Test gehoorbescherming: Oordoppen met filters bieden beste oplossing bij harde muziek

1 juli 2010
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 2 min

Nationale Hoorstichting en Consumentenbond presenteren test gehoorbescherming

Wie het gehoor wil beschermen én genieten van muziek, kan het beste oordoppen met filters dragen. Deze gehoorschermers bieden voldoende bescherming, terwijl de luisteraar nog steeds kan genieten van redelijk onvervormde muziek. Dat is de uitkomst van een vergelijkend onderzoek naar gehoorbescherming door de Consumentenbond. Deze test gehoorbescherming vond plaats in samenwerking met de Nationale Hoorstichting. In het onderzoek zijn de voor- en nadelen van de bekendste soorten gehoorbescherming op een rij gezet: schuimdopjes, parapluutjes (rubberen oordoppen met lamellen) zonder filter, parapluutjes met een filter en filteroordoppen op maat, de zogeheten otoplastieken. De otoplastieken scoren het beste, maar hebben een behoorlijk prijskaartje vanaf € 120. Door de recente aandacht voor de risico’s van te harde muziek, is de publieke belangstelling voor goede gehoorbescherming fors toegenomen.

Bij de aanschaf van oordoppen spelen de volgende factoren een belangrijke rol: hoeveelheid geluidsdemping , kwaliteit van de demping (muziekkwaliteit + mogelijkheid om een gesprek te volgen), draagcomfort, duurzaamheid en prijs. Afhankelijk van de waarde die iemand hecht aan deze zaken, rollen verschillende favorieten uit de bus:

Schuimdopjes

test gehoorbescherming schuimdopjes gehoorbeschermers

De klassieke schuimplastic herriestoppers schieten hun doel voorbij, als het gaat om veilig luisteren naar muziek. Ze dempen gemiddeld 35 decibel (variërend van 16 tot 54 dB), afhankelijk van de wijze van inzetten en de vorm van de gehoorgang. De oordoppen zijn niet bedoeld voor hergebruik. Sterk punt is de lage aanschafprijs.


 Parapluutjes zonder filter

test gehoorbescherming parapluutjes gehoorbeschermers

De demping van deze oordoppen is geringer maar nog steeds fors voor muziek. Doordat er geen filter in zit, worden bovendien teveel van de midden- en hogetonen weggefilterd. Hierdoor vervormt de muziek en is een gesprek voeren niet meer goed mogelijk. Voordeel is de lage prijs en de duurzaamheid van de gehoorbeschermers.


Parapluutjes met filter

parapluutjes filter gehoorbeschermer

Door de filters in deze oordoppen, blijft de nuance in de muziek beter hoorbaar. Ze bieden voldoende bescherming bij harde muziek. Het draagcomfort van de parapluutjes wordt in het onderzoek als matig beoordeeld, met een positieve uitzondering voor de Alpine MusicSafe Classic. Prijzen tussen € 15,- en € 19,-.


Gehoorbeschermers op maat met filter (otoplastieken)

Wie regelmatig te vinden is bij een concert, dance party of discotheek, kan het beste een paar van deze oordoppen laten maken. Het comfort is prima, ook na langere tijd en veelvuldig gebruik. Door de kwalitatief goede demping is zelfs nog een gesprek mogelijk op de dansvloer. Omdat het maatwerk is, ligt de prijs vanaf € 120,-.


Beste uit test gehoorbescherming

Van de tien producten uit de vergelijking biedt de Alpine Music Safe Classic het beste compromis tussen gehoorbescherming , muziekkwaliteit, draagcomfort en prijs.

Een aantal tips voor het dragen van gehoorbeschermers:

  • Doe je oordoppen niet uit, terwijl je naar de muziek luistert. Anders krijgen de oren alsnog een opdoffer van het geluid en wordt het effect van de gehoorbeschermers teniet gedaan.
  • Lees altijd goed de gebruiksaanwijzing. Dan weet je hoe je de gehoorbeschermers goed inbrengt. Als je ze volgens de gebruiksaanwijzing goed inbrengt, ben je goed beschermd. Bij onjuist gebruik loop je kans op gehoorschade.
  • De Consumentenbond heeft op de website www.consumentenbond.nl oordopjes het online dossier ‘oordopjes’ gepubliceerd met de volledige resultaten van het onderzoek. In de Consumentengids staat het onderzoeksverslag.

Meer nieuws

Abonnement op opties in hoortoestellen: betalen per maand

30 maart 2023 | Deze week besteedde het programma Radar aandacht aan opties in auto’s die steeds vaker als [...]

Informatiebijeenkomsten cochleair implantaten – april 2023

29 maart 2023 | Benieuwd wat een cochleair implantaat voor u of voor uw kind kan betekenen? Ook in [...]

Cochleair implantaat heeft negatief effect op waarneming prosodie in een vreemde taal

28 maart 2023 | Marita Everhardt deed de afgelopen jaren onderzoek naar het leren van een vreemde taal door [...]

Boek Gezien en Gehoord biedt inspiratie voor werknemer en werkgever

22 maart 2023 | Het recent verschenen boek Gezien en Gehoord biedt inspiratie voor mensen met een auditieve of [...]