Praktijktest KNOPS gehoorbeschermers

15 oktober 2018
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 5 min

Al sinds 2017 zoemt er nieuws rond over de opvallende regelbare KNOPS gehoorbeschermers. Inmiddels is dit modieuze product volop leverbaar in Nederland. Tijd om zelf eens een setje witte KNOPS gehoorbeschermers met volumeregelaar te testen in de praktijk.

Test KNOPS Gehoorbeschermers

Verpakking, uiterlijk en materiaal KNOPS gehoorbeschermers

De KNOPS gehoorbeschermers zitten keurig verpakt en worden geleverd met drie verschillende maten oordopjes. De grootte van het eigen oor zal de keuze bepalen welke oordopjes de voorkeur hebben. Voor mijzelf voldeden de allergrootste oordopjes die er standaard opzitten.

KNOPS test
De KNOPS gehoorbeschermers zien er goed uit. Het is duidelijk dat ze met veel zorg en vakmanschap zijn ontworpen en ook het materiaal ziet er degelijk uit. De metalen ring is gemaakt van roestvrijstaal, zo lees ik op internet. Duidelijk is dat deze gehoorbeschermers niet ontworpen zijn om onopvallend te dragen. Daar waar de standaard en op maat gemaakte gehoorbeschermers in het oor verdwijnen, steken de KNOPS gehoorbeschermers opvallend uit het oor. Dat is natuurlijk ook nodig om de draaibare ring (de volumeregelaar) beet te kunnen pakken en te draaien.
De ring is overigens makkelijk draaibaar en de gehoorbeschermers blijven ook tijdens het draaien prima zitten in mijn oor. Het is daarvoor wel belangrijk de gehoorbeschermers goed in te brengen en aan te duwen. De gehoorbeschermers zijn in verschillende stijlen verkrijgbaar en kunnen in het meegeleverde etuitje dat in een broekzak past opgeborgen worden.

KNOPS gehoorbeschermers test

Passieve demping

De KNOPS gehoorbeschermers maken gebruik van zogeheten passieve demping. Dat wil zeggen dat er geen elektronica aan te pas komt. Dit heeft als voordeel dat ze ook niet opgeladen hoeven te worden.

Demping muziek met regelbare gehoorbeschermers van KNOPS

Na het uitpakken en indoen van de KNOPS gehoorbeschermers heb ik thuis de volumeknop van de versterker flink opengedraaid. Eerst heb ik ze getest met het nummer ‘Put Your Lights On’ van Everlast. Natuurlijk begonnen met de minste demping (0 dB). Door de ringen aan beide oren tegelijkertijd te draaien werd het geluid stapsgewijs meer gedempt. De demping kent vier standen: 0 dB, 10 dB, 20, dB en 30 dB. De stem van Everlast bleef duidelijk verstaanbaar ook op de maximale demping en de muziek klonk prima. Ook bij het draaien van het nummer Temptation uitgevoerd door Diana Krall, heb ik de volumeknop van de KNOPS stapsgewijs naar de maximale demping gedraaid. Ook een vrouwenstem bleef goed verstaanbaar met de maximale demping van 30 dB.
Bij de maximale demping wordt zo te horen wel de KNOPS volledig afgesloten. Zonder muziek aan hoor je met de maximale demping je eigen lichaamsgeluiden zoals ademhaling en slikgeluiden hard en klinkt je eigen stem als uit een ton. Dat opgesloten gevoel wordt binnen de audiologie ‘occlusie’ genoemd. Bij de lagere dempingswaarden heb je daar geen last van.
Tijdens het testen van de KNOPS met muziek ging de telefoon. De muziek heb ik op dat moment zachter gezet en de demping van de KNOPS die in het oor zat waar ik mee bel, snel op 0 dB. Het bellen ging op deze manier prima omdat de gehoorbeschermer in het andere oor de muziek uit de luidsprekers nog steeds maximaal dempte.
In de 0 dB demping stand klinkt het geluid nog steeds wel anders dan zonder de KNOPS gehoorbeschermers in. Volgens de verpakking filtert de 0 dB stand geen enkel geluid, maar doordat het geluid op een andere manier de gehoorgang bereikt, gaat de functie van de oorschelp verloren wat een andere klankbeeld geeft. Dat is zeker niet storend alleen wel anders.

