Oortjes in op de fiets gelijk aan twee borrels

1 september 2010
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 1 min

Telefoneren op fiets en luisteren naar MP3 speler gevaarlijk

Het gebruik van MP3 spelers en mobiele telefoons tijdens het fietsen verhoogt de kans op een ongeval met een derde. Dat concludeert de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) na een onderzoek onder 2553 Nederlandse fietsers.

De stichting heeft in het onderzoek bekeken in hoeverre geluidsapparatuur afleidt van de fietstaak. Duidelijk werd dat apparatuurgebruik een risicofactor is, die onafhankelijk van andere risicofactoren zoals leeftijd en het fietsen in riskante situaties effect heeft.

Uit het onderzoek kwam verder naar voren dat het gebruik van MP3 spelers en de mobiele telefoon sterk leeftijdsgebonden is. Bij 12 tot en met 17-jarigen gebruikt driekwart apparatuur om muziek te luisteren, bij 50 plussers is dit een achtste. Opvallend is dat oudere fietsers (50+) twee tot drie keer vaker dan jongere fietsers (12-34 jaar) de apparatuur niet gebruiken voor luisteren of bellen in specifieke drukke of anderszins complexe verkeerssituaties.

De onderzoekers schatten dat het risico op een fietsongeval een factor 1.3 hoger komt te liggen voor een fietser die elke rit belt of muziek luistert in verhouding met een fietser die nooit dergelijke apparatuur gebruikt. Ter illustratie: deze risicoverhoging komt overeen met verhoging van het risico op een ongeval bij automobilisten met een bloedalcoholgehalte van 0,50 promille. Oortjes in op de fiets staat dus gelijk aan rijden met twee borrels op. De norm voor de eerste vijf jaar na het behalen van het rijbewijs ligt op 0.20 promille.
Zeker voor jongere fietsers die complexe verkeerssituaties sowieso minder goed kunnen inschatten, is het gehoor een waardevolle aanvulling als informatiedrager.

De SWOV beveelt aan om het probleem serieus te gaan nemen en jongeren hierover voor te lichten. Wellicht is hier een taak voor de Nationale Hoorstichting weggelegd om aan jongeren duidelijk te maken dat ons gehoor ook een belangrijk waarschuwings- en alarmeringssysteem is, dat niet ‘uitgezet’ moet worden. Je fietst immers ook niet met je ogen dicht.

Meer nieuws

Stichting SEMH: nieuwe partij voor kwaliteitsbewaking hoorhulpmiddelenzorg | Professional

20 maart 2023 | Interview met SEMH-directeur René Ungerer   De kwaliteit van de hulpmiddelenzorg in Nederland wordt bewaakt. [...]

Financiële dienstverlener Alpina toegankelijk voor doven en slechthorenden

16 maart 2023 | Alpina is de eerste financiële dienstverlener die toegankelijk is voor doven, slechthorenden en mensen met [...]

Virtual Reality training verbetert ruimtelijk horen dragers één cochleair implantaat

14 maart 2023 | Onderzoekers van de Universiteit van Trento in Italië en de Universiteit van Lyon in Frankrijk [...]

Last van een bromtoon in de omgeving? Een hoortoestel kan helpen

13 maart 2023 | Een bromtoon in de omgeving is voor sommigen een flinke bron van hinder die ook [...]