Test: Sennheiser Momentum True Wireless: ook interessant voor beginnend slechthorenden

8 oktober 2019
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 7 min

Sennheiser heeft recent de Sennheiser Momentum True Wireless geïntroduceerd. Dit zijn draadloze Bluetooth oortjes die ook voor beginnende slechthorenden interessant kunnen zijn. Met de equalizer-functie in de app is namelijk het geluid, of dit nu muziek of spraak afkomstig van een smartphone of tablet is, aan de eigen voorkeur aan te passen. Daarnaast hebben de Sennheiser oortjes een uitstekende geluidskwaliteit zodat er weer volop mee is te genieten van muziek. Ook is een favoriete serie of radioprogramma vanaf de tablet of computer weer ongestoord te volgen. De Sennheiser Momentum True Wireless is namelijk een gesloten systeem dat storend lawaai en geroezemoes buiten de deur houdt.
Handsfree bellen is natuurlijk ook mogelijk met de Sennheiser oortjes. Daarbij komt de stem van de gesprekspartner op beide oren terecht wat de verstaanbaarheid ten goede komt. De Sennheiser Momentum True Wireless wordt vergeleken met de Apple Airpods.
Beide oortjes hebben geen hoortoestelfunctie en versterken dus spraak uit de omgeving niet.

Sennheiser Momentum True Wireless

Uiterlijk en draagcomfort

De Sennheiser draadloze oortjes zien er goed uit en zitten stevig in de oren. Dit in tegenstelling tot de Apple Airpods die vrij losjes in het oor zitten en die vrij makkelijk bij een onverwachte beweging over de grond rollen. Om de Sennheiser oortjes goed pasend te maken aan het eigen oor zijn er verschillende maten dopjes bijgeleverd. De Apple Airpods kennen slechts één model en grootte. Om verlies tegen te gaan maakt een bedrijf speciale op maat gemaakte hoesjes voor de Airpods.

Omgevingsgeluiden blijven buiten

Doordat de Sennheiser Momentum True Wireless oortjes het oor goed afsluiten komen er weinig omgevingsgeluiden binnen. Geluid dat via de tablet of smartphone (of dit nu spraak is afkomstig van van een serie, radioprogramma of een telefoongesprek), is zo vrij van storende geluiden te beluisteren. Dat geldt natuurlijk ook voor muziek.
Voordeel van de open Apple Airpods is dat juist ook geluiden uit de omgeving zoals verkeer, de deurbel en ook iemand die even wat wil zeggen, gewoon hoorbaar blijven.
Het goed afsluiten van het oor bij de Sennheiser heeft een nadeel voor de geluidskwaliteit van de eigen stem. Deze klinkt vanuit een ton en ook de eigen ademhaling is vervelend aanwezig wanneer er niks op de oortjes wordt weergegeven. Het zijn voor mij dan ook geen oortjes die ik bij geen gebruik lange tijd achtereen in mijn oren zou laten. Bij de Apple oortjes vergeet je vaak gewoonweg dat je ze in hebt. Daarentegen zijn geluiden vanuit de omgeving daarop wél weer storender bij het luisteren. Welke oortjes de voorkeur hebben zal zeer persoonlijk zijn.

Transparent Hearing

Als je in een kantoortuin ongestoord wilt werken met muziek op of in het vliegtuig je wilt afsluiten van huilende kinderen en het lawaai van de motoren, zal de voorkeur snel uitgaan naar de Sennheiser oortjes. Voor op straat zou ik voor de veiligheid zelf de voorkeur geven aan de Apple Airpods. De Sennheiser heeft wel de mogelijkheid in de App om ‘Transparant Hearing’ in te schakelen zodat geluiden van buiten via de microfoons op de oortjes binnen komen. Voor mij waren de omgevingsgeluiden onvoldoende luid en de verhouding is jammer genoeg niet aan te passen in de Sennheiser app. Ook de wind buiten op straat zorgde voor een vervelend geraas in de microfoons.

Uitstekende geluidskwaliteit plus equalizer

De Sennheiser Momentum True Wireless heeft een uitstekende geluidskwaliteit en steekt in het midden en hoge tonengebied met kop en schouders uit boven de Apple Airpods. De equalizer functie in de app is zeer intuïtief te bedienen. Voor beginnende slechthorenden is dat prettig omdat daarmee de hoge tonen, waar meestal het verlies zit, extra nadruk kunnen krijgen. Ook bij andere (kleinere) verliezen is de frequentiekarakteristiek goed aan te passen.

