Tinnitus: een symptoom van mentale overbelasting

29 november 2017
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 4 min

Tinnitus kan gezien worden als een symptoom van mentale overbelasting en komt voort uit een alsmaar aanhoudende overactiviteit van de hersenen. De oorzaak van de overbelasting kan op het gebied van gehoorverlies, lichamelijk conditie verlies of psychische overbelasting liggen. Ook kan het een combinatie van deze factoren zijn. Dat is te lezen in een artikel in The International Tinnitus Journal van de hand van Neuropsycholoog Olav Wagenaar. Het model vormt ook de basis van Wagenaars boek ‘Eerste Hulp bij Oorsuizen’.

tinnitus model
Projectie van de tinnitus theorie in een model

Overbelasting door gehoorverlies

Bij veel mensen met tinnitus is het een symptoom van mentale overbelasting (1) door gehoorverlies. Wanneer iemand slechthorend is, zal hij of zij zich in moeilijke situaties moeten inspannen om nog goed te kunnen horen. Immers de hersenen moeten onvolledige informatie die via het gehoor binnenkomt, aanvullen om er zo een samenhangend geheel van te maken. Als dat zodanig gebeurt dat de hersenen daar niet al te veel inspanning voor hoeven te leveren en dit ook geen spanning te weeg brengt, zal dat niet direct als tinnitus hoorbaar zijn.
Om de mentale belasting door gehoorverlies te verminderen kunnen hoortoestellen soelaas bieden.

Bijkomende onzekerheid of angst

Slechthorenden kunnen onzeker of angstig zijn door hun slechthorendheid. Ze kunnen zich de hele tijd afvragen of ze het allemaal wel goed hebben verstaan, zelfs op momenten dat ze het wél goed hebben meegekregen.
Hierdoor kunnen ze flink op hun tenen gaan lopen in sociale situaties. De compensatie door de hersenen gebeurt dan op een te intensieve manier. De onzekerheid en angst in combinatie met het gehoorverlies is dan hoorbaar als tinnitus. Dit verklaart tegelijkertijd waarom er mensen zijn die wél slechthorend zijn en daarbij geen tinnitus ervaren.

Ontstaan van gehoorverlies

Gehoorverlies kan plots of geleidelijk ontstaan. Plots gehoorverlies kan ontstaan bijvoorbeeld door een hard geluid zoals een knal (vuurwerk, rotje, vuurwapen), een harde klap tegen het hoofd of een klap tegen het oor. Gehoorverlies kan ook geleidelijk ontstaan. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij het ouder worden, door erfelijke factoren of door (bijna) dagelijkse blootstelling aan muziek of lawaai. Dat laatste doet zich vaak voor bij beroepsmusici of werknemers in de bouw. Ook kunnen andere oorzaken aan een gehoorverlies ten grondslag liggen, zoals bijvoorbeeld een oorprop of de ziekte van Ménière.

Bezoek KNO-arts eerste stap

Een bezoek aan de huisarts en of KNO-arts altijd de eerst aangewezen stap. Een KNO-arts zal nagaan hoe u de tinnitus waarneemt (één oor of beide oren; continu of met hartslag of ademhaling samen; constant of klikkend), hoe het is ontstaan (plots of geleidelijk) en zal nagaan of er andere oorklachten, neurologische klachten of klachten aan nek of kaak zijn. Ook zal uw KNO-arts vragen naar uw medische voorgeschiedenis en medicijngebruik en hoe het met uw algehele lichamelijke conditie gaat.

Overbelasting door verminderde lichamelijke belastbaarheid

Een andere oorzaak van overbelasting die tot tinnitus leidt, kan voortkomen uit een geringe lichamelijke belastbaarheid (2). Dit kan komen door een slechte conditie bijvoorbeeld door ziekte, uitputting, slaapgebrek, het gebruik van medicijnen, narcose maar ook door veelvuldig en langdurig alcohol- of drugsgebruik.

Overbelasting met een psychische oorzaak

Mentale overbelasting kan ook ontstaan door psychische overbelasting (3). Denk hierbij bijvoorbeeld aan een psychisch trauma (bijvoorbeeld ongeluk, bedreiging of door trauma’s in de jeugd), relationele spanningen, stress op het werk (overspannen of burn-out), slaapgebrek, langdurige zorgen over iemand of langdurig zorgen voor iemand. Ook kan psychische overbelasting ontstaan wanneer iemand jaren achtereen zich inzet voor anderen of zijn best doet om bijvoorbeeld de ideale werknemer, echtgenoot, vader, moeder, vriend of vriendin te zijn, zonder daarbij te luisteren naar eigen behoeftes. Hierbij kan ook problematiek in de jeugd ten grondslag liggen.

