Tinnitus mogelijke bijwerking van Janssen-vaccin

8 augustus 2021
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 2 min

Het geneesmiddelenbewakingscomité PRAC concludeert dat tinnitus een bijwerking kan zijn van het Janssen-vaccin. Naast tinnitus wordt ook duizeligheid als bijwerking genoemd van dit vaccin.
De precieze oorzaak van de tinnitusklachten die optreden na vaccinatie zal moeilijk te achterhalen zijn. De afweer en daarmee het (tijdelijke) lichamelijke conditieverlies, maar ook de stress en zorgen die vaccinatie met zich meeneemt, kunnen mogelijke verklaringen zijn van tinnitusklachten na vaccinatie.

tinnitus bijwerking janssen vaccin covid

Klachten en meldingen tinnitus na vaccinatie met Janssen-vaccin

Het comité trekt de conclusie dat tinnitus een mogelijke bijwerking is van het Janssen-vaccin na analyse van 6 klachten van tinnitus bij klinische onderzoeken en 108 spontane meldingen ervan na vaccinatie met het COVID-19 vaccin van Janssen. De analyse is uitgevoerd door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Op grond van deze analyse heeft het geneesmiddelenbewakingscomité geadviseerd om tinnitus als waarschuwing en bijwerking op de bijsluiter te vermelden. Ook raadt het comité artsen en medewerkers binnen de gezondheidszorg aan patiënten te wijzen op de mogelijke bijwerking van tinnitus na inenting met het Janssen-vaccin.

Meldingen van duizeligheid

Bij de analyse van bijwerkingen van het Janssen-vaccin zijn 1183 gevallen van duizeligheid meegenomen. Het comité geeft aan dat ook duizeligheid naast tinnitus een mogelijke bijwerking is van het Janssen-vaccin. Het comité adviseert om ook duizeligheid als bijwerking op te nemen in de bijsluiter.

Voordeel vaccinatie weegt op tegen mogelijke bijwerkingen

De nieuwe bijwerkingen hebben geen invloed op de goedkeuring van het Janssen-vaccin. EMA benadrukt dat het voordeel van vaccinatie nog steeds opweegt tegen de gevolgen van eventuele bijwerkingen.

Tinnitus of oorsuizen

Klachten waarbij mensen aangeven dat zij een piep, gefluit, gezoem, gesis, brommen of een ander geluid horen, zonder dat dit daadwerkelijk buiten het hoofd aanwezig is, wordt tinnitus genoemd. Een andere benaming ervoor is oorsuizen. De tinnitusgeluiden kunnen constant of met tussenpozen waargenomen worden en een wisselende sterkte hebben. Mensen beschrijven de geluiden die ze bij tinnitus horen meestal aan de hand van geluiden uit de omgeving.

Lichamelijke conditieverlies, stress en zorgen kunnen tinnitus veroorzaken

Tinnitus heeft veel mogelijke oorzaken. Zowel lichamelijk conditieverlies, gehoorschade en psychische overbelasting (of een combinatie daarvan) kunnen tot tinnitus leiden (lees meer).
De afweer die optreedt en daarmee het (tijdelijke) lichamelijke conditieverlies, maar ook de stress en zorgen die vaccinatie met zich mee kan brengen, kunnen mogelijke verklaringen zijn van de tinnitusklachten die mensen ervaren na inenting. De precieze oorzaak van de tinnitusklachten na vaccinatie met het Janssen-vaccin zal lastig te achterhalen zijn.

PRAC en EMEA

Het geneesmiddelenbewakingscomité PRAC (Pharmacovigilance Risk Assessment Committee) heeft een belangrijke rol bij het toezicht op de risico’s van medicijnen voor mensen in Europa. Het PRAC komt met regelmaat bijeen bij het Europese geneesmiddelenagentschap (EMA). Dit in Amsterdam gevestigde agentschap coördineert de beoordeling en bewaking van geneesmiddelen in de EU.

Bron: EMA

Reacties (25)
 1. Ik kreeg 2 min naar het spuiten van pfizer tinnitus op 8 april 2021.

  • Gaat dit ook weer over, of tot op heden niet? Ik heb dezelfde klachten na pfizer.

   • Hier is het na maanden helaas nog niet weg.. lijkt juist erger te worden.. word er knettergek van.

  • ik ook

 2. Kan Corona oorzaak zijn van plotse slechthorendheid? Eventueel stress?

  • Na mijn pfizer vaccin heb ik ook las gekregen van tinnitus! Nog nooit last van gehad, maar gaat dit ooit nog over? Zo’n spijt dat ik me heb laten vaccineren. Dit heeft zo’n impact op je leven.

   • Bij mij ontstond de tinnitus drie dagen na vaccinatie met Pfizer eind juni. Het is niet meer weggegaan. Ik durf de tweede prik nog niet aan.

