Tinnitus: een symptoom van mentale overbelasting

29 november 2017
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 4 min

Tinnitus kan gezien worden als een symptoom van mentale overbelasting en komt voort uit een alsmaar aanhoudende overactiviteit van de hersenen. De oorzaak van de overbelasting kan op het gebied van gehoorverlies, lichamelijk conditie verlies of psychische overbelasting liggen. Ook kan het een combinatie van deze factoren zijn. Dat is te lezen in een artikel in The International Tinnitus Journal van de hand van Neuropsycholoog Olav Wagenaar. Het model vormt ook de basis van Wagenaars boek ‘Eerste Hulp bij Oorsuizen’.

tinnitus model
Projectie van de tinnitus theorie in een model

Overbelasting door gehoorverlies

Bij veel mensen met tinnitus is het een symptoom van mentale overbelasting (1) door gehoorverlies. Wanneer iemand slechthorend is, zal hij of zij zich in moeilijke situaties moeten inspannen om nog goed te kunnen horen. Immers de hersenen moeten onvolledige informatie die via het gehoor binnenkomt, aanvullen om er zo een samenhangend geheel van te maken. Als dat zodanig gebeurt dat de hersenen daar niet al te veel inspanning voor hoeven te leveren en dit ook geen spanning te weeg brengt, zal dat niet direct als tinnitus hoorbaar zijn.
Om de mentale belasting door gehoorverlies te verminderen kunnen hoortoestellen soelaas bieden.

Bijkomende onzekerheid of angst

Slechthorenden kunnen onzeker of angstig zijn door hun slechthorendheid. Ze kunnen zich de hele tijd afvragen of ze het allemaal wel goed hebben verstaan, zelfs op momenten dat ze het wél goed hebben meegekregen. Hierdoor kunnen ze flink op hun tenen gaan lopen in sociale situaties. De compensatie door de hersenen gebeurt dan op een te intensieve manier. De onzekerheid en angst in combinatie met het gehoorverlies is dan hoorbaar als tinnitus. Dit verklaart tegelijkertijd waarom er mensen zijn die wél slechthorend zijn en daarbij geen tinnitus ervaren.

Ontstaan van gehoorverlies

Gehoorverlies kan plots of geleidelijk ontstaan. Plots gehoorverlies kan ontstaan bijvoorbeeld door een hard geluid zoals een knal (vuurwerk, rotje, vuurwapen), een harde klap tegen het hoofd of een klap tegen het oor. Gehoorverlies kan ook geleidelijk ontstaan. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij het ouder worden, door erfelijke factoren of door (bijna) dagelijkse blootstelling aan muziek of lawaai. Dat laatste doet zich vaak voor bij beroepsmusici of werknemers in de bouw. Ook kunnen andere oorzaken aan een gehoorverlies ten grondslag liggen, zoals bijvoorbeeld een oorprop of de ziekte van Ménière.

Bezoek KNO-arts eerste stap

Een bezoek aan de huisarts en of KNO-arts altijd de eerst aangewezen stap. Een KNO-arts zal nagaan hoe u de tinnitus waarneemt (één oor of beide oren; continu of met hartslag of ademhaling samen; constant of klikkend), hoe het is ontstaan (plots of geleidelijk) en zal nagaan of er andere oorklachten, neurologische klachten of klachten aan nek of kaak zijn. Ook zal uw KNO-arts vragen naar uw medische voorgeschiedenis en medicijngebruik en hoe het met uw algehele lichamelijke conditie gaat.

Overbelasting door verminderde lichamelijke belastbaarheid

Een andere oorzaak van overbelasting die tot tinnitus leidt, kan voortkomen uit een geringe lichamelijke belastbaarheid (2). Dit kan komen door een slechte conditie bijvoorbeeld door ziekte, uitputting, slaapgebrek, het gebruik van medicijnen, narcose maar ook door veelvuldig en langdurig alcohol- of drugsgebruik.

Overbelasting met een psychische oorzaak

Mentale overbelasting kan ook ontstaan door psychische overbelasting (3). Denk hierbij bijvoorbeeld aan een psychisch trauma (bijvoorbeeld ongeluk, bedreiging of door trauma’s in de jeugd), relationele spanningen, stress op het werk (overspannen of burn-out), slaapgebrek, langdurige zorgen over iemand of langdurig zorgen voor iemand. Ook kan psychische overbelasting ontstaan wanneer iemand jaren achtereen zich inzet voor anderen of zijn best doet om bijvoorbeeld de ideale werknemer, echtgenoot, vader, moeder, vriend of vriendin te zijn, zonder daarbij te luisteren naar eigen behoeftes. Hierbij kan ook problematiek in de jeugd ten grondslag liggen.

Combinatie van factoren

Tinnitus kan uiteindelijk ook ontstaan door een combinatie van twee van bovengenoemde factoren of door alle drie de factoren. Zo kan iemand een geringe vorm van slechthorendheid hebben, die voor enige extra inspanning zorgt bij het verstaan. Wanneer dan bij een gelijkblijvend gehoorverlies de lichamelijke belastbaarheid afneemt (combinatie factor 1 en 2) of wanneer er psychische overbelasting ontstaat of toeneemt (combinatie 1 en 3), kan er wél tinnitus ontstaan. De slechthorendheid alléén is op zich dan onvoldoende om tinnitus te ervaren, maar de combinatie van factoren wél.
Ook kunnen alle drie de factoren gezamenlijk een rol spelen. Wanneer psychische overbelasting ervoor zorgt dat tinnitus ontstaat dan is het zaak dat de behandeling zich ook daarop richt.

Samengevat

Tinnitus kan ontstaan door overbelasting door één van de volgende factoren óf door een combinatie daarvan:

 • Gehoorverlies
 • Geringe lichamelijke belastbaarheid
 • Psychische overbelasting

Stress als gevolg van tinnitus

Als er eenmaal sprake van tinnitus dan kan de tinnitus op zichzelf weer stress opleveren en voor extra mentale belasting zorgen. De tinnitus kan bijvoorbeeld als bedreigend worden ervaren. Er is in dat geval sprake van een emotionele reactie op de tinnitus. Zo kan er angst bestaan dat de tinnitus niet meer overgaat. Ook kan men bang zijn dat de tinnitus blijvende invloed heeft op het werkzame leven (‘kan ik straks nog wel werken’) of op het privéleven (‘Ik ben straks geen leuke echtgenoot en vader meer’). De bedreigingen die worden toegeschreven aan de tinnitus, zullen de tinnitus op hun beurt weer erger maken. Dat geldt ook wanneer men zich hopeloos en machteloos gaat voelen door de tinnitus.

model tinnitus inclusief secundaire respons

Conclusie

Voordat tinnitus ontstaat of erger wordt is er sprake van een vorm van overbelasting (stress). Deze kan op het gebied liggen van 1) gehoorverlies, 2) geringe lichamelijke belastbaarheid of 3) psychische overbelasting of door een combinatie daarvan. Belangrijk is het om bij de aanpak van tinnitus na te gaan op welk gebied de zogeheten ‘triggers’ van de tinnitus liggen. Vervolgens is het van belang te kijken waar de behandeling van tinnitus zich op moet richten. Wanneer er sprake is van emotionele reactie op de tinnitus die stress veroorzaakt en de tinnitus negatief beïnvloedt, zal ook daar de behandeling zich op richten.

In onderstaande video wordt het bovenstaande model uitgelegd.