Combinatie van factoren

Tinnitus kan ook ontstaan door een combinatie van twee van bovengenoemde factoren of door alle drie de factoren. Zo kan iemand een geringe vorm van slechthorendheid hebben, die voor enige extra inspanning zorgt bij het verstaan. Wanneer dan bij een gelijkblijvend gehoorverlies de lichamelijke belastbaarheid afneemt (combinatie factor 1 en 2) of wanneer er psychische overbelasting ontstaat of toeneemt (combinatie 1 en 3), kan er wél tinnitus ontstaan. De slechthorendheid alléén is op zich dan onvoldoende om tinnitus te ervaren, maar de combinatie van factoren wél.
Ook kunnen alle drie de factoren gezamenlijk een rol spelen. Wanneer psychische overbelasting ervoor zorgt dat tinnitus ontstaat dan is het zaak dat de behandeling zich ook daarop richt.

Samengevat

Tinnitus kan ontstaan door overbelasting door één van de volgende factoren óf door een combinatie daarvan:

 • Gehoorverlies
 • Geringe lichamelijke belastbaarheid
 • Psychische overbelasting

Stress als gevolg van tinnitus

Als er eenmaal sprake van tinnitus dan kan de tinnitus op zichzelf weer stress opleveren en voor extra mentale belasting zorgen. De tinnitus kan bijvoorbeeld als bedreigend worden ervaren. Er is in dat geval sprake van een emotionele reactie op de tinnitus. Zo kan er angst bestaan dat de tinnitus niet meer overgaat. Ook kan men bang zijn dat de tinnitus blijvende invloed heeft op het werkzame leven (‘kan ik straks nog wel werken’) of op het privéleven (‘Ik ben straks geen leuke echtgenoot en vader meer’). De bedreigingen die worden toegeschreven aan de tinnitus, zullen de tinnitus op hun beurt weer erger maken. Dat geldt ook wanneer men zich hopeloos en machteloos gaat voelen door de tinnitus.

model tinnitus inclusief secundaire respons

Conclusie

Voordat tinnitus ontstaat of erger wordt is er sprake van een vorm van overbelasting (stress). Deze kan op het gebied liggen van 1) gehoorverlies, 2) geringe lichamelijke belastbaarheid of 3) psychische overbelasting of door een combinatie daarvan. Belangrijk is het om bij de aanpak van tinnitus na te gaan op welk gebied de zogeheten ‘triggers’ van de tinnitus liggen. Vervolgens is het van belang te kijken waar de behandeling van tinnitus zich op moet richten. Wanneer er sprake is van emotionele reactie op de tinnitus die stress veroorzaakt en de tinnitus negatief beïnvloedt, zal ook daar de behandeling zich op richten.

In onderstaande video wordt het bovenstaande model uitgelegd.


Dit artikel is mede tot stand gekomen naar aanleiding van reacties in de facebook groep Eerste Hulp bij Oorsuizen. Deze facebookgroep is opgericht door de auteur van dit artikel psycholoog René van der Wilk. Samen met ervaringsdeskundige Ludo Kerkhofs, neuro-psycholoog Olav Wagenaar en audioloog Carlo Habets geven zij daar informatie, antwoorden op vragen en ondersteuning.

Wilt u de tekst van dit artikel bewaren of delen met een ander? Download als PDF

Het model staat begrijpelijk uitgelegd in het zelfhulpboek: ‘Eerste Hulp bij Oorsuizen’,

Olav Wagenaar heeft over het tinnitus model een wetenschappelijk artikel geschreven in 2010.
A Cognitive Model of Tinnitus and Hyperacusis; A Clinical Tool for Patient Information, Appeasement and Assessment 
Author(s): Olav Wagenaar, Marjan Wieringa, Hans Verschuure

