Onderzoekers uit Australie laten zien dat een tijdelijk gehoorverlies niet perse duidt om een gehoorverlies, maar eerder op een beschermingsmechanisme van het oor. Vaak wordt beweert dat wanneer we na een avondje stappen minder goed horen dat de eerste schade is ontstaan. Dit hoeft niet zo te zijn.
Uit een onderzoek dat uitgevoerd is door Professor Gary Housley van de Universiteit van New South Wales blijkt dat een tijdelijke gehoorverlies een fysiologisch aanpassingsmechanisme is dat het slakkenhuis juist beschermd om normaal te kunnen functioneren.
Wanneer het lawaainiveau toeneemt blijken de cellen in de cochlea het hormoon ATP vrij te geven. Het hormoon bindt zich vervolgens aan een receptor, waardoor we tijdelijk minder goed horen.
Dit zou volgens de professor verklaren waarom na een popconcert ons gehoor soms voor uren of dagen minder goed functioneert.
Het onderzoek wordt gepubliceerd in het tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).
In het laboratorium kwamen de onderzoekers tot de merkwaardig bevinding dat wanneer muizen aan lawaai worden blootgesteld en zij niet een dergelijke receptor hebben er zich geen verminderde gevoeligheid van het gehoor voordeed. Echter deze muizen waren wel bevattelijker voor een permanent gehoorverlies wanner ze werden blootgesteld aan zeer hoge lawaainiveaus.
Dit blijkt overeen te komen met de bevindingen in een eerder onderzoek dat wees op een genetische aanleg voor slechthorendheid in mensen dat op hetzelfde mechanisme duidt. Twee families in China die een mutatie in de ATP receptor hadden, bleken een progressief gehoorverlies te hebben dat sneller toenam wanneer zij in lawaai moesten werken. Dit kan wellicht ook verklaren waarom sommige mensen veel minder snel slechthorend worden dan anderen.
Deze bevindingen zijn echter geen reden om onbezorgd en zonder bescherming ons gehoor lang aan hoge lawaainiveaus bloot te stellen. Langdurige blootstelling aan lawaai heeft onherroepelijk schade tot gevolg. Het kan worden vergeleken met blootstelling aan de zon: Even in de zon is niet schadelijk, veelvuldig te lang in de zon wel. Regelmatig verbranden kan zelfs zeer grote schade hebben voor de huid op lange termijn.
Voor schade aan het oor zijn zowel de intensiteit als de blootstellingsduur bepalend. Echter of een paar uur in de disco, een avondje naar een concert of een halfuurtje per dag naar een MP3 speler luisteren nu wel zo schadelijk is, kan worden betwijfeld.Lees ook het eerder op HOorzaken verschenen artikel over gehoorschade bij muziek.
Bron: Sciencedaily.com
Lees ook:
Voorlichting over gehoorschade door muziek niet ‘evidence based’
Kans op gehoorschade door bezoek aan concerten en dragen hoofdtelefoons klein
WHO waarschuwt: 1,1 miljard jongeren riskeren gehoorschade
Gehoorschade muziek: Hoe schadelijk is het luisteren naar muziek nu eigenlijk voor het gehoor?
Jongeren mogelijk helemaal niet zo vaak slechthorend
Een tijdelijk gehoorverlies na concert kan juist duiden op bescherming in plaats van beschadiging
Gehoorschade
Gehoorpreventie