Dit artikel is mede tot stand gekomen naar aanleiding van reacties in de facebook groep Eerste Hulp bij Oorsuizen. Deze facebookgroep is opgericht door de auteur van dit artikel psycholoog René van der Wilk. Samen met neuro-psycholoog Olav Wagenaar, audioloog Carlo Habets, audiologe Karen Stalpaert en ervaringsdeskundige Chris van van den Dries, geven zij daar informatie, antwoorden op vragen en ondersteuning.

Wilt u de tekst van dit artikel bewaren of delen met een ander? Download als PDF

Het model staat begrijpelijk uitgelegd in het zelfhulpboek: ‘Eerste Hulp bij Oorsuizen’,

Olav Wagenaar heeft over het tinnitus model een wetenschappelijk artikel geschreven in 2010.
A Cognitive Model of Tinnitus and Hyperacusis; A Clinical Tool for Patient Information, Appeasement and Assessment 
Author(s): Olav Wagenaar, Marjan Wieringa, Hans Verschuure

Reacties (91)
 1. Ik heb al meer dan 25 jaar oorsuizen, ontstaan door plotselinge bloeddrukdaling,tinnitus is een kwelling het ontstaat niet door stress ,maar het is omgekeerd , ik ben zelf internist ,er is ook een proefschrift verschenen welke laat zien dat op eenMRI afwijkingen aanwezig zijn bij deze aandoening

  • Geachte heer Schaik, vervelend te horen dat u last heeft van oorsuizen. Psychische stress is één van de oorzaken van tinnitus al dan niet voortkomend uit de emotionele reactie op tinnitus na het onstaan. Er zijn voor tinnitus wel meer dan 400 lichamelijke oorzaken. Subjectieve tinnitus is volgens het model van Wagenaar een symptoom van mentale overactiviteit. Het is dus een gevolg van aanhoudende overactiviteit van de hersenen die vooraf gaat aan de tinnitus (alleen de gevolgen van de emotionele reactie op de reeds ontstane tinnitus is een reactie achteraf van de hersenen). De hersenen hebben een goede reden voor de overactiviteit. Deze kan voortkomen uit een van de drie gebieden zoals aangegeven in de figuur: 1) lichamelijke conditieverlies 2) gehoorverlies 3) psychische overbelasting; of natuurlijk een combinatie daarvan (overlap cirkels). De door u genoemde bloeddrukdaling valt in te delen bij het lichamelijk conditieverlies.
   MRI afwijkingen kunnen ook duiden op overactiviteit (bijvoorbeeld in de auditieve cortex zoals bij slechthorendheid veelal het geval is of kan ook ontstaan zijn door de reactie achteraf op de tinnitus).
   Vooralsnog lijkt het model van Wagenaar ook in uw geval stand te houden.
   Naast subjectieve tinnitus kan er overigens ook sprake zijn van objectieve tinnitus.
   Met vriendelijke groet, René van der Wilk

   • Kan het dan ook weer verdwijnen als je geen psychische overbelasting hebt?

    • Wanneer tinnitus niet veroorzaakt wordt door psychische overbelasting maar door een lichamelijke aandoening of gehoorschade, kan de tinnitus zeker ook meer naar de achtergrond gaan. De tinnitus is dan nog steeds aanwezig maar er is dan gewenning opgetreden. Als er angst bestaat voor de tinnitus zal deze meer op de voorgrond komen omdat het veelal gezien wordt als een bedreiging. Het is nuttig om bij aanhoudende tinnitusklachten begeleiding te zoeken.

     • Ik heb al 5 jaar tinnitus en draag gehoor apparaten.Achter elkaar Burn-out gehad. Bij begin fase goede begeleiding gehad van huisarts, kno en audiologisch centrum. Zoals het gaat denk ik niet dat mijn leven zal worden zoals geweest is.
      Vandaag is de tinnutus(pieptoon) zo heftig aanwezig dat ik mentaal helemaal op ben.
      Soms is stil, geen pieptoon dan denk ik oooo ik mis wat😊. Als het aan de achtergrond aanwezig is, is mee te leven. Regelmatig gaat de linkeroor verklaren en hoor ik heel goed. Dan is de gehoor apparaat niet nodig.
      Gelukkig heb ik het geaccepteerd en geleerd om mee te leven en toch gaat het niet makkelijk.

    • Ik heb er heel veel stress van oorsuizen ihoe moet ik er mee omgaan

  • Wat ben ik blij dat je dit zegt, ik heb hoge bloeddruk en een verschrikkelijk harde piep die ik zelfs in gezelschap nog hoor.
   Dat gezeur dat het altijd door stress ontstaat ben ik zo beu.. als ze niks kunnen vinden zeggen ze dat!!!
   Nu eindelijk een mri (door nog andere klachten)

 2. Excellent site. Plenty of useful information here. I’m sending it to some friends ans also sharing in delicious. And certainly, thanks for your sweat!

 3. Hallo ik heb nu 2 weken een morse code geratel in mijn rechter oor :-(. Ik heb een burn out gehad en had de laatste weken weer veel stress . Kan dit door rust ook weer over gaan ? Marco

  • Beste Marco, het is altijd verstandig met je klachten naar de huisarts te gaan. Mocht je huisarts daar aanleiding to zien dan word je doorverwezen naar de KNO-arts. Er zijn veel oorzaken van tinnitus. Soms is er een aanwijsbare oorzaak voor, maar in het merendeel van de gevallen niet. Toch is het goed een medische oorzaak te laten uitsluiten. Het is bekend dat stress en burn-out klachten tinnitus kunnen veroorzaken of verergeren. Als je tinnitus hierdoor wordt veroorzaakt, is de kans groot dat de symptomen minder worden wanneer je meer weet te ontspannen. In het merendeel van de gevallen verdwijnt tinnitus meer en meer naar de achtergrond. Ontspanningsoefeningen kunnen daarbij helpen. Op de website van GGZ Drente staan een aantal oefeningen die je kunt downloaden. Een goed herstel toegewenst. Met vriendelijke groet, René

   • Onzin die morsecode wordt veroorzaakt door geluid van buiten. Ik hoor het ook en het wordt veroorzaakt door een afzuiger die op 70 meter afstand bij mijn buren de hele tijd aan staat. Slechts een deel van de frequenties komt de woning binnen en dat is de morsecode die ik hoor. Bron weg…dan is ook de morsecode weg. Mensen moeten stoppen met gelijk te zeggen dat dit tinnitus is. Lekker makkelijk om mensen met klachten voor gek te verslijten in plaats van gewoon eens te wijzen naar al die asociale apparaten. Vroeger zij men ook snel dat je astma had, maar niemand durfde naar al die rokers te wijzen waar je als kind tussen zat. Hé geen rokersomgeving meer en hé ik had het niet meer zo vaak benauwd. Wat raar toch hè?!

    • Je weet duidelijk niet waar je over praat. En ik heb het al 15 jaar van de een op de andere dag gekregen na een zeer stressvolle situatie. En ja ik heb ernstig gehoorverlies en draag hoorapparaten maar die draag ik al 45 jaar.

   • Ja ik wil die oefeningen gr dinie

 4. Ik heb nu twee jaar tinitus linker oor. Huisarts heeft me door gestuurd naar kno arts niets kunnen vinden wel iets gehoor afnamen net genoeg voor hoorapparaat met ruis er in voor maskeren, niet
  geholpen. Naar audioloog geweest in Alkmaar die mijn gehoortoestel heeft afgeregeld daarna is mijn ruis veel erger geworden en vanaf die tijd is het fout. Het is nu na twee maanden veel erger, maar alles terug laten zetten maar het blijft veel harder ik word er gek van. Ik fiets heel graag op de race fiets maar heb dan heel veel pijn in mijnnek en schouders en dan neemt de ruis enorm toe en mijn nek brand en de kracht raakt uit mijn arm en hand. Zou het iets anders kunnen zijn denk ik nu en slapen gaat ook al slechter daar door. Nog een punt is dat alles samenviel met een verhoogde bloeddruk.

