Tinnitus genezen, kan dat?

24 juni 2019
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 4 min

Tinnitus patiënten komen vaak met de vraag “Kan tinnitus genezen?”. Als je internet moet geloven zijn er tal van speciale behandelingen en middeltjes die tinnitus genezen. Ook zijn er bedrijven die pretenderen daar deskundig in te zijn. De aanbieders geven aan dat middeltjes of speciale (geluids-) therapieën een grote kans op genezing bieden. Als bedrijven of behandelaars dit beloven weet u een ding zeker: ze hebben geen of onvoldoende kennis van tinnitus.  Tinnitus is namelijk geen ziekte maar een symptoom. 

tinnitus genezen

Tinnitus genezen kan niet: het is een symptoom en geen ziekte en: als de resultaten van een behandeling bij tinnitus te mooi zijn om ook waar te zijn, is het meestal ook niet waar.

Tinnitus is een symptoom en geen ziekte

Belangrijk is het te realiseren dat tinnitus een symptoom is en geen ziekte. Een symptoom is een kenmerk van een ziekte of een klacht die daar mee samen gaat. Bij tinnitus geldt dat als de oorzaak van het symptoom is weg te nemen veelal ook de tinnitus verdwijnt en daarmee ook de klachten. Soms is de oorzaak van tinnitus helder bijvoorbeeld als iemand aan hard lawaai heeft blootgestaan.  In veel andere gevallen is de oorzaak van tinnitus helemaal niet zo duidelijk. Er zijn immers wel 400 mogelijke oorzaken van tinnitus. Als de oorzaak van tinnitus wél met enige zekerheid vast te stellen is, dan wil dat nog niet zeggen dat deze ook te verhelpen is.

‘Tinnitus genezen’ 

Als de oorzaak van de tinnitus een middenoorontsteking, een gehoorgangontsteking of een oorprop is, dan is de kans groot dat wanneer deze problemen verholpen worden ook de tinnitus weggaat. Niet de tinnitus is dan genezen maar de oorzaak van de achterliggende kwaal. Wanneer de oorzaak in beklemming van spieren zit, vanuit de kaak komt of een andere aanwijsbare oorzaak heeft die te verhelpen is door een specifieke therapie of behandeling, dan kunnen de klachten verminderen of zelfs verdwijnen. Veel lichamelijke oorzaken van tinnitus zijn vaak helaas niet te genezen. Toch hoeft u dan niet bij de pakken neer te gaan zitten. De meeste mensen met tinnitus leren langzamerhand en beetje bij beetje meer controle over hun tinnitus te krijgen. De tinnitus is er dan vaak nog wel maar niet meer zo hinderlijk aanwezig als eerst.

Tinnitus bij de slechthorendheid of doofheid

Het merendeel van de gevallen van tinnitus gaat gepaard met slechthorendheid en doofheid. Wanneer tinnitus te maken heeft met schade aan het slakkenhuis is deze onomkeerbaar. De oorzaak van de tinnitus is dan niet meer weg te nemen. Wel kunnen hoortoestellen een positief effect hebben. Doordat het horen en verstaan makkelijker gaat, kunnen de hersenen het rustiger aan doen.  Hoortoestellen verlichten bij een deel van de slechthorenden met tinnitus zo de klachten. Soms ook maskeren hoortoestellen bij een deel van de patienten de tinnitusgeluiden.

Tinnitus bij stress of emotionele problemen

Soms wordt tinnitus veroorzaakt door langdurige overbelasting. Dat kan bijvoorbeeld komen door (werk-)stress, persoonlijke problemen of en combinatie daarvan. Ook kan emotionele problematiek waar de oorzaak in het heden of verleden ligt (denk aan jeugdtrauma’s) tot tinnitus leiden.
Als tinnitus samengaat met stress dan kan, wanneer het vaarwater waarin iemand zich bevindt weer rustiger is, ook de tinnitus meer naar de achtergrond gaan. Soms is ondersteuning nodig om met stress, de ervaren problemen of alle todo’s om te leren gaan. Ook de aanpak van achterliggende emotionele problematiek is zinvol. 

Angst voor en zorgen over tinnitus

Vaak is er sprake van een flinke angst voor de tinnitus geluiden. Die kunnen als bedreigend worden ervaren. Zorgen over een ernstige lichamelijke kwaal, zorgen over de toekomst, het leven met tinnitus, de arbeidsmogelijkheden met tinnitus of de wanhoop die het met zich meebrengt zullen de klachten doen verergeren. Uitleg wat tinnitus is en wat de achterliggende mechanismen zijn, kunnen dan al enige verlichting geven. Soms is verdere psychologische ondersteuning nodig.

Denkbeelden en overtuigingen kritisch tegen het licht

Bij behandeling van tinnitus wordt samen met de client kritisch naar de denkbeelden en overtuigingen gekeken. Ook wordt daarbij gekeken wat een client doet en laat. Sommige clienten doen te veel, vaak als vlucht en afleiding voor de geluiden in het hoofd. Andere zonderen zich af waardoor de tinnitus juist meer aandacht krijgt.

Antwoord op de vraag: “Tinnitus genezen, kan dat?”