Voordeel verstelbare demping

Het voordeel van de verstelbare demping is dat je je gehoorbeschermers niet uit hoeft te doen als je iemand wilt verstaan. Je draait alleen even met de volumeknop de demping naar beneden. Dat is natuurlijk ook handig bij festivals en concerten. Even een drankje halen met wat minder demping om te kunnen communiceren en vervolgens weer muziek luisteren met meer demping. Ook in bijvoorbeeld het vliegtuig lijkt me dit super praktisch. Omdat je de gehoorbeschermers in het oor kan laten zitten, raak je ze ook niet snel kwijt.
Er zijn tal van andere situaties te bedenken waar even wat minder geluidsbelasting positief kan uitwerken. Denk aan een treinreis, maar ook tijdens het werken in een kantoortuin of in een koffietent waar veel geroezemoes is en het espressoapparaat flink wat herrie maakt. Goed voor de concentratie en ook voor de gezondheid: langdurig lawaai is slecht voor hart en bloedvaten.

test KNOPS tekeningen

Naar buiten met de KNOPS gehoorbeschermers

Omdat ik een koffieafspraak had op de Grote Markt in Den Haag ben ik met de KNOPS in naar buiten gegaan. Buiten heb ik ze wel op de 0 dB demping gezet om niet onverhoopt een fiets of auto te missen. Als goedhorende vertrouw je immers ook deels op je gehoor in het verkeer. In de tram heb ik de demping aan beide oren twee stapjes hoger gezet. Dat was erg comfortabel: zowel het tramgeluid als de jengelende peuter verdwenen naar de achtergrond. Wel zag ik medepassagiers nieuwsgierig kijken wat er uit mijn oren stak. Vanuit de tramtunnel ben ik vervolgens de trap opgerend. De gehoorbeschermers bleven prima zitten.
Aangekomen op de Grote Markt bij September waren de reacties op het uiterlijk van de KNOPS-en wisselend. Van “Hè wat heb jij nou in!”, “Mooi ontwerp!” tot “Doe die enge dingen uit”. De voordelen van de regelbare demping die ik noemde, werd wél erg interessant bevonden. Wel merkte ik dat het verstaan met de gehoorbeschermers op het terras in iets minder makkelijk ging dan zonder.

Prijs KNOPS

De prijs die je voor de KNOPS betaalt hangt af van de uitvoering en ligt in webshops tussen de 85 en 130 euro. Natuurlijk zijn de KNOPS gehoorbeschermers ook via de audicien verkrijgen.

Bluetooth variant

De makers van de KNOPS zijn bezig om een bluetooth variant te maken waarmee draadloos kan worden getelefoneerd en naar muziek kan worden geluisterd, zoals dat ook kan met AirPods van Apple. Persoonlijk vind ik de KNOPS er veel fraaier uitzien dan de Apple Airpods. Daarbij heb ik altijd het idee dat het snoer er per ongeluk van afgeknipt is.

Conclusie KNOPS

De makers van de KNOPS gehoorbeschermers hebben een goed ontworpen en praktisch gehoorbeschermingsproduct gelanceerd met een bijzonder uiterlijk. Handig voor de verwoede concert- en festivalganger om de oren te beschermen tegen gehoorschade en voor diegene die af en toe rust wil en niet het geluid van bijvoorbeeld de kantoortuin, de trein, het espressoapparaat of de verkeersweg wil horen en tegelijkertijd wel snel weer in staat wil zijn een gesprek te voeren. Of het product een succes gaat worden hangt natuurlijk ook af van de acceptatie van het uiterlijk van de KNOPS met de uitstekende ring. Wat de één betiteld als modieus zal de ander ronduit lelijk vinden. Smaken verschillen.

KNOPS wordt in Nederland gedistribueerd via Battery Benelux

Voetnoot: Een paar weken na de test heb ik de distributeur gebeld om de KNOPS terug te sturen. Aangezien ik de verschillende dopjes in het oor heb gehad, heeft de distibuteur aangegeven dat hij de KNOPS niet meer retour wil. Gehoorbeschermers draag ik zelf zelden: klussen doe ik niet of nauwelijks en concerten bezoek ik zo weinig (3x per jaar) dat ik de noodzaak van het dragen niet inzie.

Reacties (2)
  1. Op de website van knops, net als in het filmpje doenze het voorkomen dat je niets hoort als iemand tegen je schreeuwt. Dit vind ik kwalijk, aangezien je wel degelijk de geluiden nog goed hoort. Oplichterij noem ik dit.

  2. Hoe werken die dingen ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Fluoroscopie biedt meerwaarde bij plaatsing cochleair implantaat

15 april 2024 | Duitse onderzoekers zien voordelen van de inzet van een fluoroscopisch beeldvormingssysteem bij het implanteren van [...]

Bernafon Encanta nieuwe hoortoestelfamilie uit de koker van Demant  

14 april 2024 | Demant het moederbedrijf van Oticon en Bernafon lanceerde afgelopen week tijdens een bijeenkomst in Utrecht [...]

Realistische reclames zijn een utopie, ook voor hoortoestellen | Column

11 april 2024 | De roep om realistische reclames voor hoortoestellen komt met enige regelmaat voorbij op sociale media. [...]

Selectie binnen een dag voor cochleair implantaat blijkt mogelijk

3 april 2024 | Onderzoekers van de afdeling KNO van het Erasmus Medisch Centrum laten zien dat het mogelijk [...]