 5. Waarom zijn er zoveel medici met verschillende standpunten?Of het aan de cortex /conditie cq gehoorverlies ligt?
  Denk aan dhr de Ridder (neuroloog)België. Duidelijk dat het een hersenstam aangelegenheid is.1 ding is zeker en totaal eens met Olav W . Je moet in de 3 eenheid conditie/gehoorverlies/mentaal gezond zijn om je Tinnitus te verminderen cq te laten verdwijnen.

 6. Hallo, ik ben een man van 33 en heb oorsuizen overwonnen. Stress is de oorzaak geweest. Omdat ik een periode heb gehad van wanhoop, probeer ik hier mijn verhaal te schrijven voor jullie allemaal.

  Ik heb al een jaar of 9 mijn eigen bedrijf met personeel in de autobranche. Het begon een paar jaar geleden bij mij dat ik thuis in bed een lichte suis hoorde. Het werd steeds erger en met een paar maanden was ik wanhopig op zoek naar een oplossing.

  Die was er echter niet. Niet uitgaan, gehoorbescherming, geen viagratjes meer, geen drank, niet roken maar sporten was de tip van de dokter. Het hielp echter niets. Sterker nog, op de sportschool zware schouderoeffeningen doen maakte de situatie veel erger. Slapeloze nachten hield ik er aan over. Mijn hoogtepunt van oorsuizen was dat ik snachts wakker werd van me eigen oorsuizen!

  Op een bepaald moment begon ik een nieuw bedrijf naast me bestaande. Ik werkte voor 6 maanden thuis in een ontspannen sfeer met enkele vrienden. De autozaak bleef voor wat het was en ik bouwde dat geleidelijk af. Het was zo erg dat ik bijna mijn huurcontract wilde afzeggen waarbij een wonder gebeurde. Ik besefte dat mijn oorsuizen totaal weg was gevallen. Helemaal stil.

  Toen begon ik de oorzaken te zoeken die dit tot gevolg hadden.
  Bij de autozaak had ik constanste druk; autos zoeken, snel ophalen, veel bellen, snel dit, snel dat, veel onderweg, 6 dagen constante druk.
  Ik had helemaal niet door wat dit met mij deed. De stress was als een schaduw die ik veroorzaakte, ook om mij heen. Maar ik zag dit als normaal.

  Wellicht zit jij ook in een stressvolle omgeving maar je hebt dit helemaal niet door. Probeer er totale afstand van te doen. Zoek nieuw werk. Ga er volledig uit. Het zal echt helpen!
  Met wen weekje weg of een yoga of sportavondjes zal het niet lukken namelijk.

  De grap is nu dat ik de nieuwe onderneming ben gestopt en weer verder ben gegaan met de auto’s. En ja, het oorsuizen is teruggekomen. Alleen in mindere mate. Ik weet nu waardoor het komt en hoe ik het totaal weg kan krijgen. Dat geeft mij al zoveel rust dat ik ermee kan leven.

  Enkele tips die ik nog heb:
  Als ik een dag sigaretten rook: is me oorsuizen heel sterk in de avond.
  Meer dan 2 koffie geeft hetzelfde effect. En ben gestopt met zwaar trainen en hardlopen. Ik merkte dat als ik me lichaam onder druk zet met gewichten of hardlopen dan was het oorsuizen sterker. (schouderoeffeningen zijn fataal en kosten mij 2 weken extreme oorsuizen)

  Ik hoop dat ik jullie kan helpen hiermee.

  • Lijkt erg veel op mijn klachten, ik denk dat ik aan jouw reactie veel ga hebben…p.s ik lees deze net nadat ik net mijn situatie uitlegde op dit forum. Zie mijn reactie van 24-12-2019

  • Hoi Berto hoe gaat het nu? Ben je het oorsuizen nog steeds de baas? Mijne is ineens heel hard geworden in mijn linker oor. Heb het al 12 jaar en kon er prima mee leven. Nu niet meer helaas

  • Beste Berto, heel erg bedankt voor je uitgebreide uitleg. Heel fijn en belangrijk dat je dit met ons hebt gedeeld. Denk dat veel mensen hier iets uit kunnen halen. Groeten, Marion

  • Hoe gaat het nu met je

 7. Humor, voor mij dan in ieder geval!
  Ik heb al enkele dagen oorsuizen, echt wel heftig en aanhoudend. Wel eens eerder last van gehad maar niet aanhoudend. Veel gegoogled, en zo kwam ik ook hier op deze site, nu dus.
  Bovenstaand bericht gaf me hoop.
  Terwijl ik dit alles lees knik ik mijn hoofd naar voren om op mijn arm te leunen; je kent het wel.
  EN… het werd plots stil in mijn hoofd. Terwijl ik echt al; enkele dagen aanhoudend oorsuizen heb. Toch maar wel even naar de dokter. Houdingen van de nek zijn blijkbaar ook belangrijk en idd ms in combinatie de bloedsdruk.
  Met vriendelijke groet, Hans

 8. Is deze info ook in andere talen beschikbaar? Ik ben speciaal veinteresseerd in het arabisch.

  • De site Hoorzaken is alleen beschikbaar in het Nederlands.

  • U kunt google translate gebruiken, tekst kopiëren en de taal instellen. Gratis te gebruiken.

 9. Ik heb sinds anderhalve week een piep on mijn rechter oor. Heel soms was het heel even weg. Ik ben doorverwezen naar de kno arts maar deze afspraak is pas 10-12
  Ik heb het afgelopen jaar slecht geslapen doordat mijn baby bijna elke nacht wakker werd, soms een paar uur lang. Ook had ik steeds meer stress van de 2 oudere kinderen van 5 en bijna 3 jaar.
  Afgelopen nacht hoorde ik tijdens het slapen ineens een harde ruis. Ik wist niet waardoor. Mijn man (die expres voor mijn rust al beneden slaapt) zei dat ongeveer op dat tijdstip van mijn ruis onze baby huilde.
  Maar nu, iedere keer als ik ga liggen om even bij te slapen komt die ruis weer opzetten. Het is oorverdovend hard. Net dat ik een beetje gewend was om met een rustig muziekje in slaap te vallen met die piep krijg ik dit er overheen. Ik weet niet hoe ik nu moet gaan slapen. Als ik iets ga doen, bv in huis, zakt de ruis pas weg.

  • Beste Shannon, Het kan zijn dat, juist als je tot rust komt, de tinnitus erger wordt. De stress lijkt er dan uit te komen. Dat zie je ook bij mensen die altijd hoofdpijn in het weekeinde hebben na een drukke week werk of steevast ziek worden tijdens de vakantie. Zo te horen ben je flink overbelast door het slechte slapen. Dat kan ook een mogelijke een (mede) oorzaak zijn van je tinnitus. Ik hoop dat je bezoek aan de KNO arts je meer duidelijkheid heeft gegeven in de oorzaak.
   Afleiding zoeken door dingen te gaan doen kan helpen om de tinnitus even niet te horen. Wees daar echter voorzichtig mee: Uiteindelijk kan te veel activiteit juist weer zorgen voor nog meer lichamelijk conditieverlies en daardoor weer meer tinnitus.

   Mochten je klachten nog steeds ernstig zijn zoek dan hulp bij de GGMD.nl of bij een audiologische centrum, bij Insentis of bij een psycholoog met kennis van tinnitus.