Omdat tinnitus als een symptoom gezien moet worden en niet als een ziekte, is het antwoord op de vraag “Tinnitus genezen, kan dat?” dus volmondig “nee”. Een symptoom kan je bestrijden maar niet genezen. Met klachten kun je leren omgaan. De oorzaak van tinnitus is heel soms wél weg te nemen. Dan is ook veelal de tinnitus weg. In heel veel gevallen is de oorzaak helaas niet weg te nemen. Toch is er dan ook zeker hoop. Door goede uitleg en begeleiding en soms aanpassen van het doen en laten, is het nog steeds mogelijk een kwalitatief bevredigend leven te leiden met tinnitus. Het kost inzet en tijd, maar het kan.

Te mooi om waar te zijn

Als u op internet leest dat een bedrijf of behandelaar roept dat tinnitus genezen kan, dan weet u zeker dat u met een partij te maken heeft met onvoldoende kennis van zaken. Ook geldt dat als beloftes te mooi zijn om ook waar te zijn, ze ook meestal niet waar zijn. Dat dergelijke waarschuwingen nodig zijn over handelaren op websites als Marktplaats is al ernstig genoeg. Helaas is zo’n waarschuwing soms ook op zijn plaats voor bedrijven die op de rand van de gezondheidszorg en commercie opereren. Met hun handelswijze gooien ze helaas niet alleen hun eigen glazen in, maar zorgen ook voor een slecht imago van de branche in zijn geheel. 

Eerste stap

Mocht u last hebben van tinnitus dan kunt u daar mee naar uw huisarts. Als deze daar aanleiding toe ziet verwijst deze u daar naar de KNO-arts of audiologisch centrum.
Heeft u deze stappen gezet en ondervindt u veel last van uw klachten? Trek dan aan de bel bij een Audiologisch Centrum, de GGMD, Insentis of een (GZ-) psycholoog met kennis van tinnitus.
Voor hoortoestellen kunt u terecht bij een audicien. Let bij de keuze van een hoortoestel en het uittesten ervan dat er voldoende tijd voor u genomen wordt. Zeker bij tinnitus is dat belangrijk.   

 

Reacties (6)
  1. Heb al 15 jaar TINITUS geen enkel oorapperaad geen enige voldoening heb alles al gedaan het beste moet je zelf vinden in welke slaapstand je licht in je bed het beste is op je linker zijde slapen met hoofdkussen waar je diep inslaapt geloof mij zonder inslapertje luk het niet ik kan smorgens wakker worden zonder geruis en plots is het er terug voor een ganse dag als je denkt mij te kunnen helpen

  2. Ik heb sinds 2015 continue tinnitus. Vooraf had ik zo nu en dan een lichte vorm van oorsuizen. De eerste 3 jaren was ik er niet doof bij, maar in 2018 was ik aan mijn linkeroor plotseling 100% doof. Is niks aan te doen. Heb een gehoortoestel met crossverbinding. Het tinnitusgeluid is zeer irritant, soms zo heftig dat ik niet weet wat te doen. Ik kan er gelukkig wel goed om slapen, zonder slaapmiddelen.

  3. Beste

    Mijn schoonmoeder is volledig doof en heeft heel lang last ervan na het overlijden van haar man 4 maanden geleden, is ze zo veranderd. Ze geraakt er verstrooid van en is meer zenuwachtiger nu. Is dat gepiep en lawaai zo beu.
    Vergeetachtig door ouderdom, 84 jaar.

    Hoe kan zij ervan geraken?
    Ze wordt er zelfs lastig van.

    Leentje

  4. Mooi duidelijk artikel over realistische benadering van tinnitus. Zelf heb ik het opgelopen tijdens een burn-out.
    Mvg Maria

    • En is het nog weg gegaan?
      Ik heb ook juist een zware burnout gehad en heb nu zware anti depressiva. Ik hoop dat dit weg gaat.
      Groetjes Sandra

    • Ik toen ik wakker werd 2010 uit de narcose (mn neusgaten laten verwijden) Schrok me de pleuris, alsof er een straaljager met bulderend geluid in mn kop zat. Ik raakte meteen in paniek dacht eerst dat er boxen hard aanstonden en wilde de zuster bijna zeggen. Hey stomme trut doe het geluid is zachter!! Ben doof aan 1 oor maar wist in paniek niet eens meer met welk oor ik hoorde, dus deed ik bijde handen tegen mijn oren aan en schrok zo erg dat ik door kreeg dat het in mn hoofd zat. 😓😪 Kreeg prednison en na anderhalve maand zakte het af naar een hoge pieptoon met bijgeluiden. Inmiddels zijn de bijgeluiden nu sindskort weg maar die pieptoon is een heftige trikker ik schrijf dit nu midden in de nacht tis nu 03.00 geweest 😵‍💫

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Tandartsen lopen risico op gehoorschade

14 oktober 2024 | Tandartsen en ook andere tandheelkundige professionals lopen risico op gehoorschade door het frequente en langdurige [...]

ACTA ontvangt subsidies voor onderzoek naar instrument voor screening en diagnose van tinnitus

11 oktober 2024 | Wetenschapper, docent en orofaciaal-fysiotherapeut dr. Annemarie van der Wal krijgt twee subsidies voor de ontwikkeling [...]

OTOPLAN van MED-EL bekroond met de Hearing Technology Innovator Award in categorie cochleaire implantaten

10 oktober 2024 | MED-EL laat weten dat hun chirurgische OTOPLAN in de prijzen is gevallen tijdens de vijfde [...]

Heart2Hear zet zich in voor bewustwording van geluid, ook op de werkplek

8 oktober 2024 | Geluid heeft veel belangrijke functies in ons leven. Tegelijkertijd hebben ongewenste hinderlijke geluiden ook flink [...]