Theatervoorstelling Metamoorfose: speciaal voor mensen met hyperacusis

20 juni 2022
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 2 min

Muziektheater maker en performer Job Greuter heeft een voorstelling gemaakt die speciaal geschikt is voor mensen met hyperacusis. Met de muzikale theateruitvoering Metamoorfose wil Greuter ervoor zorgen dat ook de groep mensen met hyperacusis een voorstelling kan bijwonen en daar een veilige plek hebben waar zij zich kunnen verbinden met anderen én met zichzelf. Het prikkel- en geluidsarme theatrale concert gaat over het omgaan met een ongrijpbare verandering. De voorstelling is ook geschikt voor prikkel-gevoelige mensen.

theatervoorstelling metamoorfose hyperacusis

Hyperacusis

Wanneer je last hebt van hyperacusis ben je overgevoelig voor normale alledaagse geluiden. Denk daarbij aan het gekraak van een krant, serviesgekletter of het geschreeuw van kinderen. Ook muziek klinkt al snel te hard en een theater- en bioscoopbezoek is door het harde geluidsniveau veelal ondoenlijk.

Motivatie voor muziektheatervoorstelling Metamoorfose

Job Greuter werd geconfronteerd met de gevolgen van hyperacusis in de familiesfeer. Zijn vader die pianist is, kreeg last van zowel tinnitus als hyperacusis, symptomen die vaak met elkaar samengaan. Hij zag hoe lastig het was voor zijn vader om daar mee om te gaan. Immers overal om ons heen is wel geluid. Of het nu een radio is die aanstaat, een tram die met een snerpend geluid de bocht om gaat, de piepende remmen van een fiets of de winkelwagentjes en piepjes bij de kassa van de supermarkt. Dit maakt mensen met hyperacusis dagelijkse situaties als belastend ervaren. Zij gaan daardoor soms ook situaties vermijden. Een bezoek aan een theater met een drukke foyer en voor hun te harde (versterkte) spraak of muziek hoort er dan niet meer bij.

Sociale isolatie

Ook doen mensen met hyperacusis vaak steeds minder aan sociale activiteiten mee. Hierdoor kunnen zij zich geïsoleerd gaan voelen. Dat dit uiteindelijk ook somber kan maken en tot depressieve gevoelens kan leiden, hoeft geen betoog.

Vooronderzoek

Voordat Greuter aan de slag ging met het produceren van de voorstelling, heeft hij eerst vooronderzoek gedaan. Dit deed hij door mensen met hyperacusis te enquêteren en ook persoonlijke gesprekken met hen te voeren. Zo kreeg hij een goed beeld van de problematiek en waar hij bij de productie op moest letten. Hij is in deze fase de samenwerking aangegaan met diverse zorg- en cultuur-instanties waaronder de Hersenstichting, stichting Hoormij en de stichting onbeperkt genieten.

Resultaat: muziek theatervoorstelling Metamoorfose

De muziek theatervoorstelling ‘Metamoorfose’ is het uiteindelijke resultaat. Het is een prikkel- en geluidsarm theatraal concert geworden over het omgaan met een ongrijpbare verandering. Het is bedoeld voor alle prikkel-gevoelige mensen – en mensen met hyperacusis in het bijzonder. 
De voorstelling is met ondersteuning van theatermanager Peggy Loch tot stand gekomen en wordt uitgevoerd in samenwerking met het IMMIX Vocal Ensemble. .

Data, tijden en locaties muziektheater voorstelling Metamoorfose

De voorstelling is op de volgende data, tijden en locaties bij te wonen:

Exposure behandeling bij hyperacusis

Vaak denken mensen met hyperacusis dat er niks aan te doen is. Toch is dat wel zo. Zo heeft het audiologisch centrum in Apeldoorn een exposure therapie voor hyperacusis ontwikkeld. Patiënten worden tijdens de exposure therapie juist blootgesteld aan steeds iets hardere geluiden om zo daar weer aan te wennen. Het centrum geeft de exposure therapie in combinatie met cognitieve-gedragstherapie. De ontwikkelde exposure behandeling blijkt zeer succesvol bij overgevoeligheid voor geluiden: binnen 3 maanden en 6 behandelingen zijn de resultaten over het algemeen zeer goed. Lees meer over deze exposure behandeling bij overgevoeligheid voor geluid of kijk hier voor locaties waar deze exposure behandeling wordt gegeven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Het verhaal van Frances: lees hier over haar ervaringen met haar Cochleair Implantaat

18 april 2024 | Het is oktober 2012 als ik sinds lange tijd weer de wachtkamer van de KNO [...]

Fluoroscopie biedt meerwaarde bij plaatsing cochleair implantaat

15 april 2024 | Duitse onderzoekers zien voordelen van de inzet van een fluoroscopisch beeldvormingssysteem bij het implanteren van [...]

Bernafon Encanta nieuwe hoortoestelfamilie uit de koker van Demant  

14 april 2024 | Demant het moederbedrijf van Oticon en Bernafon lanceerde afgelopen week tijdens een bijeenkomst in Utrecht [...]

Realistische reclames zijn een utopie, ook voor hoortoestellen | Column

11 april 2024 | De roep om realistische reclames voor hoortoestellen komt met enige regelmaat voorbij op sociale media. [...]