   Met vriendelijke groet,

   Rene van der Wilk
   Hoorzaken

  • ander hoofdkussen proberen, bij mij minder fel geworden ’s nachts

 10. Ik heb al tientallen jaren last van een voortdurend geruis en ik weet bijna zeker dat dit juist door stressen trauma’s uit het verleden is ontstaan .
  In deze decembertijd wordt het altijd overheersender en als er meer lawaai( gepraat. muziek ,straatrumoer enz) is lijkt het wel of mijn geluid erboven uit wil komen.
  Is dat herkenbaar. Meestal wordt ervaren dat geluid van buiten de tinnitus overstemd. bij mij is het andersom dus.

  • Tinnitus kan inderdaad worden veroorzaakt door psychische problematiek. Ik hoor vaker van cliënten dat wanneer de tinnitus op zijn ergst is, het als harder wordt ervaren dan de geluiden van buiten. Het stoort dan ook flink bij het verstaan.

 11. Tinnitus en hyperacasus kunnen ook restverschijnselen zijn van bacreriele hersenvliesontsteking (in mijn gebal pneumokokken 12 jaar geleden).

  • Dat is naar. Ook lichamelijk conditieverlies door ziekte kan mentale overbelasting geven. Er is dan veel energie nodig voor herstel waardoor andere processen meer moeite kosten.

 12. Ik denk dat een belangrijke trigger wordt vergeten en dat zijn hormonale veranderingen bij de vrouw. Veel vrouwen tussen de 40 en 60 krijgen hier in meer of mindere mate last van, hormoontherapie kan hier ook weer invloed op hebben. Tinnitus kan ook bij migraine horen. Stress wordt vaak genoemd omdat we het niet weten.

  Andere belangrijke oorzaken kunnen zijn het gebruik van antidepressiva, bloeddrukverlagers en andere medicatie.

  • Ook dit is zeker een mogelijke oorzaak van tinnitus. Er zijn veel mogelijke lichamelijke oorzaken voor tinnitus. Mentale overbelasting kan dan ook komen door lichamelijke problemen en conditieverlies. Dat valt onder de linker cirkel. Hormoontherapie kan de kans op slechthorendheid vergroten en daarmee ook de kans op tinnitus (zie: https://www.hoorzaken.nl/nieuws/overgang-hormoontherapie-en-slechthorendheid/)

 13. Ik heb een aantal jaren last van een hoge piep in mijn beide oren. Mij is altijd verteld dat er geen behandeling mogelijk is. Ik ben nu onder behandeling bij een accupuncturist, maar bemerk eigenlijk niets. Het lijkt erop dat het de laatste twee jaar een stuk erger is geworden. Soms word ik wakker van de piep in mijn oor.
  Ik ben 58 jaar en misschien dat de leeftijd er ook wel aan meewerkt dat het geluid steeds prominenter aanwezig blijkt te zijn.
  Ik begin zo langzamerhand hopeloos te worden, nooit rust in mijn hoofd……
  Gaat mijn werk er straks onder lijden, ( ik werk in het voortgezet onderwijs, dus elke dag veel “geluid” om mij heen. Ik ben er zelfs bang voor dat ik in de ziektewet beland. Ik denk dat 5 jaar geleden het ernstiger is geworden, na een rampjaar in mijn privéleven. ( veel mensen om mij heen kwijtgeraakt, mijn partner een cva), uiteindelijk ruim een half jaar thuis gezeten met een burn-out.
  Ik zou zo graag iemand willen vinden die mij van mijn piep in mijn oor zou kunnen afhelpen……

  • Beste Bouwe, vervelend te horen dat je zoveel last ervaart van je tinnitus. Er is niet direct een medische behandeling voor tinnitus die het symptoom een, twee, drie wegneemt. Wel is er een goede behandeling mogelijk om de tinnitus beter beheersbaar te krijgen. Je kunt voor behandeling terecht bij een van de audiologische centra of bij de GGMD. Ook zijn er psychologen met voldoende kennis van het probleem die je verder kunnen helpen. Via je huisarts kun je daar een verwijzing voor vinden. Met vriendelijke groet, Rene

  • Ook ik werkte in het Voortgezet Onderwijs, VMBO, en dat maar liefst 38 jaar..
   Kreeg last van tinnitus en hyperacusis en ja.. pubers zijn nu eenmaal niet geruisloos helaas. Burn-out , toch weer op advies van de bedrijfsarts gaan werken maar viel tegen. Toch doorzetten met als gevolg… 2e burn-out helaas.
   Piep in de oren en overgevoelig worden voor hard geluid. Niks aan te doen zei de huisarts.
   Hoortoestellen was een drama, ook die met een ruisgenerator hielp niet echt.
   Na 2 jaar ziektewet door UWV voor 100% arbeidsongeschikt verklaard, men kon ook geen alternatieve werkzaamheden voor mij bedenken..
   Nu op het moment moeten leven van een WIA uitkering en een flinke duikeling in maandelijks inkomen voor de kiezen.
   We beleven op dit moment ( deze tekst schrijf ik in november 2022 ) crises , mijn energiecontract is afgelopen en de nieuwe is 3 keer wat bedrag betreft over de kop gegaan , het karretje in de supermarkt wordt steeds leger bij hetzelfde bedrag.
   Inkomsten net teveel voor steunmaatregelen Minima die onze gemeente is gaan aanbieden.
   Al deze stress zorgt niet bepaald voor de afname van mijn tinnitus ellende !
   Voor wie in hetzelfde schuitje zit.. sterkte !
   Groeten uit Drenthe,
   Tjerk

   • Akoestiek op scholen is vaak erg slecht. Daardoor is het werk extra vermoeiend. Dan wordt je prikkelbaar en dan gaat je relatie met de leerlingen ook achteruit en wordt het nog zwaarder. Het wordt tijd dat dit professioneel aangepakt wordt dat zou een hoop werkstress en burn-out gevallen schelen. Ik ben nu gelukkig met pensioen pfff. Wel lichte tinnitus door meerdere oorzaken. Sterkte allemaal!

 14. Ik heb een vraag. Kan tinitus ook gepaard gaan met pijn? Ik heb sinds 2011 last van een hoge toon en dit gaat gepaard met pijn. Bij langdurig en veel omgevingsgeluiden dan krijg ik een heftige pijnaanval in her hoofd. Het wordt ondragelijk gewoon. Zijn jullie ook bekend met dit verschijnsel? Dus de combinatie van tinitus en pijn.

  Bij voorbaat dank.
  Mvg

  • Hard geluid kan een pijnsensatie te weeg brengen. Mogelijk heb je naast tinnitus ook een overgevoeligheidsklachten waardoor je geluid al snel als te hard ervaart. Ik raad je aan met je klachten naar een audiologisch centrum te gaan voor nader onderzoek.

 15. mag je bij lichte tinnitus nog oortjes in doen op een heel laag volume en niet te lang ?