Reacties (32)
 1. Wat een duidelijk, begripvol en herkenbaar artikel.
  Ik vind hier meer informatie dan bij de kno arts. Daar kreeg ik alleen de conclusie; u hebt tinnitus en daar moet u mee leren leven, niks aan te doen.
  Fijn om te lezen en ik ga ook zeker de boeken lezen.
  Bedankt

 2. Ik ben 73 jaar en heb al ruim twintig jaar suizen en sissen in beide oren. De eerste tien jaar bleef het vrij constant en gaf geen problemen. Nu wordt het met de jaren steeds luider. Vooral als ik onverwacht een hard geluid heb gehoord gaat de tinnitus meteen luider, wat een dag tot weken kan aanhouden. Ook is niet iedere dag hetzelfde. Sommige dagen resoneert het gesis mee met geluiden die ik hoor, zoals praten. Er zijn nog wel dagen dat ik denk hier mee wel oud te kunnen worden, maar ook dagen dat ik vrees voor de nabije toekomst. Ik ga al niet meer zonder oordoppen het verkeer in. Thuis wordt er soms krampachtig opgelet of er niet te hard met pannen gerinkeld wordt of een potje opengetrokken. Sinds een half jaar heb ik gehoorapparaten wegens gehoorverlies van 35 dB. In het begin leek het de tinnitus positief te beïnvloeden. maar nu helemaal niet meer. Slapen ging meestal wel goed, maar de laatste tijd zijn er nachten dat ik er een tijdje wakker van lig.
  Is dit verloop herkenbaar voor anderen?

 3. Door deze site begrijp ik nu eindelijk meer van mijn tinnitus en hyperacusis, veel dank hiervoor! Sinds 3 jaar heb ik veel stress door Niet Aangeboren Hersenletsel. Dat heeft mijn leven op z’n kop gezet. Ik ben hierdoor heel snel overstresst en dan krijg ik tinnitus. Als ik dan niet snel in rustiger vaarwater kom dan krijg ik ook last van hyperacusis. Dat laatste vind ik echt heel vreselijk. Ik had al wel de indruk dat ik hier zelf een zekere mate van invloed in heb, door stress en overbelasting te mijden, maar op deze site vind ik nu de bevestiging en dat is erg fijn!

 4. Wat een fijn en herkenbaar artikel. Ik heb sinds augustus 2018 tinnitus, een flinke pieptoon in mijn hoofd. De oorzaak zit hem in psychische en lichamelijke overbelasting. Ik heb ook gehoorverlies maar mi komt dat door de tinnitus en niet andersom. Sinds een half jaar heb ik ook nogal last van geheugenverlies. Ik vraag mij af of dit iets met tinnitus te maken kan hebben. Soms denk ik dat er door de piep in mijn hoofd minder ruimte is in mijn hersenen om dingen goed op te nemen. Zou dat kunnen?

  • Beste Els, fijn dat je het artikel waardeert. Zoals je schrijft kan lichamelijke en psychische overbelasting zorgen voor tinnitus, zeker als er ook een klein gehoorverlies aanwezig is. Natuurlijk kan geheugen verlies meerdere oorzaken hebben. Overbelasting (lichamelijk, psychisch of door gehoorverlies) kan er zeker voor zorgen dat we tijdens het luisteren informatie minder goed opslaan. Wat niet of niet goed is opgeslagen is natuurlijk ook niet of minder goed terug te vinden. Ik zou je aan willen raden om toch ook je gehoor te laten testen en als er sprake is van gehoorverlies een hoortoestel te testen, ook als het gehoorverlies nog niet ernstig genoeg is om in aanmerking te komen voor een hoortoestel. Dat kan overigens vrijbijvend. Een audiologisch centrum kan je daarbij goed adviseren. Mocht je je zorgen maken over je geheugen is het natuurlijk altijd goed dat te bespreken met je huisarts om zo andere oorzaken uit te sluiten.

 5. mag je bij lichte tinnitus nog oortjes in doen op een heel laag volume en niet te lang ?