Ook op de iPhone zit trouwens onder muziek een equalizer functie met vaste instellingen zoals Rock, Pop, Latin, Piano, Meer hoge tonen, Meer lage tonen, Piano etc., om zo de Airpods een andere klankkleur te geven. Hiervoor moet je aardig wat handelingen op het telefoonscherm doen: Swipen naar Instellingen, daarop klikken en dan klikken op muziek en vervolgens op equalizer.
Mijn voorkeur heeft de Sennheiser Equalizer zowel qua snelle bereikbaarheid als de mogelijkheden deze af te stellen op de persoonlijke voorkeuren.

Betere bron – betere geluidskwaliteit

Bij de test heb ik gebruik gemaakt van een iPhone en een iMac. Daar werken de Sennheiser oortjes ook prima mee samen.  Apple producten ondersteunen standaard echter niet de aptX codec die de Sennheiser Momentum oortjes in zich hebben. Volgens bronnen op internet heeft deze codec de potentie muziek nóg veel beter te laten klinken. Met de aptX codec kan audio namelijk met behulp 354 kilobytes per seconde worden verstuurd. Dan moet ook de bron natuurlijk van goede kwaliteit zijn. Bij het luisteren naar Spotify is het sowieso goed om daar te kiezen voor de hoge geluidskwaliteit (320 kbit/s).
Dat de Sennheiser oortjes ook nog beter kunnen presteren wanneer de muziekbestanden van betere kwaliteit zijn, bleek nadat ik ze verbonden had met mijn iMac waar muziekbestanden opstonden in hoge audiokwaliteit (lossless). Zowel de hele lage bassen als de hoge tonen kwamen nog veel beter door dan via Spotify in hoge kwaliteit op mijn iPhone.

Doosje is tevens oplader

De Sennheiser Momentum True Wireless zitten in een fraai doosje met grijze stof waar ze tegelijkertijd in zijn op te laden. In vergelijking met Apple Airpods is het doosje van de Sennheiser oortjes een stuk groter, wat het iets minder comfortabel maakt om ze even in je broekzak te steken. Of de stof op den duur vies wordt heb ik in de korte tijd niet kunnen ervaren.

Batterijduur en opladen

De batterij van de Sennheiser oortjes gaat bij een normaal volume ongeveer vier uur mee. Bij luider afspelen zal daar al snel een half uur vanaf gaan. Wanneer het grijze doosje volledig is opgeladen dan zijn de oortjes daarmee maximaal twee keer op te laden. Met volledig opgeladen oortjes (1×4 uur) en doosje (2x 4 uur) is dus zo’n 12 uur muziek te luisteren. Voor mij persoonlijk zou dat meer dan voldoende zijn.  Bij de Airpods is één keer opladen goed voor een luistertijd van 5 uur (muziek). Met oplader zijn de AirPods meerdere keren op te laden voor meer dan 24 uur luistertijd. Opladen gaat met de Airpods ook veel sneller dan bij de Sennheiser oortjes, Een kwartiertje opladen in het doosje is goed voor zo’n 3 uur luisteren naar muziek. Bij het bellen neemt de gebruikstijd bij beide producten af.

Koppelen via Bluetooth

Het koppelen van apparaten via Bluetooth gaat de ene keer soepel en de andere keer moeilijk. Dat geldt ook voor de Sennheiser oortjes. Bij de iMac en ook bij een Samsung telefoon, wilde het zogeheten ‘paren’ een aantal malen niet lukken. Uiteindelijk lukte het natuurlijk wel en als ze eenmaal verbonden zijn, maken ze ook razendsnel connectie met de telefoon zodra ze uit het doosje zijn gehaald. Jammer genoeg kunnen de Sennheiser Momentum True Wireless maar met één apparaat verbonden zijn. Voor bijvoorbeeld het wisselen van de iPhone naar de iMac moest de verbinding eerst volledig worden verbroken.
Apple heeft het verbinden en ook het wisselen tussen apparaten juist weer erg goed geregeld. De H1 chip in de Airpods zorgt dat de eerste keer verbinden zeer soepel gaat en het wisselen tussen apparaten gaat makkelijk zonder eerst een verbinding te moeten verbreken.