  • Beste Chris, Je kunt prima luisteren naar je oortjes op een normaal volume. Als er gehoorschade is of tinnitus door gehoorschade of door een andere oorzaak, loop je geen extra risico bij het luisteren naar muziek op een normaal geluidsniveau (dus niet te hard). De meeste muziekspelers zijn vandaag de dag begrensd. Dit kun je nakijken op internet of dit geldt voor jouw telefoon of muziekspeler.Wel kan het zijn dat na het luisteren van muziek de tinnitus wat prominenter aanwezig is. Dat kan komen doordat de tinnitus een tijdje gemaskeerd is door de muziek en dat het meer opvalt, maar ook dat het een reactie van het gehoor (en/of hersenen) zijn op de muziek of het lawaai. Ik hoor van mensen met tinnitus met regelmaat dat ze na een feestje soms een paar dagen meer tinnitus ervaren, maar dat het ook weer minder wordt. Voorzichtigheid met hard geluid en muziek is natuurlijk wel aan te raden. Zeker bij het frequent bezoeken van dancings en concerten is gehoorbescherming belangrijk. Met vriendelijke groet, Rene van der Wilk

 16. Wat een fijn en herkenbaar artikel. Ik heb sinds augustus 2018 tinnitus, een flinke pieptoon in mijn hoofd. De oorzaak zit hem in psychische en lichamelijke overbelasting. Ik heb ook gehoorverlies maar mi komt dat door de tinnitus en niet andersom. Sinds een half jaar heb ik ook nogal last van geheugenverlies. Ik vraag mij af of dit iets met tinnitus te maken kan hebben. Soms denk ik dat er door de piep in mijn hoofd minder ruimte is in mijn hersenen om dingen goed op te nemen. Zou dat kunnen?

  • Beste Els, fijn dat je het artikel waardeert. Zoals je schrijft kan lichamelijke en psychische overbelasting zorgen voor tinnitus, zeker als er ook een klein gehoorverlies aanwezig is. Natuurlijk kan geheugen verlies meerdere oorzaken hebben. Overbelasting (lichamelijk, psychisch of door gehoorverlies) kan er zeker voor zorgen dat we tijdens het luisteren informatie minder goed opslaan. Wat niet of niet goed is opgeslagen is natuurlijk ook niet of minder goed terug te vinden. Ik zou je aan willen raden om toch ook je gehoor te laten testen en als er sprake is van gehoorverlies een hoortoestel te testen, ook als het gehoorverlies nog niet ernstig genoeg is om in aanmerking te komen voor een hoortoestel. Dat kan overigens vrijbijvend. Een audiologisch centrum kan je daarbij goed adviseren. Mocht je je zorgen maken over je geheugen is het natuurlijk altijd goed dat te bespreken met je huisarts om zo andere oorzaken uit te sluiten.

 17. Door deze site begrijp ik nu eindelijk meer van mijn tinnitus en hyperacusis, veel dank hiervoor! Sinds 3 jaar heb ik veel stress door Niet Aangeboren Hersenletsel. Dat heeft mijn leven op z’n kop gezet. Ik ben hierdoor heel snel overstresst en dan krijg ik tinnitus. Als ik dan niet snel in rustiger vaarwater kom dan krijg ik ook last van hyperacusis. Dat laatste vind ik echt heel vreselijk. Ik had al wel de indruk dat ik hier zelf een zekere mate van invloed in heb, door stress en overbelasting te mijden, maar op deze site vind ik nu de bevestiging en dat is erg fijn!

  • Is het dan ook helemaal weg als je niet gestrest bent??
   het is toch alleen blijvend als je gehoor beschadigd is??

   • In veel gevallen gaat de tinnitus na een periode van overbelasting weer meer naar de achtergrond of verdwijnt zelfs. Dat kan wel de nodige tijd duren. Soms blijft de tinnitus daarna een barometer voor stress en wordt weer tijdelijk meer bij overbelasting.

    • Geachte heer Van der Wilk, dank voor de duidelijke uitleg. Sinds januari heb ik last van tinnitus. Aanleiding was een combinatie van stress en nek-/schouderklachten. Enkele dagen na manuele therapie, het kraken van mijn nek, lijkt het te zijn ontstaan. Onderzoek wees uit dat er in mijn geval geen sprake is van gehoorschade en ik zelfs een prima gehoor heb. Inmiddels diverse sessies gehad bij het audiologisch centrum en ik hoop een manier te kunnen vinden om het te accepteren. Toch ben ik ook benieuwd wat uw ervaringen zijn op welke termijn de tinnitus meer naar de achtergrond kan gaan of zelfs kan verdwijnen. Ik ben me er van bewust dat dit uiteraard het acceptatieproces in de weg staat, maar negatieve verhalen zijn genoeg te vinden op internet, dus ben ik op zoek naar positieve ervaringen.

     • Voorral de slechte verhalen hoor je, ik heb er nu al twee maanden geen last van, piep in rechteroor, links doof.ik kon mij er alleen maar op focussen,nu soms in de nacht, dan doe ik gelijk oortjes met radio in, en ontspannen.Ook bewust minder koffie en alcohol.

   • Dit antwoord zoek ik nu ook,
    Na een eigen zangconcert en naast de piano gestaan te hebben een piep in het linkeroor, al wel 2 maanden daarvoor veel te veel stress ervaren en overprikkeld gevoel. Nu vakantie en minimaliseer de prikkels, Piep in oor sinds 3 weken maar soms ook een paar uur weg. Wil dit “wegzijn” zeggen dat het wschl geen gehoorbeschadiging is maar dat dat de trigger was? Dat wil zeggen dat er een mogelijkheid is dat het nog over gaat, wat heel fijn zou zijn. Ik ga mijn leven anders inrichten, zie dit als een ernstige waarschuwing, teveel prikkels. Doe nu klusjes in huis en tuin zonder mail, (behalve dit opzoeken uit bezorgdheid toch ;-)) en apps en werk. Het is fijn maar ook wennen om minder sociale dingen nu even te doen. Ik heb al ruim 50 jaar als HSP-er alles waargenomen en voor iedereen geleefd aan mezelf voorbijgaand daarin. Dank.

 18. Ik ben 73 jaar en heb al ruim twintig jaar suizen en sissen in beide oren. De eerste tien jaar bleef het vrij constant en gaf geen problemen. Nu wordt het met de jaren steeds luider. Vooral als ik onverwacht een hard geluid heb gehoord gaat de tinnitus meteen luider, wat een dag tot weken kan aanhouden. Ook is niet iedere dag hetzelfde. Sommige dagen resoneert het gesis mee met geluiden die ik hoor, zoals praten. Er zijn nog wel dagen dat ik denk hier mee wel oud te kunnen worden, maar ook dagen dat ik vrees voor de nabije toekomst. Ik ga al niet meer zonder oordoppen het verkeer in. Thuis wordt er soms krampachtig opgelet of er niet te hard met pannen gerinkeld wordt of een potje opengetrokken. Sinds een half jaar heb ik gehoorapparaten wegens gehoorverlies van 35 dB. In het begin leek het de tinnitus positief te beïnvloeden. maar nu helemaal niet meer. Slapen ging meestal wel goed, maar de laatste tijd zijn er nachten dat ik er een tijdje wakker van lig.
  Is dit verloop herkenbaar voor anderen?

  • Ik heb het zelfde probleem wat oorsuizen betreft als ik praat of eet of in het lawaai zit wordt het erger.
   Het past zich precies aan.
   Heb erge tinnitus opgelopen door een vuurwapen.
   Voel mij elke dag somber en gestresseerd door de tinnitus.

   • Hoi, ik heb het sinds een paar jaar door gehoorbeschadiging, en stress om gek van te worden.

  • Ik heb ook last van zulke oorsuizingen. Maar ik heb geleerd om er niet op te letten. Hoe? Je moet er niet écht naar luisteren. Het is gewoon een geluidje op de achtergrond. De beste methode om toch goed te slapen is: zet
   ’s nachts een radiootje naast je bed aan, op FM, zodat het gesis van de radio je aandacht van die oorsuizingen afleidt. Ook kun je een ventilator naast je bed zetten, met een koele luchtstroom, die ook wat afleidend geruis produceert. Dan luister je naar wat anders dan naar de oorsuizingen, en.. je kunt daar prima bij in slaap vallen.