  • Beste Chris, Je kunt prima luisteren naar je oortjes op een normaal volume. Als er gehoorschade is of tinnitus door gehoorschade of door een andere oorzaak, loop je geen extra risico bij het luisteren naar muziek op een normaal geluidsniveau (dus niet te hard). De meeste muziekspelers zijn vandaag de dag begrensd. Dit kun je nakijken op internet of dit geldt voor jouw telefoon of muziekspeler.Wel kan het zijn dat na het luisteren van muziek de tinnitus wat prominenter aanwezig is. Dat kan komen doordat de tinnitus een tijdje gemaskeerd is door de muziek en dat het meer opvalt, maar ook dat het een reactie van het gehoor (en/of hersenen) zijn op de muziek of het lawaai. Ik hoor van mensen met tinnitus met regelmaat dat ze na een feestje soms een paar dagen meer tinnitus ervaren, maar dat het ook weer minder wordt. Voorzichtigheid met hard geluid en muziek is natuurlijk wel aan te raden. Zeker bij het frequent bezoeken van dancings en concerten is gehoorbescherming belangrijk. Met vriendelijke groet, Rene van der Wilk

 6. Ik heb een vraag. Kan tinitus ook gepaard gaan met pijn? Ik heb sinds 2011 last van een hoge toon en dit gaat gepaard met pijn. Bij langdurig en veel omgevingsgeluiden dan krijg ik een heftige pijnaanval in her hoofd. Het wordt ondragelijk gewoon. Zijn jullie ook bekend met dit verschijnsel? Dus de combinatie van tinitus en pijn.

  Bij voorbaat dank.
  Mvg

  • Hard geluid kan een pijnsensatie te weeg brengen. Mogelijk heb je naast tinnitus ook een overgevoeligheidsklachten waardoor je geluid al snel als te hard ervaart. Ik raad je aan met je klachten naar een audiologisch centrum te gaan voor nader onderzoek.

 7. Ik heb een aantal jaren last van een hoge piep in mijn beide oren. Mij is altijd verteld dat er geen behandeling mogelijk is. Ik ben nu onder behandeling bij een accupuncturist, maar bemerk eigenlijk niets. Het lijkt erop dat het de laatste twee jaar een stuk erger is geworden. Soms word ik wakker van de piep in mijn oor.
  Ik ben 58 jaar en misschien dat de leeftijd er ook wel aan meewerkt dat het geluid steeds prominenter aanwezig blijkt te zijn.
  Ik begin zo langzamerhand hopeloos te worden, nooit rust in mijn hoofd……
  Gaat mijn werk er straks onder lijden, ( ik werk in het voortgezet onderwijs, dus elke dag veel “geluid” om mij heen. Ik ben er zelfs bang voor dat ik in de ziektewet beland. Ik denk dat 5 jaar geleden het ernstiger is geworden, na een rampjaar in mijn privéleven. ( veel mensen om mij heen kwijtgeraakt, mijn partner een cva), uiteindelijk ruim een half jaar thuis gezeten met een burn-out.
  Ik zou zo graag iemand willen vinden die mij van mijn piep in mijn oor zou kunnen afhelpen……

  • Beste Bouwe, vervelend te horen dat je zoveel last ervaart van je tinnitus. Er is niet direct een medische behandeling voor tinnitus die het symptoom een, twee, drie wegneemt. Wel is er een goede behandeling mogelijk om de tinnitus beter beheersbaar te krijgen. Je kunt voor behandeling terecht bij een van de audiologische centra of bij de GGMD. Ook zijn er psychologen met voldoende kennis van het probleem die je verder kunnen helpen. Via je huisarts kun je daar een verwijzing voor vinden. Met vriendelijke groet, Rene

 8. Ik denk dat een belangrijke trigger wordt vergeten en dat zijn hormonale veranderingen bij de vrouw. Veel vrouwen tussen de 40 en 60 krijgen hier in meer of mindere mate last van, hormoontherapie kan hier ook weer invloed op hebben. Tinnitus kan ook bij migraine horen. Stress wordt vaak genoemd omdat we het niet weten.

  Andere belangrijke oorzaken kunnen zijn het gebruik van antidepressiva, bloeddrukverlagers en andere medicatie.

  • Ook dit is zeker een mogelijke oorzaak van tinnitus. Er zijn veel mogelijke lichamelijke oorzaken voor tinnitus. Mentale overbelasting kan dan ook komen door lichamelijke problemen en conditieverlies. Dat valt onder de linker cirkel. Hormoontherapie kan de kans op slechthorendheid vergroten en daarmee ook de kans op tinnitus (zie: https://www.hoorzaken.nl/nieuws/overgang-hormoontherapie-en-slechthorendheid/)

 9. Tinnitus en hyperacasus kunnen ook restverschijnselen zijn van bacreriele hersenvliesontsteking (in mijn gebal pneumokokken 12 jaar geleden).

