Verband gevonden tussen tinnitus en vitamine D-tekort

25 augustus 2021
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 3 min

Onderzoek naar het verband tussen tinnitus en vitamine D-tekort laat zien dat een groot deel van de patiënten met tinnitus daaraan lijdt. Ook blijkt het te kort aan vitamine D verband te houden met de negatieve impact die tinnitus heeft. Dat blijkt uit onderzoek van Poolse onderzoekers werkzaam bij diverse onderzoeksinstituten dat recent is gepubliceerd op PloS ONE.  
Nader onderzoek is nodig om aan te tonen dat een vitamine D supplement ook daadwerkelijk voordelen biedt aan tinnituspatiënten. Daarbij moet dan ook gekeken worden welke hoeveelheid ervan precies nodig is om hun tinnitus te verlichten. De onderzoekers vinden wel dat de resultaten van hun onderzoek voldoende sterk zijn, om patiënten met tinnitus al te adviseren hun vitamine D niveau te laten controleren.

tinnitus vitamine D-tekort supplement

Tinnitus

Bij tinnitus nemen mensen geluiden waar zonder dat deze in de omgeving aanwezig zijn. Tinnitus gaat vaak samen met gevoelens van depressiviteit en angst. Ook kunnen patiënten met tinnitus last krijgen van concentratiestoornissen, slaapproblemen en psychosomatische klachten. Tinnitus houdt onder meer verband met problemen met het oor en horen, stofwisselings- en neurologische ziekten en ook stress. Veelal is de exacte oorzaak niet te achterhalen. Flink wat onderzoeken laten zien dat tinnitus ontstaat door veranderingen in het hoorsysteem en de neurologische aanpassingen die daarop volgen. Verondersteld wordt dat tinnitus in de meeste gevallen verband houdt met enige vorm van schade in het slakkenhuis.

Vitamine D-tekort

Volgens de Poolse onderzoekers is vitamine D tekort is een toenemend wereldwijd gezondheidsprobleem waar tussen de 30 en 80% van kinderen en volwassenen mee te maken heeft. Vitamine D is belangrijk voor sterke botten, tanden, spieren en draagt ook bij aan een goed werkend immuunsysteem. Vitamine D stelt ons lichaam in staat calcium uit onze voeding op te nemen. Het is daarom ook belangrijk voor de groei bij kinderen. Ons lichaam kan onder invloed van zonlicht zelf vitamine D aanmaken. Dat gebeurt in de huid. Zonlicht is dan ook de belangrijkste bron van vitamine D. Vitamine D zit ook in ons eten: vooral in vette vis (goed voor de oren), en met wat iets gehaltes in producten zoals vlees en eieren. Een laag vitamine D niveau in het bloed van de niet-werkzame vorm (25-hydroxy vitamine D) duidt op een vitamine D-tekort. 

Verband met ziekten

Vitamine D tekort wordt in verband gebracht met flink wat ziektes waaronder infecties, hart- en vaatziekten, auto-immuunziekten, spierziekten, skeletaandoeningen, diabetes, kanker, (hoofd-)pijn en psychiatrische stoornissen. Aangezien in het binnenoor vitamine D receptoren zitten is te verwachten dat een vitaminetekort ook invloed heeft op ons gehoor en evenwicht. Recente onderzoeken hebben dat ook laten zien: vitamine D-tekort komt vaak voor bij patiënten met ziekten van het binnenoor.
Omdat er geen data zijn over het verband tussen tinnitus en vitamine D-tekort zijn de Poolse wetenschappers dit gaan onderzoeken.