  • Het slapen is voor mij ook het grootste probleem. Ik heb veel aan een apparaatje die geluiden maakt o.a. ruis , muziektonen , regen geluid e.a. Het geluid is te regelen. Door dit apparaatje krijg ik een soort omgevingsgeluid, die het geluid in mijn oor naar de achtergrond brengt. Hoe ik hier aan kom ? Ik kreeg dit apparaatje via een familielid die in verwachting was. Bij een bezoek aan een winkel voor babyartikelen bleek er een apparaatje te zijn die geluiden maakte die kennelijk geruststellend voor de baby zijn. Het is een klein wit kastje , 8 x 8 x 3 cm , waarop vermeld staat “Music Light Sleep machine”. Ik heb hier heel veel aan, dus wellicht dat dit voor anderen ” lotgenoten” ook verlichting kan geven. Voor de prijs hoeft U het niet te laten Het zal zijn ca. 14 euro kosten. Wellicht hebt U er wat aan . Ik ben benieuwd wat de bevindingen van anderen zijn. Groet Jens Sirvas.

 19. Wat een duidelijk, begripvol en herkenbaar artikel.
  Ik vind hier meer informatie dan bij de kno arts. Daar kreeg ik alleen de conclusie; u hebt tinnitus en daar moet u mee leren leven, niks aan te doen.
  Fijn om te lezen en ik ga ook zeker de boeken lezen.
  Bedankt

 20. Beste,

  Ik ben 29 en werd vier weken geleden na een heftige duizeligheidsaanval doof wakker. Inmiddels is het gehoor ietwat teruggekomen, maar heeft plaats gemaakt voor oorverdovende tinnitus. Ik heb van de kno arts prednison gekregen en er zijn scans gemaakt maar het is nog onduidelijk. Ik word zo wanhopig van dit plotselinge lawaai. Ik had al een gehoorapparaat, want twee jaar geleden merkte ik dat ik slechter was gaan horen, maar ik ben bang dat het juist de tinnitus aanwakkert. Werkt het om in luide omgevingen een oordop in te doen? Ik begin echt wanhopig te worden (ook last van slaaptekort) en hoor graag of er een expert is in Nederland om alsnog een (juiste) diagnose te krijgen.

 21. ik ben 62 jaar oud en heb ik Zikte van Maniere / Tinitus al 20 jaar. Gehoor verlies, oorsuizen dat zijn met de dag steeds sterker en sterker. Van huisarts en KNO arts heb ik mededeling: het is zo ,geen medicatie, geen behandeling. Ik heb echt hulp nodig….

  • Overweeg eens afspraak bij van Linschoten Specialisten en vraag naar
   Mw.Dr. A.M Lo Galbo, een van NL beste specialisten voor draaiduizeligheid en oorsuizen. Zit in een vd van Linschoten Specialisten lokaties.

   Mvg, Ton

 22. Sinds oktober 2018 heb ik tinnitus en hyperacusus. De afgelopen 2 jaar is het erger geworden. Een burn-out ten gevolge van dit alles en ik ben er arbeidsongeschikt door geraakt. Mijn werk in de gehandicapten zorg werd onmogelijk. Ik word steeds hopelozer omdat het mijn hele zijn beïnvloed, terwijl ik dit niet wil, maar het gebeurt wel.
  Het gebruis en gesis en een overkill aan geluiden, beperkt mij in alle facetten van het dagelijks leven.
  Ik heb professionele hulp maar ervaar iedere dag dat ik als het ware overleef ipv leef.

 23. hallo allemaal, ik had geen idee dat er roch zoveel mensen zijn met een piep.. ik heb gen stress, maar heb sinds 3 maanden, na ineens flauwvallen een hoge piep in mn hoofd, eerst was het alleen de piep, maar na 3 weken werd de piep harder en hoger en kreeg ik er heftige hoofdpijn bij, waar ik dus moeilijk van kan slapen De piep zit niet in mn oren, en met mn oren is ook nix mis.., maar de piep zit hoger ik het hoofd.. in de hypofische of pijnappel klier.. ik kan hier weinig over vinden… heeft u een idee wat dit kan zijn.. ben door de dokter naar de neuroloog door gestuurd, maar daar is nog een wachttijd van 8 weken… de nachten en het slapen is het vervelends

  • Ik heb precies hetzelfde sinds 3 maanden, het zou ook met hormonen te maken kunnen hebben, althans dat is wat ik hier en daar op internet heb gevonden.

  • Ik heb precies hetzelfde sinds 3 maanden, het zou ook met hormonen te maken kunnen hebben, althans dat is wat ik hier en daar op internet heb gevonden.

 24. Een familielid heeft oorsuizen 9000 hertz op de achtergrond , op de voorgrond luide stereo. Hij heeft last als hij kauwt of bijt ,dat het verandert van toon. Zijn gezicht wassen kan ook hinderlijk zijn. Geluiden kunnen zeer ondraaglijk zijn.
  Momenteel zeer moe omdat hij geen slaaprust heeft. Angst en stress komen er ook nog bij. Hopelijk is dit tijdelijk !

 25. Beste,

  Ik heb sinds een maand last van oorsuizen in het linker oor.
  Ik ben een persoon met veel angst en stress.

  Ik maak mij ook over alles en nog wat zorgen , zoals nu met met het constante oorsuizen.
  Wat kan ik doen ?

 26. Hoi,

  Een paar dagen geleden was ik behoorlijk gespannen, ik voelde me zeer akelig. Volgens mij als gevolg van een hoop negativiteit, teleurstellingen en ontevredenheid over mijn eigen leven. Ik werd in de nacht daarop plots wakker (rond 03:00/0:400 uur) met een harde pieptoon. Ik dacht gelijk aan tinnitus en was bang dat dit ook het geval zou zijn.

  Ik heb het, op het moment van schrijven, nog steeds, alleen heb ik overdag er minder last van. Als de avond valt dan kijk ik een beetje tegen op om te gaan slapen. Want als ik in bed lig en het is stil, dan valt de hoge pieptoon het meest op en het klinkt hard. Het is dan moeilijk om in slaap te vallen.

  Mijn gehoor is goed denk ik, heb niet te veel naar harde muziek geluisterd in mijn jongere jaren. Dus ik hoop dat het veroorzaakt is door een propje in mijn oor of door overmatig stress. Ik hoop daarom dat het probleem opgelost kan worden door een propje te verwijderen of te leren minder te stressen en dat dit tijdelijk van aard is.

  Ik ben iemand die veel heeft gestresst, maar ik had het zelf niet door.
  Ik had als gevolg van opeenstapeling van stress een paar jaar geleden op mijn werk een flinke burnout gehad. Ik werd sindsdien gevoeliger voor stress, al heb ik een hoop geleerd om geen zorgen te maken en minder te stressen, val ik onbewust toch weer in de val van stress.

  Wat ik iedereen zou aanraden, is echt niet te stressen, het is het niet waard om voor een mooi huis, auto of meer geld te stressen. Je gezondheid is het meest waardevolle bezit, dus wees zuinig. Ben je niet gelukkig met je werk, zoek dan iets anders, desnoods voor minder salaris. Je zult zien dat gelukkig zijn veel meer geeft in je leven dan geld.

  Ik hoop dat iedereen genezen word van tinnitus, want ik begrijp jullie en voel jullie.

 27. Ik heb nu ongeveer 10 jaar tinnitus aan mijn rechter oor. Ik kon mij erin berusten omdat ik hem kon uitschakelen door mijn heup naar achteren te houden. Nu heb ik sinds een paar maanden ook tinnitus aan mijn linker oor die resoneert met bepaalde geluiden. Heel irritant want slaap al 8 jaar met airco en nu helpt dat soms niet meer. Want ook vreemd is, is het luisteren naar bineraul beats op youtube. Alpha waves of theta waves. Dan gaat het ook resoneren. Misschien zit daar het probleem wel, dat de hersengolven niet meer matchen.

