Emoties op andere plek verwerkt in hersenen bij aanhoudende tinnitus

26 juni 2015
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 3 min

Patiënten met tinnitus, ook wel oorsuizen genoemd, verwerken emoties op een andere plek in de hersenen dan mensen met een normaal gehoor. Dit schrijven onderzoekers van de Universiteit van Illinois in het tijdschrift Brain Research. De onderzoekers gaan er van uit dat door de permanente aanwezigheid van onprettige geluiden er een zekere mate van plasticiteit in de hersenen plaatsvindt: de activiteit in de amygdala wordt gereduceerd en wordt verplaatst naar andere delen van de hersenen.

Er zijn zeer veel mensen die last hebben van tinnitus. Het percentage hiervan ligt op zo’n 30%. In Nederland zou dit neerkomen op zo’n 6 miljoen mensen. Een kleine 5% van deze groep heeft er minimaal in enige mate last van. Dit komt neer op zo’n 835.000 mensen, waarbij de ervaren last erg kan verschillen. Sommige mensen vinden het alleen irritant anderen klagen over slaapproblemen, depressiviteit of voelen zich erdoor zwaar beperkt in hun werkzaamheden of in andere bezigheden. Ongeveer 2% wordt echt ziek van tinnitus. In Nederland komt dat neer op zo’n 300.000 mensen en bij zo’n 25.000 Nederlanders is de tinnitus zo erg dat dit psychosociale problemen veroorzaakt.

tinnitus vrouw

Samen met het oorsuizen gaan vaak klachten als slaapproblemen (25%), duizeligheid (25%), concentratieproblemen (22%), angst/wanhoop (15%), hoofdpijn (15%), verlies van stilte (12%), depressie (12%). Veel van de klachten zijn terug te voeren op centra die emoties verwerken in de hersenen.

De onderzoeksleider Husain zegt daarover: “Duidelijk is dat wanneer je vervelende geluiden hoort waar je geen controle over hebt, dat dit een effect heeft op je emotionele verwerkingssysteem”. “Wanneer ik echter keek naar de experimenten die zijn gedaan naar tinnitus en emotionele processen, met name beeldvorming van de hersenen, bleek dat er niet veel onderzoek was gepubliceerd”.

Met behulp van functionele magnetic resonance imaging (fMRI) hersenscans hebben de onderzoekers gekeken naar hoe tinnitus de verwerking van emoties in de hersenen beïnvloedt. Met fMRI scans kunnen de delen van de hersenen die actief zijn doordat ze gestimuleerd worden in beeld worden gebracht.

Aan het onderzoek deden drie groepen mee: mensen met een mild tot gemiddeld gehoorverlies en een milde vorm van tinnitus, mensen met een mild tot gemiddeld gehoorverlies zonder tinnitus en een controle groep van dezelfde leeftijd zonder slechthorendheid of tinnitus.

Iedere deelnemer aan het onderzoek werd in een fMRI scanner geplaatst terwijl ze moesten luisteren naar een gestandaardiseerde set van 30 plezierige, 30 onplezierige en 30 geluiden die emotioneel neutraal waren. Denk hierbij aan het geluid van een lachende baby, een schreeuwende vrouw en het openen van een waterfles. De deelnemers konden op drie verschillende knoppen drukken om de geluiden als plezierig, onplezierig of als neutraal te beoordelen. Hierbij werd ook de responstijd gemeten.

De tinnitus en normaal horende groep reageerden sneller op geluiden met een emotionele lading dan op neutrale geluiden, terwijl patiënten met een gehoorverlies een gelijke responstijd hadden op elke geluidscategorie. In het algemeen was de reactie tijd van de tinnitus groep trager dan die van de normaal horende groep.

Verder was te zien dat de activiteit in de amygdala, een deel van de hersenen dat wordt geassocieerd met emotionele processen, lager was bij de groep met tinnitus en gehoorverlies dan bij mensen met een normaal gehoor. Tegelijkertijd was te zien dat tinnitus patiënten juist meer activiteit dan normaal horende mensen hadden in twee andere hersengebieden die geassocieerd zijn met emoties, de parahippocampus en de insula.

De onderzoekers waren verbaasd hierover omdat zij verwachten dat mensen die constant een onplezierig en storend geluid horen juist een hogere activiteit in de amygdala zouden hebben bij het horen van zulke geluiden, maar het was juist minder. De onderzoekers gaan ervan uit dat juist door de permanente aanwezigheid van onplezierige geluiden er een zekere mate van plasticiteit in de hersenen plaatsvindt: de activiteit in de amygdala wordt gereduceerd en wordt verplaatst naar andere delen van de hersenen, dit omdat de amygdala niet de hele tijd actief kan zijn door zulke vervelende geluiden.

Bronnen:
ScienceDaily
www.oorsuizen.nl

Tijdschrift artikel:
Jake R. Carpenter-Thompson, Kwaku Akrofi, Sara A. Schmidt, Florin Dolcos, Fatima T. Husain. Alterations of the emotional processing system may underlie preserved rapid reaction time in tinnitus. Brain Research, 2014; 1567: 28 DOI: 10.1016/j.brainres.2014.04.024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Keuze hoortoestel: achter- of in-het-oor hoortoestel?

17 juni 2024 | Wanneer u toe bent aan een hoortoestel maakt u samen met de audicien de keuze [...]

Geeske van Voorthuijsen Uitblinker bij Ctalents Diamond Awards 2024

15 juni 2024 | Bij de uitreiking van de Ctalents Diamond Awards 2024 kreeg Geeske van Voorthuijsen als ‘Uitblinker’ [...]

Hoortoestellen zorgen voor betere balans bij ouderen

13 juni 2024 | Gehoorverlies bij ouderen verhoogt het risico op vallen door een verminderde balans. Een recente studie [...]

Webshop op HOorzaken gesloten

6 juni 2024 | Vanaf vandaag is het niet meer mogelijk via deze website hoorhulpmiddelen en andere producten te [...]