   • O.a. ook voor mij reden niet te vaccineren. Heb al genoeg aan huidige tinnitus!!!

  • Oorsuizen vanaf 18 maart 2021 Nu 8 oktober duizeligheid.
   2x gevaccineerd en 1 x corona gehad in eind augustus.

 3. Daarom heb ik geen vaccin genomen.
  Ik hen 2 keer corona doorgemaakt.
  1 keer met erge hoofd en oorpijn.
  Nu heb ik vorige week mijn bloed laten testen en ik heb nog antistoffen.
  De laatste corona was in oktober vorig jaar.
  Ga altijd je gevoel na.

 4. Dezelfde dag kreeg ik last van duizeligheid en tinitus(oorsuizen). Biotec pfijser.week later nog steed oorsuizen.vraag me af dit(hopelijk)!! Tijdelijk is?en en of het risico bestaat,dat het na de 2e vaccinatie nog erger word?

 5. Dezelfde dag kreeg ik last van duizeligheid en tinitus(oorsuizen). Biotec pfeizerweek later nog steed oorsuizen.vraag me af dit(hopelijk)!! Tijdelijk is?en en of het risico bestaat,dat het na de 2e vaccinatie nog erger word?p

 6. Heb zelf heel lang oorsuizen gekregen na besmetting met het Corona virus , het is nu verdwenen heeft bijna een jaar geduurd !

  • Hoi Nicole, ik heb ook Corona gehad, nu 7 maanden later heb ik ineens last van oorsuizingen! Dokter kan helaas niets betekenen voor mij. Hoelang heeft het geduurd voordat jij suizen kreeg na jou besmetting? Heb je er iets tegen gedaan?

 7. Gaan de klachten voorbij? Vorige week eerste Pfizer gekregen. Binnen de 24u oorsuizen.

 8. Hier ook na Pfizer! Heb het nu 4 maand. Hoop dat het ooit nog verdwijnd

 9. Ik na AstraZeneca eind maart, nog steeds last van. Hopelijk gaat het ooit weg. Maar alsnog blij met vaccinatie.

 10. Ik heb Pfizer prik gehaald twee uur later zeer erge oorsuizen wordt aleen maar erger na weken ik raad iedereen aan om niet te vacineren als je last heb van oorsuizen het wordt alleen maar erger

  • Ik heb hetzelfde. Na de 2e prik. Oorsuizen, ca 3 maand op een gegeven moment was het weg. Was zo blij. 3e prik Booster 12/12/2021 Phizer en 5 dagen later opnieuw oorsuizen, wordt er gek en warrig van. Het is nu 9 februari 2022 en het is er nog steeds. Zo’n spijt dat ik mij heb laten vaccineren. Vreselijk is dit. Kan ze allemaal wel ik weet niet wat doen.

 11. Ik heb 3 jaar geleden erge tinitus gehad nu voor 80 procent weg ..maar heb toch nog ..daarom durf ik mij niet te laten vaccineren ben zo bang dat het weer zoals toen wordt sterkte allemaal ik leef met jullie mee Gr betty

 12. Heb voor 10 dagen mijn 3e vaccinatie gehad. Na 5 dagen voor de 2e keer oorsuizen. Heb Phizer gehad. Na de 2e prik ook oorsuizen Na maanden was het weg nu Na 3e prik Na 5 dagen weer oorsuizen, om gek van te worden. Vreselijk

 13. Ik had al last van tinnitus , maar is nu erger geworden na vaccinatie met het Jansen vaccin, meer mensen hier last van???

 14. Heb na Pfizer 2e prik ernstige oorsuizingen gekregen en dat is 8 maanden geleden. Ik durf de 3 e prik niet aan.

 15. Enorme oorsuizingen na Johnson en Johnson. Ik weet niet wat te doen, ik word er gek van. Absoluut geen tweede prik voor mij.

 16. 6 dagen na eerste prik Pfizer wakker geworden met tinnitus en hoofdpijn. Dat is nu 9 maanden geleden en heb er continu last van. Heb er zo’n enorme spijt van.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer nieuws

Kabinet negeerde NIVP advies over rookmelders

5 juli 2022 | Dat blijkt uit het journalistieke onderzoek van Brussel correspondent Frans Boogaard van het Algemeen Dagblad. [...]

Audiologen luiden noodklok en komen op voor de kwaliteit van Hoorzorg

29 juni 2022 | Vandaag vragen een zeer groot aantal audiologen aandacht voor de zorgen die zij hebben over [...]

Online workshop: ‘Grip op je energie met een auditieve beperking’

28 juni 2022 | Werkpad organiseert op 7 juli aanstaande tussen 16:00 en 17:30 uur de gratis te volgen [...]

Audioloog Jan de Laat krijgt koninklijke onderscheiding

24 juni 2022 | Tijdens zijn afscheidssymposium in Leiden kreeg klinisch fysicus audioloog dr. ir. Jan de Laat vandaag [...]