Tinnibot app: chatbot voor tinnitustherapie

8 september 2020
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 3 min

Aan de Universiteit van Auckland in Nieuw-Zeeland is een onderzoek gestart naar de inzet van de Tinnibot app. De onderzoekers willen nagaan of een chatbot een geschikte vorm voor tinnitustherapie is.
De chatbot met de naam Tinnibot is een geautomatiseerde gesprekspartner die door middel van cognitieve gedragstherapie de cliënt leert om te gaan met zijn tinnitus.

tinnibot tinnitusthearpie app

Onderzoek naar Tinnibot

De onderzoekers werven momenteel 700 deelnemers om aan de Tinnibot studie mee te doen. De Tinnibot app heeft tot doel om mensen met tinnitus te helpen. Wereldwijd hebben zo’n 700 miljoen mensen last van tinnitus.

Online gezondheidszorg

Door internet, smartphones en tablets zijn er steeds meer mogelijkheden om online gezondheidszorg aan te bieden. Volgens audioloog dr. Fabrice Bardy, werkzaam bij de afdeling psychologie van de Universiteit van Auckland, heeft het nieuwe mogelijkheden gecreëerd om tinnitus te behandelen en te onderzoeken welke behandeling het best werkt.

tinnibot chatbot tinnitus app therapie
Tinnibot inventariseert grootste uitdagingen en doelen bij tinnitus

Tinnibot

De app Tinnibot is een chatbot die gebruik maakt van cognitieve gedragstherapie. Deze therapie is effectief gebleken bij de behandeling van tinnitus en wordt ook in Nederland als de meest effectieve therapie bij tinnitus gezien. Normaliter is deze therapie alleen mogelijk in 1-op-1 sessies en is daarmee kostbaar en brengt daardoor ook lange wachttijden met zich mee. Op dit moment zijn de wachttijden voor tinnitustherapie in Nederland lang. Deze variëren afhankelijk van het centrum tussen een of meerdere maanden tot zelfs 1,5 jaar.

Tinnitustherapie in Tinnibot afgestemd op individuele behoeftes

De software van de chatbot geeft cognitieve gedragstherapie afgestemd op de individuele behoeftes direct op de mobiele telefoon of tablet van de patiënt. Dit gebeurt door middel van automatische en interactieve conversaties via tekst op het scherm. Hiermee worden de deelnemers geholpen hun gedachten te reguleren door negatieve gedachten uit de dagen en te focussen op positieve gedachten. Ook geeft de Tinnibot app informatie en inzicht in de problematiek.

dr Fabrice Bardy tinnibot app
Dr. Fabrice Bardy van de Univeristeit van Auckland in Nieuw-Zeeland
(foto Universiteit Auckland)

Tinnitusexpert op zak

Dr. Bardy zegt dat de Tinnibot app te vergelijken is met een tinnitusexpert op zak. Fabrice Bardy daarover: “Deze chatbot interface is de eerste die speciaal ontwikkeld is voor de behandeling van tinnitus, een tool die direct therapie en ondersteuning biedt en die handig en betaalbaar is”. Bardy vervolgt: “Het helpt mensen beter hun toestand te begrijpen en hun symptomen te beheersen, het geeft hen een gevoel van controle en toename in zelfvertrouwen, wat een belangrijk onderdeel is van een succesvolle behandeling.”

Twee groepen

Deelnemers aan het onderzoek zullen worden opgesplitst in twee groepen: een die alleen de Tinnibot gebruikt en de ander die zowel de Tinnibot gebruikt als de counseling van een psycholoog. Het doel is om te kijken welke behandeling effectiever is.

tinnibot positief

Chatbot

Een chatbot, chatterbot of kortweg ook wel bot genoemd, is een geautomatiseerde gesprekspartner. Het woord chatbot is een samenvoeging van het woord ‘chat’ en ‘robot’. Chatbots zijn tegenwoordig te vinden op tal van websites. De Tinnibot werkt als app op de smartphone of tablet.

Update 10 september 2020:
Mensen met tinnitus die de beta versie van de Tinnibot App willen gebruiken en deel willen nemen aan het onderzoek kunnen zich registeren via onderstaande link. Ze krijgen dan een code om de app te activeren. http://hearingpower.co/get_started

Tinnitus

Mensen die last hebben van tinnitus nemen vaak een piep waar in hun oor maar het kunnen net zo goed andere geluiden zijn, zoals gezoem, gebrom, tikken of het geluid van krekels. Ook kan het zijn dat er meerdere geluiden tegelijkertijd worden waargenomen. Het kan een continu maar ook een wisselend geluid zijn.
De ernst van de klachten wisselt van persoon tot persoon. Tinnitus wordt gezien als een symptoom van mentale overbelasting waar veel oorzaken aan ten grondslag kunnen liggen. Tinnitus kan tot flinke gezondheidsproblemen leiden zoals angst, depressie en slapeloosheid. Op dit moment is er geen werkzame medische behandeling voorhanden. Wel blijkt psychotherapie te helpen.

Lees ook:

Reacties (1)
  1. Ik heb al jaren een ruis in mijn hoofd, sinds vorig jaar heb ik ook een melodie! Wat continu door gaat! Ik wordt er langzamerhand dol van! Het is allemaal veroorzaakt door medicijnen voor de ziekte van Crhon! Ik wil weten of deze therapie hier ook voor is!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Tandartsen lopen risico op gehoorschade

14 oktober 2024 | Tandartsen en ook andere tandheelkundige professionals lopen risico op gehoorschade door het frequente en langdurige [...]

ACTA ontvangt subsidies voor onderzoek naar instrument voor screening en diagnose van tinnitus

11 oktober 2024 | Wetenschapper, docent en orofaciaal-fysiotherapeut dr. Annemarie van der Wal krijgt twee subsidies voor de ontwikkeling [...]

OTOPLAN van MED-EL bekroond met de Hearing Technology Innovator Award in categorie cochleaire implantaten

10 oktober 2024 | MED-EL laat weten dat hun chirurgische OTOPLAN in de prijzen is gevallen tijdens de vijfde [...]

Heart2Hear zet zich in voor bewustwording van geluid, ook op de werkplek

8 oktober 2024 | Geluid heeft veel belangrijke functies in ons leven. Tegelijkertijd hebben ongewenste hinderlijke geluiden ook flink [...]