst alvorens de begeleiding te krijgen die zij nodig hebben om over hun angst, gevoelens van machteloosheid en radeloosheid heen te komen en om uiteindelijk met hun tinnitus om te kunnen gaan. Hierdoor bestaat het risico dat de tinnitus leidt tot (meer) lichamelijke en psychische klachten met bijkomende kosten in de gezondheidszorg elders.

Begeleiding tinnituspatiënten in een vroeg stadium voorkomt erger

In Nederland kunnen mensen met tinnitus op diverse plekken terecht voor begeleiding. De audiologische centra zijn hiervoor de eerst aangewezen plek. Daarnaast kunnen cliënten ook terecht bij de GGMD en bij een aantal zelfstandig specialisten op dit gebied. Gelukkig weten steeds meer tinnituspatiënten de weg naar deze professionele hulpverleners te vinden. Dat zorgt wel voor een nieuw probleem: er zijn inmiddels flinke wachtlijsten, terwijl juist begeleiding in een vroegstadium noodzakelijk is om erger te voorkomen.
Neuropsycholoog Olav Wagenaar schrijft in zijn boek ‘Eerste Hulp bij Oorsuizen’ het volgende: “Door in een vroeg stadium te weten wat tinnitus is en hoe het beheersbaar kan blijven, kan worden voorkomen dat tinnitus leidt tot (meer) lichamelijke en psychische klachten.” Dat dit tot extra kosten leidt elders in de gezondheidszorg hoeft geen betoog.

tinnitus wachtlijst

Het is momenteel dweilen met de kraan wijd open

De instellingen die begeleiding bij tinnitus aanbieden hebben inmiddels alles uit de kast gehaald om de wachtlijsten weg te werken. Helaas is ook de aanwas van nieuwe patiënten steeds verder gegroeid waardoor er toch nog wachtlijsten ontstaan die wel kunnen oplopen tot enkele maanden. Ook voor de hulpverleners is dit een doorn in het oog omdat zij graag adequate hulp in een vroeg stadium willen geven.
Audioloog Peter van Hengel van het audiologisch centrum in Twente zegt hier het volgende over: “Juist bij deze patiëntengroep waarbij vroegtijdige hulp en advisering veel leed (en kosten) kan besparen groeit de vraag ons boven het hoofd. Er is de afgelopen jaren aan alle kanten gewerkt aan efficiëntieverbetering, snellere doorstroom door kortere lijnen in de zorgketen, samenwerking en snellere uitwisseling van informatie, maar het is dweilen met de kraan wijd open.”

Tinnitus niet in DSM: cognitief gedragstherapeut niet vergoed

Met de inzet van meer personeel zijn wachtlijsten terug te dringen en in de toekomst te voorkomen. Daar zijn natuurlijk wel meer financiële middelen voor nodig.
Naast de wachtlijsten doet zich nog een ander probleem voor bij de hulpverlening aan tinnituspatiënten: de inzet van een cognitief gedragstherapeut wordt bij tinnitus niet vergoed. Dat is op zijn minst merkwaardig te noemen, omdat cognitieve gedragstherapie bewezen effectief is bij de aanpak van tinnitus. De reden waarom zorgverzekeraars deze therapie niet vergoeden  is gelegen in het feit dat tinnitus zelf niet voorkomt in de DSM, het diagnostisch en statistisch handboek voor psychische stoornissen.

Reacties (4)
  1. Door het huidige vergoedingsbeleid van verzekeraars die eisen dat er voor vergoeding van categorie 4 of 5 toestellen een audiologisch centrum een recept moet schrijven is de doorstroom alleen maar minder geworden. Mensen met een betrekkelijk eenvoudig gehoorverlies gaan tegen wil en dank een veel te lang (duur) verstrekkingstraject in. Mensen met ernstiger klachten komen daardoor in het gedrang.

  2. Tinnitus is geen psychische stoornis. De stress, angst en machteloosheid die ze door het hebben van oorsuizen krijgen, dat valt wel onder DSM.

  3. Wie kan mij helpen ik heb sinds 3 jaar oorsuizingen gebaseerd inmiddels op stress angst frustratie en helaas ook medicijn gebruik

    • U kunt u voor behandeling terecht bij een van de audiologische centra, de GGMD, bij insentis.nl of bij een vrijgevestigd psycholoog.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Videoportretten: Beelden bij gehoorverlies

14 januari 2022 | In de videoportrettenreeks ‘Beelden bij gehoorverlies’ van Deelkracht doen doven en slechthorenden hun verhaal. Kinderen, [...]

Virtual Reality bij tinnitus voor meer controle

10 januari 2022 | De eerste experimenten die zijn gedaan naar de inzet van Virtual Reality bij tinnitus zijn [...]

Implanteren cochleair implantaat: veilige en betrouwbare procedure

8 januari 2022 | De chirurgische ingreep voor het plaatsen van een cochleair implantaat is een veilige en betrouwbare [...]

Oortjes in verband gebracht met tinnitus, angst en depressie

6 januari 2022 | Onderzoekers van de KNO-afdeling van CHA Universiteit in Korea hebben een verband aangetoond tussen het [...]