  • Dat is naar. Ook lichamelijk conditieverlies door ziekte kan mentale overbelasting geven. Er is dan veel energie nodig voor herstel waardoor andere processen meer moeite kosten.

 10. Ik heb al tientallen jaren last van een voortdurend geruis en ik weet bijna zeker dat dit juist door stressen trauma’s uit het verleden is ontstaan .
  In deze decembertijd wordt het altijd overheersender en als er meer lawaai( gepraat. muziek ,straatrumoer enz) is lijkt het wel of mijn geluid erboven uit wil komen.
  Is dat herkenbaar. Meestal wordt ervaren dat geluid van buiten de tinnitus overstemd. bij mij is het andersom dus.

  • Tinnitus kan inderdaad worden veroorzaakt door psychische problematiek. Ik hoor vaker van cliënten dat wanneer de tinnitus op zijn ergst is, het als harder wordt ervaren dan de geluiden van buiten. Het stoort dan ook flink bij het verstaan.

 11. Ik heb sinds anderhalve week een piep on mijn rechter oor. Heel soms was het heel even weg. Ik ben doorverwezen naar de kno arts maar deze afspraak is pas 10-12
  Ik heb het afgelopen jaar slecht geslapen doordat mijn baby bijna elke nacht wakker werd, soms een paar uur lang. Ook had ik steeds meer stress van de 2 oudere kinderen van 5 en bijna 3 jaar.
  Afgelopen nacht hoorde ik tijdens het slapen ineens een harde ruis. Ik wist niet waardoor. Mijn man (die expres voor mijn rust al beneden slaapt) zei dat ongeveer op dat tijdstip van mijn ruis onze baby huilde.
  Maar nu, iedere keer als ik ga liggen om even bij te slapen komt die ruis weer opzetten. Het is oorverdovend hard. Net dat ik een beetje gewend was om met een rustig muziekje in slaap te vallen met die piep krijg ik dit er overheen. Ik weet niet hoe ik nu moet gaan slapen. Als ik iets ga doen, bv in huis, zakt de ruis pas weg.

  • Beste Shannon, Het kan zijn dat, juist als je tot rust komt, de tinnitus erger wordt. De stress lijkt er dan uit te komen. Dat zie je ook bij mensen die altijd hoofdpijn in het weekeinde hebben na een drukke week werk of steevast ziek worden tijdens de vakantie. Zo te horen ben je flink overbelast door het slechte slapen. Dat kan ook een mogelijke een (mede) oorzaak zijn van je tinnitus. Ik hoop dat je bezoek aan de KNO arts je meer duidelijkheid heeft gegeven in de oorzaak.
   Afleiding zoeken door dingen te gaan doen kan helpen om de tinnitus even niet te horen. Wees daar echter voorzichtig mee: Uiteindelijk kan te veel activiteit juist weer zorgen voor nog meer lichamelijk conditieverlies en daardoor weer meer tinnitus.

   Mochten je klachten nog steeds ernstig zijn zoek dan hulp bij de GGMD.nl of bij een audiologische centrum, bij Insentis of bij een psycholoog met kennis van tinnitus.

   Met vriendelijke groet,

   Rene van der Wilk
   Hoorzaken

 12. Is deze info ook in andere talen beschikbaar? Ik ben speciaal veinteresseerd in het arabisch.

  • De site Hoorzaken is alleen beschikbaar in het Nederlands.

 13. Humor, voor mij dan in ieder geval!
  Ik heb al enkele dagen oorsuizen, echt wel heftig en aanhoudend. Wel eens eerder last van gehad maar niet aanhoudend. Veel gegoogled, en zo kwam ik ook hier op deze site, nu dus.
  Bovenstaand bericht gaf me hoop.
  Terwijl ik dit alles lees knik ik mijn hoofd naar voren om op mijn arm te leunen; je kent het wel.
  EN… het werd plots stil in mijn hoofd. Terwijl ik echt al; enkele dagen aanhoudend oorsuizen heb. Toch maar wel even naar de dokter. Houdingen van de nek zijn blijkbaar ook belangrijk en idd ms in combinatie de bloedsdruk.
  Met vriendelijke groet, Hans

 14. Hallo, ik ben een man van 33 en heb oorsuizen overwonnen. Stress is de oorzaak geweest. Omdat ik een periode heb gehad van wanhoop, probeer ik hier mijn verhaal te schrijven voor jullie allemaal.