 28. Hartklop in linker oor
  60 jaar geleden aan oor geopereerd, nieuw trommelvlies, niet helemaal dichtgegroeid en weinig verbetering gehoor. Altijd uitkijken met zwemmen en douchen, Aangepast oordopje helpt niet, vaak vocht achter het trommelvlies.
  De laatste jaren veel last van tinnitus, eerst piepend, hoge en lage toon tegelijkertijd, daarna constant muziek (musicofilie genaamd) al een paar jaar en de laatste tijd de hartklop er bij, dus erg druk allemaal.
  Ik heb gemerkt dat ik bij slikken steeds een soort plopje achter mijn trommelvlies voel, waarschijnlijk buis van Eustacius. Ik vraag me af of bij een verstopte of geïrriteerde buis van E de tinnitus kan worden opgewekt. (Het is ook houdingsafhankelijk van de nek, (arthrose) en stress uiteraard). Ik ben 72 jaar. Huis- en oorarts konden niets vinden.

 29. Sinds 15 november 2020 heb ik last van een continue hoge piep in mijn hoofd en daarbij links een fluittoon en rechts ook. De huisarts adviseerde een gehoortest, waaruit bleek dat ik geen gehoorschade heb. Vervolgens naar de kno arts, die evens bevestigde dat ik geen gehoorschade heb en nadat hij mijn oren onderzocht had, concludeerde dat er weinig aan te doen is. Ik voel me niet gehoord in mijn klachten. De tinnitus heeft een grote impact op mijn leven. Het is nooit meer stil. Ik ga op eigen onderzoek uit naar behandelingen die de klachten kunnen verminderen.

 30. Sinds december ’20 last van oorsuizen. Aan de kno arts had ik helemaal niks. Wel een scan van mn hoofd gemaakt maar daar was ( gelukkig) niks op te zien. Leer er maar mee leven. Ik ben gaan zoeken naar tinnitus in combinatie met nekklachten. Al jaren last van mijn nek en kaken. Ik ben terecht gekomen in Utrecht bij een chiropractor die heel veel ervaring heeft met patiënten met tinnitus. Ik ben nu 5 keer “gekraakt. Ik had een blokkade van af mijn nek tot en met onderrug. Zelf ook yoga oefeningen speciaal voor nek/ schouders gaan doen. Ik ben in 5 weken een ander mens geworden. Rugklachten zijn verdwenen en mijn nek kan ik ook weer normaal bewegen. Het gezoem in mijn hoofd is vrijwel verdwenen, meestal alleen snachts maar als ik dan goed ontspannen ga liggen, verdwijnt het. Ik merk dat ik het gezoem kan beïnvloeden. Ik merk ook dat wanneer ik spanning ervaar, en dus m’n nek ga aanspannen het gezoem in alle hevigheid terug komt.
  Ik zorg nu voor veel meer rust momenten en doe iedere dag yoga oefeningen.

  • Hi Ingrid, zou ik mogen vragen bij welke chiropractor je in behandeling bent geweest en welke oefeningen je doet? Groetjes Jane

  • Ha Ingrid,

   Jouw tinnitus in combinatie met nekklachten is voor mij heel herkenbaar, ik zou heel graag willen weten bij wie je behandeld bent en welke Yoga oefeningen voor jou werken. Groet Henriette

 31. Hoi allemaal, ik heb sinds de zwangerschap van mijn oudste in 2018 pulserende tinnitus. Ik hoor de hele dag mijn hartslag in mijn rechteroor en ik mijn oor is ook vaak gevoelig, dan kan ik dit oor bijna niet aanraken.

  Ik ben bij de KNO arts geweest en ik heb uitvoerig onderzoek gehad, maar ik kom er niets verder mee. Met mijn gehoor zelf is ook niets mis en het is volgens mij ook niet stress gerelateerd. Zijn er mensen die ook zoiets hebben? Zo ja, dan zijn alle tips welkom! Ik sta ook open voor operaties.

 32. Hallo…vanmorgen een laatste onderzoek ( CT-scan ) gehad, hiervoor een echo en MRI-scan! Met dit alles geen steek opgeschoten, alles ziet er prima uit vlgs KNO – arts en Vaatchirurg. Dus 🤷🏼‍♀️. Heb 24/7 last van enorme ruis (gaskraan) en vooral ook s’nachts met kloppen vh hart erin. Wordt er wakker van met enorme druk in mijn hoofd en elke morgen een neusbloeding. Word hier niet vrolijk van 🤦🏼‍♀️
  Maar merk dat ik niet de enige ben 🙇🏼‍♀️

  • Hallo Elles,
   Ik heb nu 1,5 jaar last van geruis gesuis gekrekel in mijn linkeroor.Niets te zien op de MRI scan.Als ik wat dichter bij Enschede zou wonen zou ik graag een traject volgen bij de tinnitus academie.Ik ontvang hun nieuwsbrief en ben onder de indruk.Ik hoop voor je op beterschap want ik ervaar het ook als een heftige aandoening.

   • Inmiddels heb ik geïnformeerd bij de tinnitus academie.
    Een 3 daags traject dat is inclusief kost en inwoning en minimaal 4 deskundigen die je begeleiden kost schrik niet.
    € 3.250,-

 33. heb sinds 2 jaar tinnitus in linker oor met af en toe tikken in re oor idd onderzoeken gehad bij de KNO maar daar kwam niets uit.
  Momenteel zit ik met een burn-out thuis en dit is geen stress van een jaar maar van jaren…. het eerste jaar was verschrikkelijk ik wilde mij zelf van het leven beroven zo hard en intens was de piep.
  Gelukkig kreeg ik van mijn Huisarts slaapmedicatie en deze helpen tot de dag van vandaag prima.
  na een jaar werd het wat rustiger en hoe verder de tijd verstrijkt en ik beetje bij beetje aan mijn burn-out werk heb ik zo gemiddeld 3/4 keer in de week een piep soms hard soms zacht en zelfs dagen dat ik het niet hoor maar als ik mijn hoofd beweeg hoor ik altijd een suis maar hoor geen piep dit houd mij op de been gelukkig maar.
  En wat ik niet begrijp is dat we overal onderzoeken voor hebben voor allerlei ziektes
  en begrijpelijk nu zullen die er uiteraard ook voor tinnitus zijn maar geen enkel therapie helpt( ja leren omgaan met).
  Weet dat bijv kanker heel erg is maar dit is net zo erg al zullen sommigen zeggen dat je aan tinnitus niet komt te overlijden maar het is een last en hel die sommigen 24/7 met zich meedragen om gek van te worden!!
  Hoop in de toekomst op meer onderzoeken mn op neuro stimulatie.

  • welke slaapmedicatie kreeg je dan

 34. Ik heb in mijn rechteroor een irritante klop die NIET gelijk op gaat met mn hartritme.
  In mn linker oor nergens last van maar daar zit een gaatje in het trommelvlies waardoor de druk misschien weg kan….??

 35. Ik reageer eigenlijk nooit op websites, maar wilde even een compliment geven voor de duidelijke info en het filmpje. Heel helpend!