Fast Pair

De Sennheiser Momentum True Wireless kunnen helaas nog niet overweg met het Fast Pair van Google. Daarmee zijn de verbonden bluetooth-apparaten gekoppeld aan één Google account. Hierdoor is het maar één keer nodig het koppelingsproces uit te voeren. Bij andere apparaten verloopt het vervolgens dan automatisch.

Telefoneren

Telefoneren met de Sennheiser Momentum True Wireless verloopt prima. Toch blijken de gesprekspartners die ik aan de lijn had wel de voorkeur te geven aan het geluid van Apple Airpods. De naar beneden gerichte microfoons in de Airpods blijken het geluid van de eigen stem beter op te vangen. Ook bleek de akoestiek met de Apple Airpods minder invloed op mijn stemgeluid te hebben.

Bediening Sennheiser Momentum

De bediening van de Sennheiser Momentum kan via de telefoon maar ook via touch bediening op de oortjes zelf. Daarmee is het mogelijk een nummer te pauzeren, het volgende of vorige nummer te kiezen, het volume te verhogen of verlagen en ook kan Siri of Googles Assistent ermee geactiveerd worden. Wellicht is het een tijdje wennen, maar bij mij liep de bediening verre van soepel op de Sennheiser oortjes zelf. Als ik ‘Transparent Hearing’ wilde inschakelen werd telkens weer Siri geactiveerd. Ook het dubbel tikken om naar het volgende nummer te gaan, zorgde er vaak voor dat de muziek uitgezet werd. Dit is een punt van aandacht voor Sennheiser. De Airpods van Apple hebben beperkte bediening op de oortjes zelf (tikken) en de meeste veranderingen moeten op de telefoon zelf plaats vinden.

Conclusie Test Sennheiser Momentum

Als het om geluidskwaliteit gaat wint de Sennheiser Momentum True Wireless het van de Apple Airpods. Zeker de equalizer functie is interessant voor beginnende slechthorenden omdat daarmee het geluid aan de eigen voorkeuren is aan te passen.
Bij het telefoneren komt de eigen spraak via de Apple Airpods duidelijker over bij de gesprekspartner dan bij de Sennheiser Momentum. Qua verbinding en wisselen van apparaat hebben de Apple Airpods een streepje voor.
De voorkeur voor een gesloten systeem, zoals de geteste Sennheiser dat heeft, of juist voor een meer open systeem, zoals de Airpods dat hebben, zal per persoon verschillen. Slechthorenden zullen vast vaak de voorkeur hebben voor de Sennheiser oortjes, omdat deze geroezemoes en lawaai buiten de deur houden zodat het verstaan van spraak vanaf de telefoon of tablet beter verloopt. Als je echt ín de muziek wilt zitten en je je af wilt sluiten van de buitenwereld, zijn de Sennheiser oortjes ideaal. Let er natuurlijk wel erop dat het volume niet te hoog staat!

Sennheiser Momentum True Wireless kopen

De Sennheiser Momentum True Wireless oortjes zijn te koop voor een adviesprijs van 299 euro. Ze zijn onder meer te koop bij Bol.com

Meer informatie op de website van Sennnheiser

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Herstel van het gehoor met gentherapie bij erfelijke slechthorendheid weer stapje dichterbij

17 juli 2024 | Onderzoekers van het Mass Eye and Ear instituut hebben het gehoor bij muizen met een [...]

MED-EL en Starkey gaan samenwerken op het gebied van Bluetooth-connectiviteit

16 juli 2024 | MED-EL en Starkey kondigen aan samen te gaan werken. De samenwerking zal zich met name [...]

Emotioneel Gewaarzijn en Expressie Therapie bij behandeling tinnitus heeft potentie

15 juli 2024 | De toepassing van ‘Emotional Awareness and Expression Therapy (EAET)’ bij de behandeling van tinnitus heeft [...]

Musi-CI training najaar 2024: muzikale training voor mensen met een cochleair implantaat

9 juli 2024 | Vanaf september vinden er weer Musi-CI trainingen plaats voor mensen met een cochleair implantaat. De [...]