  Ik heb al een jaar of 9 mijn eigen bedrijf met personeel in de autobranche. Het begon een paar jaar geleden bij mij dat ik thuis in bed een lichte suis hoorde. Het werd steeds erger en met een paar maanden was ik wanhopig op zoek naar een oplossing.

  Die was er echter niet. Niet uitgaan, gehoorbescherming, geen viagratjes meer, geen drank, niet roken maar sporten was de tip van de dokter. Het hielp echter niets. Sterker nog, op de sportschool zware schouderoeffeningen doen maakte de situatie veel erger. Slapeloze nachten hield ik er aan over. Mijn hoogtepunt van oorsuizen was dat ik snachts wakker werd van me eigen oorsuizen!

  Op een bepaald moment begon ik een nieuw bedrijf naast me bestaande. Ik werkte voor 6 maanden thuis in een ontspannen sfeer met enkele vrienden. De autozaak bleef voor wat het was en ik bouwde dat geleidelijk af. Het was zo erg dat ik bijna mijn huurcontract wilde afzeggen waarbij een wonder gebeurde. Ik besefte dat mijn oorsuizen totaal weg was gevallen. Helemaal stil.

  Toen begon ik de oorzaken te zoeken die dit tot gevolg hadden.
  Bij de autozaak had ik constanste druk; autos zoeken, snel ophalen, veel bellen, snel dit, snel dat, veel onderweg, 6 dagen constante druk.
  Ik had helemaal niet door wat dit met mij deed. De stress was als een schaduw die ik veroorzaakte, ook om mij heen. Maar ik zag dit als normaal.

  Wellicht zit jij ook in een stressvolle omgeving maar je hebt dit helemaal niet door. Probeer er totale afstand van te doen. Zoek nieuw werk. Ga er volledig uit. Het zal echt helpen!
  Met wen weekje weg of een yoga of sportavondjes zal het niet lukken namelijk.

  De grap is nu dat ik de nieuwe onderneming ben gestopt en weer verder ben gegaan met de auto’s. En ja, het oorsuizen is teruggekomen. Alleen in mindere mate. Ik weet nu waardoor het komt en hoe ik het totaal weg kan krijgen. Dat geeft mij al zoveel rust dat ik ermee kan leven.

  Enkele tips die ik nog heb:
  Als ik een dag sigaretten rook: is me oorsuizen heel sterk in de avond.
  Meer dan 2 koffie geeft hetzelfde effect. En ben gestopt met zwaar trainen en hardlopen. Ik merkte dat als ik me lichaam onder druk zet met gewichten of hardlopen dan was het oorsuizen sterker. (schouderoeffeningen zijn fataal en kosten mij 2 weken extreme oorsuizen)

  Ik hoop dat ik jullie kan helpen hiermee.

  • Lijkt erg veel op mijn klachten, ik denk dat ik aan jouw reactie veel ga hebben…p.s ik lees deze net nadat ik net mijn situatie uitlegde op dit forum. Zie mijn reactie van 24-12-2019

 15. Waarom zijn er zoveel medici met verschillende standpunten?Of het aan de cortex /conditie cq gehoorverlies ligt?
  Denk aan dhr de Ridder (neuroloog)België. Duidelijk dat het een hersenstam aangelegenheid is.1 ding is zeker en totaal eens met Olav W . Je moet in de 3 eenheid conditie/gehoorverlies/mentaal gezond zijn om je Tinnitus te verminderen cq te laten verdwijnen.

 16. Ik heb nu twee jaar tinitus linker oor. Huisarts heeft me door gestuurd naar kno arts niets kunnen vinden wel iets gehoor afnamen net genoeg voor hoorapparaat met ruis er in voor maskeren, niet
  geholpen. Naar audioloog geweest in Alkmaar die mijn gehoortoestel heeft afgeregeld daarna is mijn ruis veel erger geworden en vanaf die tijd is het fout. Het is nu na twee maanden veel erger, maar alles terug laten zetten maar het blijft veel harder ik word er gek van. Ik fiets heel graag op de race fiets maar heb dan heel veel pijn in mijnnek en schouders en dan neemt de ruis enorm toe en mijn nek brand en de kracht raakt uit mijn arm en hand. Zou het iets anders kunnen zijn denk ik nu en slapen gaat ook al slechter daar door. Nog een punt is dat alles samenviel met een verhoogde bloeddruk.