 36. Ik ben 49 jaar en heb sinds enkele jaren oorsuizen linkeroor. Lijkt als suizen, ruis of krekelgeluiden. Soms heb ik dan wel het gevoel dat ik in het zuiden van Frankrijk zit. Maar inderdaad. Je kan er gek van worden. Gelukkig kan ik er nog redelijk goed mee omgaan en ben ik er me niet altijd van bewust maar toch. Stress is zeker een factor. Na een dagtaak op mijn bureau is het veel erger en als ik op vakantie ben dan heb ik soms van tiens, is die nu weg, maar dat is natuurlijk niet zo. Degene die de oplossing vindt verdient de nobelprijs geneeskunde. Oorzaak bij mij: iets verminderd gehoor, niet veel, en zoals ik eerder zei stress verergert dit. Ik luister ook graag naar klassieke muziek en koop nog veel vinylplaten. Maar aandachtig luisteren naar muziek en naar het audiofiele van een vinylplaat verergert dit ook wel. Omdat ik geconcentreerd luister naar de muziek, hoor ik ook dit ruisen veel meer. Toch zou ik ook aanraden om zachtjes muziek op te zetten, zelfs met een oortje. Wandelen helpt ook. In de natuur. Je zou denken dat het dan stiller is en de ruis hoorbaarder maar ook dit is soms niet waar en is het minder. Dat is allemaal bizar ik weet het. Ik lees veel mensen die wanhopig zijn dus ik hoop dat dit een iets positiever noot is die kan helpen voor sommigen. Maar inderdaad, soms heb je werkstress, werkgeluiden van anderen die babbelen, muziek die opstaat en suizen en dan beslis ik soms om de muziek in mijn oortje af te zetten omdat er dan iets teveel geluid is en de ruis kan je niet afzetten. Tegenstrijdige geluiden van mezelf ik weet het. En inderdaad een windmolentje in de zomer laten draaien maskeert ook. Momenteel denk ik dat we vooral afleiding van het geluid nodig hebben. Als het echt teveel wordt probeer dan eens een app met ambient geluiden op je telefoon. …

 37. Ongeveer 8 jaar last van wanhopig makende tinnitus als gevolg van psychische en fysieke overbelasting in combinatie met gehoorverlies is de aanname. 2 maanden geleden een hartinfarct gehad (2 x hartstilstand) en geopereerd. (3 omleidingen.) Heel bizar, maar mijn tinnitus was na de operatie verdwenen! Ik heb recentelijk iemand gesproken met een zelfde ervaring na aneurysma en zuurstofgebrek. (Deze mw. is ook op het randje gered.)

  • Dag allemaal,
   1 kerstdag 3 jaar geleden dat het gekrekel begon.Ik probeerde van alles om er vanaf te komen.Accupunctuur,
   Bingo biloba.Ontspanningsoefeningen,
   Osteopaat. Misschien heeft het enigszins geholpen.Weet het niet.
   Nu doe ik niets meer en negeer ik het volkomen.Wel soms voor de nacht oordopjes die naar mijn gevoel de scherpe randjes er afhalen.Stukje kauwgom.Regelmatig ervaar ik bijna stilte.Het is er wel maar ik hoor het niet. Bv op.een feestje ,visite ,afleiding dus.Binnenkort krijg ik een nieuwe heup.Ik ga onder narcose en ben benieuwd hoe ik daarna mijn tinnitus ervaar.Ik wens iedereen veel sterkte.
   Inmiddels heb ik ervaren dat ik er goed mee kan leven.Hoop voor jullie hetzelfde.

   • Hoe gaat het nu met je

 38. Ik heb last van oorsuizingen vanaf mijn puberteit, nu ben ik 47. Ik het. ben al zo gewend aan geraakt dat ik het niet eens meer opmerk. Ik heb weleens dat erg suist. Maar dan ik het toch negeren. Ik heb er eigenlijk ook nooit onderzoek naar laten doen. Moraal van het verhaal. Er kan gewenning ontstaan zodat je het niet eens meer in de gaten hebt. Maar dat zal ook per persoon kunnen verschillen.

 39. Hoi Allemaal, Ik heb sinds 4weken last v aan een oorontsteking die maar niet overgaat.Nu heb ik ook een gescheurd trommelvlies erbij. En sinds een week 24/7 een harde brom in mijn rechteroor. Heb er verschrikkelijk veel last van en het maakt me heel erg onrustig ben bang dat het niet meer weg gaat.

 40. Zeg Moi,je hebt alle reden om naar een KNO arts te gaan.Wens je heel veel sterkte.

 41. Hallo,

  Ik heb regelmatig last van pulserende tinnitus. Mijn hartslag hoor ik dan in beide oren, soms zo erg dat het lijkt of mijn hoofd uitelkaar knalt.
  Duizeligheid en een zere nek heb ik helaas ook dagelijks. Mijn nek zat op drie plaatsen vast en is opgelost door een manuaal therapeut. Ik hoopte dat de tinnitus en duizeligheid daar van zouden overgaan maar helaas.
  Kunnen mijn klachten dan toch allemaal komen van stress???

 42. Hallo, na een door oorsmeer zeer verstopt en pijnlijk oor, en het daaropvolgende uitspuiten door de dokter heb ik aan mijn rechteroor suizen en piepen overgehouden. Na uitspuiten was mijn trommelvlies in orde. Ik heb het nu twee weken en ik ben bang dat ik er niet meer vanaf kom. Er kan een sterke stressfactor in zitten, want ik zat al een paar maanden thuis met een burn-out. Behalve een hoge piep (vooral savonds) en gesuis/gesis heb ik ook regelmatig pijn in mijn oor (vooral snachts). Ik denk in het middenoor. Mijn huisarts wijt het aan stress en denkt dat het wel weg zal gaan, maar ik ben er niet gerust op.
  Kan het lang aanhoudende piepen ook pijn in het midden-oor geven? Ik heb het idee dat geluiden gedurende de dag de piep erger maken. Als ik ’s ochtends wakker wordt zijn mijn klachten (vrijwel) weg, maar na een paar uur begint het weer.

  • Beste Erik, vervelend te vernemen dat je last hebt van tinnitus. Het komt wel vaker voor dat mensen na het uitspuiten (veelal tijdelijk) last van tinnitus hebben. Zoals je aangeeft kan het ook de stress / burn-out zijn die een grote rol erbij speelt. Zeker omdat het ook in de ochtend even helemaal weg is. Mogelijk zijn niet de geluiden overdag de reden voor de toename maar andere factoren zoals de extra mentale belasting (en of zorgen, druk maken etc.). Natuurlijk is het ook altijd goed om je gehoor te laten testen. Slechthorendheid (ook in geringe mate) kan aanleiding zijn tot tinnitus en bijdragen aan de mentale overbelasting. Het kan dus een combinatie van factoren zijn die de mentale overbelasting zodanig groot maken dat de tinnitus op de voorgrond komt. Verminderen ervan door ontspanning (stress) of het dragen van een hoortoestel (bij gehoorverlies= minder luisterinspanning en een lichamelijk goede conditie, kunnen bijdragen aan vermindering van de tinnitus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Verlaging eigen risico zal voor toename vraag naar hoorzorg leiden

23 mei 2024 | Het plan van de nieuwe regeringspartijen PVV, VVD, NSC en BBB om het eigen risico [...]

Bebird oorcamera voor inspectie en schoonmaken van het oor. Is het veilig? | Review

20 mei 2024 | Via diverse webshops zijn meerdere types van de Bebird oorcamera te verkrijgen. De Bebird is [...]

Widex SmartRIC: nieuwe L-vormig vormgeving zorgt voor beter verstaan | Review

17 mei 2024 | Deze week introduceerde Widex op haar hoofdkantoor in Denemarken het nieuwe Widex Smart RIC hoortoestel [...]

Sony verbetert toegankelijkheid voor mensen met een beperking, ook voor slechthorenden

16 mei 2024 | Sony presenteerde vandaag in Hoofddorp op de Global Accessibility Awareness Day verschillende producten en functies [...]