Onderzoek naar tinnitus en vitamine D-tekort

In het onderzoek deden gedurende een jaar 210 mensen met tinnitus en 99 zonder tinnitus mee (controlegroep). Gemiddeld genomen hadden de mensen met tinnitus daar 4,7 jaar last van. Bij 52% deed de tinnitus zich in één oor voor, bij 48% in beiden oren. 48% had permanent last van tinnitus en bij 52% met tussenpozen. Bij 33% hield de tinnitus verband met gehoorverlies, in 57% hield het verband met duizeligheid en in 46% met hoofdpijn. Gemiddeld scoorden de deelnemers 41 punten op de THI (Tinnitus Handicap Inventory) vragenlijst. Ook brachten de onderzoekers de tinnitusluidheid met de VAS-schaal (gemiddeld 6,34) in kaart. Het vitamine D gehalte (25(OH)D = 25-hydroxyvitamin D3) werd in het bloed gemeten.

Belangrijkste resultaten onderzoek naar tinnitus en vitamine D tekort

Het gemeten vitamine D niveau in de tinnitusgroep was significant lager in vergelijking met de controlegroep. Ook hadden significant meer patiënten met tinnitus last van een vitamine D te kort in vergelijking met de controlegroep (respectievelijk 50,7% versus 22,2%). Slechts 8,5% van de patiënten met tinnitus had een optimaal 25(OH)D niveau. Bij patiënten met een ernstige tinnitusluidheid was het vitamine D niveau significant lager dan bij patiënten met een mild tinnitusniveau. Bij patiënten die relatief laag scoorden op de THI-vragenlijst (<57) was het vitamine D niveau significant hoger dan bij patiënten met ernstige tinnitus (THI >57).
Er bleek een sterk verband te bestaan tussen het gemeten vitamine D niveau, de score op de THI-vragenlijst die de ernst van beperking die tinnitus met zich meeneemt in kaart brengt en ook de tinnitusluidheidscore (VAS).

Nieuw en groter onderzoek nodig om effecten van vitamine D supplement op tinnitus te onderzoeken

Het onderzoek van de Poolse onderzoekers laat een duidelijk verband zien tussen tinnitus en vitamine D-tekort. De onderzoekers geven aan dat er een nieuw en groter onderzoek nodig om te zien of een vitamine D supplement voordeel biedt voor patiënten met tinnitus. Ook is onderzoek nodig om te bepalen bij welke hoeveelheid van het supplement de tinnitusklachten verminderen.
De onderzoekers vinden wel dat hun onderzoek al voldoende bewijs laat zien om patiënten met tinnitus te adviseren hun vitamine D niveau te laten controleren.

Bron: Nowaczewska M, Osiński S, Marzec M, Wiciński M, Bilicka K, Kaźmierczak W (2021) The role of vitamin D in subjective tinnitus—A case-control study. PLoS ONE 16(8): e0255482. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0255482

Dit artikel wordt mede mogelijk gemaakt door onze adverteerder Insentis.nl

Lees ook:

Reacties (16)
  1. Ik slijk iedere dag vit.d 3 en merk dat het helpt. 3 jaar tinnitus intermittent. De periode dat ik het heb wordt korten en dus meer dagen met relatieve stilte. Gebruik vloeibare d3. De beste.

    • Wat voor vloeibare gebruik je dan ?

  2. Goedendag,

    Vanochtend voor het eerst stil in mijn oren.
    Sinds mijn 8ste ongeveer tinnitus.
    Had toentertijd problemen met een van mijn oren, waardoor er regelmatig hoortesten moest worden gedaan.
    Door het piepen werd dit vaak onmogelijk goed te horen.
    Raar gegeven.
    Sinds 2006 gebruik ik 1000 IE Vitamine D3.
    Nooit ziek of griep.
    Sinds 6 maanden ongeveer, gebruik ik 2000 IE per dag.
    En nu opeens is de Tinnitus weg.
    Verder NIKS veranderd de afgelopen jaren in vitamine- of medicijngebruik.
    Stilte, een mooie gewaarwording.

    • Ter aanvulling, ik ben nu 63 jaren.

      • En hoe gaat het nu? Ik hoop dat het zo gebleven is natuurlijk! Wat fijn!

        • Ben nu bijna 66, en zonder de vervelende piep. Ik gebruik nog steeds 2000 IE vitamine D3 (NOW) capsules. Wel is er aan het andere oor een zacht ruisje nauwelijks hoorbaar. De piep kwam in het begin nog eens paar keer terug wanneer ik in bed lag en wat spierspanning in de nek had. Anders gaan liggen en weg was het.

          • Ik heb al 8 jaar ongeveer oorsuizen en vaak een hoge pieptoon ik heb de ziekte van Meniére volgens mijn huisarts en alle bloed onderzoeken zijn elk half jaar in orde ook b12 en vitamine d etc etc ik ben soms echt goed ziek ervan heel duizelig neiging overgeven misselijkheid druk op het voorhoofd hoofdpijn wazig zien extreem moe ik ben 52 jaar heeft iemand goeie tips soms maakt het mij moedeloos.

    • Welke vitamine D3 slik je exact?
      Mijn partner heeft al meer dan 10 jaar tinnitus en hyperacutus. 1,5 jaar geleden zwaar verergert door antibiotica.
      En vorig jaar bleek na bloedonderzoek op heel veel vitamine dat hij een D3 tekort had en zijn magnesium aan de lage kant was(officieel geen tekort).

      • Binnenkort gaat mijn zus ook aan de vitamine D3. (dagelijks 2000 IE)
        Wegens tinnitus. Ruis meestal in beide oren. Update volgt later.

        • Welk merk d3 slikt u meneer? Mvg Nathalie

  3. Heb zelf wisselende tinnitus en toevallig paar maanden geleden vitamines en mineralen laten testen met als uitslag… vitamine D tekort met als advies suppletie. Sindsdien slik ik dagelijks een vitaminepilletje 25 mcg. Nog geen verschil voor tinnitus tot nu toe. Ik blijf deze ontwikkeling wel even volgen.

    • Heb je je vitamine D opnieuw laten testen. Het kan ook zijn dat je lichaam vitamine D niet goed opneemt, dan zou je bijvoorbeeld probiotica moeten slikken, om te zorgen dat de vitamine D ook daadwerkelijk wordt opgenomen. Daarbij is vitamine K2 wel belangrijk om gezamenlijk met vitamine D te nemen. Vaak gaat dat hand in hand kwa tekorten.

  4. Slik al jaren een multi vitamine .
    Loop zomers topless in de zon.
    Vitamine A D E en K zitten in vet.
    Ook dat krijg ik genoeg binnen.
    Al 13 jaar Tinnitus

  5. Wel erg vervelend. Loop al jaren met deze klacht. Hier krijg je therapie.
    Hoop dat dit allemaal klopt.
    Ga gelijk er mee beginnen vitamine D.

    • Er is een verband aangetoond. Of extra vitamine D helpt om tinnitusklachten te verminderen moet nog onderzocht worden.

    • krijg al 12 jaar d cure 2x pweek ben verhuisd dokter geeft het niet kan het alleen in buiten land kopen moet 25000ie krij maar 500 helpt niets doktes w eten niets
      mogen doen wat ze willen niemand helpt me

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Hoortoestellen ook effectief bij verborgen gehoorverlies

13 januari 2025 | Mensen met een verborgen gehoorverlies (Hidden Hearing Loss) hebben baat bij hoortoestellen. Het verstaan in [...]

Fast Pair voor hoortoestellen: sneller koppelen met Android smartphones

9 januari 2025 | Google lijkt bezig te zijn om Fast Pair technologie ook beschikbaar te maken voor hoortoestellen. [...]

Distributeur Starkey in Apeldoorn overgenomen door Amerikaanse fabrikant Starkey

8 januari 2025 | De importeur en vertegenwoordiger van Starkey in Apeldoorn is per 1 januari 2025 overgenomen door [...]

Vernieuwde hoortoestellendatabase online in te zien

7 januari 2025 | Stichting Protocol Hoorhulpmiddelen (SPHHM) heeft per 1 januari de hoortoestellendatabase vernieuwd. De database is via [...]