 17. Hallo ik heb nu 2 weken een morse code geratel in mijn rechter oor :-(. Ik heb een burn out gehad en had de laatste weken weer veel stress . Kan dit door rust ook weer over gaan ? Marco

  • Beste Marco, het is altijd verstandig met je klachten naar de huisarts te gaan. Mocht je huisarts daar aanleiding to zien dan word je doorverwezen naar de KNO-arts. Er zijn veel oorzaken van tinnitus. Soms is er een aanwijsbare oorzaak voor, maar in het merendeel van de gevallen niet. Toch is het goed een medische oorzaak te laten uitsluiten. Het is bekend dat stress en burn-out klachten tinnitus kunnen veroorzaken of verergeren. Als je tinnitus hierdoor wordt veroorzaakt, is de kans groot dat de symptomen minder worden wanneer je meer weet te ontspannen. In het merendeel van de gevallen verdwijnt tinnitus meer en meer naar de achtergrond. Ontspanningsoefeningen kunnen daarbij helpen. Op de website van GGZ Drente staan een aantal oefeningen die je kunt downloaden. Een goed herstel toegewenst. Met vriendelijke groet, René

 18. Excellent site. Plenty of useful information here. I’m sending it to some friends ans also sharing in delicious. And certainly, thanks for your sweat!

 19. Ik heb al meer dan 25 jaar oorsuizen, ontstaan door plotselinge bloeddrukdaling,tinnitus is een kwelling het ontstaat niet door stress ,maar het is omgekeerd , ik ben zelf internist ,er is ook een proefschrift verschenen welke laat zien dat op eenMRI afwijkingen aanwezig zijn bij deze aandoening

  • Geachte heer Schaik, vervelend te horen dat u last heeft van oorsuizen. Psychische stress is één van de oorzaken van tinnitus al dan niet voortkomend uit de emotionele reactie op tinnitus na het onstaan. Er zijn voor tinnitus wel meer dan 400 lichamelijke oorzaken. Subjectieve tinnitus is volgens het model van Wagenaar een symptoom van mentale overactiviteit. Het is dus een gevolg van aanhoudende overactiviteit van de hersenen die vooraf gaat aan de tinnitus (alleen de gevolgen van de emotionele reactie op de reeds ontstane tinnitus is een reactie achteraf van de hersenen). De hersenen hebben een goede reden voor de overactiviteit. Deze kan voortkomen uit een van de drie gebieden zoals aangegeven in de figuur: 1) lichamelijke conditieverlies 2) gehoorverlies 3) psychische overbelasting; of natuurlijk een combinatie daarvan (overlap cirkels). De door u genoemde bloeddrukdaling valt in te delen bij het lichamelijk conditieverlies.
   MRI afwijkingen kunnen ook duiden op overactiviteit (bijvoorbeeld in de auditieve cortex zoals bij slechthorendheid veelal het geval is of kan ook ontstaan zijn door de reactie achteraf op de tinnitus).
   Vooralsnog lijkt het model van Wagenaar ook in uw geval stand te houden.
   Naast subjectieve tinnitus kan er overigens ook sprake zijn van objectieve tinnitus.
   Met vriendelijke groet, René van der Wilk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Boek Evenwicht in Uitvoering – een recensie

23 september 2020 | Tijdens de Balance Awareness Week die plaatsvond van 13 tot 19 september, is het boek [...]

Ook audiciens krijgen voorrang bij afname coronatest

22 september 2020 | Audiciens krijgen evenals een deel van het onderwijs- en zorgpersoneel voorrang bij afname van een [...]

Op weg naar een cochleair implantaat – Het traject van Marja – deel 4: aansluiting CI spraakprocessor

18 september 2020 | Hoorcoach Marja de Kinderen heeft door de erfelijke aandoening DFNA9 een gehoorverlies dat steeds verder [...]

Brechtje Roos geeft luisteraars nieuwe kijk op muziek tijdens muziekproeverij

13 september 2020 | Afgelopen week organiseerde Muziekverteller Brechtje Roos van Studio Hoor in zowel Delft als